Doe die oude politiek terug, ouwe!

Hieronder volgt een gastbijdrage van Kornuit, collegablogger van het salonblog Panzerfaust.

rob.jpg
Onlangs gleed De Pers op Zaterdag door de brievenbus. Da’s opzich geen nieuws, want tegenwoordig gebeurt dat elke zaterdag, wat natuurlijk een alleraardigst initiatief is van de enige gratis kwaliteitskrant. Maar op 3 november was er wel hard nieuws: een marathoninterview met Rob Oudkerk, die zijn comeback aankondigde. Om dat te voorkomen hierbij een pleidooi voor de Oude Politiek, inclusief achterkamertjesoverleg, wandelgangenpraat en ruggespraak.

In het interview verkondigt Oudkerk dat hij gelouterd uit ‘de je weet wel’ (= heroïnehoer-gate)-affaire is gekomen. Hij heeft veel geleerd, zijn vrouw heeft ‘em vergeven en laten we wel wezen veel mannen zijn jaloers op Bill Clinton: ‘A, omdat hij president is geweest, B, omdat hij een buitengewoon leuke seksuele relatie heeft gehad, nog spannend ook, C, omdat het hem gelukt is zijn gezin bijelkaar te houden en D, omdat zijn vrouw nu ook nog eens een keer opgaat voor het presidentschap.

roboptv.jpg

Ook Rob is te koop en wel in de prijscategorie €€ bij de SpeakersAcademy. Tussen €2000,- en €3500,- is hij je man voor een avondje

verdonk.jpgAha, Rob ziet zich als Bill en daar gaat het mis, want op de vraag of Oudkerk altijd de nationale hoerenloper blijft, haast hij zich te zeggen: ‘Daar moet ik wel wat om glimlachen … het lijkt wel of ik de enige ben. Terwijl, mijn wetenschap gaat zo ver, dat ik heel zeker weet dat dat niet het geval is.‘ Dat laatste mag dan zo zijn, Rob is misschien vergeten dat ‘ie niet naar de eerste de beste hoer was geweest, nee meneer had een heroïnehoer zijn kwaliteiten aangeboden; en dat steekt, zeker als je weet dat uitgerekend de Amsterdamse huisarts als wethouder mede verantwoordelijk was voor de sluiting van de Theemsweg. Heroïne hoeren werken namelijk niet zo zeer voor de lol, als wel voor hun verslaving en leiden daarbij een erbarmelijk leven. Had Rob een gewone hoer – me dunkt dat hij die prima kon betalen – genomen, dan was er wellicht veel minder aan de hand geweest. In iedergeval had Rob dan iets meer op Bill geleken, alhoewel de laatste nooit heeft betaald voor ontspanningsoefeningen in ronde kamers.

wilders.jpgDat Rob Bill worden wil, wordt verderop duidelijk in het interview. Cohen wordt te weinig daadkracht verweten en Bos is een jongen die nooit iets meegemaakt heeft. Rob toevallig wel en daarom moet het volk hem maar in de gaten houden. Wie kan zich niet vereenzelvigen met een leider op één been? Dat is wat het volk wil, toch? Met Bos kan het daarom ‘nooit iets worden, die is te glad’. Pim was een leider die het begrepen had, ‘die zei openlijk op tv dat hij het zaad van Marokkaanse jongetjes nog in zijn mond had, dat vond iedereen prachtig.’

pim.jpg

Hier zien we Pim, gefotografeerd op een zeldzaam moment dat hij geen zaad van jongetjes in zijn mond had

Maar vindt iedereen dat prachtig? Zit het volk te wachten op excentrieke leiders die zeggen wat ze denken en doen wat ze willen? Ja, klaarblijkelijk wel, zoveel maken de peilingen duidelijk. Is dat erg? Ja, dat is erg, omdat het volk maar niet wil beseffen dat de volksmenners geen politiek bedrijven, maar het volk in het hok willen jagen en dat gaat schijnbaar het beste door te schreeuwen. Politiek gaat zodoende niet langer om besturen, maar om mennen, om soundbites, om belachelijke voorstellen die niet waar gemaakt kunnen worden. Volksmenners laten zich leiden door de vraag hoe ze met hun kop op tv zijn overgekomen, daarin gestaafd door het volk, die Wouter Bos – ineens – niet meer vertrouwd, omdat hij ‘te glad’ zou zijn en Verdonk geweldig vindt, omdat ze stoer overkomt.

kamp.jpg

Nieuwe speler in de categorie volksmenners Henk Kamp liet een notitie schrijven over integratie. Zijn voorstel voor de titel – ‘Allemaal opzouten’ – haalde het echter niet

Sinds de ‘nieuwe politici’ is het landsbelang steeds verder in verval geraakt. Om stemvee achter zich te krijgen worden aloude tactieken niet geschuwd. Men speelt in op angsten en een politica als Verdonk wil nadrukkelijk geen partij zijn, maar een beweging. We moeten oppassen met het maken van een al te vlugge vergelijking met gebeurtenissen zestig jaar terug, maar het volk moet wel oppassen niet verleid te worden en zichzelf achteraf te schamen. Gaan Wilders, Verdonk, Kamp en Oudkerk c.s. het integratieprobleem én de files oplossen, zonder dat het de man in de straat extra geld kost of milieu te zwaar wordt belast?

