Een ‘niksig’ kabinet?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Arie Slob (Foto: Wikimedia Commons/PerspectieF)Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie vindt dat het kabinet collectief gefaald heeft rondom het ontslagrecht. Hij verwijt het kabinet een ‘niksig imago’, doordat het voor de buitenwacht lijkt dat ze vooral met elkaar over de vloer rollen. De goede dingen die wel zijn bereikt zijn daardoor ondergesneeuwd.

Stevige kritiek van de kleinste coalitiepartner dus. De kritiek is vooral gericht aan de grotere broers in het kabinet die volgens Slob in een ‘loopgravenoorlog’ waren verwikkeld, maar ook Rouvoet krijgt er lichtjes van langs van de CU-voorman. Hij bleek ook niet in staat knopen door te hakken.

Vraag van de dag: Hoe ‘niksig’ vinden jullie dit kabinet? En hoe komt dat?

Reacties (10)

#1 Abhorsen

Tja, de grap is inderdaad wel dat ze er een paar grote zaken zoals Europa en Taliban-schieten V2 toch doorheen gejast hebben zonder dat we (?) het gevoel hebben dat ze echt wat doen. Volgens mij komt dat ook wel omdat ze over het algemeen niet echt hele grote zaken doen. Opzich hoeft dat ook niet altijd, elke 4 jaar het hele beleid omgooien alleen maar om daadkrachtig te lijken is ook niets. Maar er zijn toch wel wat zaken die dringend aandacht behoeven.

De oppositie vind ik overigens ook redelijk mak om eerlijk te zijn. Linkse oppositie is nagenoeg onzichtbaar, Rechtse oppositie is of ook onzichtbaar (verdonk) of blaat al x aantal jaren precies hetzelfde (Wilders), probeert blaten van andere oppositie partij te over-blaten (VVD – kamp).

Eigenlijk is het inmiddels gewoon allemaal voorspelbaar en niksig” geworden. Zowel kabinet als oppositie. Tenminste wat er zichtbaar van is in de media. Naar mijn immer bescheiden mening dan.

  • Volgende discussie
#2 Cerridwen

Ik vind het wel verfrissend, een beetje niksigheid. Ik had mijn buik wel een beetje vol van de ‘dadendrang’ van het vorige kabinet. Een beetje bescheidenheid is ook niet erg: veel problemen gaan vanzelf weer over. Zeker als het incidenten zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bart

Was dit maar een niksig kabinet, dan was het nog iets.

Grijs-I is een enorme ramp voor Nederland, en hoe eerder het valt, hoe beter. De grote centrale gedachte lijkt te zijn dat blanke, mannelijke christelijke vijftigers beter weten wat goed voor u is dan uzelf. Daarom moeten computerspelletjes, belspelletjes, porno-reclame en paddo’s verboden worden, en haalt men het verstofde verbod op godslastering weer uit de kast.

U kunt niet vertrouwd worden met uw kinderen, dus moet er een electronisch dossier komen waar elke oetlul in mag snuffelen. U weet niets van Europa, dus dat beloofde referendum over de grondwet komt er niet. En u kunt al helemaal niet omgaan met de waarheid, dus die parlementaire enquete naar de oorlog in Irak laten we lekker zitten.

Terwijl de overheid steeds meer veiligheid van u afpakt, mag zij zelf steeds meer. Meer opsporingsbevoegdheden, meer inbreuken op uw privacy, meer opiniepeilingen negeren, meer onterecht veroordelen vast houden…

Nederland wordt naarder, bekrompener, duurder en saaier onder dit kabinet. ‘Niksig’ zou een veel te groot compliment zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Opgeteld is het kabinet helemaal niet zo niksig: Verlenging Uruzgan erdoor, EU-grondwet erdoor, HRA wordt niet gewijzigd. Allemaal toch grote beslissingen, overigens stuk voor stuk precies ten gunste van het CDA-standpunt.

Daarnaast scoort de CU haar kleine puntjes (CDA kan niet anders dan meegaan met de kleine broer inzake de fatsoensverbodjes en -moties en het is zelfs twijfelachtig of ze dat schoorvoetend doen, danwel stiekem gelukkig zijn met de kastanjes de CU voor ze uit het vuur haalt).

De enige die niks weet te bereiken is PvdA (ontslagrecht wordt niet zeker gesteld maar opgeschoven, Uruzgan wordt gewoon verlengd, geen Irak-enquete).

In die zin is dit kabinet helemaal niet niksig. Het is rechtsconservatief. De VVD moet in haar nopjes zijn (zeker ook omdat Defensie zomaar even via achterdeur Uruzgan een miljard krijgt toegestopt in 2 jaar tijd).

De sporen van de deelname van D66 in het vorige kabinet zijn ook even vakkundig helemaal uitgewist (niks geen referenda meer en gekozen burgermeesters gaan ook de vergeethoek in).

Ik zie niet in waarom linkse en/of progressieve mensen gelukkiger met dit kabinet moeten zijn dan met het vorige.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Cerridwen

Ik zie niet in waarom linkse en/of progressieve mensen gelukkiger met dit kabinet moeten zijn dan met het vorige.

