Egyptische weblogger krijgt vier jaar cel

Nabil [Kareem Amer], wearing a gray T-shirt and sitting in the defendants pen, gave no reaction and his face remained still as the verdict was read. He made no comment to reporters as he was immediate led outside to a prison truck.

Seconds after he was loaded into the truck and the door closed, an Associated Press reporter heard the sound of a slap from inside the vehicle and a shriek of pain from Nabil. (Free Kareem)

De Egyptische weblogger Kareem gaat vier jaar de cel in, drie jaar vanwege het beledigen van de islam en één jaar vanwege het beledigen van president Mubarak. De schijndemocratie Egypte laat deze week haar ware gezicht zien. In de engelstalige Arabische blogosfeer is men furieus, terwijl er op blogs in het arabisch ook instemmende geluiden zouden zijn te horen? Islam mag je immers niet beledigen. Wereldwijd zijn er kleine rallies tegen de veroordeling geweest, op de website Free Kareem zijn foto’s te zien van rallies in New York, Stockholm, Londen en Bahrein. De egyptische blogger Sandmonkey heeft het verhaal op BBC World kunnen vertellen. Mubarak: the world is watching you.

Alleen internationale druk kan de Egyptische overheid overhalen om dit dwaze vonnis te herzien. Maxime Verhagen wat is uw eerste actiepunt als minister van Buitenlandse Zaken?

 1. 5

  Volstrekt terecht. Ik vind bovendien dat ze dat in Nederland ook door moeten voeren. Gewoon hups de bak in als je zegt dat Wouter Bos een waterhoofd heeft. Dat is toch gewoon karaktermoord? En moord is strafbaar.

  HA!

 2. 6

  OK OK, ik heb het een beetje ongelukkig verwoord en natuurlijk is het te gek voor woorden dat deze Egyptische blogger vier jaar de bak in moet. Maar het brengt wel wat teweeg en hopelijk zal de internationale druk ervoor zorgen dat ook Egypte echt vrijheid van meningsuiting voor bloggers krijgt.

 3. 7

  Denk je dat serieus?? Die man zit er al vanaf 1981 dus dit gaat zijn systeem echt niet zomaar veranderen. Met vrije meningsuiting heeft die man geen leven meer.
  Verder is dit wat opgepikt wordt door de media, ik wil niet weten wat er allemaal niet door de media wordt opgevangen.

 4. 8

  Wij moeten toch ook steeds meer vrijheid inleveren, Mubarak zit al jaren langer dan wij met een zooitje fundamentelisten opgescheept. Dit is het gevolg van rigoureusere wetgeving. Vroeger onder Sadat was Egypte vrijer, maar Mubarak denkt dit gebeurt mij niet.

  Ik vind het oerstom deze veroordeling, het geeft de fundi’s gelijk.

 5. 10

  Als beetje aandachtsgeile weblogger kun je natuurlijk alleen maar dromen van zo’n vonnis. Wat zal die hitmeter van Kareem wel niet gedaan hebben na dat vonnis! Schitterend, ben oprecht blij voor die man, wat zal ie gelukkig zijn met alle aandacht, liefdesbrieven van blonde weblogsters uit Europa en Amerika! Man, man, wat een toekomst gaat die man tegemoet.

  het zal mij niet verbazen als wij als eerlijke, beschaafde west-Europeanen de komende decade geen enkele kans maken op prijzen als de Nobel Prijs voor vrede of literatuur, Karel de Grote prijs etc. dat zit er voor ons nette, open burgers gewoon niet meer in, dan kun je hoog of laag springen, of je nu kut schrijft zoals Mulisch of geweldig zoals Hermans, je had beter borderwasser in een islamitisch kunnen zijn en dan heb je nog meer kans op de Nobel prijs voor de literatuur.

 6. 15

  Ik geloof ook dat druk kan helpen. Met alleen maar cynisme krijg je niemand vrij. Het is een kleine moeite om de petitie te tekenen. Een klein gebaar voor ons, maar veelbetekenend voor webloggers in Egypte als Kareem.

  Het heeft vorig jaar ogenschijnlijk ook geholpen voor de Egyptische weblogger Alaa.

  Zie hier: http://brownnoisephotos.blogspot.com/2006/06/updatenormally-this-isnt-political.html

  Ik zou zeggen teken de petitie. Het kost je minder dan twee minuten.

 7. 16

  Het is niet alleen Egypte, maar ook hier.

  Ik begrijp sat Sargasso te bang is om daar aandacht aan te besteden, want de wetten die Jan-Peter B. heeft gemaakt om zijn vijanden in het gevang te krijgen kunnen ook Carlos en consorten treffen, maar zo nu en dan een referentie, zoals “honden” “op weg naar een dictatuur” etc. zou niet misstaan voor dit kikkerlandje.

  Of denken jullie echt dat het terecht is dat blogger Jeroen de K. in het gevang belandde?

 8. 18

  Ik zou gokken op de wet terroristische misdrijven, en een veroordeling op artikel 285. Maar dat is gebaseerd op niets anders dan wat krantenlezen en internet, niet op enige juridische kennis.

  Maar een redelijke aanname is dat de man veroordeelt is op een wetsartikel dat n.a.v. de ophef rond het terrorisme gewijzigd is, en nu door het OM zodanig gehandhaaft wordt dat dit soort mensen in het gevang belanden. Dit in tegenstelling tot de periode voor Jan-Peter B.

 9. 19

  Als je al mijn spelfauten negeert, blijft het toch een interresante vraag.

  Waarom accepteren jullie de gevangenisstraf voor blogger Jeroen K. en niet die voor Nabil K.A.?

  Dat er verschil is is duidelijk, maar loopt dit zo ver uiteen dat de ene zulks een veroordeling (“honden” e.d.) waard is en de andere geen enkele?

 10. 21

  @Luc, ik neem al vijf jaar lang dagelijks een risico door mijn mening middels deze website in Google cache te beitelen. Echter voel ik mij door de Nederlandse staat en Balkenende in het bijzonder totaal niet afgeremd. Wat Jeroen de K. heeft gedaan is gewoon dom. Al die oproepen tot moord en dito kogelbrieven hebben we nu wel gehad.

  Er zijn uiteraard veel ernstigere vormen van digitale bedreigingen te noemen en Jeroen de K. is in die zin een beetje als symbool geslachtofferd, maar wat hij heeft gedaan is ook niet bepaald kosjer.

  Afgezien van het feit dat zaken in ons Teletubbielandje mij minder kunnen boeien vind ik de zaak van Jeroen de K. totaal niet van dezelfde orde als die van Kareem. Kareem wordt voor inhoudelijke kritiek 4 jaar opgesloten , terwijl Jeroen de K. 180 dagen moet zitten vanwege een verkapte oproep tot moord.