Echte Nederlanders roepen geen ‘Allah Akbar!’

COLUMN - Ophef! Presentator Ajouad El Miloudi slaakte in een kinderprogramma de kreet ‘Allah Akbar’. Op social media kreeg El Miloudi menige verwensing naar het hoofd geslingerd, hele krantenartikelen werden er aan gewijd en de PVV was zelfs voornemens Kamervragen stellen. Want ‘Allah Akbar!’, dat roepen de moordenaars van IS ook als ze hun slachtoffers onthoofden. Bij veel mensen slaat bij het horen van de kreet daarom acuut de angst om het hart.

Nu kun je dat natuurlijk allemaal afdoen als paranoia en stemmingmakerij, veel gedoe om niets, en dat er nog meer aandacht aan besteden alleen maar meer voeding geeft aan het xenofobe en polariserende maatschappelijke klimaat in dit bange landje achter de dijken, maar de overtrokken reacties leggen eens te meer bloot dat Nederland inderdaad een integratieprobleem heeft, en waar ‘m dat eigenlijk in zit:

De dominante, blanke meerderheid in dit land heeft grote moeite mensen met afwijkende etnische en culturele afkomsten als volwaardige Nederlanders te beschouwen. Dat is de kern van het integratieprobleem.

Want Ajouad El Miloudi is gewoon een Nederlandse knul, die in Amsterdam is geboren en getogen. Sterker nog: als ‘ie Arjan van der Molen had geheten, had je ’t ook geloofd. Hij ziet er uit als een gewone Hollandse kerel; hij kleedt zich als een gewone Hollandse kerel; hij praat als een gewone Hollandse kerel (nou ja, Amsterdams dan); ja, zelfs de onderwerpen zijn die waar ieder ander over praat. Hij houdt van mooie auto’s, voetbal, boksen. Niets bijzonders.

Het enige wat verraadt dat hij van Marokkaanse afkomst is, is die uitheemse achternaam. En dus zal er aan hem altijd een zweem van buitenlandsheid blijven kleven, hoe geassimileerd El Miloudi ook is. Als Marokkaan en moslim blijft je Nederlanderschap altijd voorwaardelijk, hoe blank en geassimileerd je ook moge zijn.

Dat komt weer eens pregnant tot uitdrukking in de commotie die er ontstaat over het schietgebedje dat de presentator van Willem Wever in de achtbaan deed. Het wordt in het fragment al gauw duidelijk dat El Miloudi echt bang is vóór en tijdens dat achtbaanritje.

En waar grijpt een mens dan op terug? Precies: op religie. Was El Miloudi protestants opgevoed, dan had hij waarschijnlijk het Onze Vader gebeden; en als katholiek had hij dan een Weesgegroetje opgezegd. Zelfs een ongelovige roept op dat soort momenten nog uit: ‘O God-o-God-o-God!’

El Miloudi is toevallig opgevoed als moslim, en dus grijpt hij terug op de schietgebedjes uit zíjn opvoeding. Nogal wiedes. Lekker belangrijk.

In een werkelijk tolerant land zouden we daarom grinniken, net zoals we dat zouden doen wanneer een televisiepresentator bij het uithalen van allerlei halsbrekende toeren ineens het Onze Vader of ‘Heilige Maria, Moeder van God, bid voor ons, zondaars, nu en in het uur van onze dood’ had gepreveld.

Maar ja, protestanten en katholieken, dat zijn échte Nederlanders, hè.

Foto: Nieuwsuur – Groeiend verzet tegen nieuwe moskeeën (h/t: YasminaElx)

 1. 1

  Het wordt steeds vervelender om met ‘echte Nederlanders’ geassocieerd te worden. Zelfs met twee maten meten mogen zij alleen. Het is een schande dat je in die landen niet eens een kerk mag hebben, maar o wee als er hier een moskee komt.

 2. 2

  Simpele oplossing: iedere Nederlander gaat voortaan in de achtbaan “Allahu Akbar!” roepen. Lijkt me lachen.

  Ik heb het in de plaatselijke kroeg al geprobeerd, maar toen keken ze me een beetje vreemd aan.

 3. 3

  Op social media kreeg El Miloudi menige verwensing naar het hoofd geslingerd, hele krantenartikelen werden er aan gewijd en de PVV was zelfs voornemens Kamervragen stellen.

  ..en op Sargasso verscheen er een column.

  De dominante blanke meerderheid waar je het over hebt, maak daar maar van de achterlijk blanke minderheid van PVV tokkies.

 4. 4

  @0: “Was El Miloudi protestants opgevoed, dan had hij waarschijnlijk het Onze Vader gebeden; en als katholiek had hij dan een Weesgegroetje opgezegd. Zelfs een ongelovige roept op dat soort momenten nog uit: ‘O God-o-God-o-God!’”

  Ik heb geen zin om de PVV’ers te verdedigen, maar dat is dus een aanname die niet gegrond is: je moet wel heel zwaar katholiek zijn om op zo’n moment een weesgegroetje op te zeggen; zelfs Maria aanroepen is al onwaarschijnlijk. En hij roept niet “ogoddegod” maar “God is groot”. En niet in het Nederlands. Dus zeg gerust dat al die klagers bekrompen idioten zijn, maar ga geen rechtvaardiging zoeken die aan hun bezwaren tegemoet zou moeten komen, maar helaas nergens op gestoeld zijn.

 5. 5

  @1: Leg eens uit. Wie meten er met twee maten? Als je het zo stelt, begrijp ik niet wie er volgens jou met twee maten meten. Of is het niet meer dan alleen wat kretologie van je?
  En wat bedoel je met die landen? Marokko misschien? Dan klopt dat alvast niet, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Katholieke_Kerk_in_Marokko
  En ook voor Turkije klopt het niet http://nl.wikipedia.org/wiki/Katholieke_Kerk_in_Turkije
  Oh, dit zijn alleen katholieke kerken, zeg je. Nou voor protestantse kerken gaat het ook op hoor: http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/kleine_protestantse_kerk_breidt_uit_in_zuidoostelijke_turkse_stad_mardin_1_902700
  En in Turkije is er zelfs een eigen vorm van het Christendom: http://nl.wikipedia.org/wiki/Turks-orthodoxe_Kerk
  Eventjes één minuutje googelen en je had het zelf kunnen vinden.

 6. 6

  En hij roept niet “ogoddegod” maar “God is groot”. En niet in het Nederlands.

  @4 Ja, joh, de standaardgebeden van moslims zijn doorgaans in het Arabisch. En de standaardgebeden van Joden zijn in het Hebreeuws.

  Ach en wee! Is dat nou Barbara Streisand die de Amerikaanse cultuur Judaïseert? David Duke, doe er wat aan!

  O, en reactionaire katholieken hebben de mis het liefst in het kerklatijn. Je weet wel, de taal van de Romeinse bezetter/kolonisator.

 7. 7

  “De dominante, blanke meerderheid in dit land heeft grote moeite mensen met afwijkende etnische en culturele afkomsten als volwaardige Nederlanders te beschouwen.”

  En sinds wanneer is etniciteit en cultuur geen indicatie voor Nederlanderschap. Lees bijv wiki:

  ´´De Nederlandse etniciteit is een sociaal-culturele identiteit. Doorgaans worden mensen met de Nederlandse etniciteit simpelweg Nederlanders genoemd.

  Nederlanders (in de zin van etniciteit) zijn onderling verbonden door een vermeende gemeenschappelijke geschiedenis, cultuur, taal en afstamming; al moet worden opgemerkt dat gemeenschappelijk hierin geen synoniem is van identiek. Etniciteit is niet aan de Nederlandse landgrenzen gebonden´´

  De schrijver doelt waarschijnlijk op het Nederlanderschap in de zin van onderdanen/burgers, maar gooit alle termen lekker door elkaar en reduceert het tot het hebben van een papiertje. In die zin zijn we ook allemaal Europeanen, want kijk maar in je paspoort. Beetje dat niveau dus.

  Maar goed, enkel een Allah Akbar tje roepen stelt geen ruk voor. Wel snap ik dat de blanke man het liever niet tegenkomt bij Willem Wever, Sesam Straat of Bassie en Adriaan. Dat zien we als iets van ‘ons’. Zo zie ik liever ook Duitse vlaggen in de Kuip. Of EU vlaggen voor het stadshuis.
  Vroeger heette dat souvereiniteit in eigen kring, maar tegenwoordig ben je dan een bekrompen witte haatman (die z’n vrouw slaat uiteraard)

 8. 8

  Wel een mooi feitrijk stuk, zonder aannames, en met een deugdelijke onderbouwing van de inktzwarte inborst der blanke medemens.

  Well done!

 9. 10

  “De dominante, blanke meerderheid in dit land heeft grote moeite mensen met afwijkende etnische en culturele afkomsten als volwaardige Nederlanders te beschouwen. Dat is de kern van het integratieprobleem.”

  Dat is toch heel logisch? Als wij de komende decennia met een paar honderdduizend personen naar Oezbekistan vertrekken, gezamenlijk in een select aantal wijken gaan wonen en daar lekker Nederlands gaan zitten zijn dan worden we toch ook niet als volwaardige Oezbekistanen beschouwd? Wie is hier nou gek?

 10. 11

  > De dominante, blanke meerderheid in dit land heeft grote moeite mensen met afwijkende etnische en culturele afkomsten als volwaardige Nederlanders te beschouwen

  Euh … ? Echt waar?

  Volgens mij heeft het grootste deel van nederland de buik vol van de islam. Specifiek de islam. Niet afwijkende culturen etc maar specifiek de islam.

  Leuk geprobeerd hoor maar dit is weer zo’n “weg met ons wij zijn slecht, knuffel knuffel koekje erbij” kletsje. Dat hebben we nou de afgelopen 30 jaar mogen aanhoren en de rotzooi is nog nooit zo groot geweest.

 11. 13

  @8: Ter aanvulling: Ik heb het als een masochistisch bad ervaren.
  Heerlijk in ondergedompeld en gewenteld. Daarna als priester verkleed en mijzelf gekastijd. Mijn dag is weer helemaal goed.

 12. 14

  Volgens mij heeft het grootste deel van nederland de buik vol van de islam. Specifiek de islam. Niet afwijkende culturen etc maar specifiek de islam.

  @11 Aha, vandaar dat Quinsy Gario en andere zwarte Nederlanders die aankaarten dat Zwarte Piet een racistisch koloniaal stereotype is op social media worden uitgemaakt voor ‘negers’ en ‘zeurpieten’, en worden bedreigd.

  Omdat Nederland de buik vol heeft van de islam.

  Nee, Richard, als je geen blanke Nederlander bent, dan word je door het gros van de mensen niet gezien als volwaardige Nederlander, dan moet je je klep houden en dankbaar zijn dat je deel uit mag maken van onze evident superieure cultuur.

  Dat blijkt wel, want zodra kleurlingen hun scheur opentrekken, krijgen ze een stortvloed aan verbale bagger over zich heen.

 13. 15

  @14:

  Het gros zelfs? Toe maar… Een ruime meerderheid der blanken in Nederland is racistisch en kan niet tegen een ander kleurtje?

  Je hebt vast wel materiaal voorhanden dan om dat te onderbouwen.

 14. 16

  @11: Ja hoor. weet je waar ik al 15 jaar strontzat van word? Elke Gerard Jodelding en Piert HaatSmurf Kartner Brabo die doodgeknuffeld word.

  Alles is al voor die groep, constant reality shows op TV van Publieke Omroep tot National Geographic. Constant hun muziek overal geplugd via TROS en RTL, en constant dat irritant slachtofferrolletje van “Pakken ze me dat nu ook al af?”

  Ja sorry hoor maar bij mij is de goede wil op om die groep tegemoet te komen en hun haatdragende 1 dimensionale wereldbeeld. Ze willen niks, smijten constant met modder, ze kunnen niks, ze trappen iedereen tegen de schenen en als je wat terugzegt worden ze gelijk boos of gaan ze gelijk janken. En als ze eens echt in de problemen komen is het “een grapje HAHA je kunt ook nergens over policor lul….”. Ook is “vrijheid van mening’s uiting” bij hun “verplichting tot mening’s horing”

 15. 17

  @3: Dat weet ik niet. Onafhankelijk onderzoek over xenofobie c.q. racisme in Nederland lijkt me gewenst. Enige ‘adviezen’ die ik in het verleden kreeg: ‘Het zijn blauwen en die zijn niet te vertrouwen’ (Italianen, werkzaam bij de Hoogovens); ‘Dan heb ik nog liever een roetmop’ (over een Surinaamse collega bij een ingenieursbureau); ‘Zit ik met een bootvluchteling opgescheept’ (engineering manager over een ingevallen Aziatische tandarts). Etc. Toen bestond de PVV nog niet.

 16. 18

  Oh mijn god.
  OMG!
  Jezus christus nog aan toe.
  Wat word ik godvergeten moe van dat gezeik over eventuele islamisering en wel of niet of wel of niet.
  Hou er toch alsjeblieft mee op, geef die stompzinnige idioten geen platform.

 17. 19

  @18: Dus omdat jij er moe van wordt moet iedereen die niet hetzelfde denkt als jij de mond gesnoerd worden?
  Goed argument!!!

 18. 21

  @20: Gelukkig maar. Je stelt ieders scherpzinnigheid wel op de proef met zulke ingewikkelde teksten. Tip: Gebruik in het vervolg Jip en Janneke taal.

 19. 22

  Roep maar eens heel luid; allah hakkebar op schiphol als vent met jurk eens kijken of ze het daar zo deze kreet zo onschuldig vinden.

  Moeten wij alles tolleren van die lui die onze dochters als hoeren uitmaken?

  Nee ik ben geen rasist, maar een realist.
  Hoeveel moeite hebben wij met Chinezen bv? Ik heb liever 100 Chinezen als buren plaats van 1 moslim gezin. Dat zegt denk ik genoeg hoe popiejoepie ze zich zelf gemaakt hebben als mens hier in de EU, die moslims.

 20. 23

  @14: Quinsy Gario is een publiciteitsgeile narcistische clown met heel veel afwijkingen. Nu zie je dat vaak bij sekteleiders ook en die hebben ook volgelingen dus niets menselijks is hier vreemd.
  Maar toch… Een heel volk als racistisch neer te zetten in polariserende tirades tegen een kinderfeest is absurd en volkomen bezijdens de realiteit.

  Overigens krijgt iedereen in Nederland die zijn kop boven het maaiveld uitsteekt een stortvloed aan verbale bagger over zich heen.
  Dus dat heeft minder met racisme te maken danwel met de doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg mentaliteit.

 21. 25

  @24: Die tijd ligt achter ons en we hebben nu andere problemen die zeer zeker aangepakt horen te worden en die pak je niet aan door je kop in het zand te steken.

 22. 26

  @23:

  @14: Quinsy Gario is een publiciteitsgeile narcistische clown met heel veel afwijkingen.

  Gario is een vriendelijke, bescheiden jongeman met een analyse waar geen speld tussen te krijgen is.

  Maar toch… Een heel volk als racistisch neer te zetten in polariserende tirades tegen een kinderfeest is absurd en volkomen bezijdens de realiteit.

  Gario? Tirades? Je fabuleert.

  En zeg je nu werkelijk dat er in Nederland geen racisme voorkomt? We zouden wel een heel erg uniek landje zijn als dat het geval was. Sterker nog: het zou een wonder zijn.

 23. 27

  @26: Inderdaad is er veel rasisme in NL, want ik als blanke ben ondertussen een tweede rangs burger in de EU. Zelfs de overheid doet volop mee. Zeker de blanke man heeft het zwaar en ook de jonge dames die vaak als hoer worden uitgemaakt.

