Eindelijk klare taal over de OV chip

Met enige regelmaat biedt Sargasso ruimte voor gastredacteuren. Vandaag een bijdrage van Tim.

De afgelopen week was er veel te doen over de OV chipkaart. De beveiliging is niet veilig en de privacyregels worden geschonden. We gaan nu over naar onze reporter met een reactie van de staatsecretaris.

“Ik zou toch even een lans willen breken voor de OV chipkaart.
Natuurlijk zijn er altijd mensen die het weer beter denken te weten, omdat ze een titel hebben. Die zeggen dan dat we dit project beter hadden kunnen geven aan bedrijven die verstand hebben van elektronische betaalgegevens, maar het zijn toch maar chips en die zitten tegenwoordig overal in. Dus hoe moeilijk kan het zijn. Aan de ene kan heb je al die mensen die klagen dat het te lang duurt, maar als je dan de wet een beetje ombuigt om te voorkomen dat zo’n kaart net als de chipknip moet worden gecertificeerd door de Nederlandse Bank, iets dat veel te veel tijd kost, dan is het ook weer niet goed. We moeten het ook niet zo overdrijven allemaal, zo vaak gaat het nu ook weer niet mis…. of het zijn in ieder geval maar kleine bedragen…… en soms krijg je er ook geld bij dus het is meer een kwestie van pech of geluk, misschien moeten we er maar kansspelbelasting over hef….. Ehm..
Zelf heb ik er helemaal geen last van! .. ja ik maak geen gebruik van het openbaar vervoer, maar ik ben dan ook heel druk bezig met Belangrijke en Gewichtige zaken zoals… onzichtbaar zijn en dat lukt natuurlijk niet in het openbaar vervoer!
Ik vind dit zo’n ontstéllend provinciaal Nederlands debat.”

Ironische vertaling vanuit fictieve staatsecretaris van NRC Next artikel “Ov-shitkaart, Successtory of debacle“.

Het meest schokkende in dit artikel was overigens dat een bedrijf het telefoonnummer van een anonieme klager in de krant ([email protected]) heeft weten te achterhalen op basis van wat reisgegevens.

 1. 1

  Leuk stuk. Eén mierenneukerig puntje van kritiek: ik zag Huizinga laatst nog op Den Haag CS de trein in stappen…

  Maar dat uit die laatste alinea is inderdaad te schokkend voor woorden en geeft precies aan wat er mis is. Dat het niet gecontroleerd wordt als betaalmiddel had ik me ook nog niet gerealiseerd. Puike opsomming van de ellende!

 2. 2

  oh, ennuh @sargasso: ligt het aan mijn browser (internet exploiter) of aan jullie opmaak dat de artikelen pas onder de google-adds geladen worden?

 3. 3

  @prometeus: Dat heeft te maken met de kolom laatste reacties waar soms iets in staat dat te breed is. Dan gaat het in IE6 fout. Als het goed is, is de boosdoener nu al uit het rijtje.

 4. 5

  Eigenlijk is dat laatste niet zo schokkend, tenslotte wisten we allang dat de gegegevsn voor van alles en nog wat misbruikt kunnen worden. Misschien opent het een paar ogen dat dat niet alleen maar theorie of fictie is.

 5. 6

  Bijna een op de vier Nederlanders heeft al zo’n indentificatiechip, vaak zonder dat te weten. Er zit er bijvoorbeeld een in het nieuwe paspoort en identiteitsbewijs. De RFID-chip komt waarschijnlijk de komende tijd in allerlei producten.