NIEUWS - Een Egyptische rechtbank heeft zaterdag de aanklacht, wegens de dood van 238 demonstranten tijdens de revolutiedagen van januari en februari 2011, tegen de voormalige president Hosni Mubarak terzijde gelegd. Hetzelfde geldt voor vergelijkbare aanklachten tegen Mubaraks minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adly, en vier van diens adjudanten.
De uitspraak, welke leidde tot protesten waarbij twee mensen omkwamen en 85 demonstranten werden opgepakt, vormt nieuw bewijs dat ex-veldmaarschalk Abdel-Fatah el-Sisi aan het hoofd staat van een land dat het recht met voeten treedt en waar de de rechterlijke macht corrupt is.
In totaal werden in de dagen van de 25 Januarirevolutie van 2011 ongeveer 850 mensen gedood. Het niet-ontvankelijk verklaren van de aanklacht tegen Mubarak, maar meer nog tegen zijn minister van Binnenlandse Zaken en diens medewerkers, bevestigt dat niemand ooit voor de dood van deze demonstranten verantwoordelijk zal worden gehouden. Eerder werden in diverse processen ook al politieagenten vrijgesproken die demonstranten hadden gedood.
De uitspraak is extra schrijnend omdat een groot aantal kopstukken en aanstichters van de 25 Januarirevolutie in de gevangenis zit, evenals duizenden Moslimbroeders, aanhangers van de in 2012 in de eerste vrije presidentsverkiezingen tot president gekozen Mohammed Morsi.
Nog deze week werden 78 kinderen tussen de 13 en 17 jaar tot straffen van tussen de twee en vijf jaar veroordeeld wegens deelname aan protesten. De kinderen, aanhangers van de Moslimbroederschap, ontkenden aan protesten te hebben deelgenomen en zeiden willekeurig te zijn opgepakt.
Verder schoof de rechtbank aanklachten tegen Mubarak en diens zonen Ala’a en Gamal wegens corruptie terzijde. Dat betrof de zaak van het verkopen van aardgas onder de wereldmarktprijs aan Israël door de zakenman Hussein Salem.
De aanklacht tegen Salem, die destijds naar Spanje was uitgeweken, ging eveneens van tafel. Mubarak en zijn twee zoons waren ervan beschuldigd Salem aan contracten te hebben geholpen in ruil voor vijf villa’s die zij van hem hadden gekregen in een vakantie-oord in de Sinaï. Volgens de president van de rechtbank, Mahmoud al-Rashidi, had de behandeling van deze zaak te lang geduurd en kon de rechtbank er daarom geen uitspraak meer over doen.
Egyptes procureur-generaal, de hoogste aanklager, heeft besloten tegen de uitspraken in beroep te gaan. De zaken zullen dan voor het Hof van Cassatie komen.
Mubarak komt na de uitspraak meteen vrij. In mei werd hij tot drie jaar veroordeeld wegens het achteroverdrukken van overheidsgelden. Zijn zoons kregen twee jaar voor hetzelfde vergrijp. Het begin van de straf werd gerekend vanaf het moment dat hij was gearresteerd. Dat was in 2011 en zijn tijd zit er nu dus op. De ex-president zat zijn straf overigens heel comfortabel uit in een militair ziekenhuis in de groene voorstad Ma’adi van Caïro.
De uitspraak in dit proces mag in zekere zin wel gelden als een soort sluitstuk van het proces van uitwissen van de revolutie die in 2011 plaatsvond. Corrupte zakenlieden zijn in ere hersteld, foute politie leiders kunnen weer gewoon aan het werk of zijn daar al lang mee begonnen, en het leger dat op 3 juli een coup pleegde, welke nu door hen als de ‘echte’ revolutie wordt aangeduid, is weer volop aan de macht.
In feite zou je kunnen zeggen dat het leger Egypte nu al sinds de revolutie van 1952 regeert. Dat is ruim zestig jaar van militaire dictatuur.
Reacties (2)
Door Mubarak vrij te spreken, spreken de militairen zichzelf indirect ook vrij. We zijn weer terug bij af in Egypte.
We kunnen altijd nog het gerucht verspreiden dat hij een stiekem een journalist is.