En er is een akkoord

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Er is een akkoord, een Marshall Plan zelfs. Griekenland krijgt 109 miljard euro, waarvan met enig creatief rekenwerk bijna de helft uit de private sector komt. Investeerders kunnen de mogelijk waardeloze Griekse obligaties gunstig inruilen. Portugal en Ierland is ook geld toegezegd, als dat nodig is. Het noodfonds kan zijn bevoegdheden flexibeler inzetten als Spanje en Italië in de problemen komen.

Het noodfonds wordt de facto een soort Europees Monetair Fonds. De eurolanden hebben daarmee toch weer een deel van hun soevereiniteit ingeleverd, voor zover ze die nog hadden. Is het niet het Fonds dat dicteert, dan is het wel de markt, zo lijkt het.

Na afloop waren alle regeringsleiders natuurlijk erg tevreden. En inderdaad, er zijn weer een paar flinke stappen vooruit gezet. Merkel kan redelijk tevreden naar huis. En Rutte en De Jager ook. Ze hebben het nu zo weten te spinnen dat de Fransen dwarslagen, dat is dan wel weer opvallend.

Op het eerste gezicht is het een vergaand plan. Maar de vraag is natuurlijk, is het genoeg? Er drijft nog steeds bloed in het water en de haaien cirkelen daar nog steeds omheen. Begint het hele circus over vier weken weer van voor af aan?

Reacties (20)

#1 NoName

Bij zo’n akkoord hoort passende muziek: http://www.youtube.com/watch?v=-qRDg9WS7fk&

  • Volgende discussie
#2 vast goed

Vanaf dag van de euro is al gesteld dat er niet een munt kan zijn zonder politiek verdergaande samenwerking. In de geschiedenis van de europese samenwerking is verdergaande samenwerking altijd schoksgewijs gegaan. Eerst symbolisch, daarna op de inhoud. Over 50 jaar wordt dit akkoord als een logische stap gezien op weg naar de totstandkoming van het bestuurlijke continent Europa.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 JSK

Het is een draft akkoord.

We agree to support a new programme for Greece and, together with the IMF and the
voluntary contribution of the private sector, to fully cover the financing gap. The total official
financing will amount to an estimated 109 billion euro.

Dus het gaat over vrijwillige bijdragen van de private sector.

Desalniettemin is het plan wel verregaand:

To improve the effectiveness of the EFSF and of the ESM and address contagion, we agree to
increase their flexibility linked to appropriate conditionality, allowing them to:
(…)
– finance recapitalisation of financial institutions through loans to governments including
in non programme countries ;

Wat volgens mij inhoudt dat het Europese steunfonds Duitse en Franse banken een bail-out kan geven onder het mom van “de Grieken/Portugezen/Spanjaarden helpen”. En aangezien het geld van Europa komt zullen nationale belastingbetalers niet zeuren over de bail-out van bankiers, tenminste lijkt dat het idee te zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@1: De man met het (veel te) kleine brilletje bij RTLZ zegt dat de euro nooit in gevaar is geweest en dat dit akkoord de stabiliteit ten goede komt. Ik denk dat je gekozen link dus niet helemaal passend is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Herman

@1 De Titanic lijkt me toepasselijk. Toch zou ik dan eerder voor deze kiezen.

http://www.youtube.com/watch?v=-lwAc5UDdL8&NR=1

Weer een stap op weg naar meer neoliberalisme en minder democratie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Ik neem aan dat je dan nu dus van buiten de EU bent aan het reageren? Of ga jij willens en wetens met de Titanic ten onder?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Herman

@6 Persoonlijk ga ik niet ten onder, maar de democratie en solidariteit in Europa wel. Maar ach, dat is een proces dat al langer aan de gang is. En wie daar vraagtekens bij zet is een enge nationalist. (Dit zeggende met het gevaar een verongelijkte PVV-stemmersachtige toon aan te slaan.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Maria

Ik ben het eens met Herman dat de democratie en solidariteit na deze ingreep alweer forse schade oploopt. Als de huidige coalitie incl. Wilders de Tweede Kamer drastisch wil verkleinen, dan is dat nog eens een bevestiging van minder democratie.

Welke partij gaat zich nu sterk maken voor meer democratie in Europa? Mogen we per referendum kiezen wie Nederland als kandidaat presenteert voor een eurocommisariaat? Mogen we voortaan ook stemmen voor de hele Europese commissie en niet alleen voor het parlement wat nog weinig te zeggen heeft?

