Domme rukkers op ondergang Feyenoord uit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Zoek de verschillen. Sloth HIELP de Goonies in ieder geval nog...Vol afgrijzen keek ik gisteravond naar het 22u journaal, waarin bericht werd over de rellen in Nancy door de een groep Feyenoord hooligans. Ik merkte dat ik als (thuis-op-de-bank)Feyenoord supporter niet eens een gevoel van schaamte had voor deze mensen, alleen maar woede. Zo ver staan deze Neanderthalers van mijn sportbeleving. Ik kan maar niet begrijpen dat dit stelletje debielen zich nog met Feyenoord-mutsen tooit, terwijl ze moedwillig hun club de vernieling in helpen.

Feyenoord, dat toch al niet zo’n goede naam heeft in Europa, staat nu een langdurige uitsluiting van Europees voetbal te wachten. Daarnaast zijn dit soort zaken nooit goed voor het vertrouwen van de shirtsponsor. Dit flikken bij een kwakkelende club die zich in de handen mocht wrijven dat ze dit seizoen net aansluiting kunnen krijgen bij de Nederlandse top is hetzelfde als een doodvonnis uitspreken.

Kom maar door met die voetbalwet. En nu maar hopen dat Feyenoord dit rampseizoen nog teboven komt. Voor elke gewelddadige randdebiel zijn er namelijk 100 vreedzame voetbaldebielen die wel van Feyenoord houden en graag zien dat hun club nog een toekomst heeft.

0

Reacties (31)

#1 Joost

Als normale supporter die incidenteel naar een wedstrijdje wil van een willekeurige club wordt het leven je zuur gemaakt. Alleen de hardcore fans doen nog de moeite wedstrijden bij te wonen. En daar zitten helaas veel kansarmen en -lozen bij.

Maar laten we wel zijn… Als je elke wedstrijd van welke voetbalclub dan ook in het stadion aanwezig wilt zijn dan zit er een steekje bij je los.

 • Volgende discussie
#2 Mark

“Maar laten we wel zijn… Als je elke wedstrijd van welke voetbalclub dan ook in het stadion aanwezig wilt zijn dan zit er een steekje bij je los.”

Wat een bullshit. Waarom mag je geen toegewijd supporter zijn, bij welke sport dan ook?

On-topic: dit is een al jaren etterende wond die nu eindelijk eens rigoreus behandeld moet worden. De clubs (Feijenoord is natuurlijk niet de enige die hier last van heeft) worden benadeeld door een stelletje idiote mongolen die niet weten wat sport inhoudt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

“Waarom mag je geen toegewijd supporter zijn, bij welke sport dan ook?”

Dat mag. Maar je moet als “toegewijde supporter(sic)”:

-Heel veel vrije tijd hebben.
-Heel veel geld hebben.
-Niks beters te doen hebben.

Voor puntje 1 en 3 kom je al snel uit bij (kansloos) werklozen.
Voeg bij puntje 2 wat criminaliteit en je weet waarom het gros van de “supporters” die meereist liever relt dan gewoon voetbal kijkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jogy

Je kunt veel vrije tijd hebben en geld, een baan en ook nog toegewijd supporter zijn. Niets vreemds.

Maar er is een grens in de toelaatbaarheid van het geweld, zowel in het veld als in en rond het stadion. Feijenoord zou zich serieus moeten afvragen of men zo wel verder wil bestaan. Dat geldt ook voor Ajax waar het gedrag al op het veld zichtbaar is.
Eerst in de de eigen keuken kijken, want een wet lost ook niet alles op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 va po

is het tweede beeld een phtoshop iets? tsjong…of zijn de feyenoorders dat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Packet Storm

@3
Wow, kort door de bocht alert! Ben ik niet van je gewend.

-Heel veel vrije tijd hebben.
Gemiddeld één thuiswedstrijd per twee weekenden en af en toe eentje op een avond doordeweeks? Vind ik niet veel tijd. Als je zelf aan sport doet ben je meestal meer tijd kwijt.

-Heel veel geld hebben.
Een seizoenkaart van feyenoord kost tussen de 114 en 233 euro (Afhankelijk van plek).
Daarmee kan je elke thuiswedstrijd bekijken.

-Niks beters te doen hebben.
Vind jij. Sommige mensen kijken elke dag naar een tv-serie. Sommige mensen zitten één keer per week in een stadion.

