1. 1

  Hier Hahahaa! uit Amsterdam ;-)

  Als we trouwens zo gaan lullen zou eerder Utrecht nog hoofdstad moeten zijn want veel centraler in het land liggend en bovendien ook nog eens veel ouder.

 2. 4

  Kan, met het oog op klimatologische veranderingen, niet beter een hoofdstad gekozen worden die BOVEN zeeniveau ligt?

 3. 7

  @6: nou ja, zo’n 200 jaar geleden was het geloof ik geen groot nieuws, toen Amsterdam op SLINKSE WIJZE hoofdstad werd door te COLLABOREREN met de FRANSE ‘Koning’. Dubbel verraad, want op deze wijze werd ook nog eens de REPUBLIEK verkwanseld!

 4. 8

  @ #6 Remco:

  Helaas geen primeur. Winchester was bijvoorbeeld de hoofdstad van Engeland totdat William the Conqueror het in London veranderde na zijn overwining (1066).

 5. 9

  Elders al eerder voorgesteld: alle gemeenten een keer hoofdstad van nederland. Begin met het noodlijdende Pekela.
  Het is niet alleen veel democratischer, maar je leert japanners en amerikanen ook dat nederland meer is dan emsterdem of duh heek. Eens kijken of ze Wymbritseradiel ook over de tong krijgen.

 6. 10

  @5 Alle belangerijke stukken van Den Haag liggen boven het zeeniveau. In geval van watersnood zou de hoofdstad dan wel op een nieuw waddeneiland liggen.

 7. 11

  David: afdeling Utrecht hier!

  Ik stel voor Enschede als hoofdstad te nemen. Veel centraler in Europa, een universiteit en geen polder- of bekakt Nederlands. Zwolle en Amersfoort zijn mijn tweede en derde keus. (Geen Utrecht? Nee joh, krijg ik al dat oranjevolk dat hier elk jaar Bilthoven volparkeert!)

 8. 12

  @11

  Ja Enschede als hoofdstad, hulde!

  Ik woon nu dan wel in A’dam maar tijdens m’n zeven jaar daar in het Oosten ben ik toch wel van die stad gaan houden! Goede mentaliteit hebben ze daar!

 9. 14

  @6/8: En daarvoor en daarna is het nog honderden keren gebeurd. Van hoofdstad veranderen is niet echt zeldzaam in de geschiedenis.

 10. 17

  Om even de verhouding tussen Den Haag en Amsterdam weer te geven: Amsterdam ontslaat een foute corpsbal die het tot wethouder heeft geschopt wegens creatief declareren. Vervolgens wordt dit Amsterdamse afdankertje in Den Haag met open armen ontvangen.

  Als Den Haag hoofdstad dan onverhoopt toch hoofdstad wordt, dan gaat dat gevierd worden met een feest met Haagse topacts als Anouk, Kane en Di-Rect. Lijkt me reden genoeg om het niet te willen.

 11. 18

  We hoeven niet zo moeilijk te doen hoor. Als Van Dale het zegt dan is is het zo. Den Haag dus want een voornaam centrum kun je A’dam toch ook niet meer noemen. Dat daar een monument op de Dam staat doet niet ter zake. Ook niet vandaag.

 12. 20

  Verrek, ik ben in 1 klap klaarwakker!
  Natuurlijk moet hetr parlement naar Amsterdam. En het kabinet ook. En een hel zwik ambassades en het internationaal gerechtshof ook.
  Zijn wij, in Den Haag, eindelijk af van al die verkeersopstoppingen die dat volkje weet te genreren.
  Ik vind dat we daarvoor een burgerinitiatief voor op poten moeten zetten. Het vooruitzicht weer eens in alle rust een ijsje op het pittorekse Binnehof te kunnen eten, maakt me nu al vrolijk.

 13. 22

  LOL @ 22…

  Tuurlijk is Den Haag, eigenlijk al de hoofdstad, op dat kutzinnetje in de grondwet.

  Regeringsstad = hoofdstad, pas nu de grondwet maar aan.

 14. 24

  Mee eens… dat maffiamaatjesstad (al 400 jaar) de hoofdstad is van ons mooie Nederland is een gotspe.

  The Netherlands: Amsterdam is the constitutional national capital even though the Dutch government, parliament, supreme court and the residential palace of the queen are all located in The Hague
  Omdat hij het zeeklimaat in Den Haag slecht voor zijn gezondheid vond, besloot hij in 1807 naar Utrecht te verhuizen, waar hij veel geld spendeerde aan het bewoonbaar maken van een reeks panden in het centrum, die tot koninklijk paleis werden omgevormd.