 24. 30

  @29: Goed lezen; ik zeg dat er wel rasisme voorkomt en voornamelijk naar ons blanken toe. Wij blanken zijn hier tweede-rangs mensen geworden in europa.

 25. 31

  @26: Gario is een vriendelijke, bescheiden jongeman met een analyse waar geen speld tussen te krijgen is.

  Wat het eerste betreft dat zal wel. Ik ken hem niet persoonlijk.
  Die analyse is al veel eerder gemaakt en wat Quincy doet is met veel bombarie het wiel opnieuw uitvinden. Er ging al veel langer stemmen op om zwarte piet anders uit te beelden(kleurpieten.
  Zonder mensen die continue de slachtofferrol induiken had deze verwisseling in stilte plaats kunnen vinden.
  Maar welk koloniaal verleden bedoelt hij eigenlijk?
  Mijn uitgebuitte betovergrootvader die leenboer of van moeders kant de horige was? Die in lemen hutjes in zware armoede hun leven sleten?
  Of de steenrijke grachtengordel bewoners die er goud geld aan verdienden. Vragen vragen vragen.

 26. 34

  @32: Nee niet meer in die types nee, ik moet ze niet meer met hun “vrijheid” als het mijn vrijheid beknot. Inclusief opmerkingen dat ik er raar uit zie en dus maar gearresteerd moet worden, want tja.. Hippie en geen overgewicht (en nee dat is niet automatisch flowerpower) dus is het fout. Die groep vertrouwt alleen grijs, grauw, niks willend boos met een gigantische bierpens onder een dun t-shirtje.

 27. 36

  Niets op tegen dat die man Allah of wie dan ook aanroept. Moet kunnen vind ik.
  Dat de schrijver van dit stukje het meteen aangrijpt om eens weer af te geven op Nederlanders is dan wel jammer. Altijd weer de schuld van alles zoeken bij racisme, discriminatie en onverdraagzaamheid.
  Nooit een andere weergave waarom veel mensen de Islam en haar aanhang een beetje zat is en behoorlijk wat mensen het helemaal zat is. Als het allemaal zo geweldig was wat de Islam en haar aanhang brengt, hadden de meesten staan te juichen als er nog meer zouden komen. Stel je voor allemaal superlui allemaal hardwerkend voor hun geld en niets dan goeds… geen hond zou zich storen aan Allah Akbar, je zou ze haast zelf ophalen met een bootje… het zijn echter de narigheden waarmee velen te maken hebben of te maken hebben gehad, het niet mee willen doen van luie moslims, het altijd maar hand op houden van velen en het respectloze gedrag, de haat tegen Nederland en haar inwoners, de oververtegenwoordiging in criminaliteit die veel mensen laten walgen van de Islam. Maar goed je kunt natuurlijk ook blijven drammen dat het toch echt allemaal de schuld is van Nederlanders, voor mij zotheid.

 28. 38

  @35: Dat zegt genoeg hoe de blanken zich in een hoek gedrukt voelen tussen de moslims die hier denken de dienst uit te maken en hoe de politiek ermee omgaat. Moslims die voorang krijgen op vele leuke baantjes bij de overheid bv. lange rijen voor huizen en hoppa een alsielzoeker krijgt voorang op zo’n huis met alles erop en eraan en meer spullen dan je denkt (bed tafel en stoelen en gasvoornuis zou voldoende moeten zijn plus koelkast, want ze hebben nooit ene poot uitgestoken hier)en de blanke oma die mag in de luier zitten die doorweekt is. Alla hakkebar voer in de bajes ook voor de blanken??? Apparte bejaardehuis voor turken bv. Moeten wij eens doen speciale bejaardehuizen voor hollanders bv. Zo kan ik uren doorgaan,,,,

 29. 40

  @39: Spot er maar mee dat wij blanken aan de kanten geschoven worden. Ik kan voldoende dingen opnoemen dat wij blanken aan de kanten geschoven worden. Maar geen dingen opnoemen waarbij duidelijk is dat de moslims aan de kanten geschoven worden.

 30. 41

  @38: Moeten wij eens doen speciale bejaardehuizen voor hollanders bv. Zo kan ik uren doorgaan,,,,

  Die bestaan al geruime tijd.
  Je had bejaardenhuizen voor katholieken, protestanten humanistische en nog een aantal verzuilde honken.

  Met de ontzuiling (veelal vanuit socialistische hoek) werd het een eenheidsworst. En enige decennia geleden met de immigratie golf is er weer een soort van verzuiling (ook weer vanuit socialistische hoek) ontstaan. En nu wordt, geloof ik, alles weer opgedoekt (dit keer onder een socialistiche vvd coalitie). Politiek, ahum het blijft spannend.

 31. 42

  @24: Storend, zeker voor iemand die zich analist noemt. Lees dat stuk ff goed door en leg vervolgens uit waarom het een slecht argument is.

 32. 43

  @24: Pankaj Mishra in zijn kritiek op Civilisation: The West and the Rest van Niall Ferguson (2011):

  – Scott Fitzgerald based Goddard, at least partly, on Theodore Lothrop Stoddard, the author of the bestseller The Rising Tide of Color against White World Supremacy (1920). Stoddard’s fame was a sign of his times, of the overheated racial climate of the early 20th century, in which the Yellow Peril seemed real, the Ku Klux Klan had re-emerged, and Theodore Roosevelt worried loudly about ‘race-suicide’. In 1917, justifying his reluctance to involve the United States in the European war, Woodrow Wilson told his secretary of state that ‘white civilisation and its domination over the world rested largely on our ability to keep this country intact.’

  Hysteria about ‘white civilisation’ gripped America after Europe’s self-mutilation in the First World War had encouraged political assertiveness among subjugated peoples from Egypt to China. Unlike other popular racists, who parsed the differences between Nordic and Latin peoples, Stoddard proposed a straightforward division of the world into white and coloured races. He also invested early in Islamophobia, arguing in The New World of Islam (1921) that Muslims posed a sinister threat to a hopelessly fractious and confused West. Like many respectable eugenicists of his time, Stoddard later found much to like about the Nazis, which marked him out for instant superannuation following the exposure of Nazi crimes in 1945. –

  En veel meer:

  Watch this man
  http://bit.ly/15gU8Ys

 33. 44

  Josie, ruil eens met een asielzoeker. Gewoon alle schepen achter je verbranden, een ander continent uitzoeken en daar gaan trollen.

 34. 46

  @45: Laat je toch niet zo in de kaarten kijken @Olav. Mensen gek (GGZ) verklaren is een oude reflex van links.

  De islam heeft zo langzamerhand een bar-slecht imago in het westen. De volgelingen lijken wat dat betreft te falen.

  De rechtstaat zal langzaam weg-eroderen net zolang tot de maatschappij het gevoel heeft dat de islam de bescherming krijgt die het wel verdient.

  Het is een kwestie van tijd. Het enige wat ik hoef te doen is wachten.

 35. 47

  @josie
  (22)
  *tolereren
  *voor hoeren uitmaken
  *racist
  *moslimgezin
  *popiejopie
  (27)
  *racisme
  *tweederangs burger
  *voor hoer uitgemaakt worden
  (30)
  *racisme
  *tweederangs
  (38)
  *over hoe
  *gasfornuis
  *Aparte
  *bejaardentehuizen
  (40)
  *waarbij

  Ik ben zo dol op die Nederlanders die hun eigen taal niet eens beheersen, maar wel minderheden verwijten dat ze niet Nederlands genoeg zijn.

 36. 48

  @46:

  @45: Laat je toch niet zo in de kaarten kijken @Olav. Mensen gek (GGZ) verklaren is een oude reflex van links.

  Als jij meent dat Josie hierboven blijkt geeft van een gezonde verhouding tot de realiteit, dan ben je zelf ook rijp voor een inrichting.

 37. 49

  @Folkward: Neem een voorbeeld aan josie. Bevrijt jezelf nu eens uit die spellingsdwangbuis en spel met hart en niet volgens één of ander dik-taadt.

 38. 51

  @46: Wat Olav zegt is hooguit wat ongelukkig. GGZ is bepaald niet gespecialiseerd in inadequaat groepsgedrag. Josie heeft terechte klachten, maar dat ‘wij blanken’ in een hoek worden gedreven hoeft niet te wijzen op een persoonlijke afwijking. Dus eigenlijk is het veel erger …

 39. 53

  @40: Hey [edit – niet schelden aub], ga eens solliciteren met een islamitische naam, kom dan nog eens terug.

 40. 54

  @53: Kut argument. Reageer dan niet. Bij in ieder geval Dirk en AH heb je zo een baan. De hoofddoekjes zijn zelfs in de kleuren van het bedrijf.

 41. 55

  @45: Je moet wel mijlen ver in de bips van Allah gekropen zijn om zelfs na alle feiten die Josie hier tentoonspreid met zo’n opmerking te komen. Zegt dat nu iets over de haat waarmee je opgezadeld zit?

 42. 57

  @55:

  @45: Je moet wel mijlen ver in de bips van Allah gekropen zijn om zelfs na alle feiten die Josie hier tentoonspreid met zo’n opmerking te komen.

  Feiten?

  Nog zo’n verwaaide geest. Waar komen ze vandaan, vandaag?

 43. 59

  @53:

  Hey puskut,

  Hey smegmalul, wil je dat soort woorden a.u.b. achterwege laten?

  Een beetje schelden moet kunnen, maar er zijn grenzen.

 44. 61

  @57: Nou vanuit de bips van Allah zullen de feiten er wel anders uitzien dan? Allah Akbar nog aan toe man! Josies opmerkingen kun je op geen enkele wijze ontkrachten omdat het de waarheid is, dus dan ligt het maar aan Josie, of wie dan ook als het maar niet aan je zelfverkozen geliefde Islam en aanhang ligt. Zooooo adhominem. Blijkt een geliefde tactiek van zelfhaters. Kom toch in het reine en accepteer op zijn minst wat waarheid is ipv leugens blijven verdedigen!

 45. 63

  Josie is door een paar rotjochies (waarschijnlijk Marokkaans) uitgescholden voor hoer en daarom moeten ‘wij blanken’ aantonen dat we in ‘eigen land’ aantonen dat we hier de baas zijn. Andere argumenten heeft ze niet, maar figuren als Thierry Baudet en de ‘de avant-garde,’ … waar ging het ook alweer over? Oh,ja. Iemand zocht voor een paar seconden in de achtbaan naar een god. Joh …

 46. 64

  @36:

  Maar goed je kunt natuurlijk ook blijven drammen dat het toch echt allemaal de schuld is van Nederlanders, voor mij zotheid.

  Zotheid? Ik moet het nu toch een beetje voor Prediker opnemen. De protestantse kerk waar hij aanhanger van was heeft als één der kernbegrippen het idee van de erfzonde. Dat idee leeft bij het linkse deel der bevolking evenzeer, alleen heet het daar “white privilege”.

  Zoals het vogeltje gebekt is zingt het zijn lied.

 47. 65

  @38:
  Je voelt je blijkbaar nogal snel in de hoek gedrukt.

  Pilletejes tegen “deel”-zeusofobie en/of Xenofobie niet ingenomen?

  ‘k zou maar even uit de buurt van dikkere touwtjes blijven ;-)

 48. 66

  @63: Prima toch. Ze kan in ieder geval haar ei kwijt bij Sargasso.
  Terechte laatste opmerking van jou.. Het is blijkbaar heel makkelijk om off topic te geraken. Zelfs Zwarte Piet moest het ontgelden.
  Voor de duidelijkheid: Mijn standpunt in deze is: Ik zie het nut ook niet van de ophef over de betreffende (ik krijg het zelf niet uit mijn bek) opmerking. Maar ik heb dan ook geen kinderen.

 49. 67

  @AltJohan
  Mezelf bevrijen? Hmm, ik zal er nog eens over nadenken ;)
  Ik snap wel wat je bedoelt, maar enkel geschreven teksten zijn voor hartskreten naar mijn idee niet voldoende, en voor sargasso zeker niet. Je mag het spellingdwang vinden, maar ik ben van mening dat als je je gedachten ordent, dat zich dan ook uit in de vorm (en dus ook spelling), bij de meeste mensen.

  Zoals het hier staat bij josie, kan zij best tikken wat ze vindt, maar omdat ze het niet kan vormgeven -noch in betoog, noch in spelling- heb ik er niks aan, en tenzij je geestesverwant bent, heb je zelden iets aan zo’n warrig verhaal.

  De reden waarom haar verhaal niet te ontkrachten is, is niet zoals Dante zegt: “Omdat het de waarheid is”, maar simpelweg omdat er teveel aan mankeert: geen logica, vaag, algemeen en toch zonder nuance. ‘Ze noemen ‘blanke vrouwen hoeren’. Wie zijn ze? Wie zijn die blanke vrouwen…. etc.

  Dat met die spelling is natuurlijk gewoon een voorbeeld van iets groters. Er zal altijd wel iets zijn wat mensen ‘vreemd’ vinden, en waar ze zich aan gaan ergeren. Dan is het de taal, totdat je iemand als Kader Abdolah hebt, die er mooie volzinnen van kan maken. Dan is het ‘de cultuur’, maar straatschoffies zijn zo Nederlands als maar kan, dan is het de huid… En als iemand dan nog een god aanroept (gebruik Zijn naam niet ijdel!) in tijden van spanning (#0), dan maakt het nog uit welke god dat dan is.

  Maar goed, laat ik mezelf bevrijen. “Al dat domrechtse volk wil gewoon continu verongelijkt zijn. Het zijn net kinderen. Ze zijn afgunstig. Als het al niet genoeg is dat zij meer hebben dan een ander, dan willen ze alsnog het speelgoed van de ander, simpelweg omdat-ie er mee aan het spelen is. Het is niet genoeg dat ze al een fijne baan hebben, leven in een land waarin ze zich weinig zorgen hoeven te maken over hun gezondheid, of die van hun naasten -laat staan over hun leven of dood-, nee, ze moeten ook nog briesen: ‘heb ik geen subsidie, en zij wel!, dan mogen zij ook geen subsidie’, of ‘worden zij positief gediscrimineerd (omdat ze huis en haard verlaten hebben, slechts kwamen met de kleren om het lijf en nu een meevallertje kunnen gebruiken): dat mag niet! Ik wil ook voorgetrokken worden (want ik ben bijzonder)! Zo niet, dan ga ik tot het einde der dagen miepen dat ik ‘tweederangs burger ben’, ofschoon mijn demografische groep alle touwtjes in handen heeft.'”

 50. 69

  @67: Bravo, Folkward (en dat om kwart over twee ’s nachts).

  Als de gekkies vandaag nog terugkomen dan zal je wel weer de wind van voren krijgen. Arrogante wegkijkende linkse hater die de ware feiten niet ziet, of zoiets voorspelbaars ;-)

 51. 70

  En als hij toevallig nazistisch was opgevoed had hij Heil Hitler geschreeuwd, het enige verschil is dat Prediker zich dan niet in een kronkel had gewrongen om dat feit als verdediging aan te voeren.

 52. 71

  @44: Denk je werkelijk dat ik een hard mens ben?
  Dat ik geen inlevingsvermogen heb?
  Ik leef heel erg mee met de bejaarde in NL bv.
  Hier kosten de asielzoekers bergen geld en als men de helft daar zouden besteden en daar de coruptie aan zou pakken dan kon men daar gewoon normaal leven. (plus de bejaarde hier hadden het ook stukken beter. Twee vliegen in 1 klap dus.)
  Verbied de wapenindustrie maar eens.
  Hoeveel geld word er besteed aan oorlogen en hoeveel geld in vrede, tis waar men aandacht aan wil besteden.
  Denk je echt dat die vluchtelingen het hier goed hebben? Denk je wat wij gelukkig zijn met hen? Over het algemeen nee.
  Dus zou je als mens andere oplossingen moeten zoeken en als men dat echt wil kan men dat, maar dan moet de politiek dat wel willen doen.
  Maar die hebben het te druk met hun zakken te vullen en de elite te paaien.

