1. 1

  Een HEEL goed initiatief voor de redenen die u al heeft opgegeven.
  Oók denkt men niet aan de huisdieren en vogels.
  Voor on sis de knal van een rotje al een enorme knal; voor huisdieren klinkt dit als een bom!
  Ik heb nooit eerlijk iets begrepen wat er nou “leuk” is aan de knal van een rotje?????
  En neen ik ben niet een “grijze willen sok” persoon….Integendeel…
  Zou er ook niet eens een EXTRA luchtvervuiling belasting kunnen komen op vuurwerk?
  Er wordt maar al te weinig controle gevoerd op de aankoop van vuurwerk; als ik me niett vergis is het maximaal 10kgs per huishouden. Ik ken iemand die is met 60kgs thuis gekomen… En maar klagen dat het leven duurder word en dat het moeilijk is om de rekeningen te betalen!!!
  Ik sprak een jongen van een jaar of 18 die op 30 december ( ook al te vroeg); het ene rotje na de andere opstak…. Ik vroeg hem of hij voor iets aan het sparen was of er iets was dat hij heel graag zou willen kopen of aanschaffen. Rijlessen stonden op zijn wenslijst: nou voor het geld dat hij ‘verspilt’ heeft aan knalvuurwerk had hij minstens een les of 10 kunnen betalen.

 2. 2

  Die rotjes die die jongen van 18 afstak kosten 1,95 per 200 stuks. Zeg liever niets als je toch geen idee hebt waarover je praat.

 3. 3

  Zuur persoon, andere mensen gaan vertellen hoe ze hun geld moeten besteden. Ze moeten gaan sparen om iets duurs te kopen in plaats van plezier maken? Domme consument.

 4. 4

  Eindelijk!!!!! Misschien een verbod. Het is niet altijd mogelijk te ontsnappen uit Nederland met de jaarwisseling, iets wat ik graag met mijn honden doe.
  De jaarwisseling 2008 2009 leek wel oorlog!!! Hoeveel mensen je niet kan voeden en onderdak geven van deze verspillende overlast.
  Gezamelijke feesten per gemeente kan een leuk, gezellig en sociaal alternatief zijn…

 5. 7

  @3: Om iemand wiens naam ik lang vergeten ben aan te halen — “your freedom to waive your fist ends where my face begins”.

  Het is hier (in mijn straat) dit jaar rustig gebleven maar ik ben ook wel expres thuis gebleven om niet nogmaals schade te hebben van naast mijn woning woedende branden. Met weer een voorspelling van fijne anonimiserende mist leek de mogelijkheid van een letterlijke herhaling van het 2007/2008 debacle niet denkbeeldig.

  Dit jaar denk ik dat al die auto-bezitters die nu alweer met een uitgebrand wrak zitten niet evenredig met mijzelf positiever zijn geworden.

  Vuurwerk is een grote component in het verheffen van vuur, destructie tot norm in die nacht. Flikker op met die stompzinnige rotzooi.

 6. 8

  Dat belooft niet veel goeds voor 2009, de treitercultuur neemt steeds nadrukkelijker vormen aan.
  We wonen nu eenmaal met veel mensen op een klein stukje grond en zijn gewend aan een grote mate van vrijheid en welvaart.
  Per definitie levert de passie van de ene (grote) groep ergernis op voor een andere (grote) groep. Maar dat betekent nog niet dat je moet streven naar het verbieden van alles wat je niet aanstaat.
  Toch nog veel tolerantie toegewenst in 2009 aan een ieder!

 7. 10

  Kan dat verbieden niet wat systematischer gebeuren, bijvoorbeeld alfabetisch? Als we dit jaar alles met een A verbieden, volgend jaar alles met een B enzovoort, dan zijn we in 26 jaar tenminste klaar.

  Of als Vuurwerk prioriteit moet krijgen beginnen we bij de Z. Probleem doet zich dan wel voor na het Vuurwerk als we bij Verbod aankomen: als we het Verbieden verbieden kunnen we niet meer verder en komen we nooit bij de A.

 8. 12

  ik wil geen sociaal alternatief Adolfje
  We knallen omdat we dat leuk vinden, heeft U er last van : emigreer, vuurwerk is traditie.

  Als mijn fist in de buurt van uwen face zwaait, ga dan een stap terug.
  Ik stond hier eerst.

  Geleuter over hoeveel kost dat niet luchtvervuiling rijles vernieling,

  Stadse softies die alles maar dan ook alles gereguleerd wensen te hebben wat ongetwijfeld een naar bij-effect is van Tofu.
  Ik zou me moeten melden op een of ander marktplein om een gemeentelijk feestje bij te wonen en te huggen met mjn dronken plaatsgenoten terwijl er op de normale dagen een samenscholingsverbod in de plaatselijke APV staat?

  Stik met je petitie ,
  .Onder het motto ik heb de vrijheid op een schone lucht geen lawaai geen vernieling de wereld zo vol met verboden gooien dat niks meer mag, Wat een vrijheid.

 9. 13

  @11: Ik kan een aanmerking die #9 zelfs maar in de verte serieus lijkt te nemen niet serieus nemen.

  Wat daar staat is — het is evident dat niet alles getolereerd kan worden dus het is geen fijn tweeledige keuze tussen verbieden en tolereren, maar een mistige over waar de scheiding ligt.

  Ik ben zelf ook niet echt noodzakelijkerwijs voor een verbod trouwens maar voor aangewezen zones — waarbij de meeste woonwijken en bijvoorbeeld bejaardentehuizen en dergelijke niet tot die zones zouden behoren (gemeentelijke keuze). Dan hou je waarschijnlijk in de meeste situaties vooral het marktplein over maar so be it.

  Ik houd sowieso niet van vuurwerk dus ik weet het niet maar volgens is dat voor mensen die dat wel doen zelfs leuker — je kunsten tonen tussen heel veel anderen.

 10. 17

  @4 Een non-argument! Er zijn een miljoen dingen die niets anders opleveren dan plezier voor diegene die het koopt maar alleen vuurwerk moet verboden worden? (Bungyjumpen? Films? Huisdieren? Boeken? Spelen?)

  Wat betreft de mensen die beginnen over in de brand gestoken auto’s, afgerukte ledematen, afgefikte huizen, opgeblazen dingen. Dat gebeurt met molotovcocktails en vuurwerk uit belgie, dingen die nu al verboden zijn in Nederland.

  Wat jullie willen verbieden is de volkomen onschadelijke variant!

 11. 18

  @ Chinaman:

  Ik denk dat je vorig jaar niet in Nederland was? Dat was zo erg dat toen voor veel mensen echt een emmer is overgestroomd. Absoluut geen kwestie van “lol” meer maar van urban warfare met uitgebrandde auto’s in de drie cijfers, aanvallen op brandweer en politie, …

  Dat is het punt juist. De lol wordt nu verpest voor velen. Een iets groter percentage van de bevolking dat het niet wil verbieden wil dat wel doen. 47/49 volgens cijfers van vorig jaar.

  Het is dit jaar wel beter gegaan dus de urgentie zal er wel af zijn bij de meesten maar ik ben absoluut voor zonering in ieder geval. Dan kan iedere gemeente zelf en zo ongeveer per wijk bepalen waar het een probleem is en waar niet.

 12. 19

  Tja, ga je eind december naar de supermarkt, kun je erop rekenen dat er een groepje hangjongeren voor de ingang gezellig strijkers staat af te steken. Leuk man!

