Doe mee met de hackathon pharma

OPROEP - Hoe ziet de Nederlandse medicijnmarkt er uit? Hoeveel betalen we precies aan medicijnen? Zijn ze hun prijs waard? Werkt het overheidsbeleid om prijzen te drukken en meer generieke medicijnen te laten voorschrijven? Hoe functioneert de farmaceutische markt eigenlijk? En slikken we wel de juiste pillen?

Dit zijn enkele vragen die we willen beantwoorden op de hackathon pharma, georganiseerd door ANP, Follow the Money en Sargasso. Tijdens de hackathon zullen we bergen farmaceutische data crunchen en proberen om in de databrij inzichten te vinden en de volgende hoofdvragen te beantwoorden.

1) Waarom blijven de totale kosten voor medicijnen in Nederland stijgen?

2) Welke farmaceutische bedrijven zijn actief op de Nederlandse markt, met welke middelen en hoe functioneert deze markt?

3) Zijn de medicijnen die wij krijgen voorgeschreven wel de juiste medicijnen?

De hackathon zal een middag en avond duren. We vragen geïnteresseerden ons mee te helpen. We zijn specifiek op zoek naar:

a) Programmeurs die kunnen scrapen. We hebben veel data tot onze beschikking, zoals de maximumprijzen van alle medicijnen, alle patenten/octrooien van medicijnen in Nederland, een overzicht van alle medicijnen die op onze markt zijn toegelaten, inclusief achterliggende rapportages, een overzicht van het aantal voorschreven doses, kosten etc. van alle medicijnklassen van 2007-2011. Maar we moeten nog een aantal lastige databases scrapen. Daarbij kunnen we hulp gebruiken. We gaan ook nog een paar databases Wobben, maar dat zal de nodige tijd vergen.

b) Mensen die goed overweg kunnen met MySQL, om al onze data te structureren en te koppelen waar mogelijk.

c) (Web)designers die graag willen meehelpen aan een mooi visualisatie die de kostenontwikkeling inzichtelijk maakt, maar ook netwerken van medicijnen, patenten en farmaceutische bedrijven kunnen blootleggen.

d) Mensen met een grote farmaceutische kennis – al gaan we natuurlijk ook gericht op zoek.

We verwachten niet aan het einde van de dag/avond helemaal klaar te zijn, maar we willen op de dag zelf  in ieder geval de eerste hoofdvraag kunnen beantwoorden. Daarnaast willen we de data zo gestructureerd hebben dat we verder kunnen graven. De resultaten worden via ANP, Follow the Money en Sargasso gepubliceerd.

De voorlopige datum van de hackathon is vrijdag 29 maart. Hij zal gehouden worden ter kantore van Sargasso, vlakbij Amsterdam C.S. We beginnen om 12.00 uur en gaan door totdat we het zat zijn, dus waarschijnlijk ergens na middernacht.

Heb je interesse om mee te doen, of heb je een goede tip of mooi idee voor ons, laat het weten via data at sargasso punt nl.

Reacties (15)

#1 McLovin

Interessante vraagstellingen. Echter de stijging van de kosten van medicijnen draagt zeker bij aan de stijgende zorgkkosten, maar in een staatje waarvan ik niet bron niet meer weet waren medicijnen maar iets van 8% (ofzo) van de totale zorgkosten.

Wat bedoel je met farmaceutische markt? de fabrikanten en de groothandels of de hele keten van R&D tot en met ons de consument?

Vraag 3 mag je wel een beetje aanscherpen. De “juiste medicijnen” is een beetje subjectief. De een slikt paracetamol de ander een ubiprofen, wie heeft er gelijk? Wat bedoel je precies met precies, in de zin van vanuit welk perspectief?
Kijk ook eens naar hoeveel medicijnen worden weggegooid omdat mensen hun kuur niet afmaken, medicijnen over de datum zijn etc. Veel apothekers hebben nu projecten lopen om daar iets aan te doen.

Vergeet ook de rol van de zorgverzekeraars niet in deze als je echt wil weten hoe de farmaceutische markt in elkaar steekt. Die hebben ook een niet te overziene vinger in de grote zorg pap.

Zomaar wat eerste opmerkingen die bij me opkwamen bij deze post. Ik ben erg benieuwd wat er uit het onderzoek komt.

  • Volgende discussie
#2 Dimitri Tokmetzis

Ha,

De vragen zijn nog tamelijk uit de losse pols. En je hebt gelijk dat medicijnen maar een relatief klein deel van de zorgkosten uitmaken.