 53. 72

  @47:
  Tja mensen die woordenblind zijn moeten hun mond houden van je en van het internet afblijven volgens jouw.
  Vergeet dat maar ik schaam me niet voor mijn handycap.
  Ik ben liever woordeblind dan ene moslima.

 54. 73

  http://www.risala.nl/koran-vertaling/#De_Vrouwen_(An-Nisa)

  Begin maar eens te lezen bij nummer 34 en daarna eens 43 en dan rustig doorlezen.
  Haat naar vrouwne en ongelovige toe is de normaalste zaak in de koran en volgens de wet is haat zaaien verboden. Maar men moet die lui gewoon verder knuffelen en onze vrijheden kunen we straks wel opgeven. BV gezamelijk als man en vrouw zwemmen kan je als deze trend doorzet vergeten. Vrouwen op het strand voelen zich steeds meer bedreigt, vooral bij Den haag en dat kan je gewoon vinden op het net. Ze brengen hun gewoontes mee en dringen dat ons op en daar staan vele hier niet op te wachten. Zeker vele vrouwen niet die nu al te grazen genomen worden door deze lui.

 55. 76

  @55: Ach de moslims denken nog dat de wereld plat is, want ze hebben niet eens in de gaten als ze met hun hoofd richting mekka bidden dat ze ook met hun kont,,,,, vul maar in,,,
  Dat was een grapje,,,
  Maar dit zal als rasistisch weg gezet worden door vele hier.

  Maar nu komt het;
  Als Belgen grapjes maken over ons dat wij gierig zijn lachen wij erom. De Belgen lachen met onze mopjes die wij over hun maken en roepen wij dan woow das rasistisch? Nee omdat wij ene gevoel hebben van eigenwaarde en de humor ervan inzien.
  Puur omdat wij blank zijn wordne wij weggezet als rasisten en dat moet maar eens afgelopen zijn.
  dan zullen er vele zeggen dat komt door onze slaven verleden.
  Dat is dus kolder want de arrabieren waren de eerste slavenhouders en hielden het laatste ermee op. Ze hielden zelfs blanken slaven (vandaar de kruistochten.) Helaas leer je op school hier zo goed als niks over omdat we politiek correct moeten zijn.
  Hier wat linken over de slavengeschiedenis van de arrabieren.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_slavenhandel

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/11/vergeten-en-verzwegen-christenslaven/

  http://www.geennieuws.com/2010/03/slavernij-begon-bij-de-moslims/

 56. 77

  @75: 1tje maar? Vele denk ik en ik be bewust ervan dat wij mensen tegen elkaar opgezet worden maar dat wil niet zeggen dat wat ik hier neerzet geen dagelijkse praktijk is.
  De politiek laat dit bewust gebeuren.

  Zetten zwarte tegen de blanken op.
  Zet dikke en dunnen mensen tegen elkaar op.
  Rijken tegen de armen
  Russen tegen ons westerse
  enz

  Maar dit probleem tussen de moslims en ons kan opgelost worden als de moslims de ongelovige als waardevollen mensen beschouwen.

  Men zou de koran eens moeten lezen en alles wat walgelijk is eruit halen en dat mag ook met andere “heilige” boeken gebeuren, hop weg met al dat haat naar andere mensen toe.

 57. 78

  @74: Nieuw hier? In deze krogt van het interweb mag een mens beslist niet onrustig worden wanneer de strijdkreet van de islamofascistische kelensnijders via de publieke omroep (valt best mee met die islamisering in nederland, wat jullie jongens?)de Nederlandse huishoudens in wordt geslingerd.

 58. 79

  @52: Ga maar eens soliciteren bij de gemeente voor een leuke baan en je komt er wel achter en of je aan de kanten geschoven word als een kleurling ook op dat baantje soliciteerd (tis wettelijk bepaald dat die kleurling voorrang krijgt en dat op puur door jouw blank huidje.),,, en kom maar eens aan waar de moslims mee aan de kanten geschoven worden, ik ben benieuwd.

 59. 81

  @78: En ook daarom pleit Anton ook voor “Thalletjevission”. Televisie voor echte Nederlanders. Waar iedereen die wat ongewenst zegt, ook al is het noodkreet, direct de mond word gesnoerd. Nee alleen echte Hollandse termen, “lekkere wijven”, sporten als Paling trekken en voetbal (geen basketbal en andere sporten want dat is niet belangrijk), dagelijkse naming en shaming van iedereen die niet binnen het geaccepteerde kader past (Alle homos als Jodelding anders oprotten!, maar ook niet teveel Jodelding want dat doe je maar thuis!) zodat ze elke dag lekker in slaap gestreeld worden met bevestiging over hoe excellent ze wel niet zijn.

  Het enge is, dat dat eigenlijk al bestaat :S.

 60. 83

  @81: Verders alles goed met je? Als je je koppie uit het zand trekt en je oogkleppies afzet, dan zie je wat er gaande is. Die kreet op zo’n kinderprogramma is niet normaal. Moeten wij “ongelovige” (dimmy’s) maar alvast wennen aan dat achtelijke kreet voor ons koppie eraf gesneden word?

 61. 84

  @83: en nog “tig” reacties:

  Josie gedraag je wat minder “josti”:
  Vermoedelijk zal het de meeste lezers wel duidelijk zijn hoe je over moslims denk.

  Alles wat je er verder nog over zegt, doet hooguit denken aan spreuken 27:15
  Een gedurige druiping ten dage des slagregens en een kijfachtige (huis)vrouw zijn even gelijk,
  om het maar eens christelijk uit te drukken ;-)

 62. 86

  @81
  De haat voor alles wat Nederlands is spat er weer vanaf. Daarom ook sargasso, waar we doen alsof we heel erg voor het gewone volk zijn, terwijl we ondertussen afgeven op alles wat voor hun als karakteristiek wordt gezien. Het is pure minachting, de politieke ideologie is een vernis voor deze haat, een maskertje dat hier afgezet wordt. Vandaar ook de constante verdediging van de Islam, verbroedert in haat voor Nederlanders.

  Toegegeven, een publieke omroep waar dit sentiment niet constant geventileerd wordt kan op mijn sympathie rekenen.

 63. 88

  @77: ´ik be bewust ervan dat wij mensen tegen elkaar opgezet worden´

  Als je het weet, waarom doe je er dan aan mee? Het gevestigde politieke establishment in dienst van de bestuurlijke elite is dolblij met mensen zoals jij, die zich druk maken over enge moslims en (gok ik) op Wilders stemmen.

 64. 90

  @88: Als de politiek niks doet en de moslims blijven zich misdragen richt ons blanken/ongelovige moet wij zelf helaas hen stoppen.
  Hoe denk je dat over 20 jaar het hier is als wij ze niet etegnb houden met hun kolder. De politiek kan hier iets aan doen om deze gekte tegen te houden, maar verrekt het. Maar om niet overspoelt te worden met haat van deze moslims, zal het van de burgers uit moeten komen.

 65. 91

  @90: Hmm, misschien kunnen we die moslims dan in kampen stoppen. En herkenbaar maken met een goed zichtbaar symbool. Misschien is dat een goede eindoplossing.

  Zag je wat ik daar deed?

 66. 92

  @83: Okay, heb me lang genoeg de mond gehouden voor “Ah Gossie het is Jossie!”.

  Je bent een stuk vreten die alleen maar leest wat ze wil lezen. Die zich verheven voelt boven anderen want ze is ‘zooooo meelevend’, althans dat heeft ze zichzelf wijsgemaakt. Ook gelooft ze dat achter elke lantaarnpaal 30 Moslims verstopt zitten om haar te verkrachten en dat het hier in Noorwegen nog erger is (Ik woon er en serieus waar haal je de onzin vandaan?). Als je verdorie nog vol wil houden dat nu al 15 jaar lang de “Jossies” niet worden doodgeknuffeld van maatschappij tot media dan heb ik letterlijk medelijden met je.

  En nee dat is niet medelijden als de doodknuffellaars. Die net doen alsof alles wat jij maar uitkermt gehoord moet worden want ” ze voelen zich ongehoord, en anders worden ze boos”. Nou ik doe het niet meer, van mij mag Jossie lekker bang zijn, maar ik hoef me niet langer meer in een hoekje te laten drijven, voor terrorist uit te laten maken (iets wat ze niet eens zelf bedenken maar de visserij lobby wil Greenpeace en Hippies zo afschilderen en dan zorgt de Bruine Bode wel dat de Jossies dat ook doen) en zelfs getreiter.. en dan maar mijn mond moeten houden want: “ze zijn zo zielig en ze worden niet gehoord…..”. Nou bullshit, je word al teveel gehoord!

  En als je je ook zo op straat gedraagt? Nou dan hebben ze je waarschijnlijk om andere redenen voor Hoer uitgescholden.

 67. 93

  @89: De oplossing van jouw linkje is verhuizen naar het buitenland.
  Of opstaan gezammelijk , ik ben je al voorgegaan en woon heerlijk op de Fransen platteland. Hier is de basis zorg gratis. Echt de NLder laat zich naaien. Echt ik snap niet dat jullie je zo laat naaien.
  Want hier in FR heben ze de schijt aan de EU en terecht. Bezuiningen PPFFF de BTW is een beetje verhoogt en meer niet.
  Als ik vertel over de dwangarbeiders in NL en hoe men met de bejaarde omgaan dan staan ze te kijken van woow en dat laat men toe. Als dat hier zou gebeuren dan was er geen parijs over en was tot de onderste steen alles afgebroken.

  Als men van bovenuit niets doet zal ervan onderuit iets moeten gebeuren. Willen wij nog in de toekomst normaal samen met elkaar kunnen leven.

 68. 95

  @91: Wat dacht je ervan al dat haat uit die achtelijke koran halen?
  Want dat kan je al afdwingen binnen de wetten die er al zijn. Haatzaaien is bij wet verboden.
  De politiek heeft gewoon de kloten er niet voor.

  Want jouw achtelijke voorstellen trekken nergens op, denk je dat iedereen die iets tegen de islam is voorstander is van mensen op te sluiten? Dat men iets heeft tegen de mens achter de moslim?

  Als jouw zo’n bv ene dief is hou je zeker te weten nog van hem.
  Je hebt iets tegen zijn daad niet tegen hem als mens.

  Als een moslim iets heeft tegen bv de katolieke kerk dan is het geen rassist en begrijpt men deze persoon helemaal.
  Heeft een blanke iets tegen de islam is het een heel slecht mens.

  Kom op zeg doe eens normaal!

 69. 96

  Of opstaan gezammelijk , ik ben je al voorgegaan en woon heerlijk op de Fransen platteland. Hier is de basis zorg gratis. (…)
  Want hier in FR heben ze de schijt aan de EU en terecht.

  @93 Om te beginnen wordt het zorgstelsel niet vanuit de EU bepaald (je geeft dat zelf al aan, in Nederland betaal je flink premie, in Frankrijk en Groot-Britannië is het gratis); en ten tweede zijn Franse boeren voor ongeveer de helft van hun inkomen afhankelijk van EU-subsidie.

  Zonder de EU zouden die Franse boeren dus gewoon armoe lijden.

 70. 97

  @96
  Het zijn dan ook niet de brave eurofielen die het meeste voordeel uit de EU halen, maar degenen met een “pakken wat je pakken kan” houding. In Frankrijk hebben ze inderdaad schijt aan de EU, ze hebben zoveel schijt aan de EU dat ze niet de EU verlaten, maar de EU corrumperen tot een verlengsel van het beroemde Franse nationaal belang.

 71. 98

  @97: De Fransen plukken van de EU en hebben er verders een schijt aan. Kijk maar eens wat per hoofd van de EU aan brusel betaald NL ligt lekker aan kop om lekker belangrijk gevonden te worden. De Fransen lachen erom en de boeren hier in FR plukken heerlijk alle sub die er maar te krijgen vallen. Ik zie heel die EU als de bejaardehuis van afgeschreven ministers, zodat ze nog eventjes mee kunne graaien.

 72. 99

  @96: De Fransen hebben de schijt aan de bezuiningen die men hen wil opleggen en bezuiningen het minste samen met Belgen en men zet er niet meer druk op deze twee landen en de reden mag je raden. Ik weet het wel en vele met mij. Whahaaa ik ruik in Brussel hun angstzweet.

 73. 100

  @87

  “Reageer eens inhoudelijk op de linken die ik hier neerzet.”

  Sure, de door jou geplaatste linkjes (en de verdere “inhoud” van je reacties) zeggen vooral wat over de informatiebubbel waar jij je in bevind. En nee, dat is niet bepaald iets om trots op te zijn. Sterker nog: het radicaliseringsproces van Breivik, bijvoorbeeld, komt mede door de informatiebubbel waar hij in verbleef, zoals alom bekend inmiddels.

  Overigens, @71, recent nog iets gedaan voor die bejaarden waar jij je zo druk over maakt? Of blijft het bij simpel geschreeuw van afstand, veilig in je echokamer?

  Je kan denk ik zelf wel even uitzoeken wat ‘informatiebubbel’ en ‘echokamer’ is, juichaapje?

 74. 101

  @99 Ja, dat is leuk, totdat niemand Frankrijk meer geld wil lenen om hun structurele begrotingstekort te betalen, en dan mag de rest van de Europese Unie (dus ook Nederland) voor de rekening opdraaien om te voorkomen dat de Euro in een vrije val komt, zodat je straks twintig euro neer moet tellen voor een brood zonder dat je salaris vertwintigvoudigd is.

  Kortom, het klinkt stoer, dat Franse beleid (wel subsidie trekken uit de EU maar er verder schijt aan hebben), maar het is gewoon a-sociaal.

 75. 102

  @101: Mooi niet dus! De daders van deze crisis die horen achter slot en grendel zoals IJsland dat gedaan heeft en die economie bloeit nu voort zo als nooit te voren!
  Als jij of ik voor miljoenen mensen oplicht vlieg ik de bak in en moet ik ervoor opdraaien. Niet mijn buren of mijn dorpie of stad. Waarom gaan de daders van deze crisis vrijuit en moeten wij burgers voor hun falen opdraaien?

 76. 104

  @102 Helemaal mee eens hoor, maar dat lost Frankrijks structurele begrotingstekort niet op, noch de gevolgen daarvan voor wat je in Nederland voor je euro kunt kopen.

 77. 106

  @104: Een vraagje ben je op de hoogte dat banken geld uit het niks scheppen?

  Als jij of ik geld lenen van de banken scheppen ze die door die cijfers(euro’s) in te tikken op hun scherm en hoopa daar zijn de euro’s.
  Dus als de banken het zo moeilijk hebben, waarom lenen ze het dan niet bij elkaar tegen nul procent rente.

  Dus bank A leent vandaan 1 milard euro aan bank b teegn nul procent rente.
  en bank B geeft dat meteen de zelfde dag terug aan bank A dus bank A heeft dus 1 miljard winst doordat hij geld uit het niks schepte uit leende en de zelfde dag terug kreeg.

  Waarom moeten wij ervoor bezuiningen als de banken elkaar kunnen helpen uit hun misserie te kunnen komen?

 78. 107

  Arabische olie en geldpompen. Dat zal allemaal wel met elkaar te maken hebben. Zo maken ze Europa kapot, en kan de islamisering verder worden doorgevoerd.

  Met Hemelvaart ging Jezus ook al weg, dus die helpt ons al niet meer.

