Een maatschappelijk taboe doorbroken

Uitgemaakte sigaretten (Foto: Flickr/Saudi...)

Het maatschappelijke probleem dat al jaren schreeuwt om erkenning, maar waar tot voor kort niemand over durfde te praten, krijgt eindelijk onze toegewijde aandacht. Het is door velen onderschat, door anderen heimelijk verzwegen en door een meerderheid nooit ervaren als een probleem. Maar nu de rook in de horeca is opgetrokken, is er geen ontkomen meer aan: mensen zweten.

Wij zijn al door 25 horecaondernemers benaderd over deze problematiek. Zeer penetrante lijfgeuren, zoals zweetvoeten, en de lucht van verschaalde drank blijven lang hangen. Klanten ervaren dat als onprettig. Voorheen werden die luchtjes door de tabaksrook geabsorbeerd. Wij compenseren die vervelende geuren nu met aangename.

Aldus een mevrouw van een bedrijf dat aangename geuren verkoopt aan horecabedrijven. Meldde de ‘wakkerste’ krant van Nederland nog quasi-opgelucht dat het rookverbod in horeca in het weekend van juli niet tot grootschalige rellen leidde, nu blijkt dat ze een nationale ramp over het hoofd hebben gezien. En dan bedoel ik niet de teloorgang van de kroegen op het platteland. Want er is toch niemand die gelooft dat ze in de Achterhoek minder gaan drinken, alleen omdat ze geen sigaret mogen opsteken?

Zweet ruikt. Het is nogal een open deur, maar dat is nu juist wat straks niet meer kan in de winter. Vanwege de kou op straat zullen alle deuren van alle kroegen in Nederland sluiten. En dan ben je opgesloten met volksvijand nummer één, de zweetklier. ‘Het ruikt hier naar zweet! Ja joh, je ruikt je eigen bovenlip…‘ Eindelijk kunnen het erover hebben, nu het maatschappelijke taboe doorbroken lijkt: zwetende mensen zijn erg. Gaan ze er nu ook eens wat aan doen?

Ik heb het echt nodig. Het is niet fris als je de geurmachine niet aanzet. Je ruikt de aanwezigheid van mensen.

Aldus Jo van Galen, eigenaar van de Rotterdamse Baja Beach Club, die de geurtjes ook vervelend vindt. Maar ik vind hem een groot visionair die het onderliggende probleem haarscherp benoemt: de aanwezigheid van mensen. Het is natuurlijk een illusie om te denken dat we het zweetprobleem de wereld uit kunnen helpen. Maar om de zweetlucht uit de kroegen te krijgen is er wel een eenvoudige oplossing voor handen. Niet door het introduceren van geuren met exotische namen als Mistig Moeras, Grootmoeders Boenwas en Zeewater Fris & Zilt. Maar door een veel subtielere maatregel bij de ingang: het weren van mensen.

 1. 2

  Nou maak je van mug een olifant. Volgens mij kan dit probleem in hand omdraai worden getekkeld: gewoon het zweten verbieden. Het roken in horeca weer toestaan, is nog beter en eenvoudiger natuurlijk

 2. 5

  Eigenlijk vind ik het vooral een illustratie voor rokers hoe niet-rokers die rookwalm ervoeren.

  Of dat we blijkbaar aan een stank gewend waren die een nu als problematisch ervaren geur kon maskeren.

 3. 7

  Alleen oud zweet stinkt, dus je ruikt of mensen met zo’n smerige doordringende lichaamsgeur of mensen die zich niet gewassen hebben of met vuile kleren rondlopen.

  Moet je ook maar niet naar dat soort smerige kroegen gaan. In de betere gelegenheden heb je daar geen last van.

 4. 9

  Ik heb zelfs horen beweren dat de wc nu ook wat vaker schoongemaakt moet worden vanwege luchtjes.
  Maar of dat nu een nadeel is ;-)
  Verder sluit ik me aan bij Domino: alleen oud zweet stinkt.
  Een met drank volgegoten lijf de volgende dag trouwens ook.