Drie Klovendam bereikt hoogste punt

drieklovendam.jpg Deze week bereikt het onstuitbare China weer een tussentijdse mijlpaal op weg naar een glorieuze toekomst als de damwand van de Drie Klovendam haar hoogste punt bereikt. Acht maanden eerder dan volgens het bouwschema, want zo doen ze dat in China: niet lullen maar poetsen. De Chinese media blazen reeds de loftrompetten over de dam die tenminste 15 miljoen mensen gaat beschermen tegen de grillen van de Moeder Natuur nu de afvoer van de Yangtze rivier is beteugeld (shanghaidaily.com). Dat er voor de aanleg van de dam bijna 2 miljoen mensen gedwongen moesten verhuizen (IRN.org) kan dus moeiteloos worden meegenomen is deze magnifieke win-win situatie. Als in 2009 de laatste werkzaamheden aan de 2,5 kilometer lange Drie Klovendam zijn voltooid bezit China de grootste stuwdam op aarde die met 26 generatoren 84,7 miljard kWh per jaar gaat leveren, hopelijk. Dit object is zo robuust ontworpen dat het militaire én terroristische aanslagen met atoombommen zou moeten kunnen doorstaan (xinhuanet.com). Zodat zelfs Amerikaanse studenten er naartoe durven te komen (foto). Dus gezeur over geld en milieu willen we nu even niet…

 1. 2

  Deze darmwand is zo robuust ontworpen dat het militaire én terroristische aanslagen met atoombommen zou moeten kunnen doorstaan. Zodat zelfs Amerikaanse studenten er naartoe durven te komen.

  Hmm

 2. 3

  Ze hebben een evacuatie-plan mocht er onverhouds een atoombom ontploffen:

  “He said that China took into consideration how to deal with military attacks when the project was first designed. In November last year, China staged an anti-terror drill at the construction site and instituted emergency plans for terrorist attacks by regular weapons or nuclear weapons.”

 3. 7

  Grootste dam ter wereld ligt in Brazilie, de Itaipu dam.
  Niet wat betreft hoeveelheid bouwmateriaal maar wel qua lengte en energieproductie (wat voor een dam het belangrijkste criterium is).

 4. 8

  Nouja, er gaan anders elk jaar wel vrij veel mensen dood aan het buiten de oevers treden van de Yangtze. Er is natuurlijk wel een reden waarom dit gedaan wordt.

 5. 10

  De chinezen zullen er inderdaad anders over denken. Waar ook wel wat voor te zeggen valt. Itaipu heeft bijvoorbeeld geen sluizen en is veel minder hoog. Maar de energie productie is 84 om 93. Het chinese argument is dan de de drie kloven dam onderdeel is van een serie van dammen waardoor de productie toch in chinees voordeel uitvalt.
  Wat betreft de lengte; Itaipu is ruim drie keer zo lang.
  Zo zijn er voor beiden argumenten om de titel te claimen.