 79. 108

  Een vraagje ben je op de hoogte dat banken geld uit het niks scheppen?

  @106 Ja, daar ben ik van op de hoogte.

  Maar het valt me op dat je, zodra iemand een inconsistentie in je eigen denken aanwijst, snel van onderwerp verandert.

  In Frankrijk hebben ze het begrepen zeg je. Geweldige zorgstelsel en schijt aan de EU. Ga op het Franse platteland wonen! Gratis zorg en geen moslims.

  Als ik er dan op wijs dat Franse boeren niet zouden kunnen overleven zonder EU-subsidies, werp je op dat dit juist slim is: wel plukken van de EU, maar je verder niets van hen aantrekken.

  Werp ik dan tegen dat de rekening dan gewoon bij andere landen terechtkomt (zoals Nederland), dan begin je snel over de banken.

 80. 109

  @104:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/hoe-groot-is-de-totale-nederlandse-hypotkeekschuld/

  603 miljard euro. hypotheek schuld in NL dat is dus gewoon op de scherm ingetikt uit het niets door de banken. Doe daar 5 procent erop dat ieder jaar binnen komt,,, en dat valt plat?
  Als ik de bank was leende ik tegen nul procent rente bij me zelf of dochter bedrijf om mijn personeel te betalen gebouwen enz.
  Hoppa gewoon uit het niks en geef ik de zelfde dag nog terug.
  Lachen toch?
  Hoezo kunnen banken omvallen want de banken handelen nog her en der erbij.
  Als vandaag de bank plat gaat door verkeerd te handelen, de zelfde moment komt er geld binnen en voor het bij de rechter ligt.

  Doe 5 procent over die pl min 600 miljard die aan hypotheek binnen komt (30 miljard is dat)
  Die pl min 600 miljard aan hypotheek die NL heeft deel die door 30 jaar dat is dus de wint per jaar (20 miljard)

  Saampjes is dat 50 miljard winst en dat valt plat?
  En de banklen doen wel meer als hypotheken verstrekken.

  We worden gewoon genaait en tegen elkaar opgezet.

 81. 111

  @108: Ik heb ondertussen dat jij dit schreef je nog wat teks geschreven. Wat ik wil aankaarten is dat we genaait worden en tegen elkaar opgezet worden.
  Heel die EU kan me gestolen worden de EU is een bejaarde huis voor afgedankte ministers die nog wat willen graaien.
  Zonder de EU sub kan men ook rond komen als boer zijnde als men de werkelijke waarde aan de boer betaald. Nu gaat het via via en dan komt het geld bij de boer terecht. Wat kost die papieren rompslom wel nie? Hoeveel tijd zijn die boeren kwijt aan heel die papieren papperassen? Gewoon dokken wat het waard is en niet hoe het nu gaat. De supper gaat nu na de veiling en dokt haast niks. (Ik weet dat van een man die er gewerkt heeft) de boer krijgt via de EU de waarde aangevult.
  Hoe werkt het bij de groente veiling; Daar hangt een giga klok en die tikt de prijs af. (Die klok heeft ene minimum prijs en die moet hoger afgesteld worden zodat de boer de echte waarde ervoor zou krijgen)De bakken groente die word binnen gereden en de wijzer zakt en heel langzaam en als een super op de knop drukt betaald hij wat er op die klok staat aangeduit.

  Wij worden genaait als die papperasen voor de boer er niet zouden zijn zou de prijzen al voor de groente en fruit al veel minder kunne zijn.

  De overheden naaien ons zetten ons tegen elkaar op en wij hoeven niet te rekenen op de overheden dat ze alle problemen oplossen tewijl dat gewoon heel simpel kan. Dus zullen de burgers dat moeten doen.

 82. 112

  603 miljard euro. hypotheek schuld in NL dat is dus gewoon op de scherm ingetikt uit het niets door de banken.

  @109 Ja, dat zijn private schulden van Nederlanders; dat heeft dus niet direct betrekking op het Franse overheidstekort.

  Kun jij niet helder denken, of hoe zit dat?

  En dan nog iets: als de banken alleen nog maar geld zouden uitlenen dat ze zelf zouden hebben; ipv door gecontroleerde geldcreatie, dan zouden banken dezelfde rentes vragen als allerlei niet-bancaire partijen. Rentepercentages zouden dan beginnen vanaf 20%.

 83. 114

  Ik heb op SOPN gestemt die waren voorstander van de de macht bij de burgers kwam te liggen. Dus als men iets verandert wilde hebben zou bv;
  jij als burger zou dan een blog moeten maken en stemmen gaan halen of er voldoende draag kracht is voor die verandering die jij graag ziet.(bv jij wilt minder camera’s in de straten in NL) Dan word er een referedum gehouden die bindend is hiervoor.

  Wat ik doe om verandering te krijgen is op briefgeld schrijven.
  Briefjes van vijftig kan je het beste inwisselen voor briefjes van vijf of tien. Want de briefjes van vijftig gaan zelde de kassa-la uit.

 84. 115

  @113: Wil je dat echt?
  Waarom zou je willen dat wilders de macht krijgt, hoort het macht niet bij het volk te liggen?

  Wie hoort voor wie te werken?
  Wij voor Den Haag of Den Haag voor ons? :))

 85. 116

  @112: Ik denk dat je weinig begrepen hebt wat ik op doel dus laat ik het hierbij. De link van zeitgeist die ik je gaf zou ik als ik jouw was eens open klikken zodat je alles gaat begrijpen wat er gaande is in deze wereld.

 86. 118

  Heel die EU kan me gestolen worden de EU is een bejaarde huis voor afgedankte ministers die nog wat willen graaien.

  @111 Wat een scherpzinnige en geïnformeerde analyse! Echt, daar worden we wijzer van!

  Gewoon dokken wat het waard is en niet hoe het nu gaat. De supper gaat nu na de veiling en dokt haast niks.

  Een veiling is gewoon een manier om tot een prijsbepaling te komen waarin zowel vraag als aanbod worden verdisconteerd. ‘Wat het waard is’? Denk je niet dat Poolse boeren of Zuid-Amerikaanse boeren die producten niet stukken goedkoper kunnen produceren dan die Franse boeren waartussen jij je zo thuis voelt?

  Het werkt heel simpel op de wereldmarkt: als een ander het elders goedkope kan produceren dan jij, dan wordt je weggeconcurreerd.

  Zonder EU-subsidies zouden die Franse boeren niet eens kunnen bestaan. Dan zouden ze opgaan in grote agro-concerns, of helemaal verdwijnen. Maar in plaats dat zij (en jij) in hun handjes knijpen dat de EU bestaat, loop je te kankeren op de EU.

  Dat is gewoon inconsistent. Lekker profijt trekken van de EU, maar dan op het anti-EU program van Marine Le Pen stemmen omdat je een afkeer hebt van moslims en kleurlingen en de EU.

 87. 119

  @67: 1- Een figuur als dehnus wordt kennelijk wel geaccepteerd met zijn in gebrekkig nederlands gespelde uitlatingen. Kennelijk sluit je ook nog eens zo’n 55% van de allochtonen uit vanwege gebrekkige zinsopbouw.

  2-“Maar goed, laat ik mezelf bevrijen. “Al dat domrechtse volk wil gewoon continu verongelijkt zijn. Het zijn net kinderen. Ze zijn afgunstig. Als het al niet genoeg is dat zij meer hebben dan een ander, dan willen ze alsnog het speelgoed van de ander, simpelweg omdat-ie er mee aan het spelen is. Het is niet genoeg dat ze al een fijne baan hebben, leven in een land waarin ze zich weinig zorgen hoeven te maken over hun gezondheid, of die van hun naasten ”

  Dit is het eendimensinale argument wat door “progressief links”
  altijd te berde wordt gebracht.
  Het gaat volkomen voorbij aan de dynamiek van een migratieland.
  De afroming begint altijd aan de onderkant (logisch dat daar het gemor ontstaat)
  De diversitieit van de ontstane nieuwe eetcultuur en de voordelen daarvan (ook een stokpaardje van progressief links) weegt niet op tegen de problemen die de migratie meebrengt.
  Het was pas na de pauselijke goedkeuring van Diederik Samson dat
  er openlijk (vanuit progressief links) werd verklaard dat er inderdaad een aanzienlijke groep migranten niet te hanteren gedrag vertoont.
  Waar progressief links geen antwoord op heeft is dat: Ja er is een probleem en hoe kunnen we dat oplossen zonder bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten.
  Het antwoord wat ze geeft is dat progressief links meegaat in de participatie maatschappij.
  En dat houdt zonder omhaal een afbrokkeling van de solidariteit in welke de onderkant van de samenleving raakt
  En dat is feitelijk geen antwoord maar zich mee laten sleuren in de dynamiek van een migratieland.

 88. 120

  Politici zijn de dienaren van het volk. Op allerlei manieren proberen ze de burger te betrekken in het beleid. Daarvoor hebben we verkiezingen. En gaan ze elke dag op pad door het land om inspiratie op te doen: wat gaat goed, wat kan beter. En dat proberen ze dan naar voren te brengen in Den Haag. Alleen ja, dan heb je ambtenaren betweters die alles tegenhouden, goede ideeën kapot maken, in de doofpot stoppen, traineren, etc.

 89. 121

  http://www.nujij.nl/economie/wall-streeters-lachen-om-de-99.32137458.lynkx

  en lachen erom dat er allah hakkebar geroepen word en dat wij vernedert wordne tot de botten toe. Ja vernedert door de politiek en hun toedoen. Hoe denk je dat de bejaarde zich voelen als ze zindelijk zijn en als nog de luier ingepropt worden omdat men geen tijd hebben hun naar de wc te brengen hoe denkt men hoe een vrouw zich voelt om als hoer te worden uit gemaakt en zo kan ik wel door gaan.

 90. 122

  @119: Ik doe mijn best dan ook niet echt om mijn spelling te controleren. Maar goed ga lekker persoonlijk doen, daar bevestig je mijn vooroordeel jegens de Tokkietopiaan alleen maar meer mee.

  En voor je gaat wijzen “ZIE JE WEL! JIJ DOET HET OOK!”, ja inderdaad dat was de grap juist. Maar goed, ben al moe van de overflow van de DS die hier even komt rellen omdat ze hun conspiracy eventjes willen bewijzen. Ik heb dus ook nooit jouw spelling verbetert en toch ga je mij aanvallen via iemand anders, laf hoor :). Dus ik trek me lekker terug en ga lekker met wat wierrook even in de zon zitten. De mazzel!

  PS: Dehnus is met een hoofdletter omdat het een naam is. Zelfs deze hippie weet dat. En als ik er echt op ga letten bij jou, dan denk ik dat ik nog wel meer “gebrekigheden” tegenkom. Maar ja ik let er niet op als ik eventjes gauw wat type. Hå det!

 91. 125

  @120: Ze beloven veel en doen weinig en 1 ker om de vier jaar mag je stemmen en dat is normaal?
  Ik vind als er veranderingen horen plaats te vinden dat het volk voor of tegen kan stemmen normaal, zoals dat in Zwiterland er aan toe gaat, daar ligt de macht bij het volk en dat is normaal.
  Wij stemde tegen de EU en wat gebeurde er,,, vul in en dat is dus niet normaal. Dat hoort niet in een democratie.

 92. 126

  En de toestanden in de verzorgingstehuizen hebben voornamelijk te maken met de ontmanteling van de verzorgingsstaat. Het kost zogenaamd allemaal te veel. Mensen moeten hun ouders weer in huis nemen, de ene naar de andere verzorgingstehuis wordt gesloten. Ouderen blijven langer op zichzelf.

  Kom zelf regelmatig in een verzorgingstehuis en ik kan niet zeggen dat ik daar wantoestanden zie. In de map staat dat de man nog wel eens in zijn bed heeft gepist, en dan is dat allemaal weer schoon gemaakt, enz.

 93. 127

  @100: Breivik kun je natuurlijk ook zien als een gevolg van de kille Islam en haar aanhang en de onophoudelijke druk van multiculturalisten? Oké lijkt mij eerder dat hij supergek is, maar dat terzijde.

  Je hebt een mooi en zowaar stichtelijk punt. Wat doen wij zelf voor oma in het tehuis of een naaste? Kan natuurlijk niet zo zijn dat alleen en i.m.o. vaak terecht kritiek op de Islam, oma verder helpt. Dus los van alle haat en ellende die we elkaar toewensen, is er ook nog iets opbouwends te melden op deze feestdag?

 94. 128

  @122: Laat hem lekker in zijn soppie gaar koken want een talen-neuker hoef je nooit serieus te nemen die barst zelf met zoveel gebreken dat ie naar andere gaat wijzen.

 95. 129

  Dat met die verzorgingstehuizen komt door islamisering. Want in Arabië is het heel gewoon dat drie generaties in 1 huis wonen. Willen ze hier ook (weer) invoeren.

  Tja, dan ben je weer verantwoordelijk voor je oudjes, kan je ze niet meer wegbrengen naar zo n openbare inrichting. Vraag maar aan de oudjes hoe ze het zelf ervaren in zo n bejaardentehuis te moeten wonen. Vaak kritiek op de kinderen, die zo lekker weer hun handen vrij hebben.

 96. 130

  @127: Die oma heeft zich rot gewerkt en de overheid wilt dat man en vrouw beide werken en als beide werken hoe zie je dat voorzich? Huizen die niet opgebouwd zijn om oma op te vangen.
  Oma in huis die in de woonkamer gedumpt moet worden en dan komen de pubbers thuis en oma kan der rust vergeten. Oma boven dat word dan een trapliftje die met pech niet eens vergoed word en dan komen de pubers thuis die boven harde muziek draaien gaan terwijl ze hun huiswerk maken. Okee oma zullen maar in het schuurtje stoppen.
  Kom op zeg,, ik kan hier mijn moeder in dit huis heel goed verzorgen dat is het punt niet maar de huizen in NL zijn er niet op gebouwd.

 97. 131

  “Ze beloven veel en doen weinig”

  Beloven maak jij ervan, ze willen ervoor gaan, maar worden zoals eerder uitgelegd tegengewerkt, en doen niet weinig, heel veel (rechts of links) werken zomaar 70 uur in de week.

  klaag klaag klaag klaag

 98. 132

  @129: Joop als ik oud ben wil ik graag naar een mooie bejaardehuis als men genoeg personeel heeft en goede zorg bied en met nadruk op genoeg personeel en goede zorg.
  Het probleem in NL is dat de huizen er niet op berekend is om opa en oma in huis te nemen en dat er verwacht word dat man en vrouw beide werken.

 99. 133

  Die oma’s worden beter verzorgd dan jij denkt, en dat je moeilijk doet met een smoes over de huizen, nee, dat gaat er bij mij niet in. Die oudjes stinken wel trouwens, dat zou mijn bezwaar zijn. Maar ze kunnen thee zetten, de was doen, op de kids passen, wij zijn dat allemaal vergeten. Leve de islamisering, ik bedoel (her)socialisering van onze maatschappij.

 100. 134

  @131: Whaha ze willen ervoor gaan whahaaa dit is het lolligste wat ik vandaag gelezen heb wahahahaaa ik kom haast niet meer bij whaaaa ga zo door en ik ga je nog leuk vinden.

 101. 136

  @135.

  Daar heb je verpleegtehuizen voor. Die blijven nog wel bestaan. Ken je het verschil met verzorgingstehuizen, denk het niet.

