1. 4

  Een beetje warmer. En er wordt gelijk weer gesproken over een ‘extreem warme november’. Het past allemaal in het tijdsbeeld, en de heersende hyperige/hijgerige gedachte van het elitaire patriarchiaat. Overigens het was ook ontzettend nat!

 2. 5

  @4: Dat laatste was me ook al opgevallen. Dat eerste is een extreem understatement. Om het KNMI te citeren:

  “November was de meest opmerkelijke maand van de herfst met vooral in de tweede helft uitzonderlijk hoge temperaturen. De maandgemiddelde temperatuur was in De Bilt circa 9,5 graden tegen 6,2 graden normaal (gemiddeld over 1971-2000). In de meetreeks sinds 1706 was alleen november 1994 met gemiddeld 10,2 graden nog zachter en die maand was zelfs de warmste in ruim drie eeuwen.”

  De op 1 na warmste op ruim 300 en ruim 3 graden boven het langjarig gemiddelde, dat mag met recht extreem warm genoemd worden.

 3. 6

  Speciaal voor mensen die jeuk krijgen van het woord ‘extreem’, is lang lang geleden al het woord ‘buitengewoon’ geintroduceerd.

  Zo vind ik het zelf buitengewoon extreem dat er knalgroene knoppen aan de kersenboom van de buren zitten.

 4. 7

  Rommelt wat in de denialist survival kit… Hebbes! Dit is gewoon verkeerd gemeten. Urban island effect. Heeft het KNMI al eerder moeite mee gehad: http://wattsupwiththat.com/2009/09/24/ooops-dutch-meteorological-institute-caught-in-weather-station-siting-failure-moved-station-and-told-nobody/

  En zo makkelijk is het om a) kop in het zand te steken b) linkjes de Sargasso-panelen op te slingeren c) niet te checken of het waar, relevant is, of allang ontkracht of gecorrigeerd.

 5. 10

  @majava, #7: Het lijkt met sterk dat het knmi alleen dat meetstation heeft gebruikt bij de metingen die tot dit nieuws hebben geleid. Maar als we er toch even vanuit gaan dat dit het enige station is, dan is november 2009 dus niet verkeerd gemeten (het station is immers voor de zomer al verplaatst), maar alle referentie-data wel. November zou dan niet 3 graden warmer zijn dan gemiddeld, maar zelfs 3.5 graden.

  Danku.

 6. 12

  Gelukkig dat seven en majava drommels goed doorhebben dat de klimaatmaffia actief is. Onder druk worden verschillende mensen geactiveerd, die zogenaamd een autoriteit zijn op bepaalde gebieden, zoals het KNMI.

 7. 13

  De stroom berichten doet zijn werk al op het brein. Deniers worden als gemeenschappelijke vijandbeeld geschapen om het moraal hoog te houden. Een warme maand wordt zwaar gerapporteerd in de media als bevestiging van al aanwezige vaste denkbeelden.
  Hoe zat het ook al weer met die term? Ohja, denial, als in .. het is een Godwin.

  Het zwart maken van onafhankelijke onderzoekers met een andere mening dan de eigen groep is in sommige kringen eerder regel dan uitzondering.

  “Bjorn Lomborg vroeger een ecologische activist en lid van de internationale milieu-organisatie Greenpeace. Toen zijn boek ‘The Skeptical Environmentalist’ werd gepubliceerd had Greenpeace grote bezwaren tegen de inhoud. Ze gaven hem de naam ‘Anti-Christ of the Green Religion’. Sommige Greenpeace campagne voerders gaan zelf zover dat ze Lomborg de naam geven van ‘een intellectuele fraudeur die wordt gemotiveerd door het fascistische verlangen om de Linkse milieupartijen in discrediet te brengen’.

  http://www.lenntech.nl/broeikaseffect/broeikaseffect-discussie.htm (zie 1.4)
  Tja onafhankelijke denkers..

 8. 14

  @10: 3.8 zelfs (ik had van 3.3 ruim 3 gemaakt).