Politiek moet saai en degelijk zijn, omdat er meer moet gebeuren dan de aanpak van de islam in Nederland. Het landsbelang, een Nederland waarin elke Nederlander zich thuis kan- én mag voelen, moet voorop staan, niet het belang van de volksmenner. Bij het over elkaar heen buitelen met nog idiotere uitspraken en voorstellen is uiteindelijk niemand gediend. Daarom zijn we het beste af met de oude politiek, waarbij politici meer ruimte krijgen om hun taak te doen, zonder dat men direct het gehijg van een camera en microfoon in de nek voelt. Hierdoor onstaat de ruimte voor de terugkeer van nuance en doordachtheid. Wat is er tenslotte mis met mensen die fatsoenlijk zijn en het land gewoon een beetje beter willen maken?

Doe die oude politiek terug, ouwe!

 1. 2

  Persoonlijk zit ik niet te wachten op een uitgerangeerd aandachtsgeile politicus. Ik kan hem niet meer serieus nemen na dat incident. Dat hij troost vindt in populaire politici die er voor uitkomen er privé dubieuze praktijken op na te houden doet daar niet aan af.

 2. 3

  geweldig! zegt het voort. Nu alleen oppassen dat we elkaar niet te pas en te onpas voor ‘nieuwe politicus’ of ‘volksmenner’ gaan uitmaken. Als die woorden net zo hard zouden devalueren als bijvoorbeeld ‘vrijheid’ of ‘terrorist’ zou dat toch zonde zijn.

 3. 7

  Helemaal mee eens!
  Maar hoe?
  De huidige (informatie)maatschappij wordt steeds sneller, vluchtiger en imagogedreven. Je kunt je punt niet meer maken zonder one-liners. Het vindt zo diep en blijvend plaats, dat het meer dan een trend is, het is evolutie.
  Oude politiek gaat helemaal niet samen met snelle en vluchtige menigvorming/informatievergaring.

  Iemand een ideetje?

 4. 9

  Tja.

  Het zal er wel bij horen.

  Mensen die maar blijven roepen dat wat het volk kiest, dat dat helemaal niet mag.

  Want we moeten allemaal luisteren naar ‘Kornuit’, want die weet wel wat goed voor ons is.

  Volgens mij bewijst ‘Kornuit’ dat hij fundamenteel niet begrepen heeft wat vrijheid betekent. En langzamerhand komt hij er achter dat mensen geen zin meer hebben om naar die kliekjes te luisteren.

  En dat vindt ‘Kornuit’ en al zijn kornuiten, heel eng.

 5. 10

  @#9 : het stuk gaat ook over hoe bepaalde politici aan stemmingmakerij doen, bv. onveiligheidsgevoelens extra aanschepen en groter maken, puur om electorale redenen. Een beetje een self fulfulling prophecy, op die manier, een spiraal. Volksmennerij, eerder dan geven wat het volk nodig heeft. Bedrog van de publieke opinie ook, want men stelt het simpeler voor dan de reële oplossing ooit kan zijn. En de media doen gretig mee.

  OK, er is een tendens gekomen dat de politiek het over “meer werkelijke problemen” moest gaan hebben, dat bv. issues rondom veiligheid niet te licht moesten worden behandeld, maar tegelijk is zich daar een reeks politici aan gaan vastklampen die nog nauwelijks bezig is met het brede scala aan afwegingen, en die louter populistisch het volk mennen omdat hen dat uitkomt.

  Menselijkheid = nuance = overleg (klikmelink, bv.), en niet dat opbod van “we moetens snel dit regelen”. Daar ging dat stuk m.i. ook over, ondanks alle ballast aan humor.

 6. 12

  Of ook : volgens mij wil “het volk” peis en vree, en geen polarisatie en aanscherpen van spanningen. Wie van het volk dat wel wil, heeft z’n eigen agenda, en niet die van het volk.

 7. 15

  @Kornuit

  Is het misschien wel eens in je opgekomen dat niet alle massa-immigratiebeperkende voorstellen van politici direct volksmenners zijn; verwerpelijke in-en-in slechte mensen, die alleen uit zijn op het eigenbelang, maar gewoon mensen die zich de toekomst van het land aantrekken? Dat kan namelijk, of is zo’n suggestie van mijn kant in je 1-en-0-redenaties direct al subversief, walgelijk en verdacht. Die houding zou me niet verbazen.

  Tot nu toe, hebben critici van massa-immigratie — niet alleen in Nederland — de waarschuwingen (onderklasse, criminaliteit, taalproblemen, kettingmigratie, terugkeer van dogmatische religies, enz, enz.) opvallend vaak realiteit zien worden, vooral Bolkestein kan daar over mee praten. Misschien moet de schrijver eens lang in de spiegel kijken.

