Doorstroomlocaties

Dossier:

COLUMN - Een bevriende schilder exposeerde in het Museum Amstelland en omdat ik daar nog nooit was geweest, fietste ik er deze zondag even naartoe. Zes kilometer. Bij binnenkomst was er een fles zeep en een blocnote om je naam en telefoonnummer op te schrijven. Iedereen droeg mondkapjes. Er was een groot plastic scherm bij de kassa. Je kon betalen voor het museumbezoek door geld in een soort plastic kubus te gooien. Toen ik naar het volgende vertrek wilde wandelen, stapte een medewerker zorgvuldig voor me opzij. Er was prima ventilatie. Er waren maximaal tien aanwezigen tegelijk. Kortom: hier werden de corona-regels voorbeeldig nageleefd.

Ik kan hetzelfde zeggen over museum Coda in Apeldoorn en museum De Waag in Deventer, waar ik heen ben gefietst toen ik in Apeldoorn moest zijn, of het Allard Pierson in mijn woonplaats Amsterdam. Iedereen houdt zich aan de regels.

Ik vertel dit omdat het kabinet nieuwe corona-maatregelen gaat nemen en ik de bui alweer zie hangen. De musea zullen wel weer op slot gaan. Hoewel de bezoekers zich daar keurig aan alle corona-regels houden en er niets gevaarlijks gebeurt. In oktober gebeurde dat immers ook en een reconstructie van de besluitvorming in het NRC Handelsblad toonde dat het kabinet dat toen vooral deed om, tijdens een impasse in de besluitvorming, te laten zien dat het iets deed.

Er was voor die tijdelijke museumsluiting overigens een curieus argument: musea zijn “doorstroomlocaties” die mensen ertoe zouden brengen het openbaar vervoer te gaan gebruiken. Door de musea te sluiten, zouden mensen daar niet naartoe gaan en waren er minder reisbewegingen.

We hebben in Nederland inderdaad een museum dat nogal wat reisbewegingen losmaakt: het Rijksmuseum in Amsterdam. Je zou dat kunnen rekenen tot de doorstroomlocaties, net als de meubelboulevards bij de grote steden. Maar het Rijksmuseum is niet bepaald representatief voor alle musea. Voor een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam of om de Dulle Griet te zien in Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen, reist niemand eerst honderd kilometer. De bezoekers van Museum Amstelland, Coda en De Waag zijn afkomstig uit de omgeving. Het zijn wandelaars en fietsers.

Iets zegt me dat het kabinetsbeleid is gebaseerd op een logische vergissing: de verwisseling van het extreme met het representatieve. De Everest Fallacy dus. ’s Lands opvallendste museum is het Rijksmuseum, maar het is door zijn omvang atypisch en dus een ongeschikt voorbeeld. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat onze ministers eigenlijk nooit in een museum komen, behalve dan het Rijksmuseum.

Reacties (9)

#1 beugwant

In dat Rijks hangen dan ook Maarten en Oopjen, de twee praalprenten waar de helft van de rijkssubsidie voor de sector in is verdwenen, het hakwerk van Halve Zoolstra niet meegerekend.

Maar inderdaad: juist in musea is de besmettingskans het kleinst. Het door Jona geschetste beeld kan ik onderschrijven.

  • Volgende discussie
#2 lmgikke

@0 “Ik vertel dit omdat het kabinet nieuwe corona-maatregelen gaat nemen en ik de bui alweer zie hangen. De musea zullen wel weer op slot gaan. Hoewel de bezoekers zich daar keurig aan alle corona-regels houden en er niets gevaarlijks gebeurt”

Tenzij blijkt dat de huidige corona-regels niet voldoende blijken te zijn en er blijkbaar toch iets gevaarlijks gebeurt.

Gezien de grote onbekenden in het bron en contact onderzoek i.c.m. incubatietijd is het heel lastig om als buitenstaander zonder data daar een oordeel over te hebben.

Dus ondanks dat men zich voorbeeldig gedraagt, kan het dus nog steeds een goed plan zijn ze te sluiten.

Ook hier in Tilburg houdt men zich netjes aan de regels in het museum. Toen ik gister een wandelingetje maakte liep ik er langs. Toptijden voor het museum, zo druk was het er zelden pre-corona.

Mensen zijn blijkbaar net als water. Zoeken altijd het laagste punt op. Cafe dicht? dan gaan we naar de winkel. Winkel dicht? dan gaan we naar het museum. Museum dicht dan gaan we naar familie?

Mensen snappen blijkbaar niet dat dit niet bedoeld is om te pesten, maar om een pandemie tegen te gaan.

Maar goed, zoals altijd moet ‘de ander’ zich aanpassen zodat men ‘zelf’ zo min mogelijk hinder heeft….

tot slot, mee eens met je laatste zin: ” Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat onze ministers eigenlijk nooit in een museum komen, behalve dan het Rijksmuseum.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cerridwen

@1: Jona’s pleidooi is van dezelfde orde als de pleidooien van horecamensen om de horeca open te houden.

