1. 6

    Waarom vetrekt iemand die in het verzet zat vervolgens direct naar Amerika?! En gaat later samenwerken met de baas van de SD in NL?

    “Na de oorlog bood Wilhelmina hem een staffunctie aan. Hij bedankte voor haar aanbod en emigreerde naar de Verenigde Staten. Hazelhoff Roelfzema probeerde carrière te maken in Hollywood, eerst als acteur en vervolgens als scenarioschrijver, maar zonder succes. Hij werkte vanaf 1951 voor NBC Television. In 1955 werd hij programmaleider bij Radio Free Europe, een Amerikaanse propagandazender die gevestigd was te München. Joseph Schreieder, tijdens de oorlog chef van de Sicherheitsdienst in Nederland, was een van zijn collega’s.”

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Hazelhoff_Roelfzema

  2. 8

    Ik ken er geen één die actief aan ww2 heeft deelgenomen én er zonder kleerscheuren vanaf is gekomen. Misschien is Erik Hazelhoff Roelfzema daar een uitzondering op geweest. Bernhard logeerde eens bij Erik en z’n vrouw op Hawai en kreeg daar een bord nassi goreng voorgeschoteld. Nadat hij het op had, vroeg Bernhard beleefd of hij zijn bord mocht schoonlikken. Misschien is n.a.v. dat smakelijke voorval, daarna, altijd een Indische kokkin op Het Loo aanwezig geweest.