Tilt-shift photography refers to the use of camera movements on small and medium format cameras, and sometimes specifically refers to the use of tilt for selective focus, often for simulating a miniature scene. Sometimes the term is used when the shallow depth of field is simulated with digital post processing; the name may derive from the tilt-shift lens normally required when the effect is produced optically.
Here are more than 100 examples of brilliant tilt-shift photography.
Reacties (19)
Krijg een virus melding van die link.
Ik ook dus. Norton.
Mijn microsoft security essentials meldt:
Trojan:JS/BlacoleRef.Y
Toch even naar kijken Sargasso want niemand zit te wachten om zo besmet te raken.
Hier een beschrijving van de trojan. Niet bepaald een ambassadeur voor Srgs
Leuk overigens. Want nu kan ik weer 2 uur scannen met het andere virusprogramma (double check).
Ik moest gelijk denken aan deze mooie scene uit The Social Network: http://www.youtube.com/watch?v=zatmdqTYivI (helaas niet in HD te vinden).
Ik krijg geen virusmelding.
Moet wel zeggen dat er foto’s tussen zitten die zacht gezegd niet bijzonder zijn te noemen.
Ik krijg nooit virusmeldingen, maar dat terzijde.
Er zitten inderdaad foto’s tussen die niet bijzonder zijn, maar ook een paar die wel goed gelukt zijn.
Overigens word je van deze beschrijving natuurlijk niets wijzer:
“Tilt-shift photography refers to the use of camera movements on small and medium format cameras,”
Dit klopt gewoon niet, er is helemaal geen sprake van camerabewegingen. Er is wel sprake van verschuiven (shift) en kantelen (tilt) van het lensvlak ten opzichte van het opname- (film- of sensor-) vlak.
Vroeger deed je dat met een technische camera, dat heb ik zelf ook wel eens gedaan. Ook zijn er de tilt-shift-lenzen voor o.a. architectuurfotografie op kleinbeeld. Tegenwoordig heb je de “Lensbaby” voor hobbyisten. Leuk speelgoed hoor.
tegenwoordig heb je Photoshop, maak een 2e laag vaag, laagmasker en pas daar een verloop op toe. Works like a charm.
Je komt met Photoshop of zoiets een heel eind, maar om precies hetzelfde effect te krijgen kan goed tegenvallen. Dan is zo’n lensje toch handiger.
niet eens, met je lensje moet je meteen het juiste resultaat hebben, met een beeldbewerkingsprogramma kan je net zolang prutsen tot je het gewenste resultaat hebt. Die extra laag (lagen) doen precies hetzelfde als die lens, je hebt er alleen meer controle over.
Overigens alle respect voor degenen die dat kunnen met zo’n lens, maar het kan gewoon makkelijker.
Ik ken ook mensen die zweren bij lichtgevoelige film ipv digitaal, mijn ogen zijn nou eenmaal niet zo goed om het verschil te zien.
Je vergist je. Het bedoelde effect is juist oneindig veel makkelijker te beheersen met een verstelbare lens, ook al omdat je het in de zoeker van je camera meteen kan zien gebeuren. Zo’n Lensbaby is echt door iedereen te gebruiken. Puur intuïtief te bedienen zonder uren achter de computer te moeten zitten.
Je kan inderdaad heel eenvoudig een verloop leggen over een foto in een fotobewerkingspakket, maar je onderwerp is nu eenmaal driedimensionaal en dat heeft gevolgen. Dat is ontzettend moeilijk om geloofwaardig na te maken in Photoshop, als het je al lukt. In elk geval vergt het veel meer vaardigheid.
Er zijn dus nog steeds een paar dingen in de fotografie die je niet makkelijk met ‘shoppen kan oplossen. Dat niet iedereen het verschil ziet is een andere kwestie.
Don’t get me started ;-)
Een voordeel van film t.o.v. digitaal was tot nog maar een paar jaar geleden het grotere dynamische bereik. Met de modernste digitale spiegelreflexcamera’s (hogere prijsklasse) speelt dat inmiddels niet meer.
Voor grotere formaten en technisch werk kan film nog steeds een heel economische keuze zijn. Een doosje vlakfilm 4×5″ kost duidelijk minder dan een sensor van hetzelfde formaat.
een van mijn (nog echte) favoriete t/s foto’s:
http://poodt.com/earth/earth02_files/2141830962_7210493be4.jpg
adembenemend op groot formaat, dit is te klein helaas.
Lijkt me nogal makkelijk dit. Ben benieuwd nar het omgekeerde: de microwereld zo fotograferen dat het macro lijkt – heeft dat ook een naam?
Ja, dat heet focus stacking:
http://en.wikipedia.org/wiki/Focus_stacking
Juist, en dat is trouwens ook een goed voorbeeld van iets dat je zonder digitale bewerking NIET voor elkaar krijgt.
Madurodam heeft fors uitgebreid zo te zien.
tilt-shift: in sommige flipperspelletjes op de computer kan je met de shift-toets de kast op tilt krijgen (en met deze reactie de reaguurders hier boven)
;-)
krijg trouwens ook een virus-waarschuwing, althans een mededeling dat die geblokkeerd is (gewoon gratis AVG), dus niks aan de hand. Want waar het om gaat dat draait gewoon. Zal in één van de advertenties zitten.
Kan geen kwaad om dat te blokkeren, is wel malware/spyware. Al kan je het analyseren van je surfgedrag (door bv Google) ook spyware noemen…