1. 2

  Ik maak me er niet echt druk om. Deze partij, “Perussuomalaiset”, zijn dan wel nationalisten, de rest is dat ook. Ze hebben wel overeenkomsten met andere populistische partijen in Europa, maar deze Finnen zijn toch een wat mildere variant. Ook de mening op het gebied van buitenlanders is niet het monotone anti-islam geluid van bijvoorbeeld PVV. Het zijn alleen de kiezers waar ik me meer druk om maak. Die zijn vaak stukken meer radicaal dan de partij die ze nu steunen.

  Finland loopt in veel opzichten een beetje achter. Soms een boel. In heel veel opzichten is dat juist goed, want positieve trends komen dan weliswaar later, maar de negatieve zullen ook volgen. En daar zit ik niet op te wachten. De verkiezingsthema’s voor de komende verkiezingen zijn hier gelukkig nog dingen die er toe doen; het homohuwelijk; toetreding tot NAVO; belastingverhogingen en -verlagingen; de pensioenleeftijd en dan het hete hangijzer waar de “Echte Finnen” zo mee zitten, de steun aan eurolanden als Griekenland en Ierland.

 2. 5

  @4: Ik kan me daar wel wat bij voorstellen: Onder de Wilders-aanhangers kom je er ook de nodige tegen die vinden dat al het Marokkaans straattuig moet worden opgehangen (mag ook aan de ballen), iets dat je Geert nooit hardop zult horen zeggen. Waarom zou je in Finland geen aanhangers van gewelddadige “oplossingen” tegenkomen?

 3. 6

  Majava, ik onderken je observaties. Ik zie het ook meer als een Finse uiting van een Europees fenomeen. Ieder land krijgt het soort populisme dat het verdient. Frankrijk het harde hautaine racisme van het Front National, België het chaotisch neofascisme van het Vlaams Belang, Nederland de fascistoïde manipulatie van de PVV en Duitsland met omvloerste burgermans neonazisme van Sarrazin. Uiteindelijk wordt het gewoon oorlog, als de olie en het brood op is en dan zijn bepaalde bevolkingsgroepen zwaar de pineut (dit keer niet de joden).

  Maar afijn, de zon schijnt en de optimist in mij sluit niet uit dat het allemaal nog met een sizzer afloopt.

 4. 7

  @JSK: de xenofobie in Finland zou ik bijna algemeen willen noemen. Dat is logisch, met zo’n homogene bevolking die ook nog diep nationalistisch is. Het hoeft ook helemaal geen probleem te zijn, want onbekend maakt onbemind is het over het algemeen en dat kan makkelijk doorbroken worden. Alleen is aan de andere kant de sprong naar racisme makkelijk gemaakt. En dat is waar ik op inderdaad op doel.

  Het percentage buitenlanders is lachwekkend klein, maar toch zie je ook hier al dat er kleine problemen komen. Die hebben alles te maken met het op een kluitje wonen van immigranten. Finland heeft niet kunnen leren van andere Europese landen die deze problematiek al veel langer hebben. Jammer, want gemiste kans, ook al is het een moeilijk aan te pakken verschijnsel.

 5. 8

  @7: Tja, wat is makkelijker, als er in de gemeente 100 mensen met een ander kleurtje wonen en er komt er eentje bij of als er 0 wonen en er komt er eentje bij. Ik weet in ieder geval zeker welke van de twee eerder weggepest wordt.

 6. 9

  Bismarck, dat zeg jij nou wel, maar in Spijk (540 inwoners, Gelderland, weggestopt tegen de Duitse grens) stemmen ze ook massaal PVV, hoewel er geen ‘buitenlanders’ bij hen in de regio wonen. Ja, één Turk, een kapper, komt regelmatig langs om de dames te knippen; en die vinden ze daar allemaal geweldig. ‘Als ze nou allemaal zo waren als hij…’

  De redenering is daar dat de gemeentelijke voorzieningen teruglopen (kosten nieuwe wasmachine wordt niet in tegemoetgekomen door gemeente; scholen en buurtsuper weggesaneerd) en dat komt volgens hen doordat het geld van de overheid naar al die allochtonen in de grote steden gaat. En dan is er nog al die criminaliteit die ze op televisie zien en straks komt dat ook nog allemaal hun kant op… (ja, vast).

  Je kunt als ene Turk of Marokkaan of Afrikaan in Volendam best geaccepteerd worden. Dan heet het: Ja, maar dat is Ali, en die is ónze Turk, die is wel oké. Maar je moet dan wel net zoals zij doen en dan nog blijf je altijd voorwaardelijk geaccepteerd. Je moet niet te veel praatjes krijgen natuurlijk, want dan blijk je toch gewoon die buitenlander die zijn plaats moet kennen.

