Europa als Minotaurus

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-02-2022
,

Arjan Vliegenthart heeft een helder pamflet over de crisis in Europa geschreven. Volgens hem wordt het tijd dat we het geldverslindend monster in Europa aanpakken. In het boekje ‘Minotaurus aan banden’ wordt de historie van de EU en de Euro stap voor stap besproken.

Hoe is Europa in crisis geraakt en hoe komen we daar weer uit? Na het faillissement van Griekenland zitten we met een geldverslindend monster, maar er is meer aan de hand. Volgens Arjan Vliegenthart zijn de problemen rond het Europese integratie het gevolg van belangrijke weeffouten. De belangrijkste weeffout is ontstaan door het Verdrag van Maastricht. Door de versnelde invoering van de Euro kennen we nu een monetaire unie, maar een politieke unie ontbreekt.

Als we beter naar de geschiedenis hadden gekeken, dan hadden we kunnen weten dat een gezamenlijke munt zonder politieke unie niet werkt. Honderd jaar geleden maakten verschillende Zuid-Europese landen ook al eens deel uit van de Latijnse muntunie. In de negentiende eeuw spraken Frankrijk, Italië, België, Zwitserland, Griekenland en Spanje af dat ze elkaars munt zouden accepteren als  wettig betaalmiddel, maar doordat de landen hun eigen economisch beleid bleef voeren viel de Unie na WOI uiteen.

Vliegenthart hekelt het gebrek aan democratie in Brussel. De EU verlangt van kandidaat-lidstaten dat ze de interne democratie op orde hebben, maar de EU voldoet zelf niet aan de democratische standaarden die op nationaal niveau worden gehanteerd. De controle vanuit het Europees Parlement functioneert niet optimaal. En de lidstaten hebben zelf ook een verantwoordelijkheid in de controle van de EC, maar die wordt niet altijd genomen. Integendeel. Regeringen van lidstaten proberen soms impopulaire maatregelen er door te krijgen onder het mom van: ‘Het moet van Brussel’.

In ‘Minotaurus aan banden’ wordt de geschiedenis van ons Europa gekoppeld aan een mythe uit de Griekse oudheid over een Fenicische prinses met dezelfde naam: Europa. In deze mythe komt een mensenverslindend monster voor: de Minotaurus. Dat monster moest jaarlijks gevoed moet worden met zeven meisjes en zeven jongens uit de stad Athene.

De Minotaurus wordt vaker van stal gehaald als het gaat om monetaire en economische problemen. Dit voorjaar werd Wall Street door Yanis Varoufakis ook al met de Minotaurus vergeleken. Het is jammer dat Vliegenthart niet de precieze afloop van de oude mythe van Europa vertelt, want dan had het boekje nog wat dikker kunnen worden. Dan had hij ook voor de dag moeten komen met de draad van Ariadne die we nodig zullen hebben om de weg uit het doolhof terug te vinden. Of zou het pamflet zelf gezien kunnen worden als de leidraad die ons terug uit het labyrint kan verlossen? Lees en oordeel zelf.

Arjan Vliegenthart is senator voor de SP en directeur van het wetenschappelijk bureau deze partij.

Arjan Vliegenthart: Minotaurus aan banden – Hoe Europa in crisis raakte en hoe we daar weer
uitkomen, Van Gennep, 78 p.

Bestel hier: Minotaurus aan banden

 

Reacties (4)

#1 Jan BL

Ik heb indertijd met bijval al eens mijn eigen groene oplossing voor Europa aangegeven, maar ik kan op het moment de ideeën van (god betere het) iemand van BeleggersBelangen niet uit mijn hoofd krijgen.

De stelling is dat de Eurocrisis is ontstaan omdat wij (NL en BRD) te veel op efficientie gericht zijn en te veel sparen. We zijn zo veel zuiniger dan onze zuiderburen dat zij hopeloos achter raken bij ons. Wij zijn een soort Dagobert Ducks, met veel te veel nutteloze schulden en bezittingen, en de Eurocrisis is daarmee het gevolg van de besparingen van de liberalen en de kapitalisten.

Maar als wij hier in Noord Europa te weinig verdienen, te hard werken en te veel winst maken, en daardoor een te grote voorsprong op Zuid Europa krijgen, dan is er ook een snelle oplossing: lonen hier omhoog, geld uitgeven, sturen op een beetje inflatie (zijn we gelijk ook goedkoop van onze schulden af) en het ervan nemen. Zo krijgt Zuid Europa weer de kans om op één lijn met ons te raken. En weg is de crisis.

Zo raakten we in het Labyrint, zo raken we er weer uit ook.

  • Volgende discussie
#2 weerbarst

De 2008 crisis is vooral bancaire en monetaire oorlogsvoering van de USA/UK op vasteland Europa. En deze stress brengt de grove design problemen naar boven in de niet democratische unie.

Reorganiseren of praten over oplossingen heeft geen enkele zin todat wallstreet en de city buiten spel zijn gezet.

Bescherm jezelf mensen, ze stelen je levens energie en tijd, drop out.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 jeanclaude

” De belangrijkste weeffout is ontstaan door het Verdrag van Maastricht. Door de versnelde invoering van de Euro kennen we nu een monetaire unie, maar een politieke unie ontbreekt.

Als we beter naar de geschiedenis hadden gekeken, dan hadden we kunnen weten dat een gezamenlijke munt zonder politieke unie niet werkt. ”

Dit is nu waarom ik voor het eerst in vele jaren niet SP heb gestemd, maar VVD.
De SP lijdt onder gebrek aan intellect, dat zou wel eens een gevolg kunnen zijn van salarisafdracht, ik zou er niet over piekeren voor de SP te werken als ik niet een fatsoenlijk salaris kreeg.

De fout van de euro is dat zeer verschillende economieën één munt hebben gekregen, waardoor economische politiek per economie niet meer mogelijk is.

Dat is al heel lang bekend, een hondertal Nederlandse economen vond het belangrijk genoeg om voor de invoering van de euro op eigen kosten een pagina grote advertentie te plaatsen, waarin hiervoor werd gewaarschuwd.

Ook was er een economen conferentie in Dublin, die tot dezelfde conclusie kwam.
Helaas is er op dit moment in het Haagse niet één bekwame econoom.

Of Rutte dit allemaal inziet weet ik niet, maar wel ziet die in dat nog meer geld gooien in de bodemloze putten niet kan werken.
Hij deed dus uitlatingen over toenadering tot Finland en Duitsland,op een buitenlandse zender.

Finland verkondigt al een paar weken openlijk dat het einde van de eruo een kwestie van tijd is, en de Duitse partijen zullen niet lang meer kunnen wachten met gehoor geven aan het gevoel van de Duitsers dat zij weer eens het kind van de rekening zijn, in dit geval de euro rekening.

In dit verband is het interessant te weten dat de EU een idee van Churchill is, Kennan was daar ook voor, om Duitsland onder de duim te houden.
De vergelijking met 1919 Versailles dringt zich op, dat werkte ook niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 jeanclaude

Ik citeer een deel van een artikel

The attempt to regain competitiveness and work down the debt burden through austerity alone is bound to fail. Cutting public deficits will reduce demand both at home and in other euro-zone members. As several, if not all, members of the euro-zone are attempting to improve their position through cutbacks, they will find that they are pedalling ever harder to remain in more or less the same place. Even if the consequent downward pressure on wages and prices results in an improvement in competitiveness, for most countries this will take many years, if not decades, to work.

Capital Economics, Londen, Roger Bootle.

  • Vorige discussie