Een Schitterend Ongeluk

Deze week kwam het verzamelde werk van de heren van Kooten en de Bie uit op CD.
Je kunt gerust zeggen dat dit tot het recente culturele erfgoed van ons land behoort.
Terwijl ik me dat bedacht, schoot me ineens een ander fenomenaal werk uit de VPRO hoek te binnen: “Een Schitterend Ongeluk” van Wim Kayser.
Een zeer inspirerende serie die velen meegesleept heeft in de fascinerende wereld van de wetenschap.
Dus ik op zoek naar een DVD of video uitgave, want zelf heb ik het niet in mijn archief.
Wat schetst mijn verbazing, niets, nada, noppes!
Het is niet meer beschikbaar. Dat is toch wel heel jammer. Ik zou er wel wat voor over hebben als dat op DVD uit komt.

Maar dat leidt gelijk tot de vraag, wat zijn eigenlijk TV programma’s die we echt rekenen tot het culturele erfgoed en die dus bewaard en toegankelijk moeten blijven?

Update (2007-02-26): De DVD is inmiddels wel te bestellen. Maak €87,00 over op giro nummer 44 46 00 tnv VPRO te
Hilversum ovv “Een schitterend ongeluk”.

 1. 1

  The A-Team, Knight-rider, Alleen op de wereld, Derrick, Der Alte, Monty Python, Baywatch, Friends, Men Behaving Badly.

  Of bedoelde je Nederlandse programma’s?

 2. 5

  probleem met het cultureel erfgoed in Hilversum is, is dat er niet zo goed mee is omgesprongen. Wegens ruimtegebrek zijn van veel oude series en programma’s slechts delen bewaard.

 3. 13

  Fenomenaal inderdaad. Ik heb ook ooit het boek gekocht van de opvolger ‘Vertrouwd en ozo Vreemd. Over geheugen en bewustzijn’. Maar ik ben er nooit echt ver in gevorderd, vond het in vergelijking met Schitterend Ongeluk toch wat te onwetenschappelijk (lees: vaag, alhoewel Sheldrake er met zijn morfogenetische velden ook wat van kon).

 4. 14

  Oogopener tja, ik had er ook een in die aardige serie ;Wat me nog steeds is bijgebleven is het onderhoud tussen Kayser en Gould. Kayser zit steeds maar te neuzelen over de babytijd, jeugdtrauma’s enzo en dat wordt Gould op een gegeven moment te veel ” Wat zit je toch te lullen man! , laten we het over evolutie enzo praten”. Kayser schrok even (wat in de cuttingroom is weggemoffeld) en zong toen een ander deuntje.

  Of zoiets, zo lang geleden, twee werelden.

 5. 15

  @Mark: ReSpECT voor Sheldrake en val niet in , zijn slechte populaire presentatiekunde en verbeten reguliere tegenwerking die hij krijgt. Deze man is nog niet uitgepoept. De stap van Descartes alleen bewuste “mind” naar Freud tesamen met onbewuste mind tot Jung’s collectieve mind en daaropvolgende resonantie van mind’s is minder groot dan algemeen gesuggereerd wordt. (geheel of-topic i know)

  Eens met Grobbo “Ter Land, ter Zee en in de Lucht.” voor ever and ever dit bewaren en koesteren.

 6. 16

  De BBC is wat dit betreft veel beter bezig. Veel van hun archieven komen (of zijn al) uit onder een CC-achtige licentie. Raar en groot verschil wat ik hoorde was dat het in eerste instantie alleen maar voor binnen de UK zou gelden. Het is maar hopen dat ze die clausule snel laten vallen.

  Om ons dan ook nog van het gekloot met verschillende closed video codecs af te helpen hebben ze zelf de open Dirac codec ontwikkeld die cross-platform is en wijdverspreid gaat worden.

  Daarnaast hebben ze een hele verlichte API toegang tot hun diensten (kijk maar eens op http://backstage.bbc.co.uk).
  En ze zijn bezig met heel veel metadata diensten om al dat audio en videomateriaal vindbaar en annoteerbaar te maken.

  Onze omroep is al wel een eindje gekomen met uitzendingemist.nl, een klein beetje RSS en de enkele podcast maar ze lopen lichtdecennia achter op de BBC.

 7. 17

  @Larie: Ik heb vreselijk moeten lachen om Seven Experiments That Could Change the World van Rupert Sheldrake, maar dat was geloof ik niet de bedoeling van de auteur. Het bestaan van morfogenetisch velden is een elegante en ook toetsbare (!) hypothese binnen de biologie, maar kennelijk niet op te schalen buiten dat vakgebied. We moeten wachten totdat hij weer verder gaat met poepen…

 8. 25

  Een schitterend ongeluk is misschien wel mijn favoriete programma allertijden. Alleen de samenkomst in de laatste aflevering was enigszins teleurstellend (iets meer vuurwerk verwacht). In het boek zegt Wim Kayzer erover:

  “Welnu, als het saai is dat mensen de wellevendheid in acht nemen, als het saai is dat ze elkaar met argumenten en niet met rancune bestrijden, als het saai is dat mensen praten over elkaars ideeën en niet over elkaars karakter, ja, als het saai is dat mensen naar overeenkomsten zoeken, eerder dan tegenstellingen, als het saai is dat mensen elkaar respecteren ondanks hun totaal andere kijk op het leven, als dat allemaal saai is, dan was de samenkomst bijna indrukwekkend saai.”

  (By the way: Een mooie gedachte voor onze huidige samenleving. We zouden op deze manier best wat saaier kunnen zijn.)

  Het boek staat al tijden bij mij in de kast (en menigmaal gelezen). Voor het gemak hier de volledige gegevens:

  Een schitterend ongeluk – Wim Kayzer
  Uitgever: Contact – 1995
  ISBN: 90-254-0725-0

  En nu met rasse schreden naar de lokale boekenboer en aanschaffen dat boek.

 9. 30

  Kent iemand ”van de schoonheid en de troost”? Ook van Kayser. Die kun je via de vpro site (klik op winkel) kun je het bestellen, op video helaas.
  Misschien gooi ik de twee programma’s door elkaar…
  Ik ga in elk geval achter het boek aan!

 10. 31

  Ik heb via via net vernomen dat je de DVD’s van “Een schitterend Ongeluk” nu ook bij de VPRO kan bestellen.
  Het is niet zulke goede kwaliteit omdat het van video is overgenomen.
  Moet je ze wel even direct benaderen.

  Kost iets minder dan 90 euro geloof ik.

 11. 32

  Dear Alper,

  Zo geweldig enthousiast zet de Beeb nou ook weer niet haar (in de regel niet onaardige) programma’s op DVD. Voorbeeld: een recente serie met Jonathan Miller over atheisme is eerst een groot succes geweest op BBC4 (een digitale zender en voor het grootste deel van kijkend UK niet beschikbaar), toen met nog groter succes op BBC2 vertoond, en dan ondanks talloze smeekbeden vooralsnog niet op DVD gegooid.
  Maar wil je per se On the Buses, Are you being Served of Steptoe & Son nog eens zien, is dat geen enkel probleem! Walg.
  Vrolijker noot: het schitterende ongeluk was een mijlpaal. Hoewel inderdaad niet op DVD of ander formaat verkrijgbaar, is van de onderscheidene medespelers (Sachs, Dennett, Gould etc) ruim boekvoer te verkrijgen. Ik koop me wezenloos bij http://www.bol.com.

  PS: was het nou echt nodig Endemol richting UK te sturen? Ben daar niet blij mee.