Ruud Bakker maakte drie films voor architectuurcentrum Aorta, en zette die voor Sargasso op Vimeo. Hieronder volgt de eerste, met een korte introductie.
Het filmpje over de Staatsliedenbuurt is mooi. Het geeft op een prima manier inzicht in de spanningsvelden, die je tegenkomt als je iets wilt met bestaande bebouwing. Je komt bewoners tegen, je gaat snijden in bestaande sociale structuren.
Die sociale verbanden zijn van grote betekenis voor de manier waarop mensen elkaar zien en benaderen, hoe zij met de gebouwen en de ruimten omgaan. We hebben eigenlijk geen idee hoe die sociale verbanden tot stand komen en of we ze kunnen bevorderen.
Thaddeus Muller heeft de research gedaan en verbindt de scenes, door zijn vertelling; hij is socioloog, gepromoveerd op een boek dat “De Warme Stad” heet. Dat is bijzonder: hij kijkt niet naar de hardheid en jachtigheid, maar heeft oog voor warmte tussen mensen. Dat oog gebruikt hij ook in deze productie: “de multiculturele samenleving is geniaal, geweldig”, zegt een geïnterviewde. Wie durft het nog uit te spreken, in deze PVV tijd?
Het doet denken aan de sociale filosofie aan het begin van de vorige eeuw: het dominante denken was dat van Darwin: de natuur is een gevecht van allen tegen allen en alleen de sterkste overleeft. Neen, zei Kropotkin, de anarchistische Rus, die de favoriete filosoof van Roel van Duyn zou worden: het is andersom, de natuur heeft juist opmerkelijke vormen van samenleven en die zijn misschien wel betekenisvoller dan de strijd.
In die tegenstelling kiest Thaddeus Muller de positieve blik van de anarchist en de kabouter. Het mag moeilijk zijn te knutselen aan bewoonde huizen in afgetakelde buurten, maar kijk naar de positieve kracht van de sociale verbanden, die daarin bestaan. Veertig minuten kijken, die een milder mens van je kunnen maken.
Reacties (2)
Als je het filmpje aanzet is het meteen duidelijk, maar als je alleen de tekst leest denk je (of ik tenminste):
‘de staatsliedenbuurt, welke staatsliedenbuurt? of heb je die alleen in Amsterdam?’
just saying.
Ja, dat klopt. Maar vrijwel alle steden hebben staatsliedenbuurten en het aardige is dat het onderwerp ook zo algemeen is. Al denkt elke buurtbewoner dat zijn buurt bijzonder is, er valt toch in zijn algemeenheid wel iets over te melden.
Maar de vraag van mij aan de kijker: bevalt die milde “kabouterblik”?