Explosieve verkiezingen in Albanië

Albanese verkiezingsposter (Foto: Flickr/alwynt)

Terwijl in Iran (waar we niet over schrijven omdat iedereen dat al doet) pas na de verkiezingen de chaos toesloeg, is het in Albanië al voordien mis. Vorige week werd christendemocraat Aleksander Keka in zijn auto opgeblazen. In mei vond het socialistische parlementslid Fatmir Xhindi de dood door een kogel. In beide gevallen is niet helemaal duidelijk of de motieven voor de moorden politiek of crimineel zijn.

De aanloop naar de parlementsverkiezingen van aanstaande zaterdag verloopt vol incidenten. Eén van de grootste problemen is de uitgifte van de vele nieuwe identiteitsbewijzen, zonder welke niet gestemd kan worden. De socialistische oppositie beschuldigt de regering ervan het uitgifteproces te frustreren om zo doelgroepen van de socialisten van de verkiezingen uit te sluiten. De regering ontkent. Zo’n 2500 waarnemers moeten erop toezien dat het allemaal een beetje ordelijk verloopt.

Albanië is sinds kort lid van de Navo, maar kreeg vorige week van de EU te horen dat reizen zonder visum er voorlopig niet in zit (laat staan lidmaatschap). Dat is dan ook de voornaamste issue bij de verkiezingen: niet zozeer beleid, als wel wie in staat is op een niet al te corrupte manier het land fatsoenlijk te managen.

Geen enkele partij is echter transparant te noemen, dus het zal voor fatsoenlijk bestuur niet zo heel veel uitmaken wie er wint. Opiniepeilingen voorspellen een nek-aan-nek race tussen regering en oppositie. Maar als Albanië zaterdag een potje maakt van de verkiezingen, kunnen de ambities voor Europese toenadering weer een paar jaar in de ijskast.

 1. 1

  Als ze niet in de EU mogen, waarom zitten ze dan wel in de NAVO? Zijn hun militairen minder corrupt dan hun politici (mindef uitgezonderd) ofzo?

 2. 2

  De NAVO willen ook Georgie, Oekraine en Azerbeidsjan erbij. Lekker stoken tegen Rusland en Iran. Oorlogjes riskerend. En wordt dat echt bedacht door de EU?

 3. 3

  Waarschijnlijk is Albanië lid geworden vanwege de nog altijd niet veilige situatie in voormalig Joegoslavië.

  Misschien is het niet zozeer dat de Navo veel landen in deze regio als lid wil hebben – als klein land met een grote buur als Rusland zouden ze graag onder een grote veiligheidsparaplu willen. Bij Albanië zou dat de explosievbe regio kunnen zijn.

 4. 4

  @3: Oh, de NAVO is meer een liefdadigheidsorganisatie, die laten gewoon iedereen toe, ongeacht corruptieniveau? Zit wel wat in, het strategisch voordeel van Albanië voor de NAVO is me namelijk niet erg duidelijk (de infrastructuur is nu niet echt dusdanig dat het als serieuze basis kan dienen voor NAVO-missies).

 5. 5

  De belangrijkste reden om Albanie toe te laten, is het stabiel houden van het land . Vanwege de beroerde economie, grootschalige maffia, etcetera is het een potentiele schuilplaats voor terroristen en ander gespuis. Lidmaatschap geeft de Navo een reden om er permanent aanwezig te zijn, troepen te trainen, enzovoort.

 6. 6

  Zijn jullie ooit in Albanie geweest??
  Ik zou zeggen…tegenover Italie, naast Griekenland, macedonie, kosovo en montenegro is het een heerlijke (zonnige) plaats om er te zijn…wat navo betreft…
  het ligt dus niet zo ver weg als we denken,,,aan de middelandse zee, in de balkan…strategisch genoeg lijkt mij. zij krijgen hulp, wij krijgen minder emigranten uit china en irak die via die landen europa proberen te bereiken. meer zekerheid in Albanie en omgeving..dus…