En als hy oorlog wil, hy oorlog kry…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Eugène Terre'Blanche in 2004 (Foto: Flickr/Fugue)

Bij de naam Eugène Terre’Blanche zweeft mij altijd een specifiek beeld voor ogen. Een man, met witte baard, die voor een uitzinnige menigte staat, en uitschreeuwt: “En als hy oorlog wil, hy oorlog kry…” In mijn herinnering draagt Terre’Blanche ook nog een cowboyhoed, en heeft hij een geweer in zijn rechterhand. Deze elementen zijn wellicht door mijn verbeelding toegevoegd. Ik heb het fragment, daterend uit de vroege jaren negentig, niet op YouTube terug weten te vinden. Ook de exacte context valt niet meer te achterhalen, en ook niet wie er precies met ‘hy’ bedoeld wordt. Voor dat laatste zijn er echter twee duidelijke kandidaten: Frederik Willem de Klerk, leider van de Nasionale Party en destijds president van Zuid-Afrika, en Nelson Mandela, leider van het ANC.

Destijds was de uitroep van Terre’Blanche erg angstaanjagend. Terugkijkend is hij eerder ironisch, of bijna hilarisch. Terre’Blanche bood hier de Klerk en Mandela het vooruitzicht van een oorlog aan. De impliciete reactie van de heren kwam neer op een heel beleefd ‘nee’. Ze kozen voor een vreedzame oplossing voor de situatie in Zuid-Afrika, en tegen de apocalypse van rassengeweld die de hele tweede helft van de twintigste eeuw een waarschijnlijke uitkomst had geleken.

Hiermee was Terre’Blanche tot een clown gereduceerd. Het geweld dat zijn Afrikaner Weerstandsbeweging in 1994 ontketende bleef zonder consequenties. Terre’Blanche mocht zelfs niet de genoegdoening smaken om martelaar voor zijn sinistere wereldbeeld te worden. In veel landen zou hij voor zijn misdaden de doodstraf hebben gekregen. De Waarheids- en Verzoeningscommissie verleende hem echter gratie. Hij ging later nog wel voor een paar jaar de gevangenis in, maar voor een ordinaire mishandeling, en niet voor een politieke misdaad.

Daarom is de brute moord op Terre’Blanche afgelopen zaterdag veel erger voor Zuid-Afrika dan voor Terre’Blanche zelf. Terre’Blanche heeft de kans gekregen alsnog een martelaar te worden. De apocalypse van racistisch geweld die hij had aangekondigd is, in de extreem wrede manier waarop hij is omgebracht, toch een beetje werkelijkheid geworden.

Reacties (10)

#1 Joost

Zorgelijk inderdaad. Zeker als je het afzet tegen de recente controverse toen de ANC-jongerenleider Julius Malema “Kill the boer” zong. Dat wordt nu rechtstreeks met elkaar in verband gebracht.

 • Volgende discussie
#2 Mark

De rechter heeft dat geloof ik al veroordeeld, maar ANC is tegen. Las dat ANC-leider Zuma die Malena beschermt omdat ie dankzij hem aan de macht kwam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Kropotkin

Die Terre’Blanche – wel een passende naam voor zijn politieke ideeën – was, zeker in de nadagen van het apartheidsregime, wel ‘het kwaad’. Laatste decennium weinig meer over gehoord en idd geworden tot een racistische clown.

Hopelijk blijft zijn jongere evenbeeld, de domme racist Malena, ook een clown.

Btw, wat was er eerder, kill de boer (hij zingt trouwens ‘kiss de boer’ of slist erg op 0:37) of kill the poor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Paul

@Kropotkin, die Terre Blanche is vast een oude punker: zie deze tekst van de Dead Kennedys:
“Kill The Poor”

Efficiency and progress is ours once more
Now that we have the Neutron bomb
It’s nice and quick and clean and gets things done
Away with excess enemy
But no less value to property
No sense in war but perfect sense at home:

The sun beams down on a brand new day
No more welfare tax to pay
Unsightly slums gone up in flashing light
Jobless millions whisked away
At last we have more room to play
All systems go to kill the poor tonight

Gonna
Kill kill kill kill Kill the poor:Tonight

Behold the sparkle of champagne
The crime rate’s gone
Feel free again
O’ life’s a dream with you, Miss Lily White
Jane Fonda on the screen today
Convinced the liberals it’s okay
So let’s get dressed and dance away the night

While they:
Kill kill kill kill Kill the poor:Tonight

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jonas

Wel geschrokken van het weekend bij het Journaal. Eerst het liedje van Kill the Boers. Erg dom. Dan de moord op de Terre Blanche, met reacties, waarvan je denkt, ze zijn gek, niet serieus nemen, wat me nog moeilijk af ging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 pedro

Complottheorieën te over, maar volgens mij is hij vermoord, omdat zijn landarbeiders niet als slaven behandeld wilden worden. Naar het verloop van die ruzie met zijn gekleurde medewerkers kunnen we alleen maar gissen, maar ik kan me zo indenken, dat hij hen niet als volledig gelijkwaardige onderhandelingspartners beschouwde. En ik denk ook niet, dat hij ANC activisten te werk heeft gesteld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 jonas

Ds. Devenier steunt veel van de politiek opvattingen van de AWB-leider. ?Het gaat om het recht op een raseigen volksleven, zoals bij het volk Israël in het Oude Testament. Raseigen is iets anders dan racistisch. Wij haten anderen niet, maar we geloven dat God op volken betrokken is. Ons volk is door God Zelf hier geplant. Het enorme geweld dat we vandaag in Zuid-Afrika tegen ons volk zien ?denk alleen al aan de 3100 blanke boeren die sinds 1994 zijn vermoord? heeft als oorzaak dat we ons aan de zonde hebben overgegeven.?

(Bron)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Mark

@6: waarom hebben die arbeiders em dan niet veel eerder vermoord?

@7: het gaat altijd mis als gelovigen oorzaken van het kwaad moeten aanwijzen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 pedro

@8: misschien kregen ze eerder wel de verwachte beloning voor hun werk? Ik zei al, dat het gissen is naar de ruzie. Het enige, dat bekend lijkt, is, dat het om een loonconflict ging (en dan vast niet vanwege te veel betaalde beloning).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jonas

@8.

Het gaat mis als een dominee fout gedachtengoed vanuit de bijbel gaat legitimeren. Als je het artikel leest dan blijkt dat er een blank kerkgenootschap is dat apartheid nog steeds legitimeert, terwijl de grotere blanke Nederduitse grefo’s afstand hebben genomen van deze standpunten

 • Vorige discussie