Voor puntje 1 en 3 kom je al snel uit bij (kansloos) werklozen.
Dit is zo ongelooflijk kort door de bocht dat ik er niet eens op in ga

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 jeroen

@1 en 3:
dit is niet eens kort door de bocht, maar ontzettend dom elitair gebral. De verlichte linkse intellectueel legt het domme plebs wel even uit hoe het zit.

Werkelijk, dit geeft mensen die wel eens een boek lezen een slechte naam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost

@jeroen: Inderdaad. Leesze.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Mark

@Spuyt: Maar Packet en Jeroen hebben wat mij betreft wel gelijk, dit is kansloos elitair gebral van jouw kant. Er is helemaal niks mis met gezonde sportbeleving.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Victor

De paar keer dat ik wel in de Kuip was, vond ik het geweldig. Het zou mij blind het geld waard zijn, ware het niet dat ik te lui ben om elke twee weken op en neer naar Rotterdam te reizen.
Overigens ben ik nu ‘Lichamelijke Opvoeding’ van Midas Dekkers aan het lezen, een geniaal grappig boek over de onzin van sport en sportbeleving. Sport is uiteraard maar onzin, maar wel verdomd spannende onzin.

@va po: Die rechterfoto is van Sloth uit de film ’the goonies’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joost

Elitair gebral? Dus jullie willen zeggen dat de gemiddelde supporter die zo gek is zijn team overal te volgen een gemiddelde opleiding heeft gevolgd en een gemiddelde baan heeft?

Hebben jullie er misschien over nagedacht dat dat wat overkomt als “elitair gebral” misschien wel een kern van waarheid bevat?

disclaimer: We hebben het hier uiteraard over gemiddelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 va po

@spuyt11: hij wil eigenlijk zeggen dat fanatieke supporters lijden aan gebrek aan mono-amine oxidase, een stof(hormonen) die ervoor zorgen dat er balans is tussen spanning en ontspanning, rust en stress.
Er zijn een paren van ons die de stoffen niet genoeg creerenvoor zichzelf en dan gaan ze een kick zoeken…
de meeste mensen die hieraan lijden zijn ook verslaafd aan iets(niet per se aan roken)

dus het is juist geen kwestie van opleiding, of intelligentie maar van hoe iemand de neiging heeft zijn gebrek/tekort te herstellen.
En omdat dit vaak onbewust gebeurt, krijg je een negatieve afwerking aangezien groepgedrag(andere supporters) erbij is gekomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Packet Storm

@11
Dus jullie willen zeggen dat de gemiddelde supporter die zo gek is zijn team overal te volgen een gemiddelde opleiding heeft gevolgd en een gemiddelde baan heeft?

Als we het over gemiddelden gaan hebben:

De gemiddelde supporter zit thuis op de bank. De iets grotere supporter heeft een seizoenskaart. Een heel kleine selectie daarvan bezoekt ook de uitwedstrijden en een nog kleinere selectie daarvan relt daar nog eens bij.

Dat jij nu beweert dat als iemand een supporter is hij/zij meteen “zo gek is zijn team overal te volgen” klopt gewoon van geen kant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Mark

@Spuyt: het geeft gewoon geen pas om iemand te veroordelen omdat ie zijn club overal volgt. Wat is er mis met gepassioneerd van iets zijn? Je kunt natuurlijk overdrijven, maar genoemde aantallen wedstrijden bezoeken vind ik geenszins overdreven.

Nogal wiedes dat het meer het “gewone volk” is. Een topbestuurder of medicus bijvoorbeeld heeft geen tijd om zijn club overal te volgen.

Je gaat echt te kort door de bocht, scheert teveel mensen over 1 kam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 va po

ben ik ook ermee eens. heb niet over nagedacht! de tijd voor je passie!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Joost

@13,14: Wat een uberpolitieke correctheid. Maar nog even resumerend.

Ik zeg dat een heel groot deel van de hardcore “supporters” van de grote Nederlandse clubs die elke europese uitwedstrijd van hun club volgt gewoon een stelletje criminelen is, dat er voor leeft om te rellen.

Daaraan koppel ik dat deze mensen gemiddeld lager opgeleid zijn en vaker dan gemiddeld werkeloos zijn.

Deze stellingen durf ik te verdedigen en ik denk dat eventueel onderzoek dit ook zal uitwijzen.