Ik geloof best dat in het museum het risico op besmettingen minder hoog is dan in een krappe kledingwinkel op black friday, maar het risico gaat natuurlijk over meer dan alleen dat bezoekje van die ene bezoeker:
– de bezoeker moet er ook nog heen, bijvoorbeeld met het ov.
– De bezoekers reizen in de regel verder voor een museum dan voor een winkel, dus risicovoller voor verspreiding van het virus
– Mensen gaan graag samen naar een museum, en het is typisch iets wat je met iemand van buiten je eigen huishouden doet, want er wordt in het museum beter geventileerd dan thuis.
– Als ze toch uit zijn, willen mensen misschien ook nog meer doen, bijvoorbeeld even de boekwinkel in
– Het museum is ook een werkgever, als het museum open is zijn daar medewerkers op locatie voor nodig die elkaar kunnen besmetten (is de kantine even goed geventileerd als de museumzalen) en reisbewegingen (bijvoorbeeld ov).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Custers

@3

Eens. En er is nog het probleem van controle en handhaving. Het is op zich best goed te regelen in musea (of restaurants, of theaters) en in veel gevallen gebeurt dat ook, maar waarschijnlijk niet altijd. En het is simpelweg niet allemaal te controleren. De goeden lijden dan onder de kwaden, maar het kan even niet anders.

Overigens roept de regering de kritiek wel over zichzelf af, vind ik. Door inconsequente maatregelen bijvoorbeeld: musea dicht, kerken open (en Schiphol vermoedelijk ook, al heb ik nog nergens gelezen wat daarover nu besloten is). Of door steeds weer ad-hoc beslissingen te nemen, in plaats van zich te houden aan de routekaart die was bedoeld om duidelijkheid te geven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 basszje

@4: Niets inderdaad, we kunnen gewoon doorvliegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Lethe

En gaat stantepede de musical (al zonder ouders) en de kerstviering (al met zelf meegebracht ontbijt), ook maar gewoon niet door.
Tot nu toe alleen maar een issue met het schommelende beleid. Voor mij veranderde er niet veel, geen bezoek, binnenstad vermijden bij drukte, masker. Deed ik toch al.
Wat betreft: “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat onze ministers eigenlijk nooit in een museum komen, behalve dan het Rijksmuseum.”

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat onze ministers geen basisschool kinderen hebben. Want, hoe haal je het (waarschijnlijk) in je hoofd. Gewoon de scholen openhouden, ondanks signalen. En dan net voor de laatste dag of anderhalve dag met belangrijke afsluiting de boel dicht te gooien?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Le Redoutable

Alle binnen locaties zijn risico locaties, en bijna alle musea zijn binnen en dan vaak nog in oude gebouwen met slechte ventilatie. Daarbij komt als je het ene vermaak sluit, ik noem maar de pretparken, dan gaan de mensen een alternatief zoeken, en dan staan in de kerstvakantie musea al snel als volgende op de lijst van gewilde uitjes.

Iedereen wil natuurlijk zijn eigen favoriete uitstapje openhouden, voor de ene de horeca, voor de ander de sportschool en voor de schrijver kennelijk het museum, maar dat gaat natuurlijk niet. Waarschijnlijk gaat de premier ook niet al te vaak naar de sportschool en in de kroeg zie ik hem ook al niet rondhangen, dus wat die in privétijd wel of niet doet er niet toe, het is een risico analyse die gedaan zijn door deskundigen die dat bepaalt.

Natuurlijk is het Veenkoloniaal museum redelijk veilig net als het Zuiderzeemuseum, maar er zijn weken nodig om daar een precieze risicoanalyse van te maken, dus de keuze dan maar allemaal dicht is vrij logisch.

Het probleem met locatie als het Rijksmuseum is dat je er bijna alleen met het OV kan komen. En 1.5 meter afstand houden is een groot probleem, zo niet onmogelijk in een tram die 2.2 meter breed is. Dan kan je wel monddoekjes voorschrijven die volgens de experts voor maar 5% effectief zijn, maar een beetje statisticus kan je voorrekenen dat dat niet echt zoden aan de dijk zet. Dit OV had sinds de vorige golf alleen nog maar toegankelijk moeten zijn geweest voor mensen waarvoor het hoogstnoodzakelijk vervoer is met een speciaal pasje en niet voor al diegene die er stiekem mee zijn gaan recreëren. En dan heb je nog de monddoekjes plicht op zich, waardoor het volk massaal, zich beschermd voelend, mee aan het funshoppen is gegaan.

Zonder deze 2 missers hadden was de kans groot geweest dat we nu nog zonder probleem in de musea en zelfs wel de horeca zouden kunnen komen of in ieder geval voor een paar weken langer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Sikbock

@6: het kabinet denkt: als de burger niet wil luisteren sturen we gewoon de kinderen naar huis. Dan moeten de ouders wel thuisblijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joop

@8.

1 ouder is toch genoeg, de ander kan alsnog het huis uit. Anders parkeren bij opa en oma, of ouders van vriendjes en vriendinnetjes.

  • Vorige discussie