  Waarom zijn de tijden waarop afsteken mag verruimd (een paar jaar terug mocht je nog niet vanaf de morgen knallen op de 31ste)? Moet je nu al voor drie dagen gaan inkopen als je liever geen gehoorschade wil hebben?

 13. 20

  Sinds wanneer branden er auto’s uit en wordt politie aangevallen door een paar rotjes?

  Problemen die jij noemt hebben een heel andere oorzaak dan een brave huisvader die graag voor z’n kinderen een fontijntje afsteekt. En juist die wordt enkel gepakt door GL. Hoeveel vuurwerk werd er in Parijs afgestoken?

 14. 22

  @20: Het is wel zo dat vuurwerk (ook onbedoeld) branden veroorzaakt. Daarnaast is ongeveer al het knalvuurwerk (intentioneel) schadelijk voor het gehoor. Tenslotte hebben we het hier over legale verkoop en gebruik van explosieven, een aspect dat vreemd genoeg onderbelicht blijft, terwijl we tegelijkertijd ongeveer al onze privacy laten afnemen in verband met terrorisme.

 15. 23

  @16: Om te laten zien dat ik niet alleen wil verbieden, maar ook met constructieve oplossingen kom een voorstel: voortaan gaan we met z’n allen de jaarwisseling door met paddo-oliebollen en LSD-appelflappen. Ook een soort vuurwerk, maar dan wel trommelvlies- en huisdiervriendelijk.

 16. 24

  @19, Strijkers zijn al verboden, vuurwerk afsteken op andere dagen dan 31/12 is al verboden.

  @18, Dan kun je er zeker van zijn dat iedereen los gaat op brandweer en politie, denk je dat het volk het pikt als zij in de arme wijken (daar is het een ‘probleem’) geen vuurwerk meer mogen afsteken maar de rijken in hun eigen wijken wel?

 17. 25

  IK ben niet tegen vuurwerk. maar het moet gebruikt worden waar het voor bedoelt is namelijk voor de jaarwisseling. Het ongelimiteerd afsteken van donderlslagen waar mijn honden de gehele maand decemeber doodsbang voor zijn ( ze zijn zelfs te bang om hun behoefte te doen tijdesn het uitlaten) is een van de misvormingemn van onze samenleving > Wederom een falen van de overheid, Dus ja ik ben voor een verbod!

 18. 26

  @23, Was dat paddo verbod niet juist ingesteld omdat een Fransman een hond levend had gevild nadat hij paddo’s had gebruikt?

 19. 27

  @25, Juist dat is al verboden! Al dat vuurwerk is al illegaal Nederland in gesmokkeld. Dit verbod treft alleen onschadelijk, legaal vuurwerk afsteken op oudjaarsdag zelf.

 20. 29

  @24: Maar het afsteken is wel verruimd, eerst mocht dat niet vanaf ’s morgens 10 uur. Daarnaast ben ik niet gaan verifiëren of het strijkers betrof dan wel legaal (erg hard) knalvuurwerk. Als je dat doet wordt je namelijk tot doelwit gebombardeerd (met de nadruk op gebombardeerd).

  @27: Onschadelijk vuurwerk bestaat niet.

 21. 30

  @29, Nee hoor, er is niets verruimd, het voorbeeld dat je aanhaalt van overlast is nu al illegaal. Vuurwerk totaal verbieden heeft dus geen enkel effect. Handhaven wordt daardoor alleen maar moeilijker omdat miljoenen goedwillende burgers dan de illegaliteit ingedwongen worden.

 22. 31

  Volgend jaar hebben we, vanwege het economische debacle, helemaal geen geld meer om vuurwerk te kopen. Dan zitten we bij een open vuurtje te mijmeren over toen we nog leuk vuurwerk afstaken met oud en nieuw.

 23. 32

  Hmmm… een, allicht wat simpele observatie: in Nederland (of misschien overal) lijkt er een vaste verhouding te bestaan tussen de grens van de wet (regels) en de grens van het gedogen/tolereren. Bijvoorbeeld: wiet is in Nederland vrij legaal (het kopen, consumeren en beperkt produceren dat is); xtc, amphetamine en cocaïne zijn vrijer verkrijgbaar en maatschappelijk geaccepteerder dan hun wettelijke status zou doen denken. In Canada, waar cannabis vrij illegaal is, was het vrij makkelijk te verkrijgen, maar sprak over pillen en het gesprek ging op fluistertoon.

  Hetzelfde met het roken in huis. Vrij lang een taboe, maar sinds het rookverbod in de horeca staan bij de studentenfeesten die ik heb bezocht de rokers steevast buiten de voordeur. Het is alsof men het rookverbod deels heeft geinternaliseerd, de wet vloeit deels over in normen van sociale acceptatie.

  In andere woorden: wettelijke bepalingen en sociale taboes/codes zijn communicerende vaten, denk ik. Dus strengere wetten voor het gebruik van legaal vuurwerk (met verhoogde handhaving natuurlijk) zou wellicht de maatschappelijke acceptatie van illegaal vuurwerk doen verkleinen. Klinkt ietwat gezocht misschien, maar het zou me niks verbazen.

 24. 33

  @26: Dat bleek toch niet te kloppen? Ik denk sowieso niet dat de vergelijking tussen vuurwerk en paddo’s wat betreft schade aan dieren in het voordeel van vuurwerk zal uitpakken.

  @28: Niemand gooit een concert naar je hoofd als je over straat loopt. Er zijn zelfs strenge geluidsnormen zodat mensen die niet vrijwillig naar een concert gaan er geen last van hebben. Behoorlijk equivalent aan het afsteken van vuurwerk op een centrale plaats eigenlijk.

 25. 34

  Gisteravond naar de Dam gegaan, helemaal vol gepakt met mensen en nog steeds idioten die het een goed idee vinden om vuurwerk in die mensenmassa af te steken. Na succesvol de explosieven te hebben ontweken die door de met alcohol bedwelmde mensen op straat gegooid werden fietste ik terug naar huis. Ook hier was het noodzakelijk om redelijk vaak van koers te wisselen om losgeslagen explosieven te vermijden. Teleurgesteld thuis aangekomen zag ik een hele mensen menigte bij het plein om de hoek staan. Ik ging kijken en vond tot mijn verbazing een vuurwerkshow die gegeven werdt door een van de lokale ondernemers die professioneel vuurwerk door de brandweer liet ontsteken.

  De hele buurt stond en zat gezellig te kijken. De sfeer was fantastisch, er werdt gejuicht en gelachen. Dit spektakel duurde zo’n anderhalf uur totaal.

  Geen gezeur met gevaarlijke situaties, veel groter en mooier vuurwerk, veel betere sfeer en minder gezeur. Volgend jaar weer.

 26. 36

  Kan iemand #30 verifiëren? Ik meen me toch goed te herinneren dat nog niet zo heel lang geleden het legaal afsteken van vuurwerk in tijd een stuk beperkter was dan nu.

  Ik ben er redelijk zeker van dat dat ook de reden is dat hangjongeren wel degelijk voor de supermarkt vuurwerk mogen afsteken op de 31ste, want als het niet mocht, zou het personeel al lang de politie gebeld hebben (de enige reden waarom er in de hele week voor de 31ste geen vuurwerk wordt afgestoken voor de supermarkt).

  @33: Om nog maar te zwijgen van de vergunningsplicht voor concerten, die niet geldt voor het afsteken van vuurwerk.