Zo langzamerhand zijn wij-van-Europa minder democratisch dan alle andere democratieën.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 HB

@7 en @8 hoe is er nu geen solidariteit getoond? uiteindelijk is (en dat wisten we allemaal wel) weer een oplossing gevonden om de zwakkere broeders in Europa erbij te houden.

Beter dan het failliet laten gaan of afstoten of heel hard “Geen CENT!” roepen om vervolgens heel hard te zwijgen dat je in de achterkamertjes akkoord gaat tegen je zogenaamde eigen principes in.

Ik ben het eens met @2. Europa kan alleen zijn door wat soevereiniteit op te geven voor de machten uit Brussel in ruil voor een gigantische sterke en afwisselende euro-zone wat een China in nog geen 100 jaar gaat lukken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 JSK

@7+8: Waar hebben jullie het over? Qua democratie en solidariteit verandert dit akkoord vrij weinig. Het is een aanzet tot een praktische oplossing voor een praktisch probleem. Hebben jullie het uberhaupt gelezen? Of alleen het magere uittreksel hierboven?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 private eye

De EFSF is de grootste scam en cover-up van Europa.

Als een soort off-balance sheet CDO gaat het alle rotzooi en puinhoop opkopen, terwijl de belastingbetalers uiteindelijk garant staan voor deze CDO zonder dat ze het weten.

Werkelijk schande.

En ja, de vergelijking met het strijkorkerstje van de Titanic is treffend.

Mark Rutte, come out of the closet en leg aan de burger uit wat je zojuist getekend hebt en welke risico’s de burger nu draagt. Leg het uit in cijfers en niet in woorden, maar dat durf je niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 JSK

@11: Alternatieven?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Karl Kraut

De EFSF is geen EU-instelling, maar een particuliere bank gevestigd in Luxemburg, opgericht door de Europese Unie. EU-wetgeving verbiedt de EU-instellingen een bailout van lidstaten, maar door het opzetten van een particuliere bank omzeilde de EU deze wet. De EFSF krijgt nu ruim baan: ze gaan flexibeler werken. De EFSF wordt gecontroleerd (hahaha) door de Euro-groep, -de ministers van Financiën van de eurolanden.

The European Financial Stability Facility (EFSF) was incorporated in Luxembourg under Luxembourgish law on June 7th 2010. Its objective is to preserve financial stability of Europe’s Economic and Monetary Union by providing temporary financial assistance to euro area Member States in difficulty. In order to reach its objective the EFSF can – with the support of the German Debt Management Office (DMO) – issue bonds or other debt instruments on the market to raise the funds needed to provide loans to countries which would submit a request. Issues would be backed by guarantees given by euro area Member States of up to € 440 billion.

http://www.efsf.europa.eu/mediacentre/news/2010/european-financial-stability-facility-ceo-takes-office.htm

Dankzij het geweldsmonopolie van de staat, waardoor we onderworpen zijn aan de betalingsverplichtingen van deze nieuwe private bank, volledig gedekt wordt door de individuele overheden, kregen ze aanmoedigingsprijzen: FSF has been assigned the best possible credit rating; AAA by Standard & Poor’s and Fitch Ratings, Aaa by Moody’s.

Het wordt graaien voor de banken. Of er gaan heel veel verborgen schulden van land plotseling opduiken; of ze gaan er nog meer off-balance meer creëren. Compleet risk-free voor de banken. We staan borg, anders laten ze het systeem crashen.

Jan Kees de Jagerheeft de laatste weken goed toneelgespeeld. In alle berichtgeving komt de media-spin terug dat de banken gedwongen worden om vrijwillig mee-te-betalen. Hahaha. Tienvoudig kunnen ze het via de EFSF terughalen. Hahaha. O, wat was Jan Kees de gebeten hond met zijn ‘eis’. Wat kreeg hij de zwarte Piet in Brussel. Hahaha. Wat een toneelspeler.

Het enige reden was om op alle kanalen te kunnen rondbazuinen dat de banken…. gaan meebetalen. Dat is een kleine investering voor een grote beloning.

Dit hele plan is door de banken zelf geschreven .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Maria

@HB (9), ik weet niet of het solidariteit is. Verschillende economen geven diverse theorieën ten beste over de winsten van de verschillende partijen.

@JSK, Arrogantie is u niet vreemd. Als u iets niet begrijpt, dan zal het wel aan het analfabetisme van de ander liggen. Dat is de trant waarin u graag roept.

