1. 4

  Naja, laatst hoorde ik een medestudente beweren dat er geen protestanten in Amerika zijn. Ik vermoed dat de gemiddelde Europeaan ongeveer evenveel weet over de V.S. als vise versa. Alleen is de niet-zo-gemiddelde Europeaan er een snob over.

 2. 5

  Tering. En was er hier een maand of wat terug niet een post over iets “met zonder maps”? Een meisje op een rood tapijt? Jawel, staat me iets van bij. Erbarmelijk daar hè. Aardrijkskunde. O o o, mijn ex- geschiedenisleraar zou er zijn hoed van hebben opgevroten. En weten geeneens waar Irak ligt terwijl je er nota ben mee in oorlog bent/ (gaat: Bush)!…

  Scahnde!

 3. 6

  @4
  helemaal mee eens.

  Je vergelijking kunnen we nog wel verder trekken. Laten we de gemiddelde amsterdammer eens op een kaart laten aanwijzen wat assen, emmen, zwolle, meppel en hoogeveen is.

 4. 8

  Ik ben eigenlijk vooral ernstig onder de indruk van dat jochie: Een Amerikaans joch dat Budapest (in grootte ongeveer de 25e stad van Europa, hoofdstad van een land waar je in Amerika never nooit iets over hoort) aan het juiste land kan koppelen: Knap!

  Als ik dat vergelijk met steden in de VS, dan kom ik uit bij zoiets als El Paso. Hoeveel van de Nederlandse kinderen zouden je überhaupt kunnen zeggen in welk land die stad ligt (laat staan in welke staat)? En hoeveel van onze volwassenen?

 5. 9

  Of ik mis iets of ik zie hier een filmpje met een Amerikaanse basisschoolscholier die weet dat Budapest de hoofdstad van Hongarije is als argumentatie gebruikt worden om te insinueren dat het amerikaanse onderwijs onder de maat is? Wellicht is voor u een politieke carriere weggelegd, tegen dergelijke sluitende argumentatie kan niemand op!;-)

 6. 10

  Ja ja of meer Nee eigenlijk..ik vermoed dat de gemiddelde
  geschoolde Amerikaan meer diepte ziet in wat er in europa gebeurt dan andersom.
  Als je daar (US of A) dan tussen zit en de discussies aanhoort bekruipt me een gevoel , net zoals mijn ervaring inDer Schweiz mind u, mag het wat bescheidener hier?

 7. 12

  Het Amerikaans publiek lacht zich ook dubbel. Ik geloof zo een Kellie Pickler niet: niemand kan aan zoveel clichés tegelijk voldoen. Dat moet een zorgvuldig opgebouwd image zijn. Kellie Pickler als de Amerikaanse Harry Mulisch.

 8. 14

  ““This is just like Pearl Harbor,” one of the men said.

  The other asked, “What is Pearl Harbor?”

  “That was when the Vietnamese dropped bombs in a harbor, and it started the Vietnam War,” the first man replied.”

  Ouch.

 9. 15

  @8: Ik vind een hoofdstad van een land vergelijken met een een stadje dat niet eens hoofdstad is van een provincie niet echt een rechte vergelijking. Beter zou zijn als je iemand eens vroeg van welk zuidamerikaans land Asuncion de hoofdstad is, al zou ik toch niet vermoeden dat veel mensen zullen antwoorden “Ik dacht dat Zuid-Amerika een land is!”

 10. 17

  @zmc,
  Nee, dat jochie is van te voren geïnstrueerd door de zender en heeft een boek met de vragen uit zijn hoofd kunnen leren.

  Die vrouw handelt overigens ook volgens een vantevoren opgesteld script: “Hungry?! I know there’s a place called Turkey…”

 11. 18

  @15: De V.S. kennen geen ‘provincies’. Ben je stiekem een Amerikaans dom blondje ofzo?

  Anyway, waarom zouden de Amerikanen weet moeten hebben van een relatief onbeduidend ex-Oostblokland? Alleen wij Europeanen denken dat Europa het centrum van de wereld is.

 12. 19

  @JSK: Frankrijk is misschien onbeduidend, maar ligt niet het ex-Oostblok. In Nederland zijn ze inderdaad ook niet meer zo snugger (sinds de teloorgang van het onderwijs):

 13. 22

  @18: De amerikaanse equivalent van provincies dan. De een noemt het provincie, de ander departement, een derde state en weer ergens anders zeggen ze oblast. Alleen een muggezifter die daar op gaat zitten mieren.

 14. 23

  ‘State’ is géén synoniem voor ‘province’. In de engelse taal is het verschil aanzienlijk. Maar goed, ik wilde aantonen dat zelfs zgn. ‘hoger opgeleiden’ vrij basale dingen niet weten zodra het buiten hun vakgebied valt. De topografie van Europa zat blijkbaar niet in het vakgebied van het Amerikaanse blondje. Kan je het haar kwalijk nemen? Hongarije is ongeveer even belangrijk voor de V.S. als Nepal voor ons. Weet jij zo uit je hoofd de hoofdstad van Nepal?

 15. 24

  @23,
  Hm, de hoofdstad van Nepal. Ik dacht dat Azië een land was. Maar Nepal, is dat een land? Ik weet dat Indonesië een land is, toch? Is Indonesië eigenlijk een land? Nu ja, ik gok Indonesië.

 16. 27

  Kathmandu. En El Paso ligt ergens in Texas, vlakbij Mexico.

  China is erg: daar zijn steden met miljoenen inwoners waarvan de naam me niet eens iets zegt.

 17. 31

  @30: Voor Kathmandu? Ik kan echt geen enkel klein onbelangrijk kutlandje bedenken waarvan de hoofdstad bekender is dan van Nepal. Volgens mij vind je in de gemiddelde straat in een achterstandswijk nog wel iemand die dat weet. Op de mijne van #15 daarentegen heeft nog niemand een antwoord.

 18. 34

  @31: Omdat niemand met je nerdige dicksize contest meedoet? Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat men hier over elkaar heen tuimelt om te laten zien hoeveel ze wel niet weten.

  Mijn was en is: niemand hoeft alles te weten. Sommige mensen weten niet het verschil tussen ‘state’ en ‘province’ (maar wel de hoofdstad van Paraguay), anderen niet dat Hongarije een land is. So what?

 19. 35

  @34: Geil man, in een post zowel spreken van een nerdige penisgrootte wedstrijd en tegelijk hem wel ook even willen winnen. En vooral niet vergeten je eigen penisgrootte nogmaals te benadrukken door het ozo belangrijke verschil tussen twee verschillende benamingen voor de grootste subnationale territoriale eenheid te benadrukken. Vergeet niet je scherm achteraf schoon te maken JSK!