Duitsers in verzet

Dossier:

ELDERS - Duizenden Duitsers gingen de afgelopen week de straat op om te protesteren tegen de anti-corona maatregelen van de regering.

De grootste demonstratie was afgelopen zaterdag in Stuttgart. Ook in Berlijn, München, Frankfurt, Keulen en Saarbrücken (foto) gingen demonstranten de straat op. Tegen de vrijheidsbeperkingen van de ‘lockdown’, of wat er nog van over is, en tegen de pers. De protesten komen uit alle hoeken van links tot rechts, uit de anti-vaccinatiebeweging en van aanhangers van complottheorieën. Gezamenlijk trekken ze op tegen de regering. Politici van de huidige regeringscoalitie van SPD en CDU/CSU waarschuwen voor het misbruik van de crisis door extreemrechts. De AfD-fractie in de Bondsdag is overigens verdeeld. De fractieleiding staat achter de regeringsmaatregelen, de rest spreekt -waarschijnlijk met grote delen van de achterban- over een ‘samenzwering’ waarin een ‘betrekkelijk lichte griep’ verkocht wordt als dodelijk virus.

Michael Kretschmer, voor de CDU minister-president van het Oost-Duitse Sachsen  ziet ook wel het gevaar van misbruik van de crisis. Maar hij keert zich tegen de neiging om alle demonstranten over een kam te scheren. Woensdagavond was er een betoging in het Sachsische Pirna, aangekondigd als ‘wandeling’. Tweehonderd mensen kwamen tegenover een even groot aantal agenten van de oproerpolitie te staan. Een groep gewelddadige demonstranten ging de strijd aan waarbij een agent gewond raakte.

Tegen de pers

Het anti-corona protest richt zich behalve tegen de politie ook tegen de pers. In Berlijn werd een cameraploeg van het satirische tv programma Heute Show aangevallen door een groep hoodies met knuppels en ijzeren staven. Verschillende mensen raakten gewond, waarvan enkele ernstig. De extreemrechtse voormalige tv-presentator Ken Jebsen had de dag tevoren op zijn website het vermoeden geuit dat het ZDF-programma de demonstranten belachelijk wilde maken. Jebsen is een notoire verspreider van complotten. Hij was niet langer welkom bij de Berlijnse omroep vanwege beschuldigingen van antisemitisme.

Bij een andere demonstratie in Berlijn werd een journalist van de ARD aangevallen. Omstanders probeerden de aanvaller uit de handen van de politie te houden. Initiatiefnemer was hier de schrijver van vega-kookboeken Attila Hildmann, ook een verspreider van complottherieën rond Covid-19. Hildmann gelooft dat de pandemie uitloopt op een nieuwe wereldorde. Hij heeft aangekondigd deze met wapens te zullen bestrijden.

Misbruik van angst en onzekerheid

Je kunt eenvoudig voorbij gaan aan alle gekkies die het coronavirus misbruiken om propaganda te maken voor eenvoudig te weerleggen onzintheorieën. Maar in hun vijvers op sociale media wordt ook gevist door radicaal rechts. Wie uit is op destabilisering van de politieke verhoudingen, rechtstreeks of indirect via aanvallen op de Lügenpresse, grijpt de heersende angst en onzekerheid over het coronavirus met beide handen aan. De regering kan in dit stadium moeilijk volledige zekerheid bieden over het verloop van de pandemie. Het is niet moeilijk vragen op te roepen over de effectiviteit van de genomen besluiten. Een sluimerend gebrek aan vertrouwen in de overheid kan onder invloed van een constante stroom van schimpscheuten tegen de autoriteiten en hun ‘lakeien’ in de media uitgroeien tot een stevig wantrouwen tegen de staat, de democratie en alles wat daarmee samenhangt.

Geef ze geen ruimte!

