Economisch zelfmoord plegen les 1

Handleiding voor het plegen van economische zelfmoord in een moderne geglobaliseerde economie:
Les 1: Maak het kenniswerkers, managers, andere gewaardeerde werknemers en (mogelijke) klanten moeilijk of onmogelijk om de vestigingen van een bedrijf in je land te bereiken.

En toch is dat het vuur waar de VS momenteel mee speelt. Het anti-terreur beleid zorgt al voor veel problemen aan de grens. En met de komst van het nieuwe computersysteem voor het inschatten van het terreurrisico zal dat nog veel erger worden.
Grote bedrijven als Microsoft hebben al bij de regering aan de bel getrokken. Maar tot nu toe nog zonder resultaat.
Het zal me niet verbazen als binnenkort bedrijven hun vestigingen en opleidingscentra gaan overhevelen naar Azië of Europa. Kunnen ze misschien ook af van dat gedoe rondom Sarbanes-Oxley.

 1. 1

  Nieuwe vorm van isolationisme. What’s new?

  Maar denk ook eens aan de kansen die het biedt! Al die bedrijven die niet meer buiten de VS kunnen komen laten een vacuüm vallen. En geloof maar dat daar ingedoken gaat worden door EU, China, India en wie nog meer.

  Heerlijk toch.
  Krijgt Bush eindelijk de globale markt die hij wilde.

 2. 3

  Ik vraag me wel af of dit nou zo ongunstig is voor Amerikaanse bedrijven. Immers: meestal gaan bedrijven naar hun klanten toe, niet omgekeerd. En werknemers van Amerikaanse bedrijven zullen niet zo gek veel problemen ondervinden als ze buitenlandse klanten willen bezoeken. Voor buitenlandse bedrijven die Amerikaanse klanten willen bezoeken zou het wel eens een stuk lastiger kunnen zijn.

 3. 4

  @JSK: De situatie met de Polen en de Hongaren lijkt nu misschien wel protectionistisch. Maar vergeleken met twintig jaar geleden is er al heel veel meer mogelijk. Vanuit NL gezien dus in dit opzicht een verruiming.

  @Oplawaai: Ik kon zo snel niet alle artikelen die ik er over gelezen had tevoorschijn halen. Veel grote amerikaanse bedrijven hebben hun hoofdkantoor en research afdelingen uiteraard in de VS. Als ze de extra mensen die ze af en toe nodig hebben of het wereldwijde management niet meer daar bij elkaar kunnen krijgen, wordt de slagkracht vermindert.
  Daarbij komt dat bijvoorbeeld grote computer en softwarebedrijven trainingscentra hebben waar mensen dan niet meer naar toe kunnen (of uberhaupt proberen). Verder heb je nog de grote internationale congressen die daar maar niet meer naar toe gaan omdat anders een deel van de bezoekers er niet kan komen.
  Het gaat dus niet alleen om klanten.
  (Maar ik weet wel een voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat als potentiele klant voor een groot amerikaans computerbedrijf een fraai snoepreisje aardig vergald zag worden doordat één collega niet voorbij de douane kwam. Wat doet dat voor je indruk van een bedrijf?)

 4. 6

  @larie: Somber? Het is meer verbazing eerlijk gezegd. Dat een land waar de economie en de bedrijven zo’n grote rol spelen nog steeds niet in opstand gekomen is. Oprechte verbazing.

 5. 7

  @Steeph:

  De situatie met de Polen en de Hongaren lijkt nu misschien wel protectionistisch. Maar vergeleken met twintig jaar geleden is er al heel veel meer mogelijk. Vanuit NL gezien dus in dit opzicht een verruiming.

  Ongetwijfeld, maar het is ondenkbaar dat bv de staat New York laagschoolde Texanen zou weigeren aan de grens; dit is het huidige niveau van protectionisme in Europa. Voor de V.S. zijn door de jouw omschreven gebeurtenissen een stap terug, absoluut gezien is de arbeidsmarkt van de Verenigde Staten een stuk opener dan die van Europa (of ieder ander land, voor hetzelfde geldt). Je moet het wel in perspectief blijven zien.

 6. 8

  @JSK: Eens qua perspectief. Maar puur vanuit het amerikaanse standpunt bekeken is het echt wel een potentieel probleem. Zij hebben wel een heel open structuur tussen hun staten. Maar in alle staten is er een tekort aan goed geschoolde mensen. En juist die moeten uit het buitenland komen.
  Verder is het voor internationals niet voldoende als ze alleen met hun eigen mensen in de VS fatsoenlijk contact kunnen houden natuurlijk.

 7. 9

  Ach @Steeph, hete soep enzo..het debat is toch al heftig gaande meen ik en nogmaals die vinden niet plaats in onze regio.

