Duitsers in zee met Algerijnen

Terwijl twee weken terug het Nederlandse parlement stelde dat de Nederlandse overheid in gesprek moet gaan met landen rond de Middellandse Zee over de levering van electriciteit uit zonne-energie zijn de Duitsers en de Algerijnen al in full swing. Het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfarht (DRL) heeft vorige week al een samenwerkingsovereenkomst met de Algerijnse New Energy Algeria (NEAL) gesloten. De twee instituten gaan expertise uitwisselen om een snelle markt-introductie van thermische zonne-energie mogelijk te maken. De samenwerking richt zich allereerst op een in 2009 te openen hybride 150 MW zon-gas energiecentrale bij Hassi R’mel, 420 kilometer ten zuiden van Algiers. Een deel van de opgewekte energie kan gebruikt worden voor de ontzilting van zeewater, dus ook de landbouwsector in Noord-Afrika zou hiervan kunnen profiteren. Toekomstige centrales van 200MW zullen in staat zijn om 250.000 mensen van electriciteit te voorzien en 50.000 mensen van drinkwater. Geen wonder dat de Algerijnse overheid de ontwikkeling van zonne-energie stimuleert met gunstige belastingtarieven. En Den Haag… is er al gebeld met Tripoli of Rabat?

 1. 2

  Je zou verwachten dat ‘onze’ Marokkanen allang dergelijk initiatieven hebben ontplooid en instituten en consortia in het leven hebben geroepen die dagelijks de deur platlopen bij SenterNovem.

 2. 3

  Algerije?

  Er was toch een probleem met Algerije?

  O-ja, nou weet ik het weer!

  Algerije is een moorddadige dictatuur waar iedereen die een afwijkende mening heeft, tegen de muur wordt gezet!

  En jij wilt dat Nederland Algerije gaat helpen om elektriciteit op te wekken?

 3. 4

  Kort door de bocht @richard..het zijn de dissidenten die moordend door het land trekken, niet van regeringswege.

  Mooi plaatje boven de post, hoe ziet het eruit na een dagje salterend zand vraag ik me af.
  Voorbeeldje, een muurtje in dat gebied..links op de pic. Elke dag moet er een shovel langsheen om het zand van de nacht van het muurtje te verwijderen.

 4. 5

  Meer Europese samenwerking en dan niet met de oud-kolonisator zou Algerije goed kunnen doen. Het is hypocriet om deze initiatieven af te slaan en wel vrolijk doorgaan met het importeren van olie uit Saoedi-Arabië.

 5. 6

  @3 Algerije is een belangrijke exporteur van gas (waarbij we ook al hebben misgegrepen overigens) , dus we proberen zowiezo economische banden aan te knopen.

  Daarnaast handelt Duitsland volgens mij ook vanuit eigenbelang. Daar Duitsland de belangrijkste zonne-energie industrie heeft, is het voor hen van belang om hun expertise te exporteren en dit soort landen dus afhankelijk te maken van Duiste techniek. Dus niet echt sprake van ‘helpen’ in mijn ogen.

  Als ze dan eenmaal afhankelijk zijn, kan je wellicht ook nog eens beginnen over mensenrechten en zo. Nu zijn we in Europa naast het Russische gas van hun gas afhankelijk, en in die afhankelijkheidspositie praat het toch een stuk lastiger.

 6. 7

  Wat je zegt @Carlos. Samenwerken is altijd goed..den haag, wordt het ooit nog eens wat daar:(

  Prachtig land, fijne mensen ook..Ahlan wa Sahlan.

 7. 8

  @3: Moorddadigheid van het regime en de potentie om relatief goedkoop energie te leveren lijken wel goed gecorreleerd. Zoals al door anderen opgemerkt heeft Nederland in het verleden en heden ook niet al teveel morele overwegingen laten meewegen in het handelen met energieleveraars.

  Het zou op zich goed zijn om daar verandering in te brengen, maar dan moet je wel de keuze maken om je morele gelijk het waard te laten zijn dat de energie flink op randsoen moet, ook voor je industrie (en dan nog moet je rap op zoek naar alternatieve energiebronnen).

 8. 10

  Den Haag heeft hier geen tijd voor. Die “fossiele underachievers” vechten om god en olie. Nee, van Nederland moest de wereld het weer es niet hebben.

 9. 11

  @Maup: volgens mij staan er nog maar weinig CSP’s in Duitsland, dus dat zal wel meevallen met die export plannen.

  @Cole: “onze” marokkanen zijn al te veel ingeburgerd, en daardoor te dicht bij den haag geweest. Indolentie werkt soms aanstekelijk. En de andere marokkanen kan het geen **** schelen of de Nederlanders in de toekomst elektriciteit hebben of niet.

  @* leve de hypocrisie, hoegâ, hoegâ, hoerâ!

 10. 12

  @9: Ik heb geen moeite gedaan om de correlatie nou eens echt te achterhalen Larie, tis gewoon puur op grond van toevallige waarnemingen.

 11. 15

  Wat maup zegt: de Duitsers zijn uberhaupt in staat de Algerijnen iets dergelijks aan te bieden, wij niet. De oproep van Carlos aan ‘Den Haag’ is dus een beetje loos. Misschien kunnen we kabels leggen in de Middenlandse Zee.

  @6: Waarom hebben we Algerijns gas nodig?