Veel hangt af van de wijze waarop de autoriteiten en media op kritiek en protest reageren. Met het verdacht maken van critici loopt men het risico van een averechts effect, maar dat ziet men in Duitsland anders. In Der Spiegel heeft Anne Haeming er na het optreden van een criticus in de talkshow van Sandra Maischberger geen moeite mee grote woorden te gebruiken:

Wie fascisten uitnodigt voor een discussieronde legitimeert hen en hun standpunt . Dus wie ruimte geeft in talkshows aan iemand die de demonstranten vriendelijk “bezorgde burgers” noemt, die Covid-19 vier maanden na de pandemische golf in Wuhan nog steeds gelijkstelt aan griep (…) laat onverantwoord veel ruimte voor mensen die weigeren de realiteit te accepteren

Groei van extreemrechts

De realiteit is dat extreemrechts groeit in Duitsland en dat steeds meer mensen zich zorgen maken over het geweld dat daarmee gepaard gaat. Deze week is een 45-jarige onderofficier van het elitekorps van het Duitse leger gearresteerd die een heel wapenarsenaal in huis had. De militaire inlichtingendienst voert een onderzoek tegen ongeveer 550 militairen van het Duitse leger wegens rechtsextremisme. Het elitekorps is berucht vanwege de vele probleemgevallen.

Het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), de inlichtingendienst die het naleven van de grondwet in de gaten moet houden volgt ook bepaalde groepen in de AfD. Dat heeft er onder andere toe geleid dat de informele Flügel van rechtsradicalen onder aanvoering van Björn Höcke is opgeheven, althans dat was de bedoeling. De BfV heeft zich nu gericht op Brandenburg en dan met name op de AfD leider daar, Andreas Kalbitz, een rechtsextremist volgens de inlichtingendienst.

Wie nu in Duitsland net als -of samen met- van rechtsextremisme verdachte figuren de regering bekritiseerd vanwege haar maatregelen tegen het coronavirus loopt al snel het risico voor fascist uitgemaakt te worden. Net als vijf jaar geleden in de vluchtelingencrisis gaat het bij de buren ook nu weer hard tegen hard.

Reacties (21)

#1 Le Redoutable

De Gekkies zitten over het hele politieke spectrum ze zitten net zo goed op extreem links, ik denk niet dat je hieruit op kan maken dat extreem rechts groeit: https://joop.bnnvara.nl/opinies/mondkapjesgate

De getroffenen van Corona slaan overal toe, dus dat is niet te ontkennen. Ik zie dan ook niet helemaal hoe je de politieke verhoudingen er mee destabiliseert, het zijn meer groepen op de uitersten die consequent B roepen als de autoriteiten A roepen. Het toont alleen maar aan hoe dom die uitersten zijn, de er aan gelieerde partijen zakken ook als een baksten in de peilingen. Wel zie je deze frustratie langzaam doorsijpelen naar de gematigde oppositie.

Fascisme roepen is tegenwoordig een mode verschijnsel zelfs de JOVD gebruikt het tegenwoordig, in dit geval is het nog minder toepasbaar want tegen de lock down protesteren is juist anti autoritair eerder libertair. Noem ze gewoon bij hun naam gekkies, al dan niet met links/rechts er aan toegevoegd. En als die gekkies zich niet aan de Corona maatregelen houden hebben betalen ze zelf de prijs, zie Trump en de VS.

 • Volgende discussie
#2 majava

@0: Je noemt het wel, “De protesten komen uit alle hoeken van links tot rechts,…”, maar dan komt de nadruk verder vooral op extreem rechts. Nu is dat in meerderheid het geval met de protesten tegen vrijheidsbeperking, maar de zendmast-terroristen komen volgens mij toch echt uit extreem linkse hoek en ik zie die niet als minder gevaarlijk. En waarom ik die laatste eikels ook echt wat meer aandacht zou geven in je artikel is omdat ze net als die freedom-maniakken zijn opgehitst door internetbronnen.

Wellicht zou dat nog eens een vervolgartikel kunnen worden: hoe het internet sociale onrust voedt. De enige reden dat men in de begindagen van de coronacrisis toiletpapier ging hamsteren was beelden uit bijvoorbeeld Australie. Die demonstraties: de VS. Durf te wedden dat er genoeg waren die dachten ‘gvd, waarom heb ik eigenlijk geen AR-15?’.

Niet gerelateerd tot corona, of extreme politieke voorkeur, maar wel met trending-idiocy: eikenbomen voorzien van een band folie en, sinds kort, kleefband. Helpt geen zier tegen eikenprocessierups, kills van alles wat nuttig is, inclusief vogels en vleermuizen. Weer een prachtig staaltje van we weten het beter.