 27. 37

  Ik ben per definitie zeer tegen verboden die indruissen tegen de persoonlijke keuze vrijheid van mensen, zoals paddo’s privacy etc.. maar…

  In het geval van vuurwerk ben ik het wel eens met een verbod. Ik woon in een oude stadswijk, waar de sociale controle aanwezig is, mensen elkaar kennen en het algemeen niveau toch behoorlijk hoog is, echter met jaarwisseling lijkt het wel alsof men in het kader van vuurwerk elke zelfbeheersing of civilizatie verliest, als voorbeeld:

  In mijn straat zijn recentelijk de mooie oude lantarenpalen teruggeplaatst, deze zijn op twee na gesloopt. De auto van de buurman is letterlijk gesloopt. De net nieuwe school met speeltuin was ook een mooi doelwit, daar hebben ze nu geroosterde wipkippen op het schoolplein staan.

  Ik fiets met mijn vriendin gistermiddag door de wijk, op een haar na krijgt zij een rotje tegen zich aan gegooid wat met zo’n kracht naast haar onploft dat ze al met fiets en al omvalt tegen een auto.

  Tijdens een bezoekje aan de slijter voor wat laatste inkopen (drukke winkelstraat) wordt een ratelband op de stoep afgestoken op het moment dat ik de winkel wil verlaten, de rotjes vliegen mij om de oren, ook de winkel in. 5 minuten later was het pas mogelijk om het pand te verlaten. (politie reed langs, maar zag geen reden om de aanstekers (haha) hierop aan te spreken.

  Natuurlijk is vuurwerk leuk en is het waardeloos om de burger weer iets af te nemen, maar met vrijheid komt verantwoordelijkheid, zolang die niet genomen wordt, ondanks alle reclame campagnes, verlies je die vrijheid. Nog even los van de milieu -en letselramp die zich voltrekt met het jaarlijkse knalfestijn.

 28. 38

  @33 Legaal vuurwerk veroorzaakt ook geen gehoorschade tenzij je je onverantwoordelijk dichtbij bevindt. Dat is ook alleen maar het geval als je daar zelf voor kiest. Net als bij een concert dus. Je loopt geen enkele gehoorschade op als er aan de overkant van de straat iemand een legaal rotje afsteekt hoor.

  @36 Eerst had je het over strijkers, toen zei je dat het waarschijnlijk legaal vuurwerk betrof. Toen had je het over heel eind december, nu geef je zelf al aan dat het dus alleen de 31e is gebeurt (de hele week ervoor niet!). Wat er overblijft is een paar jongeren die rotjes afsteken op 31 december, blijkbaar in de buurt van een supermarkt. Wat is nou het probleem?

 29. 39

  In mijn straat zijn recentelijk de mooie oude lantarenpalen teruggeplaatst, deze zijn op twee na gesloopt. De auto van de buurman is letterlijk gesloopt. De net nieuwe school met speeltuin was ook een mooi doelwit, daar hebben ze nu geroosterde wipkippen op het schoolplein staan.
  Het vuurwerk waarmee dat gebeurd is, is al verboden.

 30. 40

  @ Chinaman:

  Sinds een paar jaar. Zoals ik zei in #7, vuurwerk is een grote component in het verheffen van destructie tot norm in die nacht.

  Dat is niet een vage positie. Ook als ik aan mezelf denk toen ik jong(er) en dom(mer) was en in ieder geval in de nabijheid van die nonsens verkeerde werd al snel vuurwerk in een vuilnisbak of een uitlaat gestoken — want dan ging ie kapot en dat is lachuh man. Op andere momenten was het gewoon dom vandalisme.

  Deze component komt neer op het gegeven dat de gesanctioneerde destructie de ongesanctioneerde maskeert en aangezien veel mensen (voldoende principieel doorgevoerd, uiteindelijk alle) een moraal hebben die enkel wordt bepaald door de potentie van straf (*) leidt dat dus specifiek in die nacht steeds weer tot grote vernielingen.

  Het is niets anders dan een volgende voetnoot bij de recent bevestigde Broken Windows theorie uit de sociale wetenschappen:

  http://scienceblogs.com/notrocketscience/2008/11/the_spread_of_disorder_can_graffiti_promote_littering_and_th.php

  Als iedereen het doet, waarom zou ik het dan niet doen?!

  (*) vergelijk ook de krediet-crisis.

 31. 41

  @30:

  Ik wordt zo moe van dat steeds maar weer als een mantra herhaalde onzin-argument dat iets “toch niet” handhaafbaar is. Zie ook #30, het gesanctioneerde maskeert het ongesanctioneerde en daarom is er nu niets handhaafbaar.

 32. 42

  @40 Juist het verbieden van al het vuurwerk leidt tot een groter handhavingsprobleem omdat er meer mensen illegaal vuurwerk zullen aanschaffen. Dit terwijl handhaving van de bestaande verboden (*) al problematisch is. De toestand waarin het overtreden van de wet de norm is wordt dan dus alleen maar groter. Broken Windows theorie inderdaad maar dan wel met als conclusie dat al het vuurwerk verbieden het probleem alleen maar groter maakt.

  (*) Als de bestaande verboden zouden worden gehandhaaft zouden bijna alle aangehaalde probleemsituaties verleden tijd zijn.

 33. 43

  @39 Het gaat niet om het vuurwerk in die voorbeelden maar om de wetteloosheid die ermee gepaard gaat. Onder het mom van knallen, vuurtjes en andere gezellig bezig zijn, vindt ‘men’ blijkbaar dat het heel normaal is om andermans bezit te slopen..

  Iets wat bijvoorbeeld in landen zoals Australie, met grote gemeenschappelijke vuurwerkshows, niet voorkomt. Hooguit een dronken opstootje. Heb daar een tijdje mogen wonen (Melbourne) en was een verademing de nieuwjaarsnacht. (Alleen al de temperatuur) :)

  Ik denk overigens wel dat het even zal duren voordat de omslag, na een evt. verbod, zal plaatsvinden.

  @40 Als iedereen het doet, waarom zou ik het dan niet doen?!

  Helemaal eens, massa gedrag..

 34. 44

  @40 Rene – dat Broken Window “onderzoek” deugde voor geen meter en bevestigde helemaal niks. Bovendien, gedrag dat mensen niet prettig vinden gaan ze ook niet nadoen. Vuurwerk en dus ook de overlast en eventuele schade die het veroorzaakt is altijd het dichts bij de afsteker zelf.

 35. 45

  Anoniem:

  Houd op met poep spreken. Wil je hier nu echt gaan blijven beweren dat het het moeilijker is om te handhaven dat er geen illegaal vuurwerk wordt afgestoken in bepaalde gebieden als het in die gebieden allemaal illegaal is dan wanneer het wordt gemaskeerd door 90% legaal vuurwerk?

 36. 47

  @44: Explain? Je kan toch niet ‘zomaar’ een sociaal-wetenschappelijk onderzoek wegzetten als ‘onzin’…

  Juist het verbieden van al het vuurwerk leidt tot een groter handhavingsprobleem omdat er meer mensen illegaal vuurwerk zullen aanschaffen. Dit terwijl handhaving van de bestaande verboden (*) al problematisch is. De toestand waarin het overtreden van de wet de norm is wordt dan dus alleen maar groter.