 102. 138

  @114: “Ik heb op SOPN gestemt”

  Oei, dat zijn die jongens en meisjes van de chemtrails, aluhoedjes en door de overheid geimplanteerde chips… No offense, maar daarbij vergeleken zijn PVV-stemmers bakens van intellectuele scherpzinnigheid en genuanceerde opvattingen…

 103. 139

  @137: Whaaa geloof je het zelf whaaa en als men 70 per dag moeten werken doen ze iets niet goed endat moet ons land besturen? Tjonge jonge.In Zwitserland besturenze het land gratis dieministers naast hun werk en is het een erenwerk. Kijk voor zulke mensen heb ik veel [email protected]:

 104. 140

  @138: Lekker bij het oude systeem laten jij en betaal je maar scheel, ik ga liever voor iets vernieuwens zodat de macht bij het volk komt.

 105. 141

  Jij hebt geen respect voor hardwerkende mensen merk ik al. En je weet niet hoe het parlementair systeem bij ons, wat je er ook van vind, in elkaar steekt.

  Jammer.

  Een Griekse wijsgeer zei het al, mensen die zich druk maken over zaken waar ze geen invloed op hebben of verstand van hebben zullen nooit gelukkig worden.

 106. 143

  In Zwitserland besturenze het land gratis dieministers naast hun werk en is het een erenwerk.

  @139 Lulkoek. Zwitserse ministers verdienen een salaris van ongeveer 416.000 euro per jaar.

  Federal councillors receive an annual salary of CHF 445,000 (about EUR 416,000 / USD 451,000), plus another CHF 30,000 annually for expenses.[14] The councillors do pay tax on this income.[14](Bron: Wikipedia)

  Als je niet weet waar je over praat, houd dan gewoon je snaveltje toe.

 107. 144

  @133: Jij gebruikt je moeder liever als huissloof? Tot ze niet meer kan PFF.
  Ik heb ze pas graag in huis als ze echt niet meer kan tot zolang mag ze op der eigen wonen en der eigen ding doen.
  Voor de oorlog waren de huizen op gebouwd om pa en ma in huis te nemen en na de oorlog stapte men over op goedkopen huizen en werd er verwacht dat ma mee ging werken en toen ging het pas echt fout in NL.Nu wilt men terug in de tijd endan word als je beiden nog werkt dat je je moeder en/of pa in huis neemt. Tis van het zotten. Te kleine huizen met te kleine tuinen en dan nog beiden werken ze zijn zot in Den Haag en ik ben blij dat ik hier genoeg tuin heb met genoeg kamers om voor onze ouders te kunnen zorgen.

 108. 145

  @144.

  Nee hoor, mijn moeder doet graag wat, die wil niet de gehele dag achter de geraniums zitten.

  Die huizen, dat zal wel, zelf woon je in een riant huis, dus zal het wel meevallen, mijn ouders ook, kunnen we zo bij intrekken.

  En niet Den Haag als stopwoord gebruiken, maar de islamisering, komt allemaal door de moslims. Die willen dat we weer met elkaar in 1 huis gaan wonen.

 109. 147

  @143: zinds waneer geloof jij wiki

  elders las ik wat anders dan wat jij hier neerzette dus,,, en een beetje respekt voor mij ik heb geen snavel begrepen!!

 110. 148

  @145: Denk je dat het typisch islamisch is op een hoop te wonen? Whahaa. In het oostblok bv Polen daar woont men ook op1 hoop,maar daar tref je weinig moslims want daar valt niet zoveel te halen he!.

 111. 150

  http://www.nujij.nl/algemeen/indonesie-test-maagdelijkheid-van-rekruten.32134466.lynkx

  Vrouwen vernederen en ongelovige daar is de islam goed in!

  Ik snap niet dat iemand trots kan zijn de islam aan te hangen.

  Mo hoorde en stemmen trouwde met een kind van zeven rijde erop toen ze negen was en als hij iemand tegen kwam die hem niet geloofde kon ie kiezen verders in zijn leven de dimmy uit hangen of zijn zwaad in zijn nek voelen. 6000 Mensen heeft Mo persoonlijk onthoofd.

  Flik in deze tijd eens stemmen te horen een kind van negen te berijden en 6000 mensne om te leggen omdat die jouw stemmen niet geloofd. Ik denk dat je eerder in de Pieterbaan centrum beland.

 112. 151

  @147 Ik geloof wiki voor zover de informatie daarop goed gedocumenteerd is. In dit geval haalt ze haar informatie bijvoorbeeld rechtstreeks van een Zwitserse overheidswebsite.

  Ik neem aan dat de Zwitserse overheid wel zal weten hoeveel haar eigen ministers verdienen.

  Verder argumenteer je als een klein kind en haal je je informatie duidelijk uit het equivalent van de Fabeltjeskrant, dus ‘snaveltje toe’ lijkt me zeer wel op jou van toepassing.

 113. 152

  Alle reacties van ‘josie’ een plusje gegeven. Een wijsheid zoals we die lange tijd niet aantroffen. De vinger op je zere plaats. Hoe wij blanke Nederlanders worden gediscrimineerd, hoe onze dochters voor hoer uitgemaakt worden, hoe we geen ambtenaar kunnen worden want daar wordt gediscrimineerd, hoe fout Brussel en Den Haag zijn, hoe belangrijk macht voor het volk is, en dat we een voorbeeld moeten nemen aan Zwitserland waar ministers zonder salaris werken omdat ze het een erebaan vinden.

  Dat ik dat nog mag meemaken op Sargasso. Ik denk dat ik ook de volgende keer SOPN (http://sopn.nl/) ga stemmen, en ga verhuizen naar Frankrijk, met de middag al een wijntje zal ook goed voor mij zijn!

 114. 153

  @151: Okee dan ben ik verkeerd voorgelicht en bij deze geef ik dat toe. Maar beetje respekt ook al heb ik een andere mening als de jouwe is welop zijn plaats.
  Gewoon netjes blijven tegen elkaar is meer dan normaal.

 115. 154

  6000 mensen persoonlijk onthoofd, tsjonge, een knappe, ik bedoel, gruwelijke prestatie. Tsja, en nu met Boko Haram en IS, die doen exact hetzelfde. Incluis meisjes en vrouwen ontvoeren, verkrachten, zelfs weer wat bij de vagina laten dichtnaaien (dan is ze weer maagd) en doorverkopen.

 116. 155

  @152: Probeer je me belachelijk te maken? Dat zegt genoeg over jouw. Kom eens met goede argumenten wat wel positief aan de islam is.
  Hoe goed bv de vrouwen rechten zijn binnen de islam.

 117. 157

  Maar beetje respekt ook al heb ik een andere mening als de jouwe is welop zijn plaats.

  @155 Je mening is één ding. Het is de povere onderbouwing van je mening waar ik geen respect voor heb.

  Terecht niet. Je kakelt maar wat en springt van hot naar her als een kip zonder kop.

  Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.

 118. 158

  @155.

  Belachelijk maken, maar natuurlijk, beetje (zelf)spot is niet erg.

  Ik heb niets met de islam, dus ga ik het ook niet verdedigen. Het gaat mij om de mensen, in dit geval moslims. Ken er een aantal, daar zie ik weinig negatieve dingen.

 119. 159

  @157.

  Prediker, ik vind juist dat het beter gaat, ze maakt progress, het is best moeilijk om met deels wereldvreemde mensen te discussiëren.

 120. 160

  @158 Ik heb hier boven al geschreven dat ik niks tegen de mens moslim heb.
  Veel kans heb jij dat niet gelezen.
  Daar schreef ik als jouw zoon een dief is hou je nog van hem, maar walg je van zijn daad en zo is dat bij mij over de islam. Ik walg van dat geloof maar heb niks tegen de mens moslim.
  Door het islam geloof is er veel ellende in deze wereld en dat moet je als mens niet willen.

 121. 161

  Toch vind ik de scheiding islam en moslim heel gemakkelijk te overschrijden. In de zin dat het een camouflage van buitenlandershaat en xenofobie is.

  Jazeker, islam zoals we zien bij IS en Boka Haram tot en met het verkoopverbod van alchohol (vooral bier) en dan ook nog op Bali kan niet getolereerd worden. Alleen dan is islam een machtsmiddel, dat is wat anders dan hoe een doorsnee moslim zijn of haar geloof beleeft.

 122. 162

  @157: Of dat netjes is, is punt twee en wat vind jij bv de vrouwen rechten en rechten van de ongelovige onder de islam. Waarom wil jij niet opkomen voor de vrouwen die onder de islam leven die er niet onder uitkunnen zonder door de familie te verstoten te worden.
  Ik heb ineenwijk gewoont vol moslims en ben er vertrokken ivm dat dat voor onze kinderen niet te leven viel. Deze mensen hoor je niet op 1 hoop te gooien en dan zoek het verders maar uit.

 123. 163

  @161: Okee nu begin je pas normaal te praten.
  Ik werd toen straks door iemand op gewezen dat ik woordeblind was en ben toen overgegaan naar linken die hard overkwamen men kan alles krijgen hoe ie het wil. Ik ben kneedbaar en kan hard zijn als het nodig is. Jij hebt zeker te weten niet alle linken geopend,maar ik kan zeggen het is de moeite waard. Ik ben niet gemeen al kwam ik zo over. Nogmaals ik heb niks tegen moslims ik heb zelfs op punt gestaan om een gezin in huis te nemen die op straat kwam te staan.

  BV als een moslim zegt dat de cristendom walgelijk is en komt met argumenten aanzetten is het geen rassist enz. Doen wij het andersom zijn wij fout, kom op joh!
  Mogen hun het zeggen omdat je denkt dat ze achtelijk zijn en niet begrijpen wat cristendom inhoud?
  Nee moslims zijn niet achtelijk en weten heel goed wat ze zeggen en waarom!
  Tis gewoon meten met twee maten en dat is dus fout ik zie het als een vorm van een soort minderwaardigheids complex dat men blank is die door de overheid aangepraat is.

  Toen ik jong was had ik een donker vriendinetje en ineens begon de leraar te praten dat je tegen donkere mensen vriendelijk moest zijn ect. en wees naar mijn vriendninntje en begon te praten over afrika enzo.
  Toen pas viel me op dat ze “anders” was. Ja toen pas.
  Ook mijn kinderen hebben donkere vriendjes en vriennetjes gehad en denk je dat ze in de gaten hadden dat ze “anders” waren? Nee dat word ze voor gekauwd en andersom werkt dat net zo goed. Hoe komt een kind van een jaar of tien aan het woord hoer dat onze kinderen hoeren waren omdat ze geen moslim waren en buiten speelde. Dat komt niet van het kind zelf en het word ze duidelijk ingeprent en dat moet stoppen.
  Kinderen zijn onschuldig!
  Zien geen zwart of wit alles is bij hun kleurrijk en vredig totdat de volwasne ermee bemoeit.

 124. 164

  @119

  Een figuur als dehnus wordt kennelijk wel geaccepteerd met zijn in gebrekkig nederlands gespelde uitlatingen.

  Woordspelingen vallen niet onder spelling. Daarnaast lopen zijn zinnen gewoon, dat valt van die van josie niet te zeggen.

  Kennelijk sluit je ook nog eens zo’n 55% van de allochtonen uit vanwege gebrekkige zinsopbouw.

  Oh, je gaat op mijn stoel zitten? Wil je daar alsjeblieft vanaf gaan? Bot taalgebruik is een symptoom van een ongeslepen geest. Als ik in een discussie met een allochtoon ook zulk soort ongefundeerde tirades lees met gebrekkige spelling, zal ik best zeggen: “Ga maar even weg, zet je gedachten op een rijtje en kom dan maar eens terug als je de lijn van je betoog duidelijk kunt maken, dan is het pas iets waard om naar te luisteren.” Als blijkt dat je -ondanks taalfouten en zinsopbouw- toch moeite hebt gedaan om je gedachten op een rijtje te krijgen, dan vind ik het best. Slechte spelling is gewoon het meest zichtbare symptoom – en doorgaans ook het meest makkelijk te verhelpen – van een warrige geest.

  @128

  Laat hem lekker in zijn soppie gaar koken want een talen-neuker hoef je nooit serieus te nemen die barst zelf met zoveel gebreken dat ie naar andere [sic] gaat wijzen.

  Bron? Oh wacht, dat was een leuke jij-bak. LACHEN, gelukkig heb je nog iets inhoudelijk zinnigs te zeggen. Oh, wacht, dat was jij niet…

 125. 165

  @164: Zo zo je voelt je behoorlijk bij je zak gepakt is het niet? Whahaa PPFF proest. Denk aan je bloeddruk manneke.

 126. 166

  …wat vind jij bv de vrouwen rechten en rechten van de ongelovige onder de islam.

  @162 Los van het gegeven dat je hiermee wéér doodleuk over iets anders begint…

  Over welke islam heb je het? De islam in Rabat, de islam in Istanboel, de islam in Den Haag, de islam in Pristina, de islam in Dearborne (Michigan), de islam in Kuala Lumpur, de islam in Kandahar, de islam in Teheran, etcetera, etcetera…?

  Maar zelfs als we zouden vaststellen dat de islam driewerf ruk is en moslims die bij elkaar klitten net zo xenofoob en intolerant (of nog wat erger) dan anderen, dan nóg blijft alles wat ik in mijn stukje stel over de zwaar overtrokken reactie op dat schietgebedje van die presentator en wat dat verraadt over het zogenaamde tolerante Nederland gewoon staan.

 127. 167

  @166: De islam is gewoon 1 walgelijk geloof waar je kinderen niet meelastig moet vallen maak de linken maar eens open die ik hier neerzette, wil je dat voor onze kinderen in deze wereld?
  Denk na!

 128. 169

  @166:

  Hoe zit het nou met die meerderheid (gros) aan blanken in ons land die zich, getooid met puntmutsen, zou overgeven aan het jagen op kleurlingen @0? Over welke blanken heb jij het eigenlijk?

 129. 171

  @168

  De volledige tekst

  http://www.vrijechroniqueurs.nl/huisvesting-gezondheidszorg-en-gratis-geld-voor-stockholms-jihadisten/

  Je ziet aan de reacties dat zij ook graag groepen tegen elkaar opzetten als ze het over socialisten hebben, landverraders, zelfhaters en meer van dat soort woorden.

  En ook weer ‘eigen volk eerst’ zoals je zelf ook kwam met de ouderenzorg. Alsof alles aan de allochtonen ligt, of de islamisering, enzovoort.

  Dat vind ik pas groepen tegen elkaar opzetten.

 130. 174

  Er is iets veranderd sinds ik #12 schreef:

  De hele kudde schapen, geleid door het haatopwekkende peroxide-ariërtje Geert, is inmiddels volop aan het blaten geslagen ;-)

  Mag ik hopen dat draadje bij nummer “200” op slot gaat.

 131. 177

  @174: Weet als er geen moslims problemen waren, er geen grond was voor geert om te bestaan.
  Problemen moet je kunnen benoemen en dan kan men het oplossen.

 132. 178

  Geert Wilders zit voor het volk. Anti alles waar we als volk aan kunnen ergeren. Fantastisch hoe hij dingen durft te duiden, en verschrikkelijk dat hij nog steeds met de beveiliging alleen door het land kan gaan. Ik zou hem missen als hij weg is, want dan zou Pechtold ook weg zijn, en dat is wel het zonnetje in de Tweede Kamer, alsof hij zijn politieke bestaan aan de hoge bieder verkoopt, zo redeneert hij.

 133. 179

  @178: Joop je hebt een plusje te pakken gekregen whahaaaMaar pechtold het zonnetje whahahaa kom op man whaaa Hij is het duister en heel het politiek zooitje.

 134. 180

  @175.

  Wat dat betreft zijn de in de tekst genoemde Palestijnen niet anders dan de IS. Alle andere sporen van cultuur vernietigen voor hun eigen heiligdommen.

