Het is tijd om de NSA op te splitsen

Dossier:

OPINIE - Volgens Bruce Schneier is het tijd om de NSA op te splitsen en de verschillende onderdelen op de juiste plaats en opererend binnen de wet te positioneren.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Derpjan

De meeste Amerikaanse inlichtingendiensten moeten worden opgeheven en het totale budget ernstig verlaagd. Een andere zorgwekkende ontwikkeling (waar je in Nederland nooit over hoort) is de militarisering van de Amerikaanse inlichtingen. JSOC is ooit opgericht als gezamenlijk commando voor de Amerikaanse elite-eenheden, het is tegenwoordig een klein leger met eigen inlichtingencapaciteiten dat veel minder gecontroleerd wordt dan de CIA, wiens paramilitaire vleugel veel kleiner is dan JSOC en ook minder materieel heeft. JSOC en de NSA kunnen samen allerlei dingen doen die eigenlijk niet mogen of strenger gecontroleerd zouden moeten worden. Het is een geweldig wapen om de Taliban en dergelijke te bestrijden maar zonder voldoende toezicht ook de nachtmerrie van iedere democratie.

#2 Bismarck

Ja laten we de NSA splitsen, want er zijn nog niet genoeg spionage/veiligheidsdiensten (lees ongecontroleerde koninkrijkjes met miljardenfinanciering) in de VS.

#3 Gladiool

En wat kan Nederland (Europa?) hiervan leren? Dat netwerken en data (encryptie) openlijk beveiligd dienen te worden, ook tegen NSA inbraak. Dat betekend ook dat Nederland zich niet moet laten intimideren door Amerika. Sterker nog, een goed beveiligd Nederland kan dan als partner bij vredesmissies en terrorismebestrijding als zeer betrouwbaar blijken. En ook zou Nederland het hier zo geroemde ‘eigen kracht’ geen holle woorden laten blijken te zijn. Maar ach, eigenlijk zijn wij Nederlanders in werkelijkheid een stel slappelingen die altijd leunen of wijzen op anderen. Strijden met open vizier zit helaas niet in onze volksaard, en daarom zijn we gewoon een stel stiekeme onderkruipsels. Van hoog tot laag maar met dat verschil dat hoog de meest laffe en onbetrouwbare is. En geloof me, de deur op een kier laten is laf.

#4 Derpjan

@2

Als je het stuk leest zie je dat Bruce Schneier voorstelt de NSA op te delen en die delen dan bij andere diensten onder te brengen, diensten die strenger gecontroleerd worden. Uiteindelijk is er dan 1 koninkrijkje minder en is de gemdidelde controle versterkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*