  Terzijde, ik sluis mijn inkomende “gewone, niet skype/out” calls via mijn mac. Kan ik zien of het een callcenter is waar ik mee lastig gevallen wordt. Tot mijn verbazing wordt ik regelmatig benaderd door uitstekende sprekende mensen uit callcenters in india. Ik bedoel dat overhevelen niet perse gerelateerd is aan stringente maatregelen maar geoon de markt volgen.

  Ik begrijp inmiddels dat gemopper van werknemers over lage lonen in de nieuwe economie india al schering en inslag is…marktwerking.

 8. 10

  Gaat dit artikel nu over de VS of toch over Nederland? Volgens mij zit het meeste geld wat Nederland/Europa zou moeten binnenhalen toch echt in de oliestaten van het Midden-Oosten (en Rusland).

  Nederland moet zich dus ook richten op islamitisch bankieren, om zo de oliemiljarden binnen te halen. Londen doet dat al. Zeg nou niet dat dat niet Nederlands is, want we zijn altijd meesters geweest in het flexibel omgaan met principes om maar geld binnen te halen. We laten die miljarden toch niet uit onze handen glippen??

 9. 11

  Nu we toch aan het communiceren zijn over het aloude DARPA netwerkje, volgens mij heb je het over Fort Europa, of vergis ik me nu? Oh nee, we zouden ons aan het oude Stalin protocol houden dat we alleen kritisch zijn tov Amerika, sorry, ja aub geen zelf-reflectie, daar word ik altijd zo moe van. Nu ja, ik heb hier in de VS overigens nog weinig gemerkt van een immigranten tekort of een dalende bevolking zoals in Europa, en ook de Amerikaanse economie doet het vooralsnog redelijk vergeleken bij de Europese, maar ja daar staat dan wel tegenover dat het aantal mensen dat structureel van hun vrije tijd geniet weer hoger is in het oude Europa. Trouwens, komen de Turken nu wel of niet de arbeidsmarkt overspoelen?

 10. 16

  @ TheAmerican

  Amerikaanse economie doet het vooralsnog redelijk

  Begrotingstekort VS 2005 $318.5 billion,.. debts & commitments $8.3 trillion.

  Overigens is daar blijkbaar gerede twijfel over. ”According to the federal government’s own financial statements for 2005: deficit $760 billion, debts and commitments $49 trillion”.

  Of is dit les 2 in de serie ”economisch zelfmoord plegen” ?

 11. 18

  Dat is een schuld van 163.000,- dollar per Amerikaan, los van hypothecaire en creditcard-schulden. Je kan nu al vermoeden dat dit nooit afbetaald gaat (of kán) worden, tenzij de waarde van de dollar ineenklapt. En dat gaat ook gebeuren, sterker nog, dóór die enorme staatsschuld gaat dit gebeuren.

  Daar wordt ook bewust op aangestuurd, lijkt me … ik koop in elk geval voorlopig geen dollars meer.

 12. 19

  @ Steeph (#4): Ik snap dat sommige Amerikaanse bedrijven hier last van hebben. Maar er staat wel iets tegenover, namelijk dat het voor buitenlandse bedrijven moeilijker wordt de Amerikaanse markt te betreden. En ik vraag me af wat het zwaarste doorweegt.
  En verder moet ik een beetje op mijn woorden letten, want ze moeten me over een maand of drie nog wel binnenlaten in Busch-country: Texas…

 13. 21

  @Yevgeny Podorkin: haha, typisch links denken, met de sok onder het kussen, de le[u]s zou moeten zijn dat investeren in de toekomst een hoge return on investments kent, eigenlijk vreemd dat den Alt-Europeaansche Mensch zo ver van zijn genealogisch Keynesiaanse oorsprong af is komen te staan. Maar goed, over tekorten gesproken, wat voor pensioen regeling heeft u eigenlijk?

 14. 22

  @mescaline: hm, beter een goeie rechterspits met bruikbare voorzetten dan een dolende linkspoter die alleen aan zichzelf denkt en een geisoleerde centrumspits die geen bal kan vasthouden.

 15. 23

  Linksdenken linksdenken? Jij demoniseert! Ik zat helegáár niet links te denken! Kwam niet bij me op. Zijn gewoon koele cijfers man. Vast iemand die gelijk gaat mekkeren bij de scheids zeker?,..en hem uitscheldt voor blinde vieze hond en dan de vermoorde onschuld gaan lopen uit te hangen….jawel!
  Sneaky hinderlijk buitenspel sta je nu. Zijn gewoon állemaal feiten!

 16. 25

  @ 21,

  Zou Milton Friedman (requiescat in pace) volgens jou dan vóór een sinterklaasachtige (staatsschuldopbouwende) overheid zijn?

