Fleshmob gegen Nacktscanners | protest tegen bodyscanners

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 Stickmeister

Moedig, ludiek en treurig.

De mensen met dit ludieke protest zijn in getal weinig. De massa boeit het geen zak, zien het gevaar er niet van in.
De massa laat zich nog brandmerken, barcoden en taggen als het maar een beetje leuk verkocht wordt.

If freedom is outlawed, only outlaws will know freedom.

 • Volgende discussie
#2 Rene

If sense is outlawed, only the insensible will post to the internet.

Begrijp nu toch eens dat die scanners juist NIET een equivalent van brandmerken, barcoderen of taggen zijn. Het zijn technisch geavanceerde ogen en niets meer. Ze koppelen een persoon aan niets behalve aan zijn lichaam op dezelfde manier als menselijke ogen dat doen. Niet aan zijn strafblad, z’n medisch dossier, z’n adres, z’n seksuele voorkeur, z’n …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 mescaline

@1 Bijna goed. Maar niet helemaal.

Want dan heb je revolutie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 NoName

@Rene,”Ze koppelen een persoon nog aan niets”

In test modus zijn ze wel degelijk in staat om opnames te maken en op te slaan (het apparaat heeft ook netwerkmogenlijkheden) dus is het niet al te moeilijk om bij een volgende calamiteit de functie weer wat aan te scherpen.

“Als U hier even met uw handpalmen tegenaangaat staan…..”

Scannen, vingerafdrukken, irisscan, foto en paspoortgegevens heel handig in één kast en nee dit gebeurt nu nog niet maar is technisch natuurlijk te realiseren, stap voor stap, bij elke dreiging een beetje.

Mixed Signals on Airport Scanners

/paranoia modus

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hanedop

wie zegt nu nog dat Duitsers geen gevoel voor humor hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

Precies Noname. Rene, inlichtingen-/opsporings-/politie-/douanediensten zullen alle middelen en elk denkbaar technisch snufje inzetten om het heilige doel te bereiken. Doe eens boekies over CIA/NSA lezen.

Officieel spiegelt men het als wassen neus voor: “aach ff- jes door zo’n poortje tis in een wip gepiept kom op niet zo sippen…We zien echt niks, we slaan echt niks op maakt u zich maar niet ongerust. De terminal ziet via de scanner alleen maar de ruwe omtrekken van uw nutteloze lichaam en de afdruk met koppeling aan paspoort en andere gegevens wordt niet, herhaal, NIET in e.o.a. databank vastgelegd. Dat Zweren & Beloven Wij”. Achter de schermen ondertussen….lopen de updates en koppelingen van bestanden je helemaal zoek, als roadrunner in een kale woestijn…

Ken je dat nog rene? Carbonpapier? Stéévast alles dupliceren met carbonpapier, voor eigen archief. Waar op het oog geen aanleiding en richtlijn voor was? Gedoe hè, maar heb meermaals triomfantelijk lopen wapperen O ja broer, en dit dan?

Weten = Meten zonder Geweten

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 prometeus

@5 Duitsers hebben iig wel een groot gevoel voor maatschappelijk bewustzijn.

Mooi nummer van Muse eronder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Rene

@ NoName, Yevgeny:

Dat het uit de techniek een mogelijkheid is was geheel evident. Het is een computer-gegenereerd plaatje en daarmee zonder moeite te dupliceren.

Dat het niet gebeurt echter is toch echt hetgeen dat van belang is. Vrijwel alle nieuwe technologie valt wel op een manier te misbruiken maar als je daaruit afleidt dat nieuwe technologie niet aanvaardbaar is dan heb je een anker ter grote van een huis aan vooruitgang gehangen. Het geldt altijd en overal: het is misbruik wat je tegen zult moeten gaan, niet de technologie zelf.

Deze technologie is zoals ik inmiddels tot in den treure heb lopen betogen in deze threads op zichzelf genomen goede technologie. Ik ben het eens met redelijk intensieve controles bij het punt waar ik het vliegtuig opstap omdat ik hoe klein de kans dat ik het doe ook is dermate veel directe en indirecte schade zou kunnen aanrichten dat die kans in een wereld waar vliegtuigen prototypische doelwitten zijn snel gewoon alsnog te groot is. Ik zou het niet erg vinden om altijd gefouilleerd te worden en de subjectiviteit van een geüniformeerde die bepaalt of ik wel of niet gefouilleerd ga worden heb ik in ieder geval helemaal niks mee. Tel op dat het redelijk intensief moet gebeuren om evenveel als die scanner aan het licht te brengen en de scanner is wat mij betreft een vooruitgang omdat het toelaat iedereen er snel genoeg doorheen te voeren en omdat het physiek zelfs minder invasief is.

Nuttige nieuwe technologie dus. Je dan enkel richten op mogelijk misbruik is aloude technologie-angst; meer algemeen, aloude veranderings-weerstand. In alle voorafgaande eeuwen is er steeds progressief meer technologie ons leven binnen gekomen en is ons leven evenzeer progressief in kwaliteit verbeterd, niet verslechterd, en gegeven dat bijna altijd aanwezige potentieel voor misbruik induceert dit in mij zeker een bepaalde mate van vertrouwen in de omgang ermee door mensen.

Wat hier gebeurt is nu precies het huidige probleem van het privacy-issue. Stel dat het ooit zover zou komen dat iemand die beelden of een identificatie-middel afgeleid uit die beelden langdurig wil opslaan. Protest op dat moment, het moment dat het zou moeten, gaat verloren in een “ach, niet weer die scanners” dynamiek. Uiteindelijk let niemand meer op ook wanneer dat wel zou moeten omdat men gewend raakt het issue van privacy te negeren omdat dat zo vaak de juiste respons is op alarmisten.

En nu heb ik het gehad met deze threads. Als er nu nog een over die scanners komt beloof ik iedereen geheel vrij te laten naar hartelust te dramaqueenen. Alvast veel plezier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Yevgeny Podorkin

Ik heb het gehad met de bodyscanner.

Oo.

Je vind het dus gewoon lekker als een “geüniformeerde” je bij elke denkbaar toegangspoortje staat te bevoelen, zeg dat dan…

 • Vorige discussie