Europarlement verbiedt nieuwe off-shore boringen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (4)

#1 zmoc

Volgens mij wordt hier van alles door elkaar gehaald door zo’n beetje iedereen.

– Groenlinks heeft het over dit verbod in relatie tot de wens van BP om in de Noordzee nieuwe velden aan te tonen. De Noordzee is echter helemaal geen “diepzee”.
– Sargasso titel doet vermoeden dat de EU een moratorium op off-shore boringen doorvoert. Dat is onjuist; het moratorium betreft enkel diepzee boringen terwijl het gros van de Europese olie elders (onder ondieper water) is te vinden.

Wat precies wel en niet “diepzee” is volgens de EU, wordt mij niet helemaal duidelijk. In het algemeen gaat dat om water “dieper dan 500 tot 1000 meter”. De Noordzee is in ieder geval zeker geen diepzee, die is gemiddeld maar 94 meter diep. Dit moratorium zou volgens mij voornamelijk boringen in de Atlantische oceaan raken, bijvoorbeeld nabij de Shetlandeilanden.

  • Volgende discussie
#2 ReinoutS

Er zit nog wel een nuanceverschil tussen ‘verbieden’ (Sargasso) en ‘een verbod eisen’ door de milieucommissie van het EP (site GroenLinks).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Minitrue

@zmoc Food & Water Europe heeft op verzoek van de Europese Groenen onderzoek gedaan naar de diepzeeboringen. Meer info over het wat en waar van diepzeeboringen vind je op http://www.foodandwaterwatch.org/world/europe/press/food-water-europe-speaks-at-green-mep-press-conference-on-offshore-drilling-safety-in-eu/

Maar als je dan naar het kaartje kijkt, dan zie je dat als het misgaat op de Shetland-eilanden die olie zo op ons strand zit.

Check ook ons dossier op de website over olieboringen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Daniël Hoenderdos

Bedankt voor de opmerkingen – ik geef toe dat mijn kop een beetje te kort door de bocht was. iPhone + wordpress lazyness mijnerzijds.

  • Vorige discussie