Drinkwater uit de golven

Osmose rules the waves Het Australische bedrijf Energetech heeft een machine ontwikkeld die vanuit zeegolven drinkwater maakt. Conventionele ontzoutingsfabrieken gebruiken elektriciteit om de omgekeerde osmose opgang te brengen. Maar in de nieuwe machines wordt de druk van de golven direct aangewend voor de osmose: wat minder energieverlies betekent dan in het geval dat van golfkracht eerst elektriciteit moet worden gemaakt. Uiteraard wekken de machines ook nog elektriciteit op. Energetech estimates that it will produce at least 500 MWh annually — possibly up to 1,500 MWh — and about 2,000 liters of fresh water every day (WorldChanging). Een aardige toepassing voor kleine eilandstaatjes in de Stille Zuidzee ?

Lees nu ook: Eerste golfenergie centrale in aanbouw (Sargasso, 22-05-05)

 1. 2

  Elegante combinatie. Toch is de waterproductie niet zo gek veel. Hoeveel personen kun je bedienen met 1500 MWh? Hoeveel met 2000 liter water (100?). Beetje aanvulling is misschien nodzakelijk.

 2. 4

  Mja, niet dat ik de pessimist wil uithangen, maar wat voor gevolgen heeft zo’n ding op de kust? Je beinvloed natuurlijk golfbreking en dergelijke… Daarnaast wat doet het met je plaatselijke fauna? Die eilandstaatjes zijn qua voeding vrijwel geheel afhankelijk van visvangst en het ding produceert iig. geluid en zal daarnaast mogelijkerwijs ook de waterstromingen aanpassen (en misschien zelfs vissen kunnen vermorzelen met die turbine?)

 3. 6

  Dat is wat progressieve economen en ‘derde wereld’ idealisten ( anti-honger, pro- landbouwproduktie en veel meer irrigatieprojecten met behulp van osmose centrales op zee) de natuur conservatisten lobby verwijten. Men torpedeert a-priori technische vooruitgang omdat het de ecologie bedreigt. Hoeveel hongerdoden en achterstand of gebrek of chronische armoede en oorlog(en) is dat hen waard. Veel, heel veel, die ecologie -puriteinen zijn conservatief en racistisch tot in het merg. Met meer van deze osmose/ waterkrachtcentrales verspreid langs de Afrikaanse kusten ( miljarden investering in infrastructuren) kan theoretisch in een _regelmatige_ watervoorziening en allround irrigatie van landbouwgronden, ook op de braakliggende binnenlanden worden voorzien. Het kan bijdragen in de moderniseringe nontluitng van Afrika als continent. De opbrengsten ge herinvesteeerd in andere infrastructuur, rioleringen, behuizing,railwegen, vliegvelden, elektra en bekabeling ,etc.
  Of de westerse economie de ‘gevaren/voordelen van meer concurrentie’ ( ideologisch liberaal standpunt) door een producerend afrika toelaat is uiteraard al beslist. De burgerij zal nooit willen delen.

 4. 8

  nove: Voorheen werd gerept over eilandstaatjes. Daarnaast heb ik het niet over ecologie, maar over economie en veiligheid:
  -Als de stromingen veranderen, spoelen de eilandjes weg, heb je wel stroom en water, maar geen onderdak meer.
  -Als stromingen vissen verjagen, heb je geen eten meer, ook dat lijkt me belangrijker dan stroom…

  Daarnaast stel ik alleen de vraag. Misschien valt het ook wel mee, maar het moet in ieder geval onderzocht worden!