“Een topbestuurder of medicus bijvoorbeeld heeft geen tijd om zijn club overal te volgen.”

Ook onzin. Een hoger opgeleide heeft evenveel of zelfs meer vakantiedagen dan een laagopgeleide.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Mark

Als je naar de subgroep van echte rellers zijn zal je veronderstelling over gemiddelden wellicht wel kloppen. Maar kijk nog eens naar je stelling bij 3.

Alle mensen die thuiswedstrijden van een club bijwonen, dat zijn tienduizenden per club. Dat staat in geen verhouding tot die relschoppers. En over die groep sprak je in het begin van de thread.

Wat jij zegt is eigenlijk zoiets als “autodieven zijn over het algemeen crimineler en lager opgeleid dan de gemiddelde mens”. Ja nogal wiedes.

Over vakantie-dagen: de hoger opgeleide met een verantwoordelijke baan neemt die dagen helemaal niet op, die laat ze uitbetalen zo dat mogelijk is. En werkt in bepaalde gevallen stelselmatig over zonder daarvoor vergoed te worden – comes with the job. Je kent er zelf genoeg voorbeelden van.

Laat onverlet dat er een groep schorem is dat ze voor altijd uit alle stadions moeten weren. Maar niet de rest veroordelen omdat ze toevallig ergens fan van zijn. Impliceren dat dat dom is of dat er dan een steekje bij je los zit is echt elitair gebral.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Joost

@17: Ho maar, in drie zeg ik “toegewijde supporter(sic)”. Hiermee doel ik op de relschoppers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Mark

Woops,ik bedoelde reactie 1. Je hele betoog lijkt iig over een grotere groep te gaan dan die paar relschoppers. Je impliceert dat als je alle thuiswedstrijden volgt en nog een paar europese wedstrijden dat je een loser bent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Joost

nope.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 troebel

Lang geleden ben ik wel eens met een collega Feyenoordfan in een Ajaxvak naar Ajax-Feyenoord geweest. F. verloor en een oude man vierde elke Ajaxgoal door te hard op de rug van mijn vriend te rammen. Een kennis van mij droeg in die tijd altijd een Vitesse das, als hij terugtreinde naar Amsterdam. Jaren later ging ik met bevriende Ajax-supporters ook naar A-F en kon mijn gejuich bij een goal niet onderdrukken, doordat A overtuigend won verloren de A-fans hun aandacht voor mij en voelde ik me weer veilig en zo stiekem als ik kon. Na afloop hoorde ik van mijn Ajax-vrienden dat het belachelijk was, maar ze durfden het niet meer aan mij mee te nemen naar een wedstrijd. De Vitesse fan durfde in die tijd zijn Vitesse das niet voorbij Ede-Wageningen te dragen. Maar de pest van het voetbalclubfan zijn is dat je niet een andere club kunt kiezen, als de hooligans van je club hun vorm van fascisme beoefenen..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Joost

“Alleen de hardcore fans doen nog de moeite wedstrijden bij te wonen.”

Inderdaad, ik was te onduidelijk. Toen ik dat schreef doelde ik niet op mensen die thuiswedstrijden bezoeken.

Ik doelde op uitwedstrijden en heb het dan over de fanse van de grote clubs.

Als je als Ajax-fan naar Feyenoord-Ajax wilt, kan dat alleen als je met een speciale trein gaat. In die trein zitten een aantal mensen die de trein gaan slopen. Punt.

Als normale supporter wil je daar niet meer tussen zitten. Gevolg, de keer erna zit er nog meer tuig.

Hetzelfde geld voor buitenlandse wedstrijden. Het is een negatieve spiraal en de maatregelen van de overheid versterken dat alleen maar.

Waarom kan het niet zoals in Amerika, waar naar een wedstrijd gaan een uitje is met de hele familie?

Het antwoord is: door een stel debielen dat zich supporter noemt. De overheid reageert hierop door iedereen die naar zo’n wedstrijd wil als een debiel te behandelen. Gevolg, normale mensen willen niet meer naar de wedstrijden toe, en zo zorgt de overheid niet alleen voor de bestrijding van dit soort taferelen, maar ook voor de instandhouding en verergering.

Uiteindelijk zijn bijna alle fanatieke supporters van voetbal randdebielen.

