Eerste golfenergie centrale in aanbouw

klots klots klots klots.....Portugal krijgt de primeur met de eerste commerciële energiecentrale op golfkracht. Voor de kust van Povoa de Varzim, een badplaats 25 km ten noorden van Porto, zullen vanaf 2006 drie langwerpige stalen cilinders tegen de golven aan klotsen. Een systeem van hydraulische motoren aangedreven door de drukverschillen in de pompvloeistof zal elektriciteit opwekken. Het schotse bedrijf Ocean Power Delivery zal in eerste instantie 1500 huishoudens op deze manier van duurzame stroom voorzien, maar heeft plannen om op korte termijn de capaciteit te vertienvoudigen.

The European Union requires 22 percent of electricity consumption to come from renewable energy sources — such as solar, wind and wave — by 2010. Renewables currently meet about six percent of European demand (Reuters) [via: WorldChanging]

 1. 5

  This brother, he was a sinner, and he has to tell you all about technology, and the world. In other words: us.
  [Please translate it away, Carlos, for all you Dutch readers out there:]

 2. 6

  Deze broeder, hij was een zondaar, en hij heeft te vertellen alles over technologie en de wereld. In andere woorden: ons.

  De woord voor woord vertaling werkt nog best wel!

 3. 8

  Fantastisch nieuws lijkt me.
  Nog even en mijn Golfje gaat echt op golfenergie.
  Benieuwd wat voor verwijten ze dan gaan gebruiken om iedereen uit zijn auto te krijgen.

 4. 9

  Benieuwd wat voor verwijten ze dan gaan gebruiken om iedereen uit zijn auto te krijgen.

  Voor zo’n opmerking alleen al verdien je een euro stompzinnigheidsbelasting per liter getankte brandstof.

 5. 10

  @ Pelayo : als ik en/of mijn commentaar zo stompzinnig zijn, zal je het wel niet erg vinden toe te lichten wat er precies zo dom aan is?

 6. 13

  In feite werken ze als golfbrekers met als resultaat: minder afslag van de kust. De balans op sommige kusten kan dan ook van erosie naar accumulatie omslaan. Dit is in het kader van een stijgende zeespiegel best welkom. Maar heel zeker ben ik er ook weer niet van, want het zijn drijvers en een echte golfbreker breekt de golf over de gehele hoogte. Dus het effect zal waarschijnlijk nihil zijn.