Ook dat zet aan tot denken wat men als overheid zou moeten en kunnen doen om dat soort flash-eigenrichting van eencelligen te voorkomen. Dit is 2020 en als je als overheid nu nog wordt verrast door al deze fenomenen, dan leef je onder een steen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 6822

@2: Hoe kom jij tot de veronderstelling dat 5G dummies uit “extreem linkse hoek” komen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

Iedereen die mensen die met knuppels en ijzeren staven journalisten aanvallen “bezorgde burgers” noemt, heeft zich voor elk debat gediskwalificeerd en verdient het om inderdaad nergens voor een camera uitgenodigd te worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Spam

Wat mij vooral verontrust is dat er een hoop naar complottheorie neigend materiaal wordt gedeeld op de sociale media door vrienden en kennissen van me waarvan ik voorheen nooit had kunnen vermoeden dat ze bevattelijk zouden zijn voor dat soort onzin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 majava

@3: Correct dat het een veronderstelling is. De 5G gasten houden zich ook bezig met figuren die bezig zijn met lichamelijke energie en healing, reiki, aura’s en meer van die bs. Het beste voorbeeld is nog wel die ene echte vriend en ex-collega uit het verleden, die fanatiek links is, maar op Facebook steeds meer met chemtrails, 5G straling, evil corporate conspiracy shit etc. kwam aanzetten. [edit]volstrekt overbodige persoonlijke aanval[/edit] Hij ging exit voor mij toen ‘ie kwam met de fucked-up “joden kozen zelf voor de trein naar de kampen” machinatie. Jammer dat unfriend-en alles is wat je kunt doen. Je kunt niet iemand’s profiel in de hens steken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 beugwant

Tja, die moffen doen de dingen die ze doen nu eenmaal graag gründlich. De keerzijde daarvan is, dat de hakken ook stevig in het zand kunnen gaan.
De protesten tegen de coronamaatregelen gaan imho ook niet zozeer tegen die maatregelen zelf, als wel tegen de regering an sich. De neoliberale tweedeling in de samenleving is ook aan Duitsland niet voorbij gegaan en er heerst een terechte en groeiende onvrede onder de bevolking. Het aantal Duitse daklozen is schrikbarend toegenomen. Zeker in het oosten was dat niet wat de mensen bij de Val van de Muur voor ogen hadden: de vingerwijzingen naar de achtereenvolgende regeringen zijn wat dat betreft terecht. Dat de rechtsextremisten toch die kiesdrempel van 5% hebben weten te halen, hebben de machthebbende middenpartijen dan ook helemaal aan zich zelf te danken: ze hebben er zelf de voedingsbodem voor geschapen.

Net als in Nederland hebben de geheime diensten zich veel te lang gefocust op extreem links en kon het andere eind van het spectrum ongestoord zijn gang gaan. Wehrsportgruppen, anyone? Wat daarbij mee moet hebben gespeeld, is dat sommige stromingen binnen die diensten geheel niet en andere oververtegenwoordigd waren/zijn.

Dat de leden van een elitekorps zich beter voelen dan de rest, tja hoe zou dat toch komen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jos van Dijk

In Duitsland zijn de zorgen over misbruik van de crisis door extreemrechts groter dan zorgen over anti-vaxers en linkse samenzweringstheorieën. De groei van het aantal gewelddadige antisemitische incidenten heeft daar ook alles mee te maken.

In Nederland is de groei van extreemrechts nog in het stadium van incidenten op sociale media. Maar ook hier past de nodige waakzaamheid, zegt de AIVD.

@2: terroristen is wel een groot woord voor de anti 5G activisten

@4: het ging bij Maischberger om een cabaretier die de coronacrisis wat minder ernstig nam dan de regering; hij had niets met de aanval op journalisten te maken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 majava

@8:

terroristen is wel een groot woord voor de anti 5G activisten

Het is gechargeerd, inderdaad, maar hoe noem je de figuren die zendmasten in brand steken en zo de mogelijkheid om met politie, brandweer en ambulances in contact te komen onmogelijk maken? Ze komen uit dezelfde pool met activisten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: Ik noem dat toch gewoon terroristen hoor. Hun geweld heeft in ieder geval volgens de wet een terroristisch oogmerk:
“het oogmerk om de bevolking of een deel der bevolking van een land vrees aan te jagen dan wel een overheid of internationale organisatie te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden, dan wel de politieke, constitutionele, economische of sociale structuren van een land, of een internationale organisatie ernstig te ontwrichten of te vernietigen”.