  Dat de UNESCO zo in elkaar steekt is wel erg; dat het Sanhedrin nog bestaat wist ik niet. Jezus kwam er ook al niet goed bij weg, dus daar heb ik wel mijn bedenkingen bij.

 135. 181

  @180: De elite is gewoon uit op herrie overal ter wereld en wij burgers zijn het haasje. De normale mens wil geen oorlog ze worden erin geworpen.

 136. 182

  Oorlog is een goede uitlaatklep voor het volk. Maar we hebben geen overschot aan jonge mannen, dus niet doen.

  Je weet waar ze wel een overschot aan jonge mannen hebben, geen toeval dat ze daar vaak wel oorlogen hebben of wat er op lijkt.

  Las ik laatst over Duitsland, dat ze zo nationalistisch waren, terwijl het land officieel nog niet begründet was, ze hadden wel Freikorpsen. Dat waren veelal studenten die al aan niet-nationalistische boekverbrandingen deden zoals Kotzebue, die ze later vermoordden.

  Later hebben we de Freikorpsen en de boekverbrandingen weer terug gezien, het was dus al meer dan een eeuw daarvoor ook al.

  Jonge mannen, explosief.

 137. 185

  @22: “Moeten wij alles tolleren van die lui die onze dochters als hoeren uitmaken?”

  Dat heet Vrijheid van Meningsuiting. Je hebt de vrijheid om te beledigen. Wen er maar aan, bouw er een schild voor op…

  Of hebben volgens jou sommige ‘lui’ meer rechten (VvMU) dan andere ‘lui’?

 138. 186

  Hoe zit het nou met die meerderheid (gros) aan blanken in ons land die zich, getooid met puntmutsen, zou overgeven aan het jagen op kleurlingen

  @169 Wijs maar aan waar ik heb beweerd dat het gros van de Nederlanders zich waagt aan kkk-praktijken. Heb ik in de verste verten niet gezegd namelijk. Dus zelfs als hyperbolische overdrijving is dit grotesk.

  Wat ik wel heb gezegd is (#14):

  … als je geen blanke Nederlander bent, dan word je door het gros van de mensen niet gezien als volwaardige Nederlander, dan moet je je klep houden en dankbaar zijn dat je deel uit mag maken van onze evident superieure cultuur.

  1. Een voorbeeld van dat laatste is de verbale bagger die Sylvana Simons over zich heen krijgt omdat ze Martin Simek vroeg hoe hij het woord ‘zwartjes’ bedoelde.

  Dat is namelijk niet de bedoeling, dat uppity negers het spraakgebruik van blanke coryfeeën over Afrikanen ter discussie stellen, dus dan krijg je een zeikstukje op GeenStijl over wat een zeurpiet je wel bent, en dat vormt dan voor een aantal mensen het startsein om iemand met digitale tomaten te bekogelen.

  En dat zijn nog de kwaadbedoelde manifestaties van het onderscheid tussen heuse Nederlanders en onheuse Nederlanders.

  2. Neem het volgende gesprekje, dat door heel veel Nederlanders met een kleurtje wordt herkend.

  – “Waar kom je vandaan?”
  – “Uit Rotterdam.”
  – “Haha, nee waar kom je écht vandaan.”

  Heel gek, maar dat wordt mij als blanke Nederlander nou nooit gevraagd. Mensen met een kleurtje worden echter meteen herleid tot het land waar hun ouders vandaan komen. Turken zijn zus, Marokkanen zo.

  ‘Wat spreek je goed Nederlands!’ ‘Wat knap dat je een universitaire studie hebt gedaan!’ (Hoezo is dat knap?) En dat zijn dan nog de goedbedoelde opmerkingen.

  3. Ander voorbeeld: zestig procent van de autochtone jongeren vindt dat allochtonen zich moeten aanpassen aan de Nederlandse cultuur. (Merk trouwens op dat in het bericht ‘Nederlandse jongeren’ uitsluitend betrekking heeft op autochtone jongeren. Allochtone jongeren vallen kennelijk niet onder Nederlandse jongeren).

  Die aanpassing wordt nooit geëist van autochtone jongeren. Logisch, want hun gedrag is immers per definitie ‘Nederlands’.

  Allochtonen moeten echter door een steeds uitdijende serie hoepels heenspringen om als volwaardig Nederlander gezien te worden; bovendien blijft dat Nederlanderschap altijd voorwaardelijk.

  Het gros van de autochtone, blanke Nederlanders vindt namelijk: allochtonen moeten zich aanpassen, en anders vertrekken ze maar lekker naar… jawel … hun eigen land.

  ‘Hun eigen land’ van gekleurde Nederlanders is derhalve volgens het gros van de autochtone, blanke bevolking overduidelijk níet Nederland. Dat kan hooguit hun gastland zijn, ook al is een Fatma of Ali of Darryl hier geboren en getogen.

  Daarom zeg ik: het gros van de Nederlanders beschouwt allochtone Nederlanders niet als volwaardige Nederlanders, maar hooguit voorwaardelijk als ‘Nederlanders’. Ze hebben de Nederlandse nationaliteit, maar… (lees: maar het zijn natuurlijk geen échte Nederlanders, want alleen etnische – dwz. blank-kaukasische – Nederlanders kunnen echte Nederlanders zijn).

 139. 187

  @186:

  ”Wat knap dat je een universitaire studie hebt gedaan.”

  Dat vind ik nog wat, want dat word mij ook wel toegezegd, maar als je de eerdere vragen constant hebt aangehoord dan komt die bovenste natuurlijk ook ineens heel anders over.

  Ik wou alleen maar aangeven dat die opmerking niet altijd op huidskleur gebaseerd is en soms gewoon als compliment. Maar ja je hebt gelijk dat dat soms dondersmoeilijk te zien is en dat het, zeker in de huidige bruine walm met kenmerkende spruitjeslucht, waarschijnlijk bedoelt is zoals jij het omschrijft.

  De rest van je argument is gewoon ook spot on, helemaal dat het Nederlanderschap “voorwaardig” is. En het nare is, zo gauw ze klaar zijn met iedereen die een kleurtje heeft… concentreren ze zich weer op die Nederlander met een accent. Het zijn echt gewoon pestkoppen die tegenwoordig klagen over “feminisering van de maatschappij omdat hun pestkop koter niet mag treiteren!” of over vrouwelijke leraren en ga zo maar verder. Ze zoeken gewoon een excuus om lekker te mogen discrimineren tegen iets wat anders is en waardoor ze zichzelf superieur kunnen voelen.

  Helemaal je statement over de hoepels, die steeds moeilijker geplaatst worden, is gewoon raak. Het is pestgedrag, want de gepeste zal er nooit bij horen, maakt niet uit hoe de gepeste zich probeert aan te passen want de hoepels worden gewoon aangepast om haar/hem in de plaatst van gepeste te houden. Op hetzelfde moment worden de hoepels bijna over de peer pressure groep heen gegooid zo makkelijk worden die geaccepteerd.. want ja als pester moet je medestanders hebben hè?

  Maar goed: Jammer dat we de 300 niet haalden :D.

 140. 188

  @186: Niet zo zielig doen ik woon in Frankrijk en ons noemen ze die Hollands met die vele kinderen. Ik wij krijgen ook te horen waar kom je echt vandaan en vinden dat een normale vraag en piepen daar niet over. Ik vind dat wij ons horen aan te passen aan deze streek waar wij nu wonen en niet dat de Fransen zich maar moeten aan passen aan ons. Zelfs de eetgewoonte van hier hebben wij in huis gehaald en dat houd in twee warme maaltijden; s’morgens brood dan om 12 uur warm, dan een vier uurtje en rond 7 a 8 uur weer warm eten en het bevalt me heel goed.
  Ook rustig blijven als ze rij in de winkel lang is; dus niet zuchten of met de winkelwagentje lopen te duwen als het kassameisje op der gemak aan het buurten is met een klant die ze goed kent. Hier woont gewoon ander volk dan in NL en me aanpassen is een normale zaak.
  Ook pik ik hier gewoon de Nederlanders eruit kwa uiterlijk en zeker zomers zien ze er vreemd uit. Ik merk er niks van dat wij hier tweederangs burgers zijn omdat wij ons aanpassen.

 141. 189

  @185: Dan moeten deze lui ook niet klagen dat ze zo zielig zijn he! Mijn dochter van negen was zielig toen ze belaagt word door de achtelijke pubers die haar als hoer uit maakte.

 142. 190

  @186: “Daarom zeg ik: het gros van de Nederlanders beschouwt allochtone Nederlanders niet als volwaardige Nederlanders, maar hooguit voorwaardelijk als ‘Nederlanders’.”

  Dat klopt. En daar heeft (progressief) links (of noem het policor nl) een stevige bijdrage aan geleverd. Ik kan me niet heugen dat uit die hoek de “allochtoon” niet als een specialer soort (ras??) dan de autochtoon werd gezien die vooral met de fluwelen handschoen moest worden benaderd. Iedere discussie (kritiek) in een normale menselijke interactie werd teniet gedaan met of bakken met geld (vogelaarwijken en nog wat andere projecten), of… maar wij hadden de slavernij, en het eten is zo lekker eindelijk verlost van de spruitjeslucht. Of… wij hebben de bible belt. Of meer macro de immigratie politiek: Iedereen heeft recht op een plekje ( in Nederland). Dat het merendeel van de wereldbevolking in armoede leeft en wij die onmogelijk op kunnen vangen deed er dan even niet toe. En natuurlijk de zelfkastijding (anders dan dat kan ik het niet noemen)… het westen (vooral Amerika)deugt niet. .
  Fragmentatie alom. Wouter Bos zegt het llemaal wat meer omfloerst in zijn column, maar de uitkomst is hetzelfde.
  Ik ben eerlijk gezegd blij (en misschien wel verbaasd) dat we een clown als Wilders hebben die het gemor van de onderkant veregenwoordigd ipv diehard fascisten zoals die groeperingen die in Griekenland de kop op staken en Le pen in Frankrijk.
  Ik hou eerlijk gezegd mijn hart vast voor de toekomst, want met policor links als vriend zoals ik het ervaar heb je geen vijanden nodig.
  Maar goed, blijf vooral hameren op “ons” (wie zijn ons trouwens?) koloniale verleden en zwarte Piet. Belangrijkere zaken dan dat zijn er niet in dit kikkerland. Of luister naar Shimek (een geimmigreerde Tsjech) wat hij aandroeg ter verantwoording voor het gebruik van het woord zwartjes.

 143. 193

  @191: Ter aanvulling op mijn tirade naar Prediker toe.
  De reactie van Henk van S tot S is exponent voor het policor links denken waar ik dus de kriebels van krijg. Ik ken weliswaar de voorgaande reacties niet, maar op zichzelf staand staat er tussen de regels: Als je het niet met me eens bent dan ben je een fascist. PUNT. discussie gesloten.

 144. 196

  @195: Wil jij eerst even lezen voordat je dom gekwaak uitbraakt.
  Of ga naar geenstijl daar bast het van de reaguurders als jij.

 145. 197

  @196 Wat, dat haatgedreven pusstroom van bijna 200 berichten? Ik kijk wel uit. En over de roze bende: volgens mij zou jij je er prima thuisvoelen. Kun je lekker los gaan op ‘dobbernegers’ zoals een ware nazi betaamt.

 146. 199

  @193:
  Ik stel in #191 gewoon een vraag, aan een zich “aangepast” noemend iemand ;-)

  N.B.
  Menselijkheid is geen links privilege:

  Liberalen(de echte), christenen, boeddhisten, humanisten, enzovoort “prediken” compassie met de medemens.

 147. 201

  Kijk, dit geeft dus een aardig beeld van hoe een discussie over de Nederlandse uitsluiting van gekleurde Nederlanders zich steevast voltrekt.

  Als je stelt dat het gros van de Nederlanders allochtone (lees: gekleurde) Nederlanders niet als volwaardige, echte Nederlanders beschouwt, maar slechts voorwaardelijk als ‘Nederlanders’, wordt er eerst honend om een overdaad aan bewijs gevraagd;

  En als je dan aan de hand van gangbaar spraakgebruik aannemelijk maakt dat het toch echt de prevalerende attitude is (aanpassen op lekker vertrekken naar hun ‘eigen’ land), dan gaat men over tot het rechtvaardigen van die uitsluitende attitude:

  Ja, maar in andere landen werkt dat toch zeker net zo? Ja, maar wij passen ons elders toch ook aan? Ja, maar… Ja, maar… Ja, maar…

  En over een week of twee (zo niet eerder) zijn alle deelnemers aan deze discussie alles vergeten, en kunnen we weer van voren af aan beginnen. Let maar op.

 148. 202

  @199: Als je het zo stelt, dan ja. Kijkend naar reaguurder SU is het weer een ander verhaal.
  Menselijkheid is geen links privilege:

  Nee, maar links is wel (van nature want socio=medemens) dominant aanwezig geweest in de discussies. Mijn ervaring is dat ze een rol hebben gespeeld bij het apart neerzetten van de allochtoon met wat ik eerder de fluwelen aanpak noemde. En dat is absoluut een verwijt van mij naar policor links. Wilders deed en doet dat ook maar is een apart verhaal, Wilders is een clown maar als zodanig weggezet, eerder als fascist. Wat hij perse niet is. Wat Wilders heeft aangetoond is dat links (mn de pvda) achter de feiten aanliep en zodanig zelfs dat zij uitspraken van hem overnam.
  Had links (mn de pvda) de discusse over nl als migratieland meer opengebroken dan was er wrschnlk minder fragmentatie en wellicht had Wilders dan nooit zo kunnen groeien.

 149. 204

  @201. (laatste alinea)

  Klopt, behalve mijn eigen bijdrage zie ik weinig bijzonders of vernieuwend. Natuurlijk Josie, die kan er wat van, smullen, een eigen kijk die verhelderend en doortastend genoemd kan worden.

  Dat zie ik bij anderen niet, die telkens maar weer met de bekende stropoppen, vlaggetjes en kromme redeneringen komen.

  Tevens weet ik al iemand die onder meerdere namen reageert in deze discussie, voor zolang je het een discussie kan noemen.

 150. 205

  @201:

  Kortom; geen onderbouwing dat miljoenen blanke Nederlanders rascist zijn…

  Dan kun je verongelijkt een pruillip trekken dat iemand het waagt om onderbouwing te vragen, maar daarmee doe je dan ook afbreuk aan je eigen methodes.

  Tsja. Dan doe je het echt zelf, Prediker en je schaart je, niet voor het eerst juist bij de groep die je zo graag onder vuur neemt. Wat ik al zei: Veel feitvrij geneuzel.

 151. 206

  @Prediker: “…. dan gaat men over tot het rechtvaardigen van die uitsluitende …. “
  Steeds minder mensen geloven in het oude politiek correcte model van rechtvaardigheid.

  Het oude model (wat hip was in de jaren ’80) wordt ingehaald door de werkelijkheid. Ook linkse partijen zoals de PvdA zijn verschoven.

  Migranten en allochtonen worden steeds meer gezien als een last met te weinig lusten. 1 à 2 decennia kun je dat volhouden, maar langer niet. Dan gaan de mensen erdoorheen prikken.

  Zelf met enorme maatschappelijke druk (PVV-stemmers worden bestempeld als fout, krijgen een stigma), lukt het niet meer om de onderstroom tegen te houden.

  We kunnen niet concurreren met het leed van de dobbernegers*, dat betekent niet dat we ze dan maar op moeten nemen vinden velen.

  * woord van het jaar, tenminste zo gaan de geruchten.

 152. 207

  @205 Dat onderzoek van Generation Now! onder vijfhonderd jongeren, waarin 60% van de autochtone jongeren aangeeft dat allochtonen zich wat hen betreft aan moeten passen aan de Nederlandse cultuur, is dat ook ‘feitvrij geneuzel’?

