1. 2

  Oef. Dat zou een heel gepuzzel geven. Maar ik weet wel dat veel ongelukken in het huishouden te maken hebben met het van trapjes vallen. En dat gebeurt in alle leeftijdscategorieën.

 2. 4

  Tja, 10 tot 20% minder doden door vallen. Dat is per jaar toch al snel 2 tot 3 minder doden. Lijkt me de hele jeugd een helm te verplichten toch een klein offer, niet? Bovendien komt daar al snel een paar miljoen aan boete per jaar bij, voor kinderen zonder helm, met voor de 14-18 jarigen nog een mooie boeteverdubbelaar erbij.

  Kosten? Een goede kinderfietshelm een euro of 20, voor de oudere kids 30. Reken erop dat je kind wel een keer of twee uit zijn helm groeit en een keer valt, of de helm laat vallen (dan moet de helm meteen vervangen worden). Dat maal zeg een 170.000 geboorten per jaar en we kunnen concluderen dat deze maatregel de nederlandse samenleving ongeveer 15 miljoen per jaar kost om 2-3 levens te redden. Ik klink misschien hard en kil, maar ik ben ervan overtuigd dat je met dat geld op een andere manier meer winst kunt boeken.

 3. 5

  @Bismarck: En in mijn ogen zit er een ander vervelend neveneffect aan. Het altijd beschermd worden, leert je te weinig om te gaan met risico’s en gevaren. Het kan dus zeer wel zijn dat je elders in het leven juist een grotere kans hebt te overlijden doordat je iets verkeerd inschat.
  Verder vraag ik me af of er inderdaad levens mee gered worden. De omgeving (auto’s) wordt namelijk vanzelf minder voorzichtig als ze zien dat de andere verkeersdeelnemers beschermd zijn.

  Oh ja, om het nog wat erger te maken. Laatst zag ik ook een gezin met twee kinderen (schat ze op 4 en 6 jaar) met helmpjes door het bos lopen….