Een stukje Rotterdam claimen voor gelijkheid

Foto: Sloop 2e Carnissestraat, Rotterdam. Foto van Gwen van Eijk, gebruik op Sargasso met toestemming
Dossier:

Een groep Rotterdammers heeft vanochtend een pand gekraakt in Delfshaven om actie te voeren voor een betaalbare woningen en een hoger minimumloon.

Wij Rotterdammers hebben dit pand in bezit genomen, want we streven naar een betere voorziening van onze huizen. We strijden #Voor14 minimumloon en we willen een beter leven in plaats van overleven. Daarom doen wij mee aan deze actie”, zegt een van de actievoerders.

De actie wordt gesteund door Aktiegroep Oude Westen, Recht op de stad Rotterdam, Bond Precaire Woonvormen, Rotterdamse Sociale Alliantie, Stichting Huurders Rotterdam Vestia, FNV Lokaal Rotterdam, Rotterdam Voor 14, SP Rotterdam, ROOD Rotterdam, NIDA Rotterdam, Rotterdam BIJ1, Arbeiderspartij van Turkije – afdeling Nederland en Cultural Workers Unite.

In een statement zeggen zij:

De ongelijkheid in Rotterdam wordt steeds groter en zichtbaarder. Overal in de stad worden sociale huurwoningen slecht onderhouden en gesloopt om plaats te maken voor dure woningen. De huurprijzen blijven maar stijgen in onze stad en het inkomen van Rotterdammers met een minimumloon of een uitkering blijft achter. Ook is er steeds minder ruimte voor hun sociale activiteiten en initiatieven. Zij worden onze stad uit geduwd. Er lijkt geen plek meer voor hen te zijn.

Wij accepteren dit niet. Daarom steunen wij de Rotterdammers die zijn ingetrokken in het pand aan de Havenstraat in Delfshaven. Zij claimen een stukje Rotterdam terug om aandacht te vragen voor de strijd van vele Rotterdammers. Met hen willen wij dat de rijkdom en de ruimte in onze stad eerlijker worden verdeeld. Alleen dan kan iedere Rotterdammer meedoen en een plekje hebben. Dit kan door het minimumloon in 2022 naar 14 euro per uur te verhogen en door sociale huurwoningen goed te onderhouden en te renoveren.

Onze gemeenteraad wilde eerder niet luisteren. Nogmaals roepen wij hen op ervoor te zorgen dat iedere Rotterdammer betaalbaar kan wonen en een fatsoenlijk inkomen heeft. Wij roepen Gemeente Rotterdam op te kiezen voor ons.

Wij willen een bloeiende, kleurrijke stad waarin iedereen kan wonen en leven in plaats van overleven.

(noot: ik maak onderdeel uit van het netwerk Recht op de stad Rotterdam)

Reacties (6)

#1 Rigo Reus

Misschien een domme vraag: maar kan het huis (en haar bewoners/gebruikers) wel verwarmd worden vandaag en vannacht? Het vriest. En verhoging van het minimumloon, dat moet dan op de landelijke agenda.

  • Volgende discussie
#1.1 Gwen - Reactie op #1

Laten we het hopen. Het was een buurthuis, stond al jaren leeg, geen idee of alles afgesloten is.
Wat betreft het minimumloon, vanuit #voor14 is de gemeente Rotterdam gevraagd om een signaal af te geven naar de landelijke politiek voor verhoging, maar de gemeenteraad stemde tegen.
https://rotterdam.sp.nl/nieuws/2020/06/geen-steun-vanuit-rotterdam-voor-14-euro-minimumloon

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Niek de Kleijn - Reactie op #1

Er zijn een aantal kacheltjes binnen dus vannacht was het goed uit te houden. De (landelijke) campagne #Voor14 die nauw betrokken is bij de kraak loopt al langer en heeft er nu al voor gezorgd dat veel politieke partijen een verhoging van het minimumloon steunen. Wij blijven druk uitoefenen tot ze ook echt voor 14 euro, meteen en mèt koppeling aan uitkeringen gaan. Steun dit ook door de verkiezingseis te tekenen: http://www.voor14.nl/verkiezingseis (je kunt je dan ook aansluiten als actievoerder ;) )

  • Vorige reactie op #1
#2 Lethe

Ja! Goed werk. Maak een punt, met elkaar. Een zo luid mogelijke stem.

Ha, ik kwam op een boot terecht, erken zelfs de luxe daarvan. Maar toen ook geen verwarming of zelfs water. Maar goed ook, want alles was bevroren. Februari xx

Dus @rigo reus. Begrijp je bezorgdheid. En terecht voor sommigen, en misschien is het zelfs te gebruiken als breekijzer/argument.
Maar kou deert de homosapiens niet zo hoor. Niet kunnen plassen, poepen, verschonen, wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 beugwant - Reactie op #2

Dat kan altijd nog bij de regenten op de trap.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Niek de Kleijn - Reactie op #2

Stromend water was er vandaag nog niet, maar de bewoners zijn er mee bezig. Voorlopig is door veel mensen wel water aangedragen. Waarom het water afgesloten was is nog niet helemaal duidelijk, maar laat wel zien dat dit soort verwaarlozing gevaarlijk kan zijn.

Jij kunt je stem voor een hoger minimumloon ook bij de onze voegen door de verkiziezingseis: http://www.voor14.nl/verkiezingseis te tekenen.

Het rotterdamse woningbeleid wordt ook door veel organisaties aangevochten!

  • Vorige reactie op #2