  Lang woonde Lodewijk er niet, want reeds enkele maanden later verhuisde hij weer naar het Amsterdamse Paleis op de Dam, waar hij tot overmaat van ramp het Waaggebouw liet afbreken omdat het zijn uitzicht bedierf. In Amsterdam kon hij niet wennen daarom bracht hij bij voorkeur zijn tijd door op zijn lommerrijke buitenplaats in Haarlem (Landhuis Welgelegen nu Paviljoen Welgelegen), en in Soestdijk of Amelisweerd.

 15. 25

  Net zo goed als Amsterdam door de Franse bezetter tot hoofdstad is benoemd, heeft Den Haag van Napoleon lui-même een soort van stadsrechten gekregen: bron.
  En stad-of-dorp is zoooo 18e-eeuws…

 16. 26

  “The Hague is the new Amsterdam.”

  haha, in your dreams!

  Wat mij betreft kan Den Haag wel de hoofdstad van Nederland worden, als ze dat zo graag willen, het is alleen een titeltje. Volgens dat leuke lijstje hebben ze al bijna alles, behalve de naam en die naam moet dan het grote verschil maken? De stad zal er niet beter op worden en net als nu, kan Den Haag op geen enkele manier aan Amsterdam tippen.

 17. 27

  @25: Utrecht als hoofdstad doet natuurlijk ook meer recht aan een beetje een centrale hoofdstad (voor een sterk gecentraliseerd land als Nederland toch geen ongevoelig argument) en aan de historie op langere termijn, denkende aan het aartsbisdom Utrecht, bisdom der Friezen (zoals ook de Hollanders toen nog heetten).

 18. 28

  @28 Eindhoven dan maar.. Is inmiddels al de sport-, technologie-, innovatie- en ondernemings-hoofdstad van Nederland.
  Randstad inclusief Utrecht is passé.

 19. 30

  Natuurlijk moet Den Haag de hoofdstad van Nederland zijn, ik heb hier nog geen zinnige tegenargumenten mogen lezen. Even een regeltje in de grondwet wijzigen en het is voor elkaar. Dan snappen de buitenlanders er tenminste ook iets van.

 20. 32

  Is Washington dan wel de grootste stad van de VS, is Canberra de grootste stad van Australie? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Nu nog een zinnig argument naamloze onbevoegde.

 21. 33

  Plons het paaldorp… helemaal eens met #4. Hoe spijtig ook voor de Metropool der Lage Landen, de Stad aan ’t Scheldt…

 22. 34

  Trintelhaven is militair handiger, als ze dat binnenvallen over land kun je ze aan twee kanten afsnijden. Denk ook aan de niet te onderschatten kwestie van de nucleaire fall-out!

 23. 35

  A’dam en Den Haag lijkt me eigenlijk allebei evenveel voor te zeggen, dus Roelofarendsveen lijkt me het beste compromis.

 24. 36

  @35: Daar breng je een sterk argument: Met Den Haag als hoofdstad,kies je een hoofdstad die wettelijk door de VS aangevallen mag worden.

 25. 38

  Amsterdam heeft toch nog één nationaal instituut: De Nederlandse Bank.
  Nu ze in 020 hun banken in de (opheffings)uitverkoop hebben gegooid kan dit ook wel naar 070 of direct verdubbelen naar 040?.

 26. 39

  .
  In de Tweede Kamer moet een tweederde meerderheid ontstaan voor het aanpassen van artikel 32 van de Grondwet. Het is nu 200 jaar geleden dat artikel 32 werd geformuleerd en dat daar Amsterdam wordt genoemd.

  Nu, 200 jaar later, moeten we ofwel het woord Amsterdam wijzigen in Den Haag ofwel moeten wij erkennen dat voor Amsterdam eigenlijk moet worden gelezen ‘ randstad ‘ of ‘ EUROPOLIS – city of peace ‘. Onder dat begrip vallen dan Den Haag ( met de omringende steden en dorpen ), Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

  Den Haag is in ‘ EUROPOLIS ‘ dan zowel het regeringscentrum van Nederland alsook de zeehavenstad en het belangrijkste touristisch centrum van Noord Europa en Amsterdam is een culturele buitenplaats waar het gezellig toeven is.

  Zie voor de steekhoudende argumenten http://www.denhaag-hoofdstad-van-nederland.nl

  .