  Of heb je ook maar één inhoudelijk argument gegeven waarom de conclusies die ik daaraan ontleen over de prevalerende onderliggende attituden over het Nederlanderschap van allochtonen dat uit zo’n respons blijkt, niet juist zouden zijn?

  Nee, hè?

  Sterker nog: je hebt in deze hele discussie nog niet één inhoudelijk argument ingebracht.

 153. 209

  @202
  “Wilders is een clown maar als zodanig weggezet, eerder als fascist. Wat hij perse niet is.”

  Beter opletten, Wilders staat al geruime tijd internationaal bekend als klassiek fascist(oïde). Er zijn een paar experts (de door mij gewaardeerde Cas Mudde, bijvoorbeeld) die nog een (extra) hitlergroet erbij willen zien.

  Wilders is een fascist. Ontkracht dat eerst maar eens, vooraleer je verder gaat blaten over dat hij dat, nota bene, perse niet zou zijn.

 154. 210

  @Mario: dat fascist-etiket is oud en belegen. Het is uitgewerkt. Het kan ook als een boemerang terugkomen.

  Theo van Gogh (vzmh) schreef al: “… Roeit het Fascisme de wereld uit met wortel en tak, te beginn…”

  “Rechtse ketters zijn nu eenmaal vogelvrij in Nederland, vooral als ze een bedreiging vormen voor de gevestigde orde. Er is dus alle reden om te blijven zeggen dat de moord op Fortuyn de wens verhoorde van diegenen die hem afschilderden als een toekomstige tiran. “

  Bron: http://www.theovangogh.nl/schonehanden.html

 155. 211

  Wilders staat al geruime tijd internationaal bekend als klassiek fascist(oïde).

  @209 Bij wie? Bronnen naar artikelen in Foreign Policy, New Republic, Times, etc. svp.

  Wilders is een fascist. Ontkracht dat eerst maar eens, vooraleer je verder gaat blaten over dat hij dat, nota bene, perse niet zou zijn.

  Klassiek voorbeeld van de omkering van de bewijslast. Zou jij niet veeleer moeten bewijzen dat Wilders wel een fascist is, door met een academisch breed gedeelde omschrijving van ‘fascisme’ op de proppen te komen en daar dan het partijprogramma en organisatiestructuur van de PVV naast te leggen?

  Om maar wat te noemen: de PVV heeft niet in haar programma opgenomen dat ze de parlementaire democratie wil afschaffen, of dat ze naar een eenpartijstelsel toe wil. Noch dat ze naar een verticaal-corporatistisch besluitvormingsmodel toe wil.

 156. 212

  @207:

  Toe maar. Vijfhonderd jongeren (!) nog wel. En dat extrapoleer jij dan naar het gros der blanken in Nederland.

  En dat je van mij nu eist ‘argumenten in te brengen’ is nogal bizar aangezien jij de stelling deed en de bewijslast dus bij jou ligt. Dat weet je toch wel?

  Dus ja: Feitvrij geneuzel. Begin maar eens met onderbouwen…

 157. 213

  @212 Er worden al sinds begin jaren negentig door het SCP onderzoeken gehouden onder de Nederlandse bevolking over hoe men denkt over allochtonen.

  Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft vanaf begin jaren 90 regelmatig de Nederlandse bevolking ondervraagd naar haar opvattingen over buitenlanders (Becker 2003). Uit deze peilingen komt naar voren dat bijna de helft van de ondervraagden van mening is dat er teveel buitenlanders in Nederland wonen. Tussen 1991 en 2002 is dit aandeel niet ver
  anderd. Sinds 1995 is de algemene opvatting over
  buitenlanders er negatiever op geworden. Het percentage mensen dat van zichzelf zegt dat zij positief tegenover buitenlanders staan, is gedaald van 29% in 1995 naar 17% in 2002. Het aantal mensen dat een negatieve houding heeft tegenover buitenlanders is gestegen van 12% naar 22%. De meeste mensen houden zich op de vlakte. 60% van de ondervraagden neemt noch een negatieve noch een
  positieve houding aan tegenover buitenlanders. (Bron)

  Merk op dat hier zelfs in een factsheet van het Nationaal Platform voor overleg en samenwerking tegen Racisme en Discriminatie etnisch-uitheemse Nederlanders worden aangemerkt als ‘buitenlanders’. De termen ‘allochtoon’ en ‘buitenlander’ worden hier doodleuk als synoniemen gebruikt. Alsof de meeste allochtonen in Nederland niet gewoon de Nederlandse nationaliteit hebben.

  En de meeste Nederlanders geven in dit soort onderzoeken te kennen dat ze geen hekel hebben aan buitenlanders/ allochtonen, maar dat er inmiddels wel teveel van zijn.

 158. 214

  @211

  lol…ga je weer?

  Ten eerste zegt het programma van de PVV geen donder en dat weet jij drommels goed. Niet alleen is het een aangepaste versie van het SP programma; mede om de scheidslijn tussen ‘socialisme’ en ‘nationaal-socialisme’ te doen vervagen (dingetje van Martin Bosma). Maar ook laat het gedrag op politiek niveau veelal iets anders zien, dan wat ‘Henk en Ingrid’ denken waar de PVV voor staat. De kneedbare schaapjes.

  “organisatiestructuur van de PVV”
  -Führer-Prinzip, jou niet onbekend. Toch? Meen mij te herinneren dat je zelf die koppeling enkele malen hebt gemaakt. Kan er naast zitten, wat dat aangaat.

  De toenadering tot meerdere extreemrechtse partijen en de door Wilders beoogde samenwerkingen (al dan niet op politiek Europees niveau). Zoals, bijvoorbeeld met: Front National, NPD, Jobbik.

  “When Fascism Became Mainstream: The Challenge of Extremism in Times of Crisis” – Aristotle Kallis, o.a. over het ‘extreemrechtse gehalte’ van Wilders/ PVV.
  http://booksandjournals.brillonline.com/docserver/journals/22116257/4/1/22116257_004_01_S001_text.html?expires=1431700230&id=id&accname=guest&checksum=2B6C321A76D1CD34577A927B648641D3

  http://www.foreignpolicyjournal.com/2014/04/23/the-breakthrough-of-neo-fascism-in-europe-a-case-of-mistaken-identity/

  [-PDF-]
  http://users.dickinson.edu/~mitchelk/courses/POSC290/PVV%20readings/Classifying%20Wilders.pdf

  En ja, (o.a.) Robin ter Slaa heeft meerdere goede punten ingebracht over waarom Wilders geen fascist zou zijn. Evengoed. Eend.

  Dit zijn maar enkele linkjes, mede omdat ik op dit moment eigenlijk geen behoefte voel om door shitloads aan bladwijzers te waden noch researchpapers ergens te hosten (zou zo ook niet eens weten waar, maar goed)

  Oh, en nee, niet alle linkjes stellen dat Wilders een fascist is. Even voor de duidelijkheid. Maar het lijkt mij vooralsnog voldoende om het ‘perse’ van Keijzer aan de kant te schuiven alszijnde gebazel.

  Wilders is een fascist en het boeit me verder niet of jij – of wie dan ook- ook nog een extra hitlergroet wil zien, voordat.

  Ga ik nu fijn verder uitgriepen..

 159. 215

  @202:
  Ja zo stel ik het.
  Maar waarom moet je naar aanleiding daarvan weer een heel nieuw verhaal gaan ophangen:

  Over het al dan niet clowneske gedrag peroxide Geert valt veel te zeggen, maar dat laat ik liever aan gedragsdeskundigen over.

  Ze “vriendjes/vriendinnetjes” op deze aardkloot geven natuurlijk te denken en doen het ergste vrezen.

  Vermoedelijk is de man geestelijk enigszins verminkt:

  Uit bepaalde laboratoriumproeven blijkt, dat waterstofperoxide mutageen is en het DNA verandert en beschadigt.

  Zo ziet men maar weer, waar ijdelheid toe kan leiden ;-)

  Van mijn kant over en uit waar het dit ontspoorde draadje betreft.

  De mensen schieten elkaar nog dood om een “schietgebedje”

 160. 216

  @213

  Er worden al sinds begin jaren negentig door het SCP onderzoeken gehouden onder de Nederlandse bevolking over hoe men denkt over allochtonen.

  Zijn dat allemaal van die onderzoekjes waar alleen in percentages gesproken wordt?

  De termen ‘allochtoon’ en ‘buitenlander’ worden hier doodleuk als synoniemen gebruikt.

  Begin anders zelf eens met zorgvuldiger formuleren, zou ik zeggen.

  En de meeste Nederlanders geven in dit soort onderzoeken te kennen dat ze geen hekel hebben aan buitenlanders/ allochtonen, maar dat er inmiddels wel teveel van zijn.

  Dus? Geen onderbouwing van de stelling dat miljoenen Nederlanders anno 2015 racist zouden zijn.

 161. 218

  Wilders is een fascist en het boeit me verder niet of jij – of wie dan ook- ook nog een extra hitlergroet wil zien, voordat.

  @214 Juist ja. Dus Wilders is een fascist omdat jij nu eenmaal vindt dat hij een fascist is, en dat je argumentatie graatmager is, boeit je verder niet.

  Ik heb je linkjes gelezen. Geen van die linkjes noemen de PVV een fascistische partij of Wilders een fascist.

  1. Aristotle Kallis heeft het over de opkomst en invloed van extreem-rechtse of radicaal-rechtse partijen op de mainstream. Fascisme is een vorm van radicaal-rechts, hij laat in het midden of huidige nationaal-populistische, radicaal-rechtse partijen eveneens fascistisch zijn. Daar is het hem ook niet om te doen.

  In zijn optiek is de moderne, Europese mainstream altijd al behept geweest met een aantal anti-liberale, autoritaire en xenofobe trekken; en is het een geruststellend fabeltje dat het fascisme een verschijnsel aan de periferie is dat in tijden van crisis kans ziet school te maken.

  Volgens Kallis houdt de verdeling van politieke partijen in ‘mainstream’ en ‘extreem’ de illusie in stand dat de mainstream schoon is, en vrij van anti-liberale politieke attituden. Da’s natuurlijk mooi: iedereen die niet tot extreem geachte partijen behoort, kan zich afficheren als nette, fatsoenlijke politici.

  Probleem is wel dat die extreme of radicaal-populistische partijen enerzijds ideeën ventileren die veel breder leven, en anderzijds dergelijke ideeën (of net iets minder radicale varianten daarvan) in het publieke/politieke discours pluggen.

  Dat zie je bijvoorbeeld terug wanneer CDA, VVD en zelfs PvdA-politici standpunten en beleidsvoornemens gaan verkondigen en uitvoeren die in de jaren negentig enkel nog door de CD en een paar jaar geleden door de PVV werden voorgesteld en als extreem werden geacht.

  Het maatschappelijk klimaat schuift op, radicaal-rechtpopulistische partijen vervullen daar een voortrekkersrol in en nette partijen volgen die trend, en maken voorheen extreem gedachtengoed zo salonfähig. De radicale partij moet dan met nog radicalere voorstellen komen om zich te onderscheiden.

  Kortom: onze Westerse, liberale parlementaire democratie vertoont zelf anti-liberale en xenofobe trekken, en radicale partijen zijn daar de scherpste manifestatie van. Wanneer die trekken aan de oppervlakte komen in tijden van groeiend wantrouwen (jegens het systeem, buitenlanders, vreemde mogendheden) vervullen radicaalrechtse partijen de functie van een feedback loop, waarin ze voorheen extreem geachte gedachten ‘mainstreamen’ doordat die worden overgenomen door mainstream partijen.

  2. Aniruddh Mohan stelt in Foreign Policy de vraag aan de orde of de huidige radicaal-rechtse partijen extreem-rechts zijn. Hij noemt de PVV terloops wel even, maar gaat verder niet op de PVV in.

  Volgens Mohan heeft radicaal-rechts een evolutie doorgemaakt vanuit het fascisme naar iets anders, en in hoeverre dat nog fascistisch te noemen valt, vereist volgens hem meer analyse. Hij vindt het te makkelijk om met labeltjes te strooien op grond van oppervlakkige overeenkomsten; maar hij vindt het eveneens te makkelijk om daarom maar te besluiten dat die huidige radicaal-rechtse, nationaal-populistische partijen niet fascistisch zouden zijn of zich niet daartoe zouden kunnen ontwikkelen.

  Kortom: hij zegt eigenlijk dat hij er nog wat langer over na moet denken, en roept anderen op datzelfde te doen.

  3. Koen Vossen stelt de vraag hoe Wilders politiek geclassificeerd moet worden en geeft drie fasen aan: 1) Wilders de conservatieve liberaal; 2) Wilders de neo-conservatief; en 3) Wilders de nationaal-populist.

  Vossen noemt het woord fascisme één keer, in het begin van zijn stuk, als vraag. Hij komt daar verder niet meer op terug.

  Kortom, jouw bewering dat Wilders in internationaal verband al geruime tijd bekend staat als fascist(oïde) maak je met die linkjes waar je mee op de proppen komt bepaald niet waar.

  Kan de PVV nog best een fascistische partij zijn en Wilders een fascist, maar dat zul je dan hard moeten maken, en dat doe je niet. In de verste verten niet. Het blijft bij etiketjes plakken en kretologie.

 162. 219

  Geen onderbouwing van de stelling dat miljoenen Nederlanders anno 2015 racist zouden zijn.

  @216 Dat was mijn stelling dan ook niet. Ik heb het woord ‘racist’ nergens gebruikt.

  Misschien moet je eerst eens leren lezen, in plaats van een stropop te maken van mijn standpunten.

  Maar ja, dat begint bij je tegenstander willen begrijpen…

 163. 220

  @219:

  Dat was mijn stelling dan ook niet. Ik heb het woord ‘racist’ nergens gebruikt.

  Leuk, die plotse semantische draaikonterij over xenofobie/racisme maar zullen we eerst even de discussie over de onderbouwing afmaken?

  Miljoenen xenofoben/racisten/mensen die alleen spruitjes eten/whatever waren er toch?

  Misschien moet je eerst eens leren lezen, in plaats van een stropop te maken van mijn standpunten.

  Misschien gewoon eens proberen je punt helder voor het voetlicht te brengen? Jijzelf begint immers over xenofobie.

  Maar ja, dat begint bij je tegenstander willen begrijpen…

  Erfzonde. Ik had het al een keer genoemd in deze draad.

 164. 221

  @220: Nee je hebt een paar pestkoppen en een hele luide peer pressure groep. Die lullen elkaar meer na. IK kan het ook niet helpen dat je of een klootzak of een laffe volger bent ;).

  Kijk maar uit, straks gaan ze weer Groningers of Limburgers bashen… of net de groep waar jij bij hoort… Want dat Nederlanderschap blijft voorwaardelijk natuurlijk :P

 165. 222

  @214: Nou laten we het zo zeggen de Grote Lijder (geen spelfout) moet toch wat om te zorgen dat zijn stemvee niet in de schuur van de SP gaat staan. Ook wil hij de schaapjes van de SP graag aantrekken. Dus de SP moet gedemoniseerd worden, waarna hij lekker hard over de scheef gaat en de “normalen” in zijn schuur lekker de VVD stallen in jaagt want “Rechts is goed!” is er van af het begin in geramd.

  Dan blijven er altijd nog wat over om het trucje de volgende verkiezing weer te herhalen :). Dus ja, lok ze met een “lief programma” en “Demoniseer waar je het van gestolen hebt” is een tried and true tactic die de PVVD gewoon even toepast.

