Eindejaarswens

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

COLUMN - 2018Mijn Eindejaarscolumn valt dit jaar vroeg, aangezien de krant *) met Kerst niet verschijnt. Daarom nu al wat tips om het komende jaar beter door te komen.

1.Kijk minder praat- en nieuwsprogramma’s op tv, en meer series en documentaires. Waar de kwaliteit van series de laatste tien jaar een ongekende, stijgende lijn vertoont, schommelt die van het informatieve vertier zo ongeveer rond het vriespunt. Er zijn serieus mensen met een beter geïnformeerd standpunt over migratie of vluchtelingen dan de gemiddelde BN’er, maar toch laten talkshows vooral die laatsten aan het woord. Op 2Doc verschijnen geweldige achtergrondverhalen en prachtige egodocumenten, die geen incidentenjournalistiek bedrijven maar juist laten zien hoe complex de wereld is en wat de grote lijnen zijn. Ze tonen vaak ook hoe we dingen beter kunnen doen: met meer aandacht, meer waarheidsvinding, meer toewijding, en meer ruggegraat.

2. Volg minder nieuws en meer achtergrondverhalen. In haar poging beter te begrijpen waar ‘de’ PVV-stemmer vandaan kwam, heeft de halve vaderlandse pers haar oren laten hangen naar nieuwrechts. Maar in plaats van die stemmen te analyseren, speelt de pers voor ongemedieerde roeptoeter annex megafoon, en is vervolgens ‘verrast’ wanneer dat tot meer populariteit van de betreffende politici blijkt te leiden. Zo wordt nieuws een instrument in plaats van een analyse. Zie Thierry Baudet: hij mist elke dossierkennis en kan alleen bogen op arrogantie, dedain, retoriek, een handvol gimmicks, en heel veel foute vriendjes. Maar de media laten zich betoveren door zijn goochelaarsbravoure en vergeet verblind naar zijn zwarte inhoud te kijken.

3. Voor wie twittert en facebookt: kruip uit je bubbel. Volg eens een serie mensen met wie je weinig gemeen hebt en met wie je het zo op het oog totaal niet eens bent. Je leert daar geheid een boel van, al kan ik niet garanderen dat dat altoos leuke lessen zijn. Je ontdekt al snel dat wat jij voor vaststaand feit aanneemt, elders als volstrekt wereldvreemd wordt gezien. Het is een crash course om te leren relativeren; maar met mazzel leer je beter na te denken, en beter te argumenteren. Want beweren dat je gelijk hebt, is niet hetzelfde als een oprecht debat voeren.

4. Zorg beter voor jezelf. Kook vaker zelf in plaats van iets kant-en-klaars in de oven of magnetron te schuiven. Het is een prettig idee om zelf voor jezelf te zorgen, en maak gewoon per keer wat meer: twee dagen achter elkaar hetzelfde eten is echt geen straf. Bovendien hebben we tegenwoordig allemaal een diepvries.

5. Zorg beter voor de planeet. Stop met vliegen: de douanecontroles daar zijn sowieso onuitstaanbaar geworden, evenals de wachttijden, maar het is vooral zowat het allervervuilendste dat we tegenwoordig doen. Neem voortaan liever de trein naar Parijs of Berlijn.

6. Wees lief voor anderen. Groet je buren, knik naar vreemden in je straat, en geef de kassamevrouw, bezorger of vuilnisman eens een compliment.

*) Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (10)

#1 McLovin

De meeste tips doe ik al jaren maar inderdaad wat punt 2 betreft, wellicht toch in 2018 een abo op de Correspondent en/of Follow the money.

  • Volgende discussie
#2 Arduenn

Ad 1.

1.Kijk minder […] nieuwsprogramma’s op tv, en meer series en documentaires. […] Er zijn serieus mensen met een beter geïnformeerd standpunt over migratie of vluchtelingen dan de gemiddelde BN’er,

Sorry, nee. Zolang er een nucleaire oorlog dreigt met de DPRK en de president van de VS met een nieuwe Saturday Night Massacre dreigt, blijf ik aan de nieuwsprogramma’s gekluisterd. En bovendien” nieuwsslezers/journalisten ≠ BN’ers.

Ad 2.

2. Volg minder nieuws

Echt niet. Met een grote malloot, c.q. ontzettende oplichter aan het Amerikaanse roer: nee. Zie 1.

Ad 6.

6. Wees lief voor anderen.

In deze tijden van Harvey Weinstein en Roy Moore? Ik kijk wel uit. Maar alle gekheid op een stokje. Dikke knuffel, Karin. Met zonder grijpgrage handjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

“Neem voortaan liever de trein naar Parijs of Berlijn.”

Op zich een absolute aanrader, want dan kun je de reis naar en van ook als deel van de vakantie zien (in je wachttijd op het vliegveld en in de krappe stoeltjes van het vliegtuig heb je die belevenis absoluut niet), maar het wordt wel hoog tijd voor een meer geïntegreerd Europees treinnetwerk dat ook qua prijs kan concurreren. Het is best pijnlijk dat als ik bv. begin januari een weekje Barcelona (vanuit Brussel) wil doen, ik met de trein zeven keer zo duur uit ben (€44 vs €314). Dan is de bus zelfs nog een (weliswaar trager, maar veel goedkoper) alternatief.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Meneer Kronkel

4. Zorg beter voor jezelf.

Dit vind ik heel komisch, komende van een verstokte roker die haar rookverslaving heeft ingeruild voor een bijna net zo slechte verslaving.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Basszje

@3: Europese treinen zijn idd belachelijk duur. Vooral zodra ze een grens overgaan. Dan is het ook gelijk onmogelijk om op een handige wijze een ticket te bemachtigen trouwens, ligt ook nog een schone taak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 McLovin

@3: zie de zegeningen van marktwerking???…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Mozzarella

@4: Dat je je zelf niet aan adviezen houdt maakt die adviezen niet minder waardevol.
En, zoals Carmiggelt al zei: “De geheelonthouders hebben gelijk, maar alleen de drinkers weten waarom”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 beugwant

@6: En het lobbycircus. Welbeschouwd zijn vliegtuigen gevleugelde fallussymbolen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 analist

@6: nationale spoorwegen zijn toch bijna allemaal staatsbedrijven?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 okto

@3, @5: Inderdaad zijn de normale prijzen van internationale treinen in Europa veel te duur. Toch valt het met handig boeken wel mee. De meeste internationale treinen zijn 2 of 3 maanden van te voren te boeken. Als je precies op dat moment gaat boeken, ben je bij de eerste boekers, en heb je behoorlijk redelijke prijzen te pakken. Enkeltje Nederland Spaanse grens voor dik 80 euro, in die orde van grootte.

Nog steeds duurder dan het vliegtuig, en dat is natuurlijk een grof schandaal. Daar moet de politiek wat aan doen. Ik zou dan ook graag zien dat veel meer mensen die wens van Karin ter harte namen. Het is nog steeds veel te normaal om voor een vakantie van een paar dagen evenveel uit te stoten (dankzij de vliegreis) als je normaal doet voor minstens vijf jaar je huis warm stoken.

  • Vorige discussie