Extreemrechts in Europarlement versplinterd

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we -uiteraard met toestemming- overnemen van andere weblogs, of die via onze mail binnenkomen. Hieronder een stuk van onze reageerder Jaap.

EU vlag (Foto: Flickr/TPCOM)Begin dit jaar werd het Europees Parlement opgeschrikt door de vorming van een extreemrechtse fractie, onder de naam Identiteit, Traditie, Soevereiniteit (ITS). Voorheen was het extreemrechts nooit gelukt om leden uit genoeg lidstaten bijeen te krijgen om een officiële fractie te vormen, waardoor ze toegang krijgen tot meer geld en meer invloed in het parlement. Dit veranderde bij de toetreding van Roemenie en Bulgarije tot de EU, waardoor er vijf extreemrechtse leden van de Groot-Roemenië Partij en drie van de Bulgaarse anti-zigeunerpartij Ataka het parlement inkwamen. Hierdoor kreeg extreem-rechts uit de “oude” lidstaten, de Fransen, Vlamingen en Italianen en een enkele Brit genoeg nieuwe steun om een fractie te kunnen vormen. Ironisch genoeg hadden die Fransen, Vlamingen etc. juist tègen de toetreding van beide landen gestemd.

De nieuwe fractie kwam al vrij snel in de problemen. Het éne Britse lid, Ashley Mote is veroordeeld wegens fraude en zit in de gevangenis. Dat is al een beetje gênant voor de ITS-fractie natuurlijk, maar erger is dat ze hem niet kunnen royeren omdat er dan niet leden uit genoeg lidstaten in de fractie zitten om te kunnen blijven bestaan.

En nu lijkt de bom definitief gebarsten. De Groot-Roemenië Partij heeft aangekondigd de ITS-fractie te gaan verlaten, uit protest tegen beledigende opmerkingen van het Italiaanse lid Allessandra Mussolini (kleindochter van). Mussoloni maakte haar opmerkingen aan de hand van de controverse van de vele Roemeense migranten in Italie, en stelde onder andere dat Roemenen “van criminaliteit een levenswijze hebben gemaakt”.

Met het vertrek van de Roemenen voldoet ITS niet meer aan de regels om een fractie te vormen. Hun enige hoop is om snel nieuwe leden te vinden. Dat is niet geheel onhaalbaar: er lopen nog een paar onafhankelijke extreemrechtse Polen rond in het parlement.

 1. 1

  And now ITS…… Monty Python´s Flying Circus.

  Dit is het lot van de extremist. Niet bereid tot compromissen wordt altijd alleen de eigen mening als heilig beschouwd. Dat leidt niet alleen tot voortdurende conflicten met de rest van de wereld, maar ook tot onderlinge conflicten. Ten opzichte van elkaar zijn de extremisten immers net zo onverdraagzaam als ten opzichte van derden.

 2. 3

  Het gebeurt altijd aan die kant inderdaad. De geschiedenis van het Nederlands rechts-extremisme zorgt ook voor hilarisch leesvoer. Partijtjes, bewegingen en fronten bestaan meestal maar een paar jaar voordat men met ruzie uit elkaar gaat en honderd meter verderop weer opnieuw begint.

 3. 4

  Duitse rechters besloten met dat de NPD niet verboden kan worden omdat de leiding daarvan hoofdzakelijk bestaat uit undercover mannen van de Duitse regering.

 4. 5

  @PokeyTheCat: De Nederlandse extreemrechtse partijen zijn vakkundig omzeep geholpen door de veiligheiddienst.

  Snap je misschien ook waarom de PVV geen leden heeft.

 5. 6

  citaat: De Nederlandse extreemrechtse partijen zijn vakkundig omzeep geholpen door de veiligheiddienst.

  Mijn indruk is dat ze zich vooral zelf om zeep hebben geholpen en wel vanwege de baarlijke nonsens die ze immer verkondigen, waardoor zelfs de domste stemgerechtigde erachter komt er maar niet meer op te stemmen. De BVD heeft ze hoogstens in de gaten gehouden en terecht. Je weet maar nooit met die labiele types.

 6. 7

  Lullig voor extreem rechts, maar het principe waarop de financiering van het europese parlement berust is nog veel erger dan extreem-rechts. Iedere stem in het europarlement zou evenveel waard moeten zijn. En dat laat extreem rechts nu wel zien.

 7. 8

  @Adriaan Pek: Achteraf gezien is Drs. Janmaat een voorloper geweest van de vele issues waar Wilders/Verdonk en de LPF veel kiezers trekken/trokken. Zoiets kun je niet serieus afdoen als baarlijke nosense.

  Wat Drs. Janmaat miste was een populistische aanpak waar je electoriaal populair mee wordt. Die aanpak hebben Verdonk en Wilders meer. Maar populisme gaat meer over de vorm en niet over de inhoud.

  En de CD werd als gevaarlijk gezien en in de gaten gehouden terwijl de tegenstanders vanalles uit konden halen, tot en met het levengevaarlijk in de fik steken van hun vergaderruimte.