Dude, that’s gay

Af en toe was er een milde homo-erotische hint te vinden in de songteksten van Faith No More
Malnutrition, my submission
You’re the master and I take it on my knees
Ejaculation
Tribulation
I SWALLLOW, I SWALLLOW, I SWALLLOW, I SWALLLOW

Als je bedenkt dat de metal-scene voor iets van 90% bestaat uit mannen met strakke broeken, zou je verwachtten dat het stikt van de nichten bij elk optreden, maar je hoort er bijna nooit wat van. In de songteksten al helemaal niet, uitzonderingen als FNM en Tool daargelaten. Decibel Magazine interviewde homosexuele metalheads over het leven in een omgeving die het woord ‘gay’ als scheldwoord gebruikt. Met Lowlands in aantocht hebben we allemaal muziek in het hoofd, vandaar.

 1. 2

  Ach, waarschijnlijk zijn die Lordi monsters ook nichten… Oh en de frontman van Placebo is toch ook een nancy boy? Maar ga dat optreden op Lowlands toch zeker niet missen!

 2. 3

  Een van de hogere metalgoden, Rob Halford (ex Judas Priest frontman, voor de onwetendenen), is openlijk homo, en is toch nog steeds behoorlijk populair in de metal scene.

  Ik zit redelijk dicht op de metal scene en moet zeggen dat ik nooit heb gemerkt dat daar meer (of minder) homohaat zou zijn dan in andere gropen in de samenleving. Het taalgebruik is af en toe wel eh… nou ja. Maar volgens mij getuigt dat meer van gebrek aan woordenschat bij (metal)pubers dan van echte homohaat.

 3. 6

  Die kerel van Lordi is toch pas met een vrouw getrouwd???

  En de oorspronkelijke betekenis van gay is vrolijk. Anders was the gay twenties wel een hele rare periode in de amerikaanse geschiedenis.

 4. 7

  Als je een scheldwoord te vaak gebruikt verliest het zijn kracht. De term ‘gay’ in “metal-speak” is IMHO verwaterd tot een soort ‘uncool’, het heeft nog weinig met homosexualiteit te maken. Ik vermoed dat de meeste homosexuelen (zeker binnen de scene) er zich niet erg door aangesproken voelen eigenlijk.

 5. 10

  @7: Hmmm… afstomping. Ik denk het niet dat iemand ooit echt aan een scheldwoord kan wennen.

  Dat je er niet meer op reageert betekent nog niet dat het je niets meer uitmaakt.

 6. 11

  @9 dat zijn songteksten, dat is nog weer wat anders denk ik. Bepaalde bands binnen het genre schrijven bewust zo grof en kwetsend mogelijke teksten. Dat zal deels ook wel met haat te maken hebben denk ik, en misschien is het ook inderdaad wel zo dat fans van dat soort bands homophoben zijn. Maar dit zijn enkele bands, dat wil niet zeggen dat de meerderheid van de metal scene zo is, natuurlijk.

  @8 nee, mijn argument is dat dat de meeste metallers die het woord ‘gay’ bezigen niet perse homophobisch zijn maar het gewoon zonder verder over de betekenis na te denken als scheldwoord voor van alles en nog wat gebruiken.

  De implicatie van het artikel lijkt te zijn dat iedereen die gay als scheldwoord gebruikt automatisch een homohater is. Ik ben het daar dus niet mee eens.

 7. 13

  Er is denk ik geen metal fan, hetro of homo, die binnen de metal scene de term ‘gay’ nog ziet als iets dat met homo’s te maken heeft. Het is zoals reeds vermeld in de comments hier, en ook in het artikel, eigelijk niets meer dan een andere term voor ‘niet cool’ geworden. En er zijn ook genoeg metal fans die zich daar soms beetje voor schamen, maar uiteindelijk neemt niemand het serieus.