  Nouja, de meeste mensen willen/durven niet de wet te overtreden. De mensen die toch de wet overtreden doen dat vaak relatief aan wat legaal is. Vuurwerk illegaal maken (niet dat ik daar een voorstander voor ben) zorgt er denk ik voor dat de mensen die nu illegaal dynamiet in België halen, stiekem rotjes gaan afsteken.

 37. 48

  (@JSK: terwijl Kalief links aan het verzamelen is … ik vind je “relatief aan” observatie in #32 en #47 wel aardig trouwens)

 38. 49

  Kennelijk zijn er meer zuurpruimen dan men hier hoopt. Binnen 12 uur zijn er al meer dan 2500 ondertekenaars (grrrr, onze petitie haalde er 600 in een jaar).
  Misschien komt het doordat de Elsevier er een artikel aan besteedt. Onder de lezers zitten vast veel liberalen die vrijheid hoog in het vaandel hebben, maar niet voor dat tuig uit de onderklasse.

  Afijn, alle ongein daargelaten, heb ik hem ook ondertekend. Hoewel ik nog twijfel tussen het voorstel zelf en het beperken van de toegestane tijd voor vuurwerk tussen 11 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts. Maar dat laatste zal wel weer moeilijk te handhaven zijn.

  @hemaworstje: Wat een stupide vergelijking weer. De enige manier waarop jouw vergelijking nog stand houdt is als je met enige regelmaat met gestrekte vuist op een openbaar fietspad springt en dan boos wordt op de fietser die tegen jouw vuist aan fietst.

  @alle mensen die denken dat het niet te handhaven is: Waarom is het dan zo stil in alle landen om ons heen waar het wel verboden is?

  En ja ik heb een kat. Die heeft anderhalve dag lang het hele huis onder gezeken en durfde niet buiten te komen.
  Voorstelbaar, gegeven de explosieven waarmee de laatste dagen in het park hier tegenover werd gewerkt. Op een afstand van minstens 300 meter stonden mijn ruiten toch echt steeds te trillen in de sponningen.
  Vrijheid? Prima, maar niet ten koste van anderen.

 39. 50

  Die leuter van groen links is een vuile verrader !,zelf stond hij vroeger als eerste in de rij om vuurwerk te kopen ,aldus een quote van een van zijn eigen neven.

  Straks mag je totaal niks meer ,ik erger me aan mensen die bezopen over straat lopen ,of stinken naar de drank kom ik geregeld per jaar tegen ,slecht voor de lever enz enz ,kost mij meer ziekenfonds per jaar bla bla ,maar nee mij hoor je niet klagen .

  Je hoort me klagen als een of andere idioot die vroeger zelf niet anders deed zieltjes probeert te winnen om ook eens popie jopie te worden bij een zeer beperkte doelgroep.

  De vreugden vuren en harde knallen waren er vroeger ook is niks nieuws onder de zon.

  Dat je om 10 Sochtends al vuurwerk mag afsteken is iets van de laatste jaren.

  Maar goed ik heb bemerkt dat er veel minder is afgestoken dit jaar ,waar blijven de nieuwsberichten nu ?? of is dit geen goed nieuws om weer een of andere belasting uit de kast te toveren ?

  Als je dan zo graag save the earth wilt spelen ,leg dan een heffing van 1 of 2 euro op ,op elke vuurwerk verkoop dan is dat ook opgelost en hebben geen last ook van groene moraal ridders die ook graag in de belangstelling willen staan .

  Doe iets aan die voedselbanken flapdrol ,en maak je dan eens druk over het vuurwerk

 40. 52

  Om te beginnen hou ik zelf niet van vuurwerk beter gezegd vind ik het geld verspilling.
  Maar wie ben ik om mensen die een keer per jaar vuurwerk willen afsteken dit ze te gaan verbieden.
  Er wordt niet alleen in Nederland vuurwerk afgestoken maaar over de hele wereld.
  Ik vind dit nu weer zo typisch nederlands mensen die zich druk maken om de meest onozele dingen, ik bedoel zijn er dan geen andere dingen om je druk over te maken dan 1 keer in het jaar vuurwerk.
  Bijvoorbeeld intregatie economie criminaliteit de slechte zorg en ga maar door.
  Maar ja schijnbaar hebben ze bij groenlinks toch niets belangrijkers te doen.
  Waar gaat het in godsnaam naar toe met ons landje nog even en dan wordt er een avond klok ingesteld.

 41. 53

  Hnnng. Kan die polarisatie nu eens heel even weg en kunnen we het eens hebben over zonering? Ik weet niet wat er wettelijk voor nodig is — ik gok een principe verbod met de mogelijkheid voor gemeenten om het in door hen te bepalen stukken wel toe te staan.

  Als ik zelf denk over schoolpleinen, winkelcentra, marktpleinen, … , dan wordt het daar toch juist leuker van ook voor mensen die vuurwerk afsteken zelf leuk vinden? Socialer, profilerender voor hen die dat de waarde van de grotere vuurpijl achten enzovoort.

  En vooral als na een tijdje (gemeten in jaren) die zones op natuurlijke wijze krimpen door bewonersorganisaties en mensen die inmiddels gewend zijn aan central displays die toch echt leuker zijn dan de rotjes van buurjongen Harm is het tegengaan van het parallel optredende geweld (waar ik ook brandende auto’s even onder reken — het zal je auto zijn) een stuk makkelijker.

  Volgens mij ga je in minder dan 10 jaar over naar een geheel andere oud en nieuw cultuur en 1 met veel minder problemen dan nu.

 42. 56

  Als ik dat zo lees waren 2007 en 2008 nog maar een voorproefje van de nieuwe alles-verbieden cultuur. Lekker alle kinderen met het badwater weggooien! Hopelijk volgt een verbod op geparfumeerde deodorant spoedig. Zeikerds.

  @Steeph, #49: Aangezien je die stomme petitie ook ondertekend hebt: heb je ook een voorbeeld van een situatie waarin je overlast van legaal vuurwerk had? Of volg je hier een variant op de psychoot-sloopt-hond-dus-we-verbieden-paddo’s-redenatie?

 43. 58

  Dus in Noorwegen mogen voortaan ook geen films meer worden gemaakt waarin acteurs sex met elkaar hebben. En dan de maximale straf op kinderprostitutie op 3 jaar stellen. Ze zijn gek geworden in Noorwegen.

 44. 59

  Totaal verrückt. Het zou net zo iets zijn als we hier vuurwapens zouden verbieden. Dat gaat meteen ondergronds en dan heb je de poppen pas echt aan het dansen. Het merendeel die alleen vuurwapens wil om zichzelf te beschermen moet weer lijden onder die paar die het voor iedereen verzieken. En hoe wou je dat gaan handhaven? Nachtkastjes gaan checken? Alsof de politie niets beters te doen heeft dan eerzame burgers lastig vallen.

  Die walgelijke spruitjes-fascisme verbods-terreur van tegenwoordig.