Het met geweld afdwingen van het niet implementeren van 5G is het doel, het ontwrichten van economische en sociale structuren (aanvallen op de belangrijkste communicatie-infrastructuur) is zelfs middel daarin.

Het zelfde geldt trouwens ook voor mensen die ijzeren staven en knuppels meenemen naar demonstraties om er journalisten mee het ziekenhuis in te slaan.

Los daarvan is iedereen met een beetje historisch besef die de term Lügenpresse gebruikt niet goed bij zijn hoofd. Je mag toch inmiddels wel weten hoe beladen die term is en welke verdenking je met het gebruik van dat woord over jezelf afroept (dan moet je dus bijvoorbeeld ook niet gaan huilen als iemand je voor een neonazi aanziet).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 6822

@6: Ik lees nog niets links. Healing, reiki en wat dies meer zij heeft geen kleur.
Al is de kruisbestuiving rechts new-age helemaal geen onbekende.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 AltJohan

Ik heb best veel op mijn facebook die tegen 5G zijn. De gekste dingen worden beweerd.

Ik heb wel idee dat de anti-5G geluiden stiller zijn geworden met het in de fik steken van masten. Weinigen willen daar mee geassocieerd worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 6822

My point proven: AltJ’s vrienden zijn de 5 G’ers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 majava

@13: Damn, I give up.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 6822

@14: Haha, ja sorry, was kat in ’t bakkie

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Judith

@3:

Vraag me ook af wat het nou extreem links hoek is, extreem?
Hoe dan?

@0: Je moet niet extreem rechts niet steeds groter maken dan het al is. Dan maakt iedereen indrukwekkend. Grote idioten kunnen erin springen. Dan vraagt soort journalist er zelf om!!! Oppassen!!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 AltJohan

@6822: er is veel verdeeldheid. De ene helft ontvriendt soms de andere helft. Ik hou me op Facebook een beetje op de vlakte, dus ik zie nog beide kanten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Cerridwen

@11: Het klopt dat in de gekkie-hoek politieke kleur nogal doorelkaar gaat lopen, maar we hoeven de invloed van (extreem)linkse ideeën onder anti 5g en anti-vaxx ook niet te downplayen. De liefde voor de natuur gaat maar al te vaak over in de natuur als intrinsiek beter of heilig beschouwen, en technologie en menselijk ingrijpen wordt gewantrouwd en moet wel slecht zijn.

Ook linkse mensen moeten de grens tussen zin en (gevaarlijke) onzin blijven bewaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jos van Dijk

Update: Het landelijke bestuur van de AfD heeft gisteren zijn Brandenburgse voorzitter Andreas Kalbitz geroyeerd wegens zijn deelname aan een inmiddels verboden extreemrechtse jeugdorganisatie. Kalbitz gaat zijn royement aanvechten. Het bestuur vreest dat de hele partij onder toezicht van de Verfassungsschutz zal blijven als de meest radicale vleugel niet wordt geweerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 6822

@18: Niet downplayen? Downplayen is een vooringenomen woordkeuze in dit geval, dat vooronderstelt dat ontkennen bezijden de waarheid is. Dat laatste durf ik te ontkennen. Links radicaal gedachtegoed is één van de meest geslaagde pogingen een wereldbeeld op te bouwen tot een coherent en consequent geheel. Flappies die uit “liefde” voor de natuur” die natuur als intrinsiek “goed” gaan beschouwen, vallen volledig buiten coherentie en consequentie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Frank789

@6: Als die zendmastverbranders uit de hoek van Wanttoknow of Ninefornews komen, waar met grote regelmaat werd opgeroepen die dingen in de fik te steken, naast andere oproepen tot geweld, als ze uit die hoek komen zijn het vrijwel zeker zeer rechtse types die het alleen onderling niet eens zijn of Trump nu hun held is of toch eigenlijk controlled opposition is omdat hij niet ver genoeg gaat.

 • Vorige discussie