ACHTERGROND - Henk Kamp (VVD) zei in het Vragenuur afgelopen dinsdag: ‘Het zit gewoon niet goed met de post. De afgelopen tien jaar is er 40% minder aanbod van post geweest. Nu daalt het volume van post met 10% per jaar.’
Het is een feit als we ervan uitgaan dat Kamp het heeft over PostNL en fabel als we ervan uitgaan dat Kamp het heeft over de hele postsector.
Als we het postvolume van PostNL van 2012 vergelijken met het volume van 2002 (jaarverslagen PostNL/TPG) zien we een afname van 5,5 miljard poststukken naar 3,4 miljard poststukken, een afname van 38%.
PostNL rapporteert over 2012 ten opzichte van 2011 een volumekrimp van 9%. Een jaar eerder was dit 7.2%.
Maar PostNL is niet de enige postbezorger in Nederland. Samen met Sandd en Selekt Mail bezet PostNL zo’n 99% van de markt. Hoewel ook het postvolume van de totale postmarkt slonk geven de cijfers van PostNL een vertekenend beeld, aangezien het aandeel van PostNL in de postmarkt de laatste jaren ook is geslonken.
Op basis van OPTA jaarverslag van 2012 en de OPTA postmarktmonitor (2007) kunnen we stellen dat het totale postvolume tussen 2001 en 2011 is gekrompen van ongeveer 5,6 miljard naar ongeveer 4,5 miljard poststukken. Dat is een afname van 20%.
Kamp deed zijn uitspraak nav Kamervragen van 50plus over het voornemen van PostNL om het aantal brievenbussen te verminderen. Welk deel van het postvolume bestaat uit consumentenpost?
Volgens de OPTA wordt ongeveer 8% van de post door consumenten verzonden. 60-65% wordt verzonden door grootzakelijke verzenders (verzenders die ten minste 1 miljoen poststukken per jaar versturen). De overige 25 tot 30% komt van overige zakelijke verzenders.
Bronnen
PostNL: Jaarverslag 2012
TPG: Jaarverslag 2002
Opta: Jaarverslag 2012
SEO Economisch onderzoek: Beter laat dan nooit
Via The Fact Club
Reacties (5)
Brievenbussen bevatten ook post van kleinzakelijke verzenders. Die post zou wel eens meer kunnen zijn dan de consumentenpost.
Is er in deze cijferbrij ook rekening gehouden de afsplitsingen als de “exprestak”? Of zaten die in er in de cijfers van 2002 gewoon nog bij en 10 jaar later niet.
Verder zou ik eigenlijk ook wel willen weten hoe die blaadjes, die mensen zonder NEE-sticker ontvangen worden meegerekend?
Ik begin namelijk het onaangename gevoel te krijgen dat het toekomstige “60 cent tarief” er alleen maar is om het verplaatsen van onterecht gekapte bomen te subsidiëren ;-)
Ik mag er toch van uit gaan, dat deze prullaria voor een zeer gering bedrag in de bus wordt gegooid. (het kan natuurlijk iets iets goedkoper omdat geen “postcode-sortering” nodig is.)
Maar toch durf ik de stelling aan dat de blaadjes, van Meneer Kamp’s geliefde ondernemers, wel erg voordelig aan de man/vrouw gebracht worden.
Maar goed met de kerst af en toe nog een kaartje maar wie stuurt er nog af en toe een brief? Ik kan mij de laatste brief niet herinneren. Ja toch een, maar die hing op de koelkast en een andere brief die zonder postzegel door de afzender in mijn brievenbus is geschoven. Ik weet ook niet meer wanneer ik nog een brief heb gestuurd.
Giroenveloppen niet meegeteld want ik weiger digibankieren.
In 2005 stuurde ik nog sollicitaties per brief. Dat moest toen ook nog. Dat is gelukkig voorbij.
Als we ooit de investeringen die gemaakt zijn van onze belastingcenten in die postcodesorteringsmachines als wij die er als land weer uit willen halen, dan moeten we ons leven beteren en meer brieven sturen.
Handgeschreven brieven sturen wordt weer heel chique denk ik. Net even dat beetje extra en veel persoonlijker dan een mailtje.. Vanzelfsprekend moet die dan per snelkoerier bezorgd worden..
We hebben het dan wel leuk over aantallen, maar hoe zit dat met gewicht en omzet? Ik kan me zo voorstellen dat het aantal grote pakketten de afgelopen jaren is geëxplodeerd. En die zijn een stuk duurder om te versturen.