 7. 10

  Een probleem van de Finse cultuur is vooral ook dat deze zo gesloten is. Er is geen cultuur van “aanraking met andere culturen”. Veel Finnen gaan bijv. vnl. in eigen land op vakantie.

  Dat zijn geen dingen die 123 te veranderen zijn. Waarschijnlijk krijgt Finland dus dezelfde problemen als in de andere Europese landen. En dus ook dezelfde “oplossingen”.

  Tien jaar geleden werd Kannelmaki het getto van Helsinki genoemd. Het was de plek met de meeste buitenlanders (Somaliers, Koerden).
  Dat zal nu waarschijnlijk nog wel meer zo zijn.

 8. 11

  Na een afgewende aanvaring met een EDL supporter in hartje Wigan weet ik zeker dat het met een sisser gaat aflopen. Alleen komt het gesis vast van de lont van een spijkerbom vandaan. Het tribale is in de westerse cultuur duidelijk nog niet verdwenen.

 9. 12

  Het belangrijkste probleem van de Finnen is dat het leven er verschrikkelijk duur is, vooral na de invoering van de Euro (een kopje koffie kostte ineens maar liefst zes keer zo veel). Lange rijen voor gratis brood in Helsinki, en dat in die kou.

 10. 13

  “een kopje koffie kostte ineens maar liefst zes keer zo veel”

  Wat een onzin. Dat is helemaal niet waar.

  Het is een mythe dat Finland zo duur is. Toegegeven, woonlasten zijn behoorlijk hoog, maar verder valt het reuze mee, en is het leven in Greater Helsinki van vergelijkbare “duurte” als in de Randstad.

  Noorwegen: dat is pas duur!

 11. 14

  Die mythe heb ik meermaals aan den lijve mogen meemaken. Bij boodschappen moet je ruim twee keer zoveel geld meenemen als in Nederland.

 12. 15

  Wat een onzin. De EU heeft Finland betaalbare alcohol gebracht. Reden zat om pro-Europees te zijn dunkt me (als je tenminste helder genoeg bent).

 13. 16

  @micowoco

  Moest je vroeger dan voor de koffie eenderde betalen van wat je in Nederland betaalde?

  Waar doe jij dan je boodschappen? Bij de Stockmann wellicht? Of het buurtsupertje van Eira?

 14. 17

  Oh nee he. Niet weer een discussie over duur of niet. Eén comment zal ik er aan besteden. Het hangt er allemaal helemaal van af wat je doet. Of je als toerist komt, of je hier woont en waar je naar toe gaat. Het mag geen raadsel zijn dat woonlasten een flink deel van het budget opslokken. En aangezien daar nu veel variatie in zit per locatie, is het bijna niet te doen om er een algemene uitspraak over te maken. Als je alleen een boodschappenmandje uit de supermarkt neemt dan ben je hier naar schatting een derde duurder uit dan in NL. Flikker je er 6 biertjes bij dan gaat het snel richting het dubbele. Is nu eenmaal niet anders.

 15. 18

  Een belangrijk deel van de xenofobie in Finland wordt op de Russen geprojecteerd. Veel Finnen haten Russen tot op het bot. Niet zo vreemd als je de geschiedenis bekijkt.

 16. 20

  OK, kibbelen over duur of niet duur is lullig. Ik zal het allemaal wel gedroomd hebben, die kassabonnetjes en treinkaartjes.

  Als ik er ben, zie ik wel veel mensen die het financieel moeilijk hebben. En nee, Russen zijn er inderdaad niet populair. De Somaliërs, de Esten en Roemeense zigeuners evenmin, ook al hebben ze er van elk slechts ongeveer 500, bij wijze van spreken. (Meer heeft een handig populist ook niet nodig)

 17. 21

  @majava:

  Helemaal mee eens. Daarenboven zijn veel zaken niet 1 op 1 te vergelijken. Treinen zijn duurder, maar ze rijden wel altijd op tijd, en zijn schoon. Een volwassene met kinderwagen mag gratis in de bus. En die rijdt ook nog eens op tijd.

  @micowoco:
  Esten in dit rijtje? Dat zijn toch de Belgen van Finland?

  Als ik in Nederland ben, zie ik ook veel mensen die het financieel moeilijk hebben. Of bedoel je daarmee te zeggen dat armoede intolerantie bevordert?