  @8: emperatuur op aarde wijkt niet meer dan 0,2 graden af tov de grafiek van de zonnevlekkencurve

  Volgens de Jagers eigen onderzoek (pag 212) bewering onjuist. Je ziet overigens ook dat de afwijking ten opzichte van de voorspelling vanaf de jaren ’80/90 snoeihard omhoog loopt (naar ruim +0,3 rond 2000).

  Overigens zijn er meerdere klimaatmodellen, die oa. gebaseerd zijn op broeikas-effecten die minder afwijking vertonen.

 9. 15

  @13: “Een warme maand wordt zwaar gerapporteerd in de media als bevestiging van al aanwezige vaste denkbeelden.”

  Poepoe, de 1 na warmste november van de afgelopen drie eeuwen wordt “zwaar gerapporteerd”. Dat valt nog behoorlijk mee, gezien de uitzonderlijkheid, ik zou bijna zeggen waar dan? Daarnaast was op januari na elke maand van dit jaar warmer dan het langjarig gemiddelde.

 10. 16

  Tot 2000, daarna is de wereld afgekoeld, maar de groei van Co2 doorgegaan. Dus wellicht dat de zon heeft toch meer invloed. 0,3 klopt trouwens idd. Dat zei de Jager ook in de film zelf.

 11. 17

  Greenpeace is inderdaad een religieuse sekte die altijd gekke dingen naar buiten brengen over het milieu. De Brent Spar bleek uiteindelijk niet wat zij zagen, ze brengen vissers in gevaar, Van Tongeren zelf vindt dat ze niet het goede voorbeeld hoeft te geven dus ligt ze elke dag in bad, enz. De kleine burger in de portemonnee pakken, dat doen ze. Alles onder het mom van klimaatveranderingen. En dreigingen, het lijken wel predikanten die hel en verdoemenis preken en dan zeggen: nog is er tijd voor bekering. Duyvendak is immers ook een domineeszoon.

 12. 18

  Er was een paar jaar vertraging tussen de activiteit van de zon en de temperatuur. Oa buffereffect via de oceanen.
  Nu zat ik te denken, het is bekend dat oceanen meer co2 opslaan als het water kouder is. De oceanen zijn nu door de lange periode van grote zonneactiviteit (vanaf 1940) opgewarmd, echter nu ze gaan afkoelen zou tegelijk de hoeveelheid co2 wel eens minder hard kunnen stijgen (of zelfs dalen) ook dit kan een effect versterken. Immers co2 is nog altijd een broeikasgas. Maar ook andere gassen zoals waterdamp helpen nog veel sterker mee, waterdamp neemt ook toe in de atmosfeer door opwarming

 13. 19

  @zmoc: het was ironsch bedoelt. Dat kun je ook niet weten en ik wil hier zeker niet zo vaak komen reageren dat je zoiets meteen door hebt, “majava kennende”.

  In alle serieusheid en on topic, ik vind het bericht niet opmerkelijk en ga er ook niet meteen van roepen dat dit toch duidelijk aangeeft dat dit AGW is ( overigens met of zonder A). Als 2009 klaar is en Nederland samen met de rest van de bol tot een getal worden gemaakt, dan ben ik weer bij de les. seven zegt dat het kouder zal uitvallen. Hij heeft het bewijs van een oud heertje gehoord…

 14. 21

  Seven: je lijkt wel op Gore die had het ook over een deelse afkoeling van de oceaan die juist desastreus zou zijn, omdat bepaalde delen van het de wereldoceanen rigoureus zouden veranderen, en hele continenten meenemen met temperatuurschommelingen

 15. 22

  majava is een geen naam. In het Nederlands klinkt het misschien vrouwelijk, maar majava is Fins voor ‘bever’. U weet wel, het vooral in de nacht actieve knaagdier dat net als de mens ook bomen gebruikt voor z’n ecowoning.

 16. 24

  Diverse diersoorten verkassen al naar het noorden (als ze niet stuiten op beschaving). Zag van de zomer een minuscuul (1,5 cm) gitzwart kikkertje tegen de gevel opkruipen en ’s avonds vleermuizen (w.s. uit de houten lambrisering op het dak)…

  Luctor et Emergo.

  Hoop wel dat we dan bijtijds de trek van al die vervelende Zeeuwen kunnen indammen uit b.v. Noord/ Zuid Beveland…ook al is die Hel niet meer te harden…