1. 4

  Voorstelbaar? Ik vind het onvoorstelbaar dat mensen zo kunnen reageren en dat de haat voor een bepaald land of volk zo diep zit. Achterlijkheid ten top.

 2. 5

  Egyptenaren krijgen anti-semitisme met de paplepel ingegoten. De kranten daar publiceren de meest waanzinnige complottheorieën omtrent joden en Israël waar zelfs de Telegraaf zich voor zou schamen. En dat terwijl de gemiddelde Egyptenaar niets merkt van Israël, sterker nog ze exporteren prettig veel aardgas naar Israël. En na die militaire vernedering in de Zesdaagse Oorlog hebben ze de Sinaï toch nog terug gekregen en verdienen miljoenen aan de Israëlische backpackers die komen in snorkelen in Dahab of Hurgadda.

  Wat we hier zien is een product van de Mubarak dictatuur die met gespleten tong sprak: aanpapppen met Israël en het Westen en onderwijl het volk zoethouden met vijanddenken. Nu zijn alle ogen gericht op die fundamentalistische Broederschap, maar uiteindelijk zal meer vrijheid ook tot een genuanceerder beeld over Israël leiden. Komt goed: read my lips.

  En die presentatrice, wat een beauty… bijna net zo mooi als een joodse vrouw.

 3. 6

  Blijf lekker dromen. Die pijplijn met gas wordt elke week opgeblazen, dat zou toch een indicatie moeten zijn van hoe populair het is om ‘prettig veel aardgas’ naar Israël te exporteren onder de marktprijs.
  Een van de eerste groepen die de Mubarak-dictatuur uitdaagden, was Kifaya (Genoeg), een pro-Palestijnse groep die het regime (terecht) betichtte van collaboratie met Israël. Zonder de steun van Mubarak had Israël haar laatste ‘offensief’ (slachtpartij) in Gaza niet kunnen uitvoeren en zelfs Netanyahu heeft wel door dat hij met dat soort dingen niet meer wegkomt.

 4. 9

  Ik zit me een beetje af te vragen of Egyptisch Arabisch en Hebreeuws zo veel op elkaar lijken dat een Egyptenaar niet kan horen of hij met een Israëli of een landgenoot te maken heeft?

 5. 14

  Bismarck: Ja, zie

  http://video.google.com/videoplay?docid=5726189187757168644

  gbh: Dat het beide semitische talen zijn, me dunkt. Hierdoor zijn er bepaalde grammaticale overeenkomsten. Maar iemand die Arabisch spreekt, kan Hebreeuws niet tot nauwelijks verstaan en vice versa. De verschillen zijn dus aanzienlijk groter dan bijv. Nederlands en Duits. Je zou misschien qua afstand het kunnen vergelijken met Fries vs. Switser-Deutsch. Het klinkt een beetje Duits maar je begrijpt er als Nederlander niets van hoewel de grammaticale structuren een beetje op elkaar lijken.
  De verschillen worden nog eens vergroot doordat het schrift niet op elkaar lijkt, hoewel er bepaalde overeenkomstige constructies zijn, zoals een verandering van de schrijfwijze van een letter die positieafhankelijk is. Een M in het Hebreeuws ziet er anders uit of die aan het begin of aan het eind van een woord staat. In het Arabisch maak je zelfs een verschil tussen begin, midden en eind.

 6. 15

  In tegenstelling tot de meeste joden en filosemieten voelen de Egyptenaren mee met de ellende van de Palestijnen.
  De zionisten hebben vanaf het begin zich weinig tot niets er van aangetrokken dat Palestina gewoon een bewoond gebied was.
  Irgun terreurleider Jabotinsky was er heel duidelijk over, al in de twintiger jaren, ‘alleen geweld kon de Palestijnen van hun land verdrijven’.

  En omdat het joodse geweld voortduurt, en er geen enkel teken is dat Israel in vrede met z’n buren wil leven, is Israel gehaat.

  Verder weten de Egyptenaren heel goed dat Mubark nauw samenwerkte met Israel, en dat het door de VS betaalde Egyptische leger nog steeds de baas is, en de samenwerking voortzet.
  Daarmee is indirect Israel ook de vijand van democratie in Egypte.

 7. 16

  De complottheorieën die Arabische kranten zo rond 1920 publiceerden zijn helemaal uitgekomen, ondanks dat de eerste Britse mandaat rapporten aan de Volkerenbond ook die theorieën als waanzinnig bestempelden.
  Voor wie het wil nalezen wat Arabische kranten rond 1920 schreven, de mandaatrapporten staat op een VN site.

 8. 17

  Tienwijzen: Je kletst hier gigantisch. Jabotinsky is niet actief geweest binnen de Irgun als terreurleider. De Irgun is opgericht in 1931. Toen was Jabotinsky 51. Wat denk je: dat een 51jarige nog geschikt is voor militaire missies?
  Jabotinsky was in zijn eigen tijd een dissident die op zeer gespannen voet stond met de Zionistische beweging, zowel qua opvattingen als qua uitvoering. Wat jij nu doet, is de huidige problematiek terugprojecteren op de selectief geciteerde geschriften van een toenmalig dissident Jabotinsky alsof dat de enige mogelijke en gewenste weg was.

  Daarnaast: Israel heeft zelf de vrede getekend met zowel Egypte als met Jordanie. Men wil dus wel degelijk met zijn buren in vrede leven. Je kletst hier dus opnieuw door te stellen dat Israel niet met zijn buren in vrede wil leven. Israel heeft al bij de onafhankelijkheid de hand van vrede aangeboden aan de buren.

  ‘alleen geweld kon de Palestijnen van hun land verdrijven’
  Vast en zeker, daarom ook dat Jabotinksy van mening was dat Joden en Arabieren gelijke rechten (inclusief militaire!) moesten krijgen. Daarom ook dat Jabotinsky van mening was dat in een kabinet bij elke Joodse premier een Arabische vice-premier moest zitten en omgekeerd.