Flug gegen England!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

OPINIE - Vraagje. Hoeveel Wochenschau-bioscoopjournaals zouden er tijdens de oorlog in Groot-Brittannië zijn verspreid en vertoond? De Wochenschau was het paradepaardje van propagandaminister Joseph Goebbels. Speciale propagandacompagnieën maakten opnamen van oorlogshandelingen die vervolgens in Duitsland van onverzettelijk optimistisch commentaar werden voorzien. Kosten noch moeite werden gespaard. Doel: het volk ervan overtuigd houden dat het oppermachtige Duitsland aan de winnende hand was.


U zult begrijpen dat de Britten niet op dergelijke filmpjes zaten te wachten. Zij bedreven hun eigen propaganda; zoals bijvoorbeeld deze film die bedoeld was om de Amerikanen te bewegen om te hulp te komen. Daarom ook de Amerikaanse commentaarstem in plaats van een Brit, en de sombere toon die scherp contrasteert met het adrenalinestemmetje van de Duitse film.

Propaganda is een steeds subtieler spel. In het recente verleden was het nog duidelijk aan wie de propaganda gericht was en wat deze probeerde te bereiken, maar nu propaganda verspreid wordt via internet, is niet meteen meer helder wie overtuigd moet worden, en waarvan dan. In het global village worden we dagelijks blootgesteld aan subtiel als nieuws verpakte propaganda van bijvoorbeeld de Russische staatstelevisie, en aan vakkundig gemaakte filmpjes van jihadisten. De Italiaanse televisie wees er bijvoorbeeld op hoe goed de afscheidsvideo van Amely Coulibaly, de terrorist die vier mensen doodschoot in de Hyper Cacher, in elkaar zat, en hoe snel deze online kwam na zijn daad.

Gisteren wist Het Laatste Nieuws in België te melden wat de in Verviers overvallen groep jihadisten van plan was.

De groep wilde een prominent persoon ontvoeren en een video van de onthoofding via internet verspreiden.

Verspreiden van een onthoofdingsvideo als doel van een terreuractie. Wij begrijpen niet goed wat daar zo belangrijk aan is. Is het de bedoeling dat wij dit filmpje zien om ons angst aan te jagen? Is het de bedoeling dat jonge, radicaliserende moslims het zien om hen te overtuigen van de macht die je hebt als je je bij een jihadistische groep aansluit? Is het de bedoeling dat IS-strijders in andere landen het zien zodat ze zich gesteund voelen? Waarschijnlijk een beetje van alles.

Het is belangrijk goed te begrijpen wat het effect is van dit soort filmpjes, maar dat moeten we overlaten aan professionals. Het is nu eerst en vooral belangrijk om te voorkomen dat ze verspreid worden. Ik weet wel dat islamofoben dol zijn op onthoofdingsvideo’s, omdat ook zij de bevolking angst willen aanjagen. Maar het verspreiden van jihadvideo’s helpt de jihadisten.

Video’s, stills uit video’s, samenvattingen van de boodschappen in video’s: hou ermee op. Laat het over aan professionele analisten van dergelijk materiaal en stop met het verspreiden van vijandelijke propaganda. Op zijn minst totdat we werkelijk begrijpen hoe het werkt.

Reacties (6)

#1 Joost

De terroristen verspreiden woede. Die woede levert een tegenreactie op die aan de andere kant meer woede genereert. Enzovoort. Terrorists win.

  • Volgende discussie
#2 Manara

@0: “stop met het verspreiden van vijandelijke propaganda”

Wat een selectiviteit en onzin, nota bene op Sargasso. Vijandelijk of niet, richt je op evenwichtige en diverse verslaggeving, duiding, en het uitleggen en aanleren van kritisch kijken naar media en mediamanipulatie. Zoals je aangeeft leven we in een “global village”, en het afstoppen van hetgeen jij liever niet wil zien of denkt de tere zieltjes van de vijand van je vijand beter niet kunnen zien is niet echt effectief. Je plijt voor het algemeen filteren van bronnen uitsluitend door “professionelen”, die weten wat goed voor ons is en wat niet. Eng.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hans Verbeek

Gisteren wist Het Laatste Nieuws in België te melden wat de in Verviers overvallen groep jihadisten van plan was.

De groep wilde een prominent persoon ontvoeren en een video van de onthoofding via internet verspreiden.

Waar komt die verklaring vandaan?
Ik vind zo’n anonieme bron niet geloofwaardig en al helemaal niet angstaanjagend.

In 1972 publiceerde de Club van Rome een door feiten onderbouwde studie naar de toekomstige ontwikkeling van de mensheid. Lees dat boekje eens… dat is pas echt angstaanjagend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Dante

In Noord Korea heb je al zo n systeem waar wordt bepaald door analysten wat iemand te zien krijgt en wat niet. Of dat wenselijk is?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 analist

@4: Uh.. bij Facebook en Google werken legers analisten die bepalen wat jij (niet) te zien krijgt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 roland

@0: “belangrijk om te voorkomen dat ze verspreid worden”
– duidelijke censuur oproep, die steeds begint met verbod op ongewenste info!

  • Vorige discussie