 166. 223

  Misschien gewoon eens proberen je punt helder voor het voetlicht te brengen? Jijzelf begint immers over xenofobie.

  @220 Ik heb het woord ‘xenofoob’ in deze discussie precies éénmaal gebruikt, en dat was in verband met moslims.

  Dus nogmaals: misschien moet je eerst even een poging doen überhaupt te begrijpen wat ik zeg. Zo moeilijk kan het niet zijn, want ik heb het al een aantal maal expliciet gezegd (hint: het hinkt op de tegenstelling: volwaardig vs. voorwaardelijk Nederlanderschap).

  En als je denkt dat je het hebt begrepen, dan ga je er nog een nachtje over slapen, en dan mag je me morgen vragen in hoeverre wat jij dénkt wat ik wil zeggen ook inderdaad overeenstemt met wat ik bedoel te zeggen.

 167. 224

  Ik zie een aantal mensen, josie, Anton, Joop, Keijzer misschien, die, zoals een Thierry Baudet, graag zouden willen toetreden tot de orde van de Houellebecq-illuminati. De Franse schrijver voorspelt in ‘Onderworpen’ (Soumission) in 2022 in Frankrijk een burgeroorlog. Baudet had het in Buitenhof ook al over een burgeroorlog bij een discussie over uitgeprocedeerde asielzoekers en bootvluchtelingen. Nieuw is het niet. Het voormalige VKblog kende zo’n 10 jaar geleden al een paar bloggers die het i.v.m. kennelijk ongewenste vreemdelingen (ik kende ooit iemand die bleef volhouden dat iemand met de achternaam Krajicek onmogelijk een Nederlander kon zijn) een burgeroorlog voorspelde.

  Waar komt dit toch vandaan? Zit er een bepaald verlangen onder?

  Over onderwerping gesproken: zoek even op wat ‘double assujetissement’ (Michel Foucault) betekent. I.i.g. is het inherent aan het vigerende neoliberalisme die F. eind jaren ’70 al als een massabeweging kenschetste. Of het aan F. Bolkestein lag mag ieder voor zich uitmaken, maar massabewegingen gedijen het best door het creëren van ‘vijanden’ of ‘ongewenste zaken’ om de repressie van de beweging te maskeren. In Nederland was dat kinnesinne. Ik zou echt niet weten of het electorale succes van mega-uitkeringstrekkers van PVV kamerleden in iets anders gelegen zit dan in het uitbaten van alles wat den Hollandschen boer vreemd is. Useless cunts.

 168. 225

  @prediker: kwalitatief hoogstaande en goed onderbouwde reactie in @218. Gefeliciteerd!

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ik weet nu dat ik extra op mij argumenten moet letten als ik met jou in discussie ga. ;-)

 169. 226

  Kom op jongens nog 75! Dat moet toch kunnen, wat als we nu weer es over Zwarte Piet beginnen? Wie weet heeft Alien en haar groente zijn hak baar daar ook wel wat mee te maken. Jullie kunnen het!

 170. 227

  Tsja nu je het zo stelt.

  Dat werpt weer een heel ander licht op de wereldproblematiek.
  Als je geen fascist bent dan ben je op zijn minst een Houellebecq-illuminati
  Mijn relatie tot het paranormale gaat helaas niet verder dan het zijdelings volgen van de verstrooide maar vriendelijke en bezijdens de rechte paden lopende wetenschapper Sir Rupert Sheldrake (iets met morphologische velden maar dan anders.)
  Dat F. Bolkestein mogelijk verantwoordelijk is voor het gedijen van massa bewegingen door het creëren van ‘vijanden’ of ‘ongewenste zaken’ om de repressie van de beweging te maskeren, wist ik niet.
  Maar ik zie dan ook UFO’s. Toch?

 171. 229

  @227: Ik zei Keijzer misschien …. :))) Houellebecq-illuminati heb ik even gepikt van Charlie Hebdo:
  http://www.youtube.com/watch?v=6S0C5pVW5MM
  Nee, dat dekt het niet helemaal, maar zoek de rest maar op via de hel van internet. FB bijt al 25 jaar alles wat niet in zijn ideologische straatje past. En op een manier … maar dit liever niet bij Prediker. He bit off more than he can chew … as usual. Wat P. stelt, komt echter flink overeen met mijn ervaringen. That’s it. P. heeft het thema niet onder controle. Laat staan dat hij scenario’s heeft om het probleem aan te pakken. FB is een zwak scenario, maar geen slechte. Er zijn sterkere …

 172. 230

  @224: Pff, semi intellectueel gereutel om domheid en/of lafheid te maskeren. Het is heel simpel:
  1) De denkbeelden uit de islam zijn strijdig met die van een moderne, vrije, Westerse samenleving;
  2) De islamisten hebben het vrij westen de oorlog verklaard. Een oorlog die middels laf terrorisme wordt gestreden. De islamisten worden daarbij actief en passief geholpen door een zeer groot deel, misschien wel een meerderheid, van de hier wonende moslims.
  3) Links bestrijdt politieke bewegingen die bovengenoemde bedrijgingen van onze samenleving adresseren. Daarbij wordt, niet als bij jullie islamistische vrindjes, geweld niet geschuwd.

 173. 231

  @230: Was meinst du damit, Antonchen? Muslime raus? Hat der Prediker schon recht (probeer eens een boek te lezen. Bijvoorbeeld ‘Denken in een tijd van sociale hypochondrie’ van Willem Schinkel. Bij jouw reactie moet ik denken aan een van diens woorden in zijn begrippenapparaat. Culturisme: een (…)semantiek die opereert op basis van een argument van negatief gewaardeerde culturele incompatibiliteit en een eenzijdige attributie van die incompatibiliteit aan de cultuur van een ander. Daartoe reïficeert het ‘culturen’ en neemt het afscheid van de culturalistische houding van gelijkwaardigheid van ‘culturen.’ Daarvoor in de plaats komt een hiërarchisering van ‘culturen,’ waarbij de ‘dominante cultuur’ de meest legitieme vorm van ‘cultuur’ is. (…). Het is een functioneel equivalent van racisme).

 174. 232

  @229: Lijkt me niet verstandig om je door Prdkr te laten tegen houden om je mening te geven. Waar ik het ook niet mee eens ben is om iedereen die een mening over Nederland heeft als migratieland en niet in het straatje past van de geest (of wat ik dan denk dat de geest is) van dit blog voor fascist uit te maken.
  En dan geheel on topic: Het stempel fascisme kun je echter wat mij betreft wel zo op IS en Is aanhangers drukken. Wellicht dat de op volle toeren draaien pr machine van het islamofascisme aan het slagen is en weerklank vindt in de uitroep “Allah Akbar” wat dan synoniem is gaan staan voor “sig heil” . Dat maakt de ophef dan weer wel begrijpelijk.

 175. 233

  @Arjan: cultuur is nurture geen nature. Een zwart iemand, die geadopteerd is en die helemaal opgaat in de Nederlandse cultuur die is niet veranderd van ras.

  Racisme heeft voor mij iets te maken met de afstamming en de genen, niet met cultuur.

  Die Schinkel lijkt mij weer typisch zo’n politiek correcte schrijver, waarbij Wilders aan het eind het etiket fout moet krijgen.

 176. 234

  @230: Anton! DAAR! Achter die boom! 2 Booslims, 3 Haat baarden, 1 Zaai Imam, Een bontkraag en een Hoofdoekje! Gauw joh pak je pokébal wie weet kan je ze allemaal vangen.

  Ook jij kunt het beste zijn! Wie weet misschien wel een tekenfilm!

 177. 235

  Lollig is dat, Wilders-fanboys die werkelijk alles wat er mis gaat om enge moslims schuiven, maar zich helemaal niet druk maken als ze rectaal genomen worden door de VVD en haar vriendjes.

 178. 236

  @233: Nee. Integendeel. Willem Schinkel beschouwt de verschijning van Wilders eerder als iets tragisch. Ontspan even bij een interview met hem. Waar WS het specifiek over Wilders heeft, begint bij 13:50.

  http://www.youtube.com/watch?v=5UB5brYnwq8

  Dit interview gaat overigens over een ander boek dan ik hierboven aangaf. In ‘De nieuwe democratie’ pleit WS voor een agenderende Raad van State (heb ik een hard hoofd in, maar elke poging is meegenomen bij een TK die bijna elk maatschappelijke probleem probeert te benaderen in termen van economische haalbaarheid).
  Zo uit mijn hoofd benadert WS de nieuwe correctmensch in eerder genoemd boek met de term ‘hyporeflexief.’ Als een spiegeling van wat jij verstaat onder politiek correct denken.

 179. 237

  @231: “Daartoe reïficeert het ‘culturen’ en neemt het afscheid van de culturalistische houding van gelijkwaardigheid van ‘culturen.’”

  Met het woord afscheid indiceert hij dat gelijkwaardigheid tussen culturen altijd zou hebben bestaan. Dan was er dus ook nooit een klassestrijd nodig geweest. In mijn beste weten is cultuur een breed gehanteerd begrip. Plat gezegd rangen en standen. En dat kun je ook bij mijn beste weten als een sjabloon over iedere bevolkingsgroep heenleggen. Maar misschien voert dit idd te ver op een vluchtig medium als dit blog. Of zoals Prediker eerder meldde, over een week zijn we het toch allemaal weer bvergeten. Overigens dank aan Predikers bijdrage, toch veel van opgestoken.
  Ik ga weer naar de populaire wetenschap. Veel leuker en minder tumultueus dan politiek.

 180. 238

  @237: Nee. Cultuur staat niet voor niets tussen aanhalingstekens. Wat Schinkel bedoelt is dat de ‘eigen cultuur’ als wapen wordt ingezet en afscheid wordt genomen van art.1 van onze grondwet. (wellicht gechargeerd mijnerzijds, maar eigenlijk denk ik van niet. In de context van het boek klopt het wel).
  Btw. Heeft IS ook een pretpark met een achtbaan?

 181. 239

  @Arjan: ik vertrouw die Willem niet. Hij verzint nieuwe woorden omdat Wilders het ook doet. Maar Wilders kan dat veel beter en hij is een slechts een sneue would-be-Wilders.

  Ik heb onlangs Johan van der Dennen ontdekt. Zijn onderzoek biedt voor mij meer basis. Hij neemt ook grote afstand van de politiek van de dag.

  http://rint.rechten.rug.nl/rth/dennen/dennen.htm

 182. 240

  @Arjan: maar ik ben ook voor afschaffing van artikel 1 van de grondwet in zijn huidige vorm. Ik wil weer naar de voor-1980 versie van artikel 1.

 183. 241

  @231: We hoeven de krant maar open te slaan om te zien hoe ver het al is, Chamberlarjan.

  http://www.dichtbij.nl/den-haag/regionaal-nieuws/artikel/4012680/vrouw-krijgt-steen-in-haar-gezicht-gegooid-aan-uitenhagestraat.aspx#

  En nee, culturen zijn niet gelijkwaardig. Ten opzicht van islamitische achterlijkheid is onze (nog) vrije Westerse samenleving veruit superieur. Reden om onze cultuur hier dominant te houden. Wil je achterlijkheid? Dan rot je maar op naar de IS.

 184. 242

  Wauw. De use-value van dit item van P. is laag, maar de exchange-value is hoog. Even zien of ik nog iets meer kan ‘valoriseren.’

  @239 Interessant. De tijd waarin wij leven beschouw ik als een overgangstijd die grofweg begon in 1966 zoals Michel Foucault beschreef in ‘De woorden en de dingen’ (de grond onder onze voeten is opnieuw in beweging; een soort herschrijving van de geschiedenis op epistemologische basis) en een sociologie op biologische basis die Frans de Waal rond 2050 verwacht. Kun je aangeven hoe Van der Dennen daarover denkt?

  @240 Mij is niet bekend wat die versie van na 1980 qua gelijkwaardigheid van ‘culturen’ veranderd heeft. Licht mij in.

  @241 Nee, dank je. IS heeft geen pretpark. Overigens komt IS voort uit Saoedi doodseskaders en werd ISIS vanuit het westen gesteund. Dat Chamberlain-etiket plak je maar op figuren als La Clinton en John McCain.

 185. 243

  @Arjan: “Kun je aangeven hoe Van der Dennen daarover denkt?”
  Nee, geen flauw idee.

  @Arjan: “… wat die versie van na 1980 qua gelijkwaardigheid van ‘culturen’ veranderd heeft”…. “
  Begin jaren 80 is het een “gij zult niet discrimineren” artikel geworden. Het artikel wordt bijna als heilig beschouwd en aanbeden in de politiek correcte kerk. Ik wil van dit achterhaalde dogma-artikel af.

 186. 244

  @223:

  En als je denkt dat je het hebt begrepen, dan ga je er nog een nachtje over slapen, en dan mag je me morgen vragen in hoeverre wat jij dénkt wat ik wil zeggen ook inderdaad overeenstemt met wat ik bedoel te zeggen.

  Uitgeslapen? Done. Kun je eens uitleggen wat je nu precies bedoelde te zeggen? Want in de eerste alinea’s heeft het er toch alle schijn van dat je je richt op xenofobie/racisme/spruitjesluchtaanbidders en wat niet al.

 187. 245

  @224 Hm, eens even denken hoor:

  kan ik nogmaals in Jip en Janneketaal uitleggen wat ik nu al minstens tweemaal in volstrekt helder Nederlands heb uitgelegd, zonder in herhaling te vallen?

  Eh, nee, en waarom zou ik ook?

 188. 246

  @243
  Goh. Discrimineren moet kunnen?
  Niet discrimineren ( en dan niet in de meest onschuldige zin van onderscheid maken, blauw is niet rood) is zoo pc bW (before Wilders) daar moeten we vanaf?

  Totdat je zelf echt tot de gediscrimineerde groep(en) gaat behoren?

 189. 247

  @246: Dat hoort bij de Peer Pressure group of is een pester. Dus dat houdt in dat zo’n persoon of gecalculeerd dat risico loopt en hoopt dat ze de hoepels weer over hem heen gaan gooien als het nieuwe slachtoffer word gekozen, of hij pest zelf en dan kiest hij als “WARE ALFA MAN RAAAAAH!” wel een slachtoffer :P.

  Dus ja, hij wil er van af want zo hoort hij er lekker bij… ;).

 190. 248

  @Sigi: Ik zeg niet dat discrimineren leuk is of dat het fijn is. Zeker als je er slachtoffer van bent dan is het niet leuk. Maar mensen willen gewoon zelf weten wie ze bijvoorbeeld wel/niet aannemen.

  Overigens, als ik gediscrimineerd word dan heet dat positieve discriminatie. Ook daar zal ik dan mee moeten leven, daar ben ik me zeker van bewust.

  Overigens komt ondanks de wetgeving gewone (=negatieve) en positieve discriminatie genoeg voor.

 191. 249

  @242: Dat etiket wordt geheel terecht geplakt op laffe wegkijkertjes. Zodat zij laten niet kunnen zeggen dat ze van niets wisten.

 192. 253

  @AltJohan

  Maar mensen willen gewoon zelf weten wie ze bijvoorbeeld wel/niet aannemen.

  Uiteraard. En op het moment dat je daar je bek over houdt dan kan niemand er iets aan doen, hoe racistisch je reden ook is. Als je het hardop zegt, daarentegen…

 193. 256

  @230: Ik ken mensen die hier geiintegreerde Moslims zijn en het liefst de grenzen zo snel mogelijk dichtgooien .. Sommigen van hen gaan zo ver dat ze om dat te bereiken twijfelen om op wilders te stemmen . De sociaal democratie wordt om de zeep geholpen door het huidige liberaal Brussel /Den Haag . Niet voor niks wil de UK uit de EU regelgeving .