 45. 60

  @59. Rene
  Een vuurwapenverbod helpt wel degelijk… Je zou de film “Bowling for Columbine” eens moeten zien, een documentaire over de zieke Amerikaanse wapenindustrie. De statistieken liegen niet, in de VS worden er veel meer moorden gepleegd met vuurwapens.
  Ook het vuurwerkverbod vind ik een goed initiatief. De jaarwisseling wordt steeds meer misbruikt door jeugd die denkt dat op deze dag alles mag. In mijn wijk zijn er elk jaar weer talloze vernielingen, verkeersborden worden opgeblazen, speeltoestellen zijn zwartgeblakerd, bushokjes zijn van glaswerk ontdaan. Zelf vind ik het ook leuk om een vuurpijl af te steken, en siervuurwerk vind ik prachtig om te zien. Maar er zijn gewoon te veel mensen die misbruik maken van de vrijheid die je nu krijgt, en dat moet stoppen. Kijk naar het voorbeeld van andere landen; die hebben prachtige vuurwerkshows, door professionals verzorgd. Als er nou per stadsdeel/dorp een centrale plaats is waar een mooie vuurwerkshow wordt gegeven, dan houd je de traditie in stand en heb je toch meer veiligheid.

 46. 61

  @49 @alle mensen die denken dat het niet te handhaven is: Waarom is het dan zo stil in alle landen om ons heen waar het wel verboden is?
  Het is niet verboden in de landen om ons heen… Zij hebben alleen geen vuurwerktraditie. In Frankrijk, Belgie, VK, Duitsland kun je allemaal het hele jaar door vuurwerk kopen en afsteken. En zwaarder vuurwerk ook nog.

  Maar nu heb je wel die petitie ondertekend terwijl je jezelf niet eens geinformeerd hebt.

 47. 63

  Steeph , jij bejaarde sok.
  ik spring ieder jaar op de straat en ga knallen dat doen we al honderd jaar op die dag.
  Algeheel bekend dat fietsen op dat stukkie die specifieke dag overlast kan veroorzaken voor de fietser.
  Moet ie gaan lopen de auto pakken of thuis blijven.

  Doordat jullie stadse lui ( de petitie ondertekenaars ) het spul niet onder contrôle hebben kan ik straks geen carbid meer knallen op mijn eigen weiland.
  in mijn stad 85.000 inwoners zijn de vernielingen nihil bultens plezier en de politie heeft weinig te doen.
  Kwestie van mentaliteit, het overwegen van speciale rechtspraak en strakke dictatoriale regels voor de Randstad lijkt me heerlijk en eerlijk . ( geen snelrecht hiero.nananana)

  iemand die vuurwerk wenst te verbieden mij dwingt een onschuldig tijdsvermaak op te geven en daarbij het argument gebruikt van vrijheid kan mij gevoeglijk de boom in.
  blowen roken carbid schieten. up yours.
  5 % veroorzaakt overlast dus verbieden we alles.

  Heb 1 x professioneel vuurwerk mogen aanschouwen in Enschede , nou liever niet meer

  Links fascisme, we verbieden de vrijheden omdat we te soft zijn om de uitwassen te voorkomen.
  Ik begin een petitie tegen de Elfstedentocht
  omdat de goudgestippelde kwak gans is neergedaald in Bartlehiem.
  Dat soort jongens.

 48. 64

  @61: Het zou aardig zijn als je jezelf informeert…

  In Duitsland is alleen verkoop van de allerminste categorie vrij en in België heb je een vergunning van de plaatselijke politie nodig voor het afsteken.

 49. 65

  En gemeentelijk is ook (#63) wat mij betreft het juiste niveau, waarbij landelijk alleen dat gebeurt wat nodig is om dat werkend te krijgen.

 50. 67

  van mij mogen ze die knal-zooi gewoon keihard verbieden

  ik kon eergisteren tijdens het boodschappen doen maar net zo’n vuurpijl ontwijken anders had ik dat kreng recht in mijn smoel gekregen, nu voelde ik hem net over mijn hoofd zoeven

  waren 2 van die 14-jarige huppelkutjes die elkaar moesten laten zien dat ze stoer genoeg waren zo’n ding vanuit de hand af te steken

  en dat heeft niks met overlast te maken of onschuldig tijdsvermaak maar met debielen die niet weten hoe ze met die zooi om moeten gaan

 51. 69

  @Hemaworstje: Prachtig hoe jij vanuit de plattelands mentaliteit de stadse gebieden kan voorzien van wijze woorden;

  Doordat jullie stadse lui ( de petitie ondertekenaars ) het spul niet onder contrôle hebben kan ik straks geen carbid meer knallen op mijn eigen weiland.

  Helaas bevindt een groot deel van de bevolking zich in die steden, niet op het platteland met een melkbus en wat chemische spullen.

  Aantal inwoners Stedelijke agglomeratie Nederland: 6.394.201

  Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Plusregio

  Tel hierbij op de middelgrote steden, en we zitten aan meer dan de helft van de bevolking. Aangezien ik op het nieuws ook zag dat er bijv. in Veen een leuk relletje ontstond met 50-100 jongeren, in het zeeuwse ook het nodige mis ging, kortom, nog even in de nieuwjaarsgezelligheid komt ook naar een weiland bij jou in de buurt :)

  http://www.nu.nl/algemeen/1892495/jaarwisseling-relatief-rustig-verlopen.html

  Prachtig overigens dat het nieuws dit ‘rustig verlopen’ noemt.

  Democratie = regeren volgens de meerderheid, waar dus soms de minderheid onder zal lijden. En dan weer de mooie traditie die erbij gesleept wordt, een prachtig argument om allerlei zooi in ere te houden, vooral als het in het voordeel van het argument werkt. Zo niet wordt de traditie direct als ouderwets afgedaan.. Wordt wakker Hemaworst, het is op allerlei vlakken een drama en een vrijbrief voor vernieling en wangedrag.

 52. 71

  Niels , wordt wakker , ik kom dan uit Twente , twentestad is net zo groot als een Utrecht.
  Ga er maar vanuit dat ik namens velen spreek.
  Twee raadsleden van Groen links komende uit Rotterdam en Den haag zijn de initiatiefnemers achter deze petitie.
  Hier vallen we geen ambulances aan , hier krijg je potver nog een bekeuring aan de broek als je dor rood licht loopt.
  Dat U in Sodom and gonnorhea leeft is Uw probleem dat heeft andere regels nodig.
  Het is een hollandse verkoudheid verkregen door een amerikaanze ziekte.

  Gier me de ballen uut de bokse dat dit acuut 2000 krabbels oplevert en steeph’s milieushizzle 600..
  Dat geeft wel de waarde aan van on line petities.
  Prioriteiten naar gelang de wind waait.
  As dat de meerderheid van het volk is waarom zitten die zweefteven dan niet in de regering om hun democratisch gelijk te halen ipv het spul rond te spammen met nutteloze lobbies om de publieke mening langzaam om te turnen?
  Goebbels zou er een puntje aan kunnen zuigen, straks verplicht Sonja bakker boeken lezen en paprika chips worden gedoogd..

  Spuugzat ben ik het, lees jullie comments , stelletje bejaarde egoïstische theemutsen die labbekakkend veranwoordelijk zijn voor de teloorgang van onze cultuur en achteruitgang in de vrijheid.
  en waar maakt men zich al twitterend druk om, hun fucking privacy..
  Flexibel genoeg om de ene traditie aan de kant gooien en een suikerfeest vrije nationale dag wel zien zitten .
  Binnen 2 jaar word het me verboden in dialect te spreken.

