Een gestrekt been voor het landsbelang

,

Wat is in hemelsnaam in het landsbelang? Een stem op het CDA is een stem in het landsbelang. Daar komt het volgens Camiel Eurlings, voormalig CDA-kroonprins, op neer. Ons land heeft ons nodig, sprak hij zijn partijgenoten zelfvoldaan toe. Tja. Waar zouden we zijn zonder de trein het CDA? Als de partij maar in het kabinet zit, komt het wel goed. Met de PVV regeren? Liever niet. Maar ja, het landsbelang roept! Het salueren van een ‘At Your Service’ richting Verhagen was het gestrekte been waarover de tegenstanders gevloerd werden.

Half augustus sprak CDA-‘mastodont’ Herman Wijffels zich ook nog uit voor het landsbelang. Maar tegen de coalitie waar ‘Us Camielke’ zo’n fervente voorstander van is. “Geplande coalitie tegen landsbelang“, kopte de Volkskrant bij een interview met de oud-informateur van Balkenende IV. Wijffels zette in zijn redenering in elk geval nog Nederland centraal en daarna zijn eigen partij. In het landsbelang lijkt veel geoorloofd. All’s fair in love & politics. Waar ligt volgens jou de grens?

Ligt de grens bij een hoge bonus bij de ING (in het landsbelang volgens Wim Kok van de PvdA)? Bij het inperken van de vrijheid van meningsuiting (volgens voormalig CDA-minister Hans van den Broek)? In het voetbal schuift de communis opinio over het landsbelang inmiddels op. We tolereren niet alles meer. Trapte voetballer Nigel de Jong in de WK-finale nog blijmoedig bijna een Spanjaard doormidden, inmiddels is hij vanwege het veroorzaken van een dubbele beenbreuk geschorst voor twee kwalificatieduels van Oranje. Handelt bondscoach Bert van Marwijk hiermee wél of juist níet in het landsbelang?

Reacties (2)

#1 Bismarck

Landsbelang schmandslbelang! Landsbelang doet niet ter zake. Los van het feit dat het niet meer dan een smoes is om iets immoreels/schadelijks te doen, is het belang van Nederland niet van belang. Wat wel van belang is, zijn de belangen van de burgers, waarvan er als het goed is van circa 16 miljoen deze momenteel vertegenwoordigd worden door Nederland. Nederland (het land) is uiteindelijk een middel hier, geen doel. Als het in het belang is van de burgers in Nederland, zou Nederland (volledig tegen het landsbelang in) ook opgeheven moeten kunnen worden.

  • Volgende discussie
#2 Erik

In andere landen hebben ze beter begrepen hoe je best ’s een overtreding kunt maken in het belang van je land.

  • Vorige discussie