  Overigens zeg ik het verkeerd, want een staatsschuld is eigenlijk het omgekeerde van Sinterklaas. Ik weet niet meer van wie het citaat was, maar het snijdt volgens mij hout:

  ’Sinterklaas is wanneer kinderen hun wensen neerleggen bij Sinterklaas, en dat hun ouders het betalen. Een begrotingstekort is wanneer de ouders hun wensen neerleggen bij de overheid, en dat hun kinderen het betalen.'

 17. 26

  Kan de plank geheel misslaan maar ik heb zoiets in mijn hoofd van 25K Dollar/per “amerikaan” en 60K euri/per nederlander. Ik erken dat het lastig zoeken en definieren is en bovenal tis zaterdagvroegavond, geen zin an..iemand de werkelijke data uit de mouw wellicht?

  coole feiten YP, met bronvermelding…?

 18. 28

  Ja hoor. Hier zijn wat linkjes:

  Overigens (even wat tekst om te voorkomen dat ik niet in de recent comments terecht kom) lijkt me dit inderdaad een andere les in economische zelfmoord maar Steeph kan ongetwijfeld beter zeggen wat zijn programma hier is.

  Ik kreeg de indruk dat het ging om hoe ga je om met klanten en leveranciers. Uiteindelijk, als je het te lastig maakt en teveel schoffeert verlies je echt. Hoe sterk die economie ook is.

  1) Wiki Us Economy
  2) AmericanEconomicAlert
  3) De dubbele boekhouding van de VS.

 19. 30

  YP is gewoon JP!

  Yevgeny is een intrisiek foutieve transliteratie, die alleen maar tot misstanden leidt: Jevgeni, heet hij voortaan.

  Jevgeni is niet voor niets de juiste Nederlandse transliteratie, een J is immers geen I. Echter, een Y is wel een Y. Hoe spreek je Yevgeny uit? IE-evgen-IE? J-evgen-J? IE-evgen-J?

  Neen! … Jevgeni!

 20. 31

  Ja HansR,.in laatste link staat ook de 40 trillion $ verschil die ik zocht. (zoals gemeld in # 16 i.c. 49 trillion)
  ”The government would have reported nearly $40 trillion in losses since 1997 if the deterioration of Social Security and Medicare had been included”. Maar laat dat aan de economen hier hoe dat precies zit. Op rekenmachine staat het wel mooi: 49.000.000.000.000 $ : 300.000.000 inwoners maakt plm. 163.000 $ schuld de inwonert.

  Zo hèhè,…kan tenminste vanavond met gerust hart met de sok onder het kussen….

  Neenee Krekel,…Yevgeny Levchenko !! FC Groningen. Rasechte Rus!

  Zo,..daar heb je niet van terug he mannetje….

 21. 32

  Hoe je in één jaar van 8 naar 49 trillion gaat, dat tart alle verbeelding. Ik heb trouwens geen idee hoe precies, naast de kosten voor Irak.

 22. 33

  8 trillion is schuld overheid, 43 trillion is schuld overheid plus particulier. 8 is 26k per inwoner. 43 zou dan ongeveer 130k per inwoner zijn. Alle getallen in dollars, but who cares.

  hier en hier.

 23. 36

  Neenee Krekel,…Yevgeny Levchenko !! FC Groningen. Rasechte Rus!

  Zo,..daar heb je niet van terug he mannetje….

  Nee, daar heb ik inderdaad niet van terug. Of nee … wacht! Daar heb ik juist wél van terug. Sorry. ’t Scheelt maar vier letters.

  ‘Yevgeny’ is de Engelse transliteratie van ‘Евгений’, niet de Nederlandse. Dat FC Groningen een speler wat internationaler wil aanduiden, is geen wonder. Dat neemt echter niet weg dat ‘Yevgeny’ puur Engels is, de officiële (BGN/PCGN) transliteratie is: ‘Yevgeniy’ … dus met een extra ‘i’, dat zou ik dus ook nog goed rekenen, maar ‘Yevgeny’ is gewoon fout.

  En daar blijf ik bij!

  DAAR BLIJF IK BIJ!!!!!

  IK BIJ!!!!

 24. 37

  Het is natuurlijk Yevgeny omdat Jevgeni DZJEV-GEN-AAI zou worden. En, beste Krekel, dat willen we niet hè ?, goede vriend….

  Dat willen we juist wel, zak stront!

  Euh, ik bedoel … mescaline

 25. 43

  Precies ALO,..dat zal het zijn….en had die link met die ”teller” ook gezien.

  Aah Mescaline,..dacht al,.. betekent dat toch,…DZJEV-GEN-AAI…

 26. 54

  Dan staat er maar één ding te doen!