 53. 72

  @ Hemaworstje, ik ben geboren in raalte en heb heel wat jaren doorgebracht aan de andere kant van de heuvelrug maar in dat nijvere dal werd genoeg gekut en vonden groepen het leuk elkaar dagen lang met vuurwerk te bekogelen, dan loop ik nog liever in een grote westerse stad

  die zooi is nu al 364 dagen verboden daar mag best wel 1 dag bij

 54. 74

  Vrijheid betekend dat je s’morgens opstaat en kunt doen wat je wilt, niets meer niets minder.
  Heb je last van excessen van slechts een klein deel van een groep mensen klopt er iets niet aan de sociale structuur van de maatschappij.
  Verbieden zal daarin geen oplossing bieden.
  Zet maar eens een groep mensen die normaal gesproken in een appartementencomplex wonen een paar dagen op de camping , je zult zien dat het s’avonds ondanks het dunne tentdoek muisstil is..
  Het blijkt dus dat ze het wel kúnnen.

  Het feit dat de politie in Raalte niet functioneert is inherent aan de reeds belabberde naam die dat dorp in de regio al heeft.

  CDA en VVD hebben reeds laten weten niets te zien in een verandering van de wet, dat weten die links groene raadsleden.

 55. 75

  Als het een probleem van grote steden is, moet het daar maar verboden worden. Onzinnig om dit een nationaal item te maken.

  Verder is het feit dat je hondje er last van heeft natuurlijk totaal oninteressant. 365 dagen per jaar hebben anderen last van jouw hond, maar dat gaan we toch ook niet verbieden?

  David begint slecht dit jaar…

 56. 76

  Ik lees hier veel gemopper vanwege het woord verbieden. Kijk toch ook eens naar de mogelijkheden die deze petitie biedt. Prachtig centraal georganiseerd vuurwerk, dat is een een stuk mooier dan de optelsom van al die individuele vuurwerkjes.
  Afsteken door professionals is gewoon een enorme stap voorwaarts in het vuurwerkplezier.

 57. 77

  @hemaworstje: Dat springen op de weg start hier al begin december. Vanaf het moment dat de legale verkoop start is het vervolgens drie dagen bal.
  Was het alleen een probleem van oudjaarsavond, dan hadden we een hele andere discussie gehad.
  En nee, ik woon niet in de stad.

 58. 78

  Van mij hoeft vuurwerk niet verboden te worden. Ik steek elk jaar wel vuurwerk af, maar dan wel op de manier waar het voor bedoeld is. Ik hou rekening met andere mensen, voorbij komende honden, kleine kinderen etc.

  Het grote probleem zit bij dat jonge tuig die vuurwerk misbruiken en het stoer vinden om andermans eigendommen op te blazen. Dat jonge tuig zal hard moeten worden aangepakt, want hun bederven de pret van de mensen die wél normaal kunnen doen.

 59. 80

  Nee. Niet nog meer verbieden. De irritantste knaller komen toch illegaal uit België.
  Bovendien gaat niemand dat serieus handhaven.
  En gewoon even niets meer verbieden aub.

 60. 82

  @ hemaworstje, ik ben in het sallandse raalte geboren maar daar heb ik maar even gewoond, heb jaren doorgebracht in het twentse nijverdal, daar woont al mijn familie en daar lopen ze elkaar dagen lang met vuurwerk te bestoken
  of heeft nijverdal ook al een belabberde naam in de regio? ben ik toch benieuwd waar jij woont

 61. 83

  Als ze hier ook al mee gaan doen met Het Grote Verbieden, dan ben ik benieuwd wat ik allemaal nog mag op 1 januari 2010…

  Ik heb in ieder geval geen zin om om 12 uur bij min zoveel de stad in te moeten om vuurwerk te zien, terwijl ik het nu over de hele stad kan zien vanaf m’n voordeur.

 62. 84

  Milieu vervuilend (tonnen zware metalen en chemicalien), geld verspilling, overlast en vernielingen, gevaarlijk, ongelukken, nog weken ‘plezier’ van de rotzooi die overal blijft liggen.
  Alle reden om vuurwerk in het algemeen te verbieden. Alleen profesioneel afsteken toestaan is de op één na beste oplossing.

 63. 85

  Het vuurwerk van deze tijd is een”hoe groter en harder” hoe leuker,en of het nu veilig is of niet dat doet er niet toe.
  Of de huisdieren van de buurman in de stres raken?…..
  Het is af en toe gewoon gevaarlijk om op oudejaars dag nog naar familie te gaan.
  Om over de grote rotzooi op straat maar te zwijgen want opruimen hoeft niet.
  Ook vier weken later hoor je de knallen nog.
  De gemeenschap draait weer voor de gewonden op!!

 64. 86

  Ik snap echt niet dat hier mensen zijn die denken dat een vuurwerkverbod de vernielingen gaat stoppen.
  De vernielingen worden veroorzaakt omdat onze politie te dom/lui/bang is om groepjes jongeren aan te spreken voordat er wat gebeurt, en deze aan te pakken als er wat gebeurt is.
  En dat al vele jaren lang, waardoor inderdaad iedereen denk dat alles maar kan. Want dat het niet mag weet iedereen ook wel.

 65. 87

  als ze een particulier vuurwerkverbod opleggen is het enige effect wat ze bereiken dat ze nog meer politie nodig hebben om te controleren, en daar hebben ze toch te weinig van.
  en je berijkt er ook alleen maar mee dat er als protest komt dat de jongeren spul gaan opblazen als protest..
  ik zal zelf ook wel in de groep vallen die veel knalvuurwerk en wat dan ook af steekt.
  maar ik ben tegen vernieling etc, als ze nou is gwn vandalen veel harder aan gaan pakken werkt dat stukken beter dan een algeheel verbod.
  @75 pepijn
  inderdaad, het enige waarvan ik weet dat er hier bij mij in de stad ooit gemolt is zijn wat fietstassen en een zwarte plek op een gebouw hier en daar.
  nou wonen hier ook maar 20.000 mensen

 66. 89

  Alles wat in dit land verboden en dus strafbaar is wordt bijna niets aan gedaan.
  Wie moet bij dit verbod de regels handhaven?
  De politie heeft er geen personeel en tijd voor.dus wie het weet mag de orde handhaven.

 67. 90

  Schande dat hier word gesproken over een betrekkelijk rustige jaarwisseling.Het leek wel oorlog. Duizende politiemensen op de been, brandweer, M E, vernielingen,bedreigingen, auto’s in brand, zogenaamde vreugevuren, de rotzooi die achtergelaten word.
  Deze verloedering hoe ver moet dit gaan en hoe lang word dit allemaal nog getolereerd. Stoppen met alle particulier vuurwerk!In elke wijk proffesioneel vuurwerk!
  De vuurwerverkopers lachen want die verdienen er flink aan, en die zullen ook wel gaan protesteren als het ooit zo ver komt dat dit echt niet meer kan.

 68. 91

  @ iedereen die beweert: “overlast is alleen veroorzaakt door illigaal vuurwerk”:

  Het gaat om handhaven.
  Als al het spontaan door consumenten afgestoken vuurwerk illigaal is, is het echte gevaarlijke vuurwerk nog te bestrijden.

  Zoals het nu geregeld is, valt er niets te handhaven: illigaal en legaal vuurwerk zijn zo vermengd dat er niets mee te beginnen is, en alles toestaan de enige practische optie is.

 69. 94

  ach steeph ,een kat zeikt 365 dagen per jaar in onze tuinen zonder dat je er belasting over betaald, of hou je hem binnen en ben je dieronvriendelijk bezig?

  De niet functionerende politie wil jij opdracht geven alles te verbieden,wat operationeel Godsonmogelijk is zonder cctv camera’s op iedere straathoek en Big brother vopo’s waar jij notabene ook een petitie tegen hebt lopen.
  Als U begrijpt wat ik bedoel.