Het lijkt ons vooral interessant om een goede basis te bouwen waarmee we verder kunnen verder. We hebben bijvoorbeeld het vermoeden dat wanneer sommige patenten aflopen er ineens een nieuw middel op de markt komt dat beter zou zijn. Als je die kunt identificeren (dus info hebt over gebruik, voorschrijvingen en patenten) dan kun je ook naar de achterliggende informatie kijken en bijvoorbeeld studies opvragen, etc.

Daarnaast verschillen de prijzen voor hetzelfde medicijn per producent. Hoe komt dat? Valt daar nog iets te halen?

Plus er wordt al jaren aangestuurd – met enig succes – op prijsverlaging en het gebruik van generieke medicijnen. Maar de kosten blijven stijgen (vooral door het toenemend gebruik van dure medicijnen). Hoe kan dat? Om welke medicijnen gaat het?

Kortom: er is veel informatie, maar die is versplinterd. Daarnaast wordt er weinig geschreven in NL over de farmaceutische industrie. Tijd dus om daar eens verandering in te brengen.

Tot slot werken we niet toevallig samen met Follow the Money. Dat zijn de dames en heren die vanuit een financieel-economisch perspectief naar zo’n onderwerp kijken.

De hackathon is dan ook echt een begin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Is het bewust dat deze dag op goede vrijdag is? Goede vrijdag is namelijk voor een groot deel van de mensen géén vrije dag.

Ik zou graag aanwezig zijn op zoiets, maar ga er geen vrije dag voor opnemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Dimitri Tokmetzis

Daarom doen we het ’s middags EN ’s avonds. We hebben het al een paar keer zo gedaan. Sommigen kunnen wel al eerder komen, anderen komen dan wat later.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Ah. Maar als databasepersoon kan je niet later komen. Dan is alles al bepaald. Zaterdag of zondag ftw.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Henk van S tot S

Goed initiatief!
Het mag dan blijkbaar “maar” om 8% v.h. zorgbudget gaan, maar het blijft natuurlijk een gigantisch bedrag.
Lijkt me trouwens best lastig om bijvoorbeeld cijfers van apothekers te krijgen over abrupt afgebroken kuren en zogenaamde onderhoudsmedicijnen en dergelijke.
Maar wat meer helderheid over de M.M. (Medicijnen Maffia) kan zeker geen kwaad.
Naar mijn idee zou er ook eventueel cijfers boven tafel gebracht mogen worden, over de lobbypraktijken van de de farmaceuten.

Bij onze zuiderburen zijn ze er bijvoorbeeld in geslaagd om invoering van het “Kiwi-systeem” te torpederen.
Dat dit in Nederland zelfs niet ter tafel is gebracht, ligt waarschijnlijk aan de domheid van onze politici ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 pedro

@6: bij onze zuiderburen is de generieke markt veel kleiner. Googelen op kiwi-systeem levert trouwens ook een ander beeld op, want invoering van het kiwi-systeem werd in België bepleit, omdat medicijnen in Nederland zo veel goedkoper zijn dan in België.

http://www.verbruikersateljee.be/apps/pnupcase/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Henk van S tot S

@7:
Heb je toevallig ook de prijsverschillen met Nieuw Zeeland ergens paraat.
Ik zit op het ogenblik op een plek met een netsnelheid die vergelijkbaar is met die uit de tijd dat men nog moest inbellen.
Het laatste dat ik er over meekreeg was
http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2012/november/Kiwi.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Dimitri Tokmetzis

@6: Niet geheel toevallig heb ik ook nog een lijst met zo’n duizend lobbyisten liggen ;-). Voor een ander project…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Dimitri Tokmetzis

@5: We moeten ook al veel aan voorbereiding doen. Op de dag zelf moeten we in ieder geval alle data al hebben. En als we dan flink op weg zijn met de database, is het helemaal mooi meegenomen. Het zou goed zijn als we op de dag zelf inhoudelijk aan de slag kunnen en ook al aan de visualisaties kunnen werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Henk van S tot S

@9:
Ik hoop dat je een “pakkende” naam voor dat project vindt, waarbij de naam “Lobby Loeders” verbleekt ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 analist

Aan welke kant van Amsterdam is dit kantoor?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Dimitri Tokmetzis

@12: Noord

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 remkoh

is er een project site, of facebook page, en is er een pagina met resources (data sources, API, discussie?). is er een video verbinding via gotomeeting of zo? ik kan alleen maar remote inloggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Dimitri

@14: Als je je aanmeldt, wordt je uitgenodigd voor een google group.

  • Vorige discussie