Duizenden doden aardbeving Java

Een aardbeving van 6,2 op de schaal van Richter op Java heeft volgens de berichten meer dan 3.000 doden veroorzaakt. Sommige bronnen spreken al van 3.500 doden. Naar schatting 200.000 Javanen zijn dakloos geworden. Alle electriciteit is uitgevallen en het vliegveld is buiten werking wegens scheuren in de startbaan. In opdracht van de Indonesische president wordt het leger ingezet om zoveel mogelijk mensen te evacueren. De autoriteiten hebben vooral behoefte aan medische hulp omdat de vele gewonden niet meer in de overvolle ziekenhuizen behandeld kunnen worden.

De aardbeving vond diep in de zee plaats, vlak bij de kust op 17 kilometer diepte. Yogyakarta ligt 30 kilometer van de kust. Er was door de diepte geen risico op een tsunami. De vulkaan Merapi, die in het getroffen gebied ligt, is door de schok weer actief geworden. Veel omwonenden waren al geevacueerd wegens eerdere activiteit van de vulkaan.

Het Rode Kruis heeft een Gironummer 661 geopend voor stortingen, en zelf 100.000 euro ter beschikking gesteld. De Europese Commissie heeft drie miljoen euro toegezegd. Japan en Maleisië sturen medische teams, de VN noodtenten. Verder hebben Nederland, China, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië goederen en reddingswerkers toegezegd.

De beroemde grootste boeddistische tempel ter wereld, de Borubudur, is beschadigd, maar de omvang van de schade is nog niet bekend.

Update 28 mei: Zware aardbeving Nieuw Guinea (6,2).
Op Java zijn inmiddels meer dan 4.500 doden geteld en men vreest voor 10.000 doden. Hevige regenval bemoeilijkt reddingswerkzaamheden.

(volkskrant, Telekst 1, Teletekst 2, Telegraaf 1, Telegraaf 2, Trouw )

Reacties zijn uitgeschakeld