 70. 95

  Wat een supergoed initiatief! Al jaren verbaas ik mij over de hoeveelheid geld die de lucht in geschoten wordt door de meestal niet zo ruim in de slappe was zittende medemens. En dan de schade die het milieu wordt aangedaan…..! Buiten honden, katten en vogels hebben ook koeien, schapen, kippen, varkens en paarden het Spaans benauwd, opgesloten in een stal draaien ze verwoed rondjes met iedere knal en lichtflits. Jongens, wat een onzin, stoppen ermee.

 71. 96

  @95Daar werk ik menig dubbelbelast overuurtje,zelf voor.
  Wintersport is ook vervuilend,ook verbieden?
  Beesten voor ons plezier houden,schande.

 72. 97

  @94: Als in andermans tuin plassende katten jaarlijks zo’n 1000 gewonden zouden veroorzaken (in plaats van extra meststoffen), zou je een punt hebben.

 73. 99

  @ Nicolette

  Laat me raden: je bent zo’n zouteloos, type van tussen de 35 en 45. Hoogtepunt van de maand is een bezoek aan de ikea. En vanwege je maag darmklachten, je matige carriere perspectief en het gebrek sjeu wil je het liefst dat eigenlijk iedereen zo leeft als jij.

 74. 100

  are you tokking to me bismarck huh?
  de man van het rrroookverbod!
  Heb je geen astma aanvallen van de onvrijwillig in de lucht zwevende kattehuid schilfers?

  die kat van jou verneukt mijn mestquota en bevind zich op mijn terrein.
  Dat geeft mij het recht het beest op mijn wijze te verwijderen uit mijn tuin.
  Als zelfs tot in het Hoge gerechtshof het geoorloofd is een inbreker met een honkbalknuppel lens te slaan zal je slachtofferhulp kúnnen aanvragen maar of je het krijgt…

  mijn koeien hadden het niet spaans benauwd stadsmuts nicolette.
  die zijn wel wat donder en bliksem gewend.
  Je leest teveel Tina.
  Een dier hoort niet in de stad, milieu is een kul argument in een land wat geen natuur kent en importheffing op een spaarlamp zit.
  De niet zo ruim in de slappe was zittende medemens mag je gewoon Sjonnies en de Anita’s noemen.
  Evenveel recht op bestaan en vrijheid als U.

 75. 106

  Dit/ een verbod is niet (meer) te handhaven (rookverbod?, gaat ook om zeep). Als met de Nieuwe Haring, of Koninginnedag, mayonaise op patat, op 2e Paasdag naar de meubelboulevard of en masse als palingen in snot in file naar het strand als de temp. de eerste keer een dag boven de 25 º dreigt te komen. Traditie hè, moet je af willen blijven. Verreweg het meeste gaat overigens tussen 00:00 en 00:45 de lucht in, en ja: komt een berg chemische tinnef vrij maar je moet maar zo denken: die chinezen zijn 1000 x erger. Daaromheen (die uren) kan je best goed controlerend handhaven. Herrie?: gaan (huis)dieren echt niet van dood. Even in douche/wc met een bak brokken of ander lekkers, klaar. Slachtoffers zijn verreweg domme knutselears: eigen schuld.

  Ik heb er hélemaal niks (meer) mee, ook geen speciale vuurwerkshow *gaap*, maar zo’n 3 meter lange Chinese rol met aan het eind een donderbus heeft toch wel iets…kopen in België of op zwarte markt (dat alleen al bouwt de spanning op), om 8uur vast ijzerdraad gaan spannen (ook)…en dat dan op het uur U iedereen in de hele straat jouw kant op gaat staan kijken zo van wat is ie lang en hard de beste wensen, zo: jij hebt het helemaal voor mekaar moet je wat drinken en….afijn, je komt weer es ergens..

  Tip: In Frankrijk kan je óók ’s zomers in kleine dorpjes een soort strijkers met lont kopen maar dan 5 x groter en krachtiger (tegen vogels in boomgaarden). Kan je b.v. bij die klootviool van een kapper die je had voorzien van Style council- kapsel (met zo’n “dakje” voor je ogen weetjewel) omdat je zelf geen verstand had qua haar (“doe maar in model”) via de brievenbus toch maar mooi z’n hele zaakje 2 dagen naar rotte eieren laten ruiken…

 76. 110

  @109: Ongetwijfeld, maar is het een links-fascistisch of een rechts-fascistisch complot? Ik haal die twee altijd door elkaar…

  Iemand die al aan bellen heeft getrokken daar wist me te vertellen dat het er uitziet als een legitieme grote toestroom maar ik ben wel even bij de Site That Shall Not Be Mentioned gaan kijken of er toevallig een oproepje ofzo stond ja. Het ziet er vanaf hier wel een tikje droevig uit dat ze dat ding nu al een hele dag niet meer up kunnen krijgen.

 77. 112

  Ik hoor net van mijn ouders dat er ook dit jaar weer minstens 1 vuurwerkslachtoffer gevallen is. Hij zal wel niet in de statistieken komen, maar een bekende uit hun dorp ging met nieuwjaar naar zijn paard kijken dat onrustig was van het vuurwerk. Het paard heeft zijn schedel ingetrapt.

 78. 113

  Ik neem dat je specifiek dodelijke slachtoffers bedoeld, maar ook dan meer dan 1.

  http://www.nu.nl/algemeen/1893220/man-overleden-na-vuurwerkongeluk.html

  Ik weet niet hoeveel dodelijke slachtoffers er zijn, maar enige. Niet-dodelijke slachtoffers inclusief ernstig oogletsel en dergelijke zijn er natuurlijk honderden van.

  De petitie begint de 20.000 te benaderen (zie het nieuws daar — het getal op de site op het moment is nog niet courant door de uitval).

 79. 116

  kankerzeikers

  en al die auto,s dan met de uitlaatgassen
  en die tyveshonden die alles onderschijten

  moeten ze dat ook verbieden

 80. 118

  Oudejaars avond zonder vuurwerk? Wat moet je dan lekker op je bankje hangen en een wijntje drinken? of gezellig ned3 kijken en dan om 12 uur als hoogtepunt van de avond op je feesttoetertje blazen? duhuh en anders leuk als kuddedieren opeengepakt naar een proffesioneel geregeld vuurwerk gebeuren gaan kijken? GATVERDAMME dat is geen oudjaar Kom op het is een traditie ,en dat er debielen zijn die die traditie verzieken met hun sloopgedrag vind ik vreselijk pak die lui aan {en niet met dat halfzachte halt programma}maar pak niet de mensen die gewoon lekker met hun gezinetje een beetje voor hun eigen huis aan het knallen zijn het vertrouwde oudejaar af.Argumenten zoals gewonden? tsja hoeveen gipsvluchten zijn er dit jaar? Afschaffen van de wintersport dan maar? Argument: in andere euro landen mag het ook niet? tsja daar mag je ook geen wiet hebben.Je mag en kan niet vergelijken met andere landen.
  en overlast hmmm 16 uur per jaar? tolerant landje hoor!En dat het zielig is voor dieren tsja ook die overleven het want op 1 januarie rijd ik met de kinderwagen gewoon zoals altijd door de hondenschijt. En daarbij een auto gaat echt niet branden van zomaar een rotje of een pijltje uit een nederlandse vuuwerkshop. En Bismarck vuurwerk Explosiven noemen pff tikkeltje overdreven toch, een legaal nederlands rotje [ik kreeg er een rotte appel niet eens mee aan stukken]bevat in principe minder explosiekracht dan het zwavel van een pakje lucifers.
  Dat er ernstige problemen zijn dat is duidelijk,maar los dat niet op door domweg weer iets LEUKS te verbieden, De probleem gebieden zijn bekend doe daar je voordeel mee.
  En ik denk dat als je het vuurwerk wegneemt juist de vlam in de pan slaat of auto/school.En dat er dan uit pure onvrede extra gesloopt zal worden.
  Voor heelveel normaal sociaale mensen en kinderen is oudejaar een Byzondere en leuke dag juist door het vuurwerk,En al die anderen mensen hebben 364 dagen hun zin. Ik hoop dat mijn jongste zoon het ook nog mag meemaken hoe leuk vuurwerk is.