Omdat, @Bismarck, er bijvoorbeeld een duidelijke kentering in het milieubeleid is gekomen, er een generaal pardon is gekomen, allochtonen weer een stuk normaler bejegend worden door kabinetsleden, er weer geïnvesteerd wordt in plaats van alleen bezuinigd, het neoliberale denken ook op financiën officieel naar de prullenbak is verwezen, om een paar voorbeelden te noemen. Verder vind ik verlengen in Uruzgan niet persé een slecht idee, ben ik blij dat het EU verdrag gewoon door de kamer gejast wordt en zit ik niet echt te wachten op D66 speeltjes.

Natuurlijk, het is niet mijn ideale kabinet, en dat de HRA aftrek behouden blijft en dat er geen onderzoek komt naar Irak (verwijt dit trouwens het CDA en de VVD, die houden het tegen, niet de PvdA)is allemaal absoluut jammer, maar we leven nou eenmaal niet in een ideale wereld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Teun

er bijvoorbeeld een duidelijke kentering in het milieubeleid is gekomen,
Alleen maar onder druk van de oliekoers. Heeft niks met veranderend inzicht te maken

… er een generaal pardon is gekomen,
Ja, dus? Moet je daar als links persoon blij van worden?

allochtonen weer een stuk normaler bejegend worden door kabinetsleden,
Voorheen niet dan? Of heb je het over Rita loose canon Verdonk?

er weer geïnvesteerd wordt in plaats van alleen bezuinigd,
Joehoe: die hervormingen van zorg en WAO waren hard nodig. OK: er is een beetje hard ingezet, maar de Geus en Hogenvorst hebben dingen gedaan waar al decenia lang geen bewindspersoon zich aan durfte te branden.

het neoliberale denken ook op financiën officieel naar de prullenbak is verwezen,
OK: dat moet ik je nageven. Die uitspraak van Bos vorige week deed mij ook veel goed.

Maar los daarvan: Ik was helemaal niet blij met Balkenende I t/m III, maar ik moet ze nageven dat er wel een aantal broodnodige hervormingen zijn doorgevoerd. Alleen Balkenende met zn matties (en dan bedoel ik niet eens zozeer het CDA, alswel de JP-crew binnen het CDA) zelf hadden wat mij betreft weg mogen blijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Cerridwen

@6

Milieubeleid: natuurlijk, de hoge oliekoers helpt een handje. En de film van Gore etc. Maar ik maak me sterk dat er met de VVD geen ander milieubeleid was gekomen.

Generaal pardon en allochtonen: natuurlijk bedoel ik Rita. Maar ik herinner me ook nog een Hogervorst die de moslims de schuld gaf van het tekort aan orgaandoneren. Er zijn in het asielbeleid afgelopen jaren op grote schaal mensenrechten geschonden; het generaal pardon is een signaal dat er nu een meer menselijke benadering lijkt te gaan gelden.

Hervormingen: klopt op zich, maar zeker in de zorg is het nog wat vroeg om victorie te kraaien.

Het ergste aan dit kabinet vind ik tot nu toe geloof ik Verhagen op Buitenlandse Zaken. Het slaafs achter de VS aanlopen en Israel doet nooit iets fout heb ik wel gehad, het is tijd voor iets moderners.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@5: De Kentering in het milieubeleid moet ik nog zien (vooralsnog hoor ik toch nog steeds dat subsidies op milieu-initiatieven halverwege het jaar worden stopgezet omdat het budget op is en dat we in Nederland weer naar olie gaan boren). Het generaal pardon was een voldongen feit voor het kabinet (was al voor de vorming ervan door de kamer aangenomen). Van Rita heb je wel gelijk (al viel daar het vorige kabinet ook over).

Dat je blij bent met EU-grondwet en Uruzgan en geen referenda of gekozen burgermeesters is hier even niet het punt. Het gaat erom dat dit punten zijn waarin het CDA haar zin krijgt (en waar de linkse en/of progressieve oppositie niet gelukkig om is).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

dat er geen onderzoek komt naar Irak (verwijt dit trouwens het CDA en de VVD, die houden het tegen, niet de PvdA)is allemaal absoluut jammer

Ik kan me niet herinneren dat VVD en CDA samen een meerderheid hadden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Cerridwen

@Bismarck:
VVD+CDA+PVV+SGP+CU: geen onderzoek naar Irak. Dan maakt de mening van de PvdA eigenlijk niet zoveel uit. Het is jammer dat ze het bij de coalitieonderhandelingen niet hebben kunnen afdwingen, maar verder ligt de schuld toch echt bij andere partijen.
In de eerste kamer heeft dezelfde coalitie een meerderheid.

Verder heb je gelijk dat het milieubeleid nog in daden moet worden omgezet. Maar de ambitie is duidelijk veranderd.

Nog een positief puntje: kilometerbeprijzing gaat worden ingevoerd (natuurlijk, ook hier een flinke slag om de arm).

De PvdA heeft in eerste instantie ook voor de missie in Uruzgan gestemd. Ik zie hier niet echt een koerswijziging. Ook is de PvdA een warm voorstander van Europa. Geen referendum was een wat vreemde draai als je kijkt naar de retoriek, maar als je meeneemt dat de PvdA nu regeringsverantwoordelijkheid draagt denk ik niet dat de PvdA kabinetsleden er erg mee zitten dat ze hebben moeten inbinden op het referendum.

In het algemeen: je mag best kritiek hebben op dit kabinet, heb ik ook, maar ik ervaar toch een groot verschil met het vorige kabinet. En de VVD ook.

  • Vorige discussie