Met de deal is er zeker een belangrijke stap gezet. Of de markt dit ook zo ziet moeten we nog afwachten. De volgende toets zal in 2014 plaatsvinden, zo stellen diverse economen.

Waar ik echter op doel is dat er met de uitbreiding van bevoegdheden van de EFSF (European Financial Stability) ook weer meer bevoegdheden naar Europa gaan. Het EFSF kan nu ook banken herkapitaliseren of geld aan lidstaten lenen. Het kapitaal is nog niet uitgebreid, maar dat zal ongetwijfeld komen. Vervolgens zal er weer meer economische regelgeving en gezag van de landen afzonderlijk afgegeven worden aan Europa. Ook zal er meer budgetteringsdwang vanuit Europa komen.

Of dat goed of slecht is, maakt mij in dit verband niet uit. Wel vind ik het zorgelijk dat die regelgeving vrijwel buiten de Europese kiezers om gaat. En ook de keuzes van de eurocommissarissen worden buiten de kiezers om bepaald. Tot nu zijn in Nederland de posten verdeeld onder het CDA en de VVD. Dat is een politieke keuze. Als de kloof tussen burgers onderling of tussen politici en burgers groot wordt, zal dit zich wreken, vrees ik. Daarom hoop ik dat er meer oog komt voor democratisering van Europa. Dat is hard nodig. Misschien is het nu wel het goede moment om dat streven hoog op de agenda te plaatsen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Theo Prinse

Het is niet 110 plus 109 = 219 maar 219 plus 50 = 269 miljard Euro !
Griekenland heeft 10 miljoen inwoners en een gemiddeld index jaar inkomen van 11.000 tegen 25.000 voor Nederland.
De 269 miljard euro staatsschuld is naar Nederlandse maatstaf omgerekend: …. 978 miljard Euro … als het Nederland had betroffen
Das ist doch Wannsinn !
Sind die dar alle verruckt geworden ?
Greek Austerity, Greece Bailout. Max Keiser, Nigel Farage, Gerald Celente
Overzicht schulden posities PIGS landen van Europese banken

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Bismarck

@14: “naar Nederlandse maatstaf omgerekend: …. 978 miljard Euro”

En wat is de staatsschuld van Nederland eigenlijk?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Henrik

Griekenland is dus failliet….

verhelderende opmerkingen:
http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2011/07/21/greece-defaults/

Krugman is livid:
http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/07/21/1937-1937-1937/

en ik denk dat ze allebei gelijk hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 JSK

@16: Wat denk je dat ze zeggen?

@15: Iets van 360 miljard geloof ik.

@13: Ik ben liever “arrogant” dan extreem kortzichtig. Oh pardon, dat is natuurlijk ook “arrogant”. Het is natuurlijk veel beter om “ja en amen” te zeggen tegen allerlei ideologisch geraaskal.

Waar ik echter op doel is dat er met de uitbreiding van bevoegdheden van de EFSF (European Financial Stability) ook weer meer bevoegdheden naar Europa gaan. Het EFSF kan nu ook banken herkapitaliseren of geld aan lidstaten lenen. Het kapitaal is nog niet uitgebreid, maar dat zal ongetwijfeld komen. Vervolgens zal er weer meer economische regelgeving en gezag van de landen afzonderlijk afgegeven worden aan Europa. Ook zal er meer budgetteringsdwang vanuit Europa komen.

Ah hellend vlak. Sterk hoor. Not. Punt is dat nu het bail-out beleid van de individuele lidstaten gecentraliseerd wordt op Europees niveau. Aangezien Europese banken zich niks aantrekken van de landsgrenzen is dat niet perse een slecht idee.

Of dat goed of slecht is, maakt mij in dit verband niet uit. Wel vind ik het zorgelijk dat die regelgeving vrijwel buiten de Europese kiezers om gaat.

Dat is jouw probleem: dat je denkt dat democratie inhoudt dat je over elke euro moet vergaderen. Hollandse Ziekte. Je leeft in lala-land als je denkt dat praktische problemen ondergeschikt zijn aan politieke idealen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 larie

Ik snap er geen jota van.Een land jokt, komt er mee weg, en de gaten worden elders gevuld door eonomien die niet hebben gejokt en hebben gespaard..strange??

De euro zuigt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Karl Kraut

@18: Sorry, maar met @13 bedoel je @14.

  • Vorige discussie