“EU geeft (nog) geen medicijnen”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

AngloLibyan, een Libische blogger in het Verenigd Koninkrijk, wijst de Europese Unie op haar verantwoordelijkheid voor de honderden met HIV-besmette kinderen in Libië. Momenteel zitten vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts in Libië vast op verdenking van het opzettelijk besmetten van de kinderen. In eerste instantie werd de doodstraf tegen ze geeist maar de EU protesteerde hevig en inmiddels heeft de zoon van de Libische leider Moammar Gadhafi gezegd dat de medici niet worden geëxecuteerd (Trouw).

Volgens de AngloLibyan blogger speelt de EU echter een raar spelletje door de levering van 120 miljoen euro aan medicijnen voor de Libische kinderen te verbinden aan de eis dat de Bulgaarse verpleegsters worden vrijgelaten. Geen vrijlating: geen medicijnen. So if the medics are still in Jail then Europe is saying let your children suffer and die, we are not helping them. (AngloLibyan blogspot). De situatie van de kinderen is schrijnend, inmiddels zijn er al vijftig overleden. Maar kan een land dat vol met olie en gas zit daar trouwens zelf niet wat aan doen?

Natuurlijk zijn het maar weer rumours on the internets. En een burgerjournalist tegen wil en dank met chronisch tijdgebrek kan niet alles uitzoeken dus wellicht komen wij er als community wel uit? Helpt de EU slechts op voorwaarde? En klopt het wat Al-Qaida zegt dat Moammar Gadhafi (hier op archiefbeeld) zelf betrokken is geweest bij de besmetting?

Reacties (1)

#1 Arathorn

Als je als dank voor je hulp beschuldigd wordt van het opzettelijk met HIV besmetten van kinderen is het niet zo gek dat je niet staat te springen om meer hulp te geven. Bovendien zijn er landen in Afrika die die 120 miljoen aan medicijnen harder nodig hebben dan Libië.