 81. 119

  waar maken we ons druk om in dit land?
  wordt voetbal nu ook verboden : alle supporters onderweg is luchtvervuiling, al die ruzies wat ze maken in steden kost ook geld en levert rotzooi op.
  gaan ministers nu ook op de fiets ipv allemaal in een grootte milieuvervuilende auto?
  gaan we open air concerten verbieden?
  wordt de gayparade verboden omdat dit aanstootgevend voor kinderen zou zijn?
  gaan we criminelen verlpichten tot orgaandonatie om iets positiefs bij te brengen aan de samenleving?
  Nederland hou je bezig met zaken die echt belangrijk zijn zodat we weer trots op ons land kunnen zijn !!!!

  Waar is het burgerinitiatief tot opheffen van het rookverbod?

 82. 120

  Dit wordt het jaar van de NIMBY, alles wat lichaamsfremd is wil deze gigantische groep ikeabezoekers verbieden. Want een verbod, dat helpt!

  Het gebrek aan visie bij deze generatie zorgt dat zij nergens vóór kunnen zijn alleen maar tegen bestaande zaken.

 83. 123

  Feiten ! dames en heren, feiten. Tegenstanders laten zich leiden door gevoel, zie de feiten onder ogen. Dan kan je toch niet anders concluderen dat het tijd word dat mensen met gezond verstand een eind maken aan deze uit de hand gelopen traditie, hoe spijtig ook. Feit is, dat een grote groep,uiteraard jongeren, de verantwoording niet kunnen dragen om op een normale manier met een traditie om te gaan,zoals ze dat ook niet kunnen met drank en autorijden, en dientengevolge de mensen met gezond verstand weer met maatregelen moeten komen om deze, nog hersenloze, jongeren tegen zichzelf en mijn kinderen te beschermen. Hoe meer misstanden hoe meer regels heel simpel.

 84. 124

  Feit is dat de initiatiefnemers van deze petitie de individuele vrijheid beperken die we hadden.
  Dit terwijl men zelf in een energielabel A rijtjes woning leeft met de kachel zo hoog dat het
  CO2 gehalte regelmatig de melder doet afgaan.
  Lakeien van de vertrutting en logisch gevolg op het niet functioneren van de samenleving in het Westen
  Dat je een legkip bent Ron is jouw keuze, ik scharrel
  Carbid blijft legaal, mijn weiland
  mijn kabaal.

 85. 125

  Een beter voorbeeld van Beschermende Beschaving (123) tegen Oudergewoonte (124) ken ik niet. Het gaat terug tot 800-1000 als je wilt.

  HansR, kiezen jong!

 86. 126

  @124 Zal volgend jaar alle troep, opgeblazen bushokjes, uitgebrande auto ’s en gewonden bij jouw op je weiland flikkeren, die individuele vrijheid heb ik dus… maar dat vind je niet zo”n goed plan zeker. @ 125 jij heb je berenvel nog aan je kapstok hangen ??

 87. 127

  Doe gerust een poging Ron, jouw vrijheid inderdaad.

  Ik heb het recht om mijn persoonlijke eigendom te beschermen en daar hebben we de overheid niet bij nodig.
  Nu moet je dus afwegen wat het risico is , net als dat kutjoch bij jou in de straat die een abri opblaast.

  Waarom zou ik Randstadse abri’s in mijn weiland willen hebben?
  We hebben een prima feest gehad met weinig gewonden en schade.

  ruim je eigen rommel op , hou je eigen Hamas tuig onder contrôle zodat we de vrijheden houden die we nog hebben..
  Waarom zou ik dezelfde rechtsspraak dienen te hebben als een Godvergetense Westerling die geen gebod noch verbod kent?

  Grebbeberg part 2. woar is mien fiets.

  m44 , zal best ik ben Ouder , heb zelf ook kinderen en mijn vrijheden worden met de dag beperkt door westerse kuttenkoppen die door gebrek aan ballen maar in de wetgeving duiken.
  Zogenaamd ter bescherming van hun kroost
  Nou wat zal ik trots zijn op zo’n papa.

  Ophelderingspercentage van de Politie 21 % toename geweld 2008 met 40 % ,
  En wat is het eerste punt wat de Kamer moet bespreken omdat de burger inspraak wenst?

  vuurwerk…

 88. 129

  @127 nu maar hopen dat al je kinderen volgend jaar een vuurpijl in hun ogen krijgen, maar ja… dat interreseert je toch niet, echt een papa om trots op te zijn

 89. 130

  Ron ,lieve oogarts van me.
  Mijn “kinderen” zijn wijs genoeg geworden om te weten wat gevaar is.
  heb 2 jongens bijna volwassen en weet dus wel waar ik het over heb.

  Jouw kids lezen straks uit een boekje wat gevaar is.
  Doe voorzichtig met schaatsen ( heb je je verplichte airbag bij je? )
  De volgende petitie ligt al klaar,
  Carnaval.

 90. 131

  Oke, wat betreft gevaar heb je absoluut een punt, de rubber tegels onder de speeltoestellen bewerkstelliggen inderdaad ook wat je bedoeld, ik hoef me niet goed vast te houden, want als ik val doet het toch niet zeer, dus in mijn optiek: helemaal verkeerd. Heb me kids gewaarschuwd voor de hete kachel, toch aankomen…tja eigen schuld. Maar in de auto stappen met 20 bier en jouw kind doodrijden, je kind bij een ongeval gered door de airbag en gordels, na 10 uur s,avonds geen harde muziek en ga zo maar door, inderdaad allemaal afschaffen, maar dan hoop ik toch dat jouw kinderen aangereden worden door een dronkelap terwijl ze in een auto rijden zonder airbag en hun gordels niet om hebben. Je naaste buren wonen waarschijnlijk 300 m verderop dus last van een loeiende stereo heb je nooit, wat gelijk onze verschillende kijk op zaken verklaard. Leuk tijdverdrijf trouwens he hi hi

 91. 134

  gewonnen? , neem je verlies als een kerel.
  je hebt net 50 bejaardentehuizen bij elkaar.

  Ik heb 10 mijoen consumenten die het prrrima vinden the way it is.

  Het is afgeserveerd door de tweede Kamer.
  inpopulaire maatregelen snapt U?

  De pest van linkse politici is dat ze democratie niet accepteren en doorgaan met hun stichting, geilend op media aandacht.
  tot volgend jaar losers.

 92. 136

  Als wij nederlanders voor meer dan 65 miljoen de lucht in knallen.
  Maar kan mij iemand vertellen, hoeveel dit wereld wijd is.
  Kan dit namelijk nergens vinden.