En de fraudeur rentenierde voort…

Potjandorie wat een mazzel‘, moet Cees van der H., ex-topman van ’s lands bekendste sigarenboer, zich gerealiseerd hebben toen bekend werd dat zijn rechtszaak zou worden behandeld door Frans Bauduin. Deze rechter staat namelijk niet bekend als een voorbeeldstraffer. Ook in de rechtszaak tegen Volkert van der G. bleek hij ongevoelig voor maatschappelijke druk en gaf hij niet de maximumstraf, ‘Geschokte maatschappij’ of niet. Van der H. kreeg gelijk. Hij hoeft niet te zitten, en slechts een jaarbedrag aan hondenbrokken te betalen.

En dat is natuurlijk wel erg weinig. Meneer van der H., en compaan M en onderknuppel A. hebben namelijk wel degelijk de boel geflest, zo erkende ook de rechter. Maar ja, al genoeg gestraft hè. De arme man moet zich natuurlijk de schande van toute Wassenaar vanuit zijn geblindeerde Rolls naast zijn “trophy wife” laten welgevallen. En hij kan ook nooit meer aan de bak als kruidenier.
Voor de gewone wetovertreder als u en ik is het natuurlijk erg dat Cees van der H., na het flessen van duizenden aandeelhouders en klanten, er zo makkelijk vanaf komt. Maar wat de rechter tot een veel zwaardere straf had kunnen, nee, moeten bewegen is het ontkennen van de dader. Want volgens van der H. zelf is het bewust misleiden van de accountant door het stiekem ongeldig maken van contracten helemaal niet fout. In zijn wereld dan. Die van 43 miljoen euro.

 1. 2

  Heerlijk Nederland met z’n fijne klassejustitie. Mijn vertrouwen in de rechtsorde is weer een graadje gezakt: liegende politici krijgen als beloning een paspoort, frauderende bestuurders krijgen een maand geen zakgeld en een vermaning. Kutland.

 2. 3

  Geef mij dan maar de VS in dit soort zaken. Daar kun je als topman heel hard op je snuffert gaan. Die mensen van Enron zitten wel gewoon achter de tralies

 3. 4

  Dat van der G. niet de maximumstraf kreeg staat los van deze zaak, ik vraag me af of Michiel wellicht zichzelf teveel heeft laten meeslepen in de aandelenhype en zelf het schip in is gegaan? De overweging van de rechtbank was duidelijk: aangezien er geen sprake was van fraude met als doel persoonlijk gewin kon volstaan worden met een voorwaardelijke straf. Met de aandeelhouders is een compensatieregeling afgesproken en zoals het artikel van de VEB zelf schrijft: ”De kans dat zij bij een groot of beursgenoteerd bedrijf nog een bestuursfunctie krijgen is immers al verwaarloosbaar.”. Toch schreef de VEB eerder al dat de eerdere regeling een substantieele compensatie betrof. Ik neem trouwens aan dat de heer vd Hoeven zelf ook voor een flink bedrag het schip in is gegaan bij de koersval. En waarschijnlijk heb ik met mijn beleggingshypotheek ook een verlies geleden, net zoals bij de internet-zeepbel maarja, dat is een risico van beleggen. Dat er van Ahold uit fouten zijn gemaakt is duidelijk, daarvoor is ook een schikking afgesproken. Dat er sprake is van strafbare feiten is ook duidelijk en daar is nu voor gestraft, ik ga er vooralsnog van uit dat de rechter gelijk heeft en in hoger beroep zal blijken wat hiervan terecht is.

 4. 5

  @SciInv
  Een civielrechtelijke zaak is een lastig verhaal. De schade (gekelderde beurskoers) is het gevolg van de fraude bij US Foodservice en niet de side letters van deelnemingen. Bovendien is er al een class action suit waar de aandeelhouder een fooi van 1 euri per aandeel tegemoet kan zien.

 5. 8

  schande schande klassejustitie, je recht halen ? niet voor de gewone man. Als ik die rotkoppen op tv zie lachen kan ik wel kotsen. Ben zelf ook de boot ingegaan met die oplichters mijn laatste spaarcenten

 6. 9

  Wisten we toch al? Nederland is gewoon een bananen-monarchie. Industrie in handen van een paar families en het ontroerend goed in handen van de onderwereld, jongens wat willen jullie nog meer? Verdonk for president? En het zielige gedoe bij justitie en het OM. En de top van het bedrijfsleven maar graaien en zakkenvullen. Onderwijs en wetenschap stelt niets meer voor enz. Ik snap alleen niet waarom we nog in de EU zitten? D’r zal nog misschien wel eens een tijd komen dat Nederland uit de EU word gezet door de andere leden, wanneer ze dat Hong Kong van Europa-spelletje van ons spuugzat zijn.

 7. 11

  @ ishamael/lara: Met klassejustitie heeft het dit keer weinig te maken. Beluister of lees het vonnis en je ziet dat dedain, zelfoverschatting en hoogmoed nu eenmaal niet onder het wetboek van strafrecht vallen. En zakelijke roekeloosheid slechts marginaal.

  Roepen dat er hier wel sprake is van klassejustitie is mogelijk wél een uiting van een (onder)klasse in ontwikkeling.

 8. 12

  Ik begrijp de commotie ook niet zo. De heren zijn veroordeeld, en geheel naar Nederlandse gewoonte ivm eerste keer in aanraking met justitie enzo hebben ze een voorwaardelijke straf gekregen. Prima toch. Dat geldt voor iedereen in Nederland (ja, ook Volkert vd G).

  En @lara: als jij zo reageert, snap ik ook wel waarom jij het schip bent ingegaan met je aandelen AH. Kennelijk heb je er geen verstand van. De koersval had, zoals hiervoor ook al gezegd, niets te maken met het consolideren van de winsten van ondernemingen waar AH wel of niet genoeg over had te zeggen, maar met zooi in Amerika (US Foodservice) en Argenitnie (Disco). Wellicht kan je je geld voortaan beter op een spaarrekening zetten. Is minder risicovol en dat past wellicht beter bij je. (Zonder daar overigens iets negatiefs mee te willen zeggen. Je moet met je geld doen wat het beste bij je past.)

 9. 13

  Het past wel in de ‘foei-niet-meer-doen-cultuur’ in Nederland dat deze straf geëist wordt.
  Ik ben blij dat de AH heren geen taakstraf hebben gekregen, want dan waren ze er echt goed vanaf gekomen ..

 10. 14

  nou Arie was mijn eerste en laatste poging dat kan ik je wel vertellen. En ja spaarrekening goed idee maar euri’s zoveel duurder dan gulden dus sparen valt niet mee