  Noem maar plaats en tijd en zo dan!

  [img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/bokshandschoen-roobeek-abcc-boksen.jpg[/img]

  Jij gaat een zware pijp rooken vader!

 27. 56

  Heel fijn, Jevgeni! Duelleren zoals Poesjkin (niet: Pushkin) en Lermontov is altijd al een droom van me geweest!

  Ik kies ijspriemen bij zonsopgang!

 28. 60

  Moet even weg nu,..dus noem maar plaats en tijd. Zal er zijn!

  Hak je knarretje er zó af.

  Zie hem zó rollen voor me,…hup daar gaat ie….vlug pakken anders rolt ie de goot in…..

  Hahahahahahaha!

 29. 62

  Oke,..zal er zijn.

  Zoek jij nog even naar die 40 triljoen dan.

  Oh,..voor ik het vergeet,…goed slapen vannacht!
  Anders is het morgen helemaal niks met je.
  Dus,..slaap ik met m’n neus onder,..of toch maar boven de dekens..en niet teveel drinken…

  Je zal het nodig hebben!

 30. 63

  Aan de Zomphavenstraat! Als je de eerste berkelzomp vanuit Doesburg neemt, zie ik je bij de haven. Ik ben diegene die een ijspriem als corsage draagt.

 31. 64

  Onze secondanten moeten er ook bij zijn, anders is het een farce. Daarnaast moet er een onafhankelijke rechter bij zijn … ik kies Mescaline. Ben je het daarmee eens?

 32. 68

  Gein om die oude Europeanen elkaar meteen weer in de haren te zien vliegen, daar danken wij Amerikanen ons overwicht in de wereldpolitiek zo’n beetje aan, haha.

  Enfin, maar goed, die harde cijfers met die vele nullen betekenen allemaal niet zo heel veel als je daar niet de hele hupsasa in mee neemt. Zo zou ik bijvoorbeeld veel liever $1.000.000 schuld hebben bij een inkomen van $250.000 dan $250.000 schuld hebben bij een inkomen van $50.000, ondanks dat die tweede, de Europeaan zal ik maar zeggen slechts 25% schuld heeft t.o.v. die eerste, de Amerikaan zal ik maar zeggen. Om maar 1 voorbeeld te noemen, dan heb ik het nog niet eens over hoe makkelijk je dat verdient, of hoeveel belasting je over dat inkomen moet betalen, en of je wel of geen pensioen hebt, en als je al een pensioen hebt, hoe lang je op de wachtlijst staat als je een nieuw hart nodig hebt, hoewel opereren in Polen weer heel betaalbaar schijnt, maar daar weet ik niet zoveel vanaf. Leuk die ene munt trouwens, vooral als je daar de staatsschuld van Oost-Europa gratis bij kado krijgt. Ha, ha! Maar ja, vanaf de zonnige kant gemeten, gehakt is niet zo duur.

 33. 72

  @TheAmerican, jammer dat je hier de laatste vier maanden niet was. Waar jij naartoe stuurt is in verschillende discussies behoorlijk uitgebreid besproken door links en rechts. En de slotsom voor bijna allen hier was toch wel: de VS hebben in binnen- en buitenland een sociaal, financieel, juridisch, mensenrechtelijk, milieu, militair, noem het maar op wanbeleid gevoerd. Bevoordeling van zeer weinigen, benadeling van zeer velen. En ze verkochten dit met de duurste en mooiste leugens.

  Zelf hoop ik op nieuwe Democratische maatregelen die er wat puinhopen opruimen en terugdraaien. Maar dat wordt (weer) een ijdele bezigheid, ben ik bang.

 34. 75

  (2) @TheAmerican

  Zelf hoop ik op nieuwe Democratische maatregelen die er wat puinhopen opruimen en terugdraaien. Maar dat wordt (weer) een ijdele bezigheid, ben ik bang.

 35. 83

  En gelijk heb je Steeph. Die nare Krekel ook. Die me om wat voor reden dan ook steeds achterna zit. Wat doe je d’r aan hè. Ik kan daar niks aan doen! Aan figuren die steeds met je post ervandoor gaan. Maar is voorbij nu. Ziezo. Zal ze leren. Hahaha.

  Maarreh,..hopen maar dat Carlos gisteravond DIT zijn bloggermaten uit de rest van de wereld niet heeft hoeven laten zien zeg! In Parijs!
  En dat hij na de uitzending met die Deense Bloggerina,..hoe heette ze ook alweer?.. Helga toch hè (Ja,..je verzint het niet) direct naar de hotelkamer is gegaan om nog wat ideetjes uit te wisselen en wat al niet meer…dus….