1. 1

  Geile foto’s, die slenk loopt helemaal door over de Serengeti naar het Grote Meren Gebied alles ten oosten van die lijn zal in de toekomst in de Indische Oceaan liggen als nieuw continent.

 2. 2

  Zullen we voor dat nieuwe continent nu dan alvast een aanvraag indienen? Extra ringetje bij de OS, enzovoort. Tegen de tijd dat het continent zich afsplitst zijn we dan juridisch en bureaucratisch gezien het mannetje.

 3. 6

  @boog: nee, dat is een beginnende rift die ruwweg 220 miljoen jaar geleden “bevroor”, in die tijd is de Atlantische Oceaan gegroeid. Stel je voor dat je met een potlood vanonder een gat prikt in een stuk papier. Als je het langzaam doet zie je altijd drie scheuren, een scheurt verder en de ander blijft klein.

  Plaatje:

  Pijltjes naar elkaar (concergeren) betekend subductie. Dat is verdwijnen van de oceaankorst en gaat gepaaard met aardbevingen. Pijltjes van elkaar af is spreiding en betekent nieuwe ocaankorst ontstaat en de Oceaan groeit.

  [IMG]http://img157.imageshack.us/img157/8537/platengrenzen2de.th.png[/IMG]

  Dit plaatje is de situatie rond de Middelandse Zee. Bovenste “streep” is waar Afrika en Europa elkaar ontmoeten, de oceaan is reeds verdwenen. De “streep” rechts is een spreiding, niet alleen de Hoorn van Afrika gaat op reis( staat in alle leerboeken btw) maar israel zou (zou) ook wel eens van het Arabisch schiereiland kunnen vertrekken. de dode zee is een bocht in de scheur.

  [IMG]http://img367.imageshack.us/img367/7417/afrikaeuropa28wj.th.png[/IMG]

 4. 8

  Larie, bedankt voor de extra uitleg. Ik zal me maar bij m’n eigen stiel (oppervlakteprocessen) houden…

  Maar hoe inactief is die rijn/rhone slenk dan nu? Ik bedoel: er is nog steeds sprake van beweging rondom de roerdalslenk etc. En onder de Ardennen/Eiffel zit waarschijnlijk een hotspot. Dat althans wordt als verklaring opgevoerd voor de recente opheffing daarvan sinds ~5 Ma. dat is erg veel later dan jouw 220 Ma.

 5. 10

  Heel metaforisch ontopic complimentje, en heeft ook iets te maken met nrc.next, sargasso duikt dagelijks onder naar de processen, dat is erg leuk.

 6. 11

  geachte publiek (eentje), de aardkorst is een woord die nogal eens verwarring schept.

  De aarde doorgesneden, drie eenheden korst, mantel en kern, zeg maar.

  Maar dan, waar trek je de grens en geef het een naam. Als chemie of met fysische eigenschappen zoals hard en zacht.

  het volgend (zelf gefabriceerd uiteraard) plaatje geeft de verschillende manieren aan om het te benoemen.

  Links, steeds dieper van hard en koud naar plastisch (stopverf) naar hard en heet. de benaming is dan Lithosfeer (steengedoe), Asthenosfeer (week gedoe) en mesosfeer(middengedoe=mantel). Rechts zie je de chemische onderverdeling. de benaming korst is de veradelijke want onder de chemische korst (de lichte fractie van de aarde die never meer naar beneden gaat, te licht) licht nog een hard stuk mantel omdat het daar te koud is. Dit stukje harde mantel beweegt mee maar wordt soms de diepte ingesleurd.

  Dus naam korst is iets anders dan wat er algemeen onder wordt verstaan.

  Tijd voor een wijntje.

 7. 14

  Ah, dat geeft weer Kleinen-stof waar ik mee kan pronken, papa weet alles. Licht boven (het schuim der aarde) en hard zwaar daaronder OK.
  En ja, een rooitje, proost. Ik zat net even in mn dikke 1000 pag Duitsche Sozial-Ethische Kennziffern te lezen, vol met Sargassoachtige fijne stof voor jaren, als S. niet zo modern zou zijn. Maar je mag me corrigeren, geschiedenis was keiharde waar, geen romantisch vertier bij een wijntje. Maar toch.. ;)

 8. 21

  Boog vroeg: “Maar hoe inactief is die rijn/rhone slenk dan nu? Ik bedoel: er is nog steeds sprake van beweging rondom de roerdalslenk etc. En onder de Ardennen/Eiffel zit waarschijnlijk een hotspot. Dat althans wordt als verklaring opgevoerd voor de recente opheffing daarvan sinds ~5 Ma. dat is erg veel later dan jouw [Larie] 220 Ma.”

  De boven rijnslenk, de Bresse graben (tussen Jura en Centraal Massief), de Leine graben (tussen Oost en West duitsland), het Roerdalslenk/beneden rijnse bocht rift (Limburg/Brabant, Nordrhein Westfalen), de centrale graben (midden in de Noordzee) en de Viking graben (in de Noordzee tussen Schotland en Noorwegen) zijn allemaal [wat de Noordzee betreft, na ‘failed rift’ te zijn geweest in het Krijt en vroeg Tertiair (wat Larie aanhaalde), waarbij de korst flink afkoelde en het gebied lekker doordaalde ] in bescheiden mate gereactiveerd.
  Dit komt met name doordat de Alpen zich begonnen te vormen. Er ontstaat een spanningsboog van druk tussen ‘alpen front’ en ‘mid-oceaan spreadings zone’ (vooral krachtig is het gebied rond ijsland). Druk langs die boog betekend (gerinige) spreiding daar dwars op, en daarom zijn allerlei veel-oudere breuk systemen weer wat ‘in de verdrukking’ geraakt [met name breuken die toevallig die orientatie al hadden sinds het Carboon, en stammen uit de ‘hercynische’ plooings/gebergtevormings fase die de geologische structuur van de Ardennen heeft gecompleteerd].

  Een bescheiden mate van opheffing van tussenliggende gebieden kan daar ook (deels) aan worden toegeschreven, en ook (deels) het Eifel vulkanisme [en ander, Tertiair, vulkanisme langs bovengenoemde slenken. Kaiserstuhl, Vogelsberg]. De Eifel als hotspot zien is een wat dogmatische verklaring: niet elk vulkaantje is automatisch een hotspot-vulkaan, en zelfs niet elk vulkaantje langs een slenk is dat. In het geval van de Eifel kan behalve de alpen-stress, de nabijheid van ijstijd ijskappen nog geassocieerd met recente vulkanisme worden [IJskappen drukken de korst in, verstoren periodiek enigszins de stromingen in de mantel]. Dan heb je nog maar een heel klein mantel rimpeltje nodig, om een vulkaantje uit te lokken.

  Het is hoe dan ook een samenspel, maar het relatieve aandeel van gelijktijdig samenwerkende oorzaken en overgeerfde eigenschappen uit het verleden uit elkaar rafelen is nog niet gelukt.

  Hopende de lezer niet geheel murw te hebben gebetweterd groet ik u.

 9. 22

  dr banner, bedankt. Dit is zeker zeer nuttige info. Overigens dacht ik bij eiffel-ardennen-bovenop-mantelpluim niet eens zozeer aan dat gebied als zijnde vukanisch actief, maar als zijnde kleinschalig opheffingsbebied.