Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Eco movementVrijdag las ik in nrc.next een column over de Nederlandse ‘Trendwatcher van het jaar’-verkiezing. In dit vermakelijke stukje passeerde uiteraard enkele voorspellingen de revue. Eentje viel me voornamelijk op: eco-tiredness. Volgens de empirisch futurologen, prognosestylisten en trenddiertjes zijn wij Nederlanders over een tijdje groenmoe. Een logische optelsom eigenlijk. Het evangelie van Al Gore domineert de publieke agenda. En als je ergens mee doodgegooid wordt, ben je het op een gegeven moment vanzelf zat. Zo lust mijn moeder geen drop meer, omdat ze dat vroeger altijd tijdens het leren at. Om maar eens voorbeeld te noemen.

Een tramritje door – het overigens sterk verontreinigde – Amsterdam illustreert hoe groot het issue milieu tegenwoordig is. Zo zie ik een op een rondvaarboot staan dat ‘ook’ zij nu op schoon aardgas varen, bewijst een poster van Nuon dat milieu echt sexy is en zie ik om de tien meter een oproep om mijn oude mobiel in te leveren.

Hoe belangrijk het onderwerp ook is, bij zo’n overdaad treedt ecomoeheid vanzelf op. Net zoals we inmiddels Afrikamoe zijn. Daarom aan u de vraag: bent u al ecomoe?

Reacties (5)

#1 Johan

Ik ben nog niet ecomoe, wel moe dat er zo weinig goede initiatieven van de grond komen. Van spaarlampen alleen moeten we het namelijk niet hebben.

Overigens denk ik dat ik over een half jaar de term klimaatneutraal wel moe zal zijn. Zeker als bijvoorbeeld Normaal een klimaatneutrale cd uitbrengt en dat soort nieuws zich blijft opvolgen.

  • Volgende discussie
#2 knut

t is net als in verandermanagement. Je hebt vrij snel een succesje nodig en dat moet je vieren. (bijv. bedrijfsnaamgeving verandert, zorg dat je asap iedereen voorzien heb van nieuwe kantoormateriaal met bijbehorend logo). Dan gaat t leven en komt er een momentum dat zich (wat langer) in stand oud.

Op dit moment wordt er nog genoeg gekankerd op t milieu en lijkt t meer op een duurloop dan dat er effecten spoedig zichtbaar worden. De massa houd dat niet lang vol. Hierin zie ik ook wel een rol voor greenpeace (en aanverwanten) wees eens wat blijer en geef positieve feedback aan de massa.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Scientist of the Invisible

Ik vind wel dat milieu een belangrijk item is, maar de manier waarop het bedrijfsleven zich het onderwerp toeeigent en ermee koketteert kon me inmiddels wel de neusgaten uit, ja.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Adriaan Pek

Eigenlijk ben ik alleen moe van het feit dat het alleen met de mond wordt beleden. Mensen kunnen niet vooruitlopen om iets te veranderen. Tegen de tijd dat de aarde een kale biljartbal is begint het wellicht te dagen dat er toch iets gedaan had moeten worden. Tenslotte kwamen de deltawerken ook pas na de ramp en dat in een land dat al heel wat overstromingen heeft gehad in het verdere verleden. Het motto is als altijd: “Na U.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Pancho Villa

Ja, en nee… Niet bepaald eco-moe, ben alleen erg verontrust dat door die hele CO2-hype andere problemen worden ondergesneeuwd.
Wie hoor je nog over het feit dat er nog steeds hectares vol natuurgebied worden vernietigd. Deels zelfs omdat ze plaats moeten maken voor het verbouwen van ‘groene’ biobrandstoffen…

  • Vorige discussie