En als ik naar Nancy kijk zie ik dat we al aardig op weg zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 va po

altijd Amrika aan het plaggieren…tsjong! je analysis is okay maar de vergelijking net amerika vind ik niet origineel. Waarom moeten we hier altijd Amerika na-apen. Alsof niks meer echt Nederlands is…e hoe behandelt de overheid bepalde mensen als debielen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 troebel

va po zoals al je reacties is ook 23 bij dit onderwerp weer orgineel. Maar hoewel elk atoom in het heelal door z’n verhouding tot andere atomen een zekere mate van originaliteit weerspiegelt krijgen slechts enkele van die atomen aandacht. De overgrote meerderheid van de atomen krijgen dezelfde aandacht als jouw reacties: geen. De atomen kunnen hier weinig aan veranderen, jij wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 va po

Gaat het om aandacht? ik begrijp wel dat atomen conformistisch zich moeten gedragen om deel te kunnen nemen aan een chemische reactie. Maar vergeet niet het katalyserend effect van bepalde atomen huh?
ik ben hier niet om aandacht te krijgen, maar om te leren van anderen en soms te bewijzen dat het anders. Silly! if you have copy someone in the way to get enough attention… vind je niet?
en conformisme maakt de wereld deels(ik zeg wel deels) kapot want het is de oorzaak van fundamentalisme.
A toi :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Joost

@23: Waarom moeten we altijd Amerika na-apen? Ik ben inderdaad een groot Amerika-fan. /sarcasme

Maar om ademen slecht te noemen omdat de Amerikanen het ook doen gaat me wat ver.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 va po

En als ik geen aandacht heb dan pech!
ik kan niks aandoen dat een atoom zich vreemd gedraagt terwijl anderen aan mekaar gekoppeld zijn. Is de zeldzame atoom dan verloren? heeft die niet gelijk omdat zij geen ionen vrijgeeft om aan een reactie mee te doen? in de natuur, niks is verloren eigenlijk; Rien de perdu, rien de gagner(Lavoisier). Alleen de klote mensheid door onderscheid, valse judgement gaat bepalen wat er mag zijn wat de natuur moet doen. conformisme is een eigenschap van een atoom maar zeldzame atomen vinden elkaar wel hoor. misschien heb ik niks hier te zoeken tussen suivisten allemaal. :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Packet Storm

@21
ik ken het gevoel. Ik ben één keer via mijn werk bij een wedstrijd geweest Ajax – PSV geweest in de Arena. Ik geef zelf geen bal om voetbal, dus was spontaan voor Ajax. Maar als er dan een PSV’er naast je zit, is dat echt niet prettig.

@22
Inderdaad, ik was te onduidelijk. Toen ik dat schreef doelde ik niet op mensen die thuiswedstrijden bezoeken.

Ooooooh, zeg dat dan meteen ;)

We hoeven trouwens niet naar Amerika te kijken. In Engeland hebben ze het ook al aardig succesvol de kop ingedrukt. Het enige nadeel van de Engelse aanpak is dat het alleen binnnen de landsgrenzen werkt. Daar had je Nancy ook niet mee kunnen voorkomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Victor

Even tussendoor: Feyenoord heeft wel sportieve veerkracht getoond met hun 4-3 overwinning van gisteren. Hoera!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Joost

“Het enige nadeel van de Engelse aanpak is dat het alleen binnnen de landsgrenzen werkt. Daar had je Nancy ook niet mee kunnen voorkomen.”

En is dat dan ook niet weer een gevolg van dat de engelse supporters als debielen worden behandeld waardoor uiteindelijk ook slechts de debielen proberen die wedstrijden te bezoeken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Mark

“Feyenoord heeft vooraf al aangedrongen op een strikte scheiding tussen de supporters die wij kennen en die via ons een kaart hebben gekocht, en de anderen. Dat is ons vooraf ook gegarandeerd door Nancy. Ondanks die garantie is de scheiding binnen het stadion tijdens de wedstrijd opgeheven. Een tussenliggend hek kon zonder problemen geopend worden, zodat de kwaadwillenden zich onder de goede supporters konden mengen. Veel onschuldige supporters zijn net als Nancy en Feyenoord daardoor de dupe geworden van het wangedrag van de relschoppers. Ik heb volwassen mannen zien huilen om de ellende die hun landgenoten hier hebben aangericht. Het is in- en intriest.”

Dus wat kon Feyenoord hier nog aan doen? Alleen de Franse autoriteiten hadden de groep “illegale” supporters kunnen tegenhouden.

 • Vorige discussie