Excellente scholen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Als we echt excellent onderwijs willen bevorderen, moeten we eens naar onze oosterburen kijken. 

In de US noemen ze het “Race to the Top”, in Nederland spreken we nog bescheiden over “excellente scholen”. En zelfs daar hebben we moeite mee. In sommige provincies zijn ze wellicht te bescheiden. Zo zou je de witte vlek van Drenthe ook kunnen verklaren. Scholen konden zichzelf immers aanmelden.

En hoewel de provincie geen inhoudelijke bemoeienis heeft met onderwijs, is zo’n kaartje van de NOS met de tekst  ‘Geen excellente school in Drenthe’  toch een beetje een publicitaire nachtmerrie.

Bron: NOS

Mij valt overigens op in het juryrapport dat we zoveel kunnen leren van onze Duitse oosterburen. Deze week werd in het FD het innovatiebeleid in Duitsland ook al zo geprezen. En Imtech verdient het meeste in Duitsland (maar de topmensen spreken de taal waarschijnlijk onvoldoende, waardoor er vraagtekens zijn of men grip heeft op de zaak).

‘De wijzen kwamen uit het Oosten,’ zo luidde een reclametekst van de Universiteit Twente in de jaren dat ik er studeerde. Aan diezelfde universiteit las ik in mijn gehele studie één Duits boek. Ik herinner me dat de professor voortdurend moest verdedigen waarom hij dat boek nodig vond. Hij vond de bijna exclusieve focus in het onderwijs op Angelsaksische landen niet terecht en had daarmee groot gelijk. Finland is al langer populair, maar met dit rapport wordt duidelijk dat we ook van onze directe buren veel kunnen leren.

Via Onderwijs in Grafieken.

Reacties (3)

#1 Joost

Moet ik nu het juryrapport gaan lezen om te weten waar het artikel zo enthousiast over is en wat Imtech hier in godesnaam mee te maken heefT?

  • Volgende discussie
#2 DrBanner

Hoe excellent was de jury?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Boer

Ah , Imtech die 100 mln verknald in een Pools pretpark, slimme jongens die Oosterlingen..
Maar zonder gekheid ,ik als Tukker weet mijn leven lang al hoe
afhankelijk we zijn van de moffen en hun economie.
We hadden dat land ook al lang moeten annexeren.

  • Vorige discussie