  Fortuyn, Van Gogh en Verdonk waren in vroeger tijden namelijk ‘links’ — wat dat woord ook nog inhouden deze tijd, iig associeer ik het met verzorgingsstaat en maakbaarheid — , net als Ephimenco, Leon Dewinter, Afshin Ellian, Hirsi Ali, Jaffe Vink, Carel Brendel; noem het hele rijtje huidige anti-Islamisme activisten maar op. Velen hier zullen deze mensen direct wegzetten als rotzooitschoppers en ruziemakers.

  Vraag je eens af, waarom zijn deze lieden geswitcht van opinie, omdat het volksmenners en opportunisten zijn? Of zijn ze heel misschien toch oprecht begaan met Nederland en de toekomst van hun kinderen. Die angsten zijn wellicht voor jullie belachelijk, stompzinnig en xenofoob. Bon, maar die angsten zijn wel realiteit.

  Ergo: tijd om in de spiegel te kijken voor de populisme-waakhonden. De populariteit van deze mensen, alsmede hun standpunten, vertegenwoordigen een serieus probleem waar de PvdA, SP en GL geen ideeën over hebben. (Niet dat ik veel verwacht van rechts, maar zij doen nog een poging.)

  Het direct bekritiseren van voorstellen zonder zelf iets te verzinnen, doet namelijk nogal kinderachtig aan. Belangrijker nog: je maakt jezelf volkomen irrelevant.

 8. 18

  Rob Oudkerk: een ego zo groot als een luchtballon, lid zijn van een partij die zegt op te komen voor zwakkeren in de samenleving en tegelijkertijd op straat heroinemeisjes naaien. Rob is erg sociaal bewogen, dat is wel duidelijk..

  Veelzeggend dat de PvDA hem niet royeert trouwens

 9. 24

  Rob Oudkerk was toch de BN’er met de hoogste score ooit bij de Nationale IQ Test? En Fortuyn was ook professor (ok, bijzonder hoogleraar voor weinig FTE, maar toch).

  Misschien moet er gewoon meer domme mensen in de politiek om het rustig te krijgen.

 10. 26

  Sickbock 18.

  In Nederland is prostitutie gelegaliseerd. Een hoerenbezoek is daarmee niet in overtreding van de wet.
  Voor een ieder tegen de PvDA was het echter genoeg om Oudkerk levend te fileren. ….maar als ik bij een andere partij moet zijn die opkomt voor zwakkeren in de samenleving hoor ik graag van je welke dat is.

 11. 27

  En buitengewoon eenzijdig en tendentieus columnpje! En de foto-onderschriften getuigen van een schaamteloze demagogie die de schrijver juist zegt te willen bestrijden.

  Het lezen niet waard, laat staan om te onthouden.

 12. 30

  @15 (Jimmy):

  Een prima, fatsoenlijke en beargumenteerde reactie. En trek je de inhoudsloze en simpele reactie van Kornuit en RennieB niet aan. Het is een prachtig bewijs van hoe een flink aantal Sargasso-fans niet verder komen dan oppervlakkige oneliners, ingegeven door een volkomen gebrek aan weerwoord.

 13. 32

  Leuk stuk. Geschreven vermoed ik in het kader van een langdurig resocialisatie proces om over een paar jaar weer gezond in de maatschappij te komen.

 14. 38

  Helemaal met Kornuit eens. Heeft vast het beste met de mensen voor die Kornuit, moet wel een heel klein hartje kloppen in die roeptoeter kan niet missen. Hep nog een brok in me keel van alle mooie foto’s en onderschriften. Politiek moet degelijk zijn en saai in de uitvoering ja dat is waar. Aandoenlijk moederlijke vaderfiguren hebben we nodig. Fatsoenlijk, beminnelijk en liefdevol. Figuren die hun leuter laten verklitten of in heroïnehoertje of berberjong prakken horen op het toneel of op de kermis (of bij Harry Mens aan tafel). Een puik werkende lul hoor je daar tenslotte helegaar helemaal niet in te hangen. Gewoon thuis tussen de klamme lappen bij Moeder de Vrouw. Zoals het hoort.

 15. 39

  Want Liefde zit vaak in hele kleine gewone dingetjes onthoud dat toch eens mensen. B.v. op het werk aangekomen een extraatje in het broodtrommeltje: een chocolaatje, een minidoosje rozijntjes, een kiwi, een nuts of een minikaasje…dat werkt namelijk dóór, niks in het broodtrommeltje…snappu?

 16. 40

  Ja toedeledoki, doet cico vervolgens schampertjes tegen Kornuit. Schaam je je niet vlegel? Niet meer doen hè. O, en kan je eens met die nietszeggende woordenstroom ophouden ja. Of ermee aan de gang, wat jij wil. Is namelijk nauwelijks te volgen krijg er lasogen van het lijkt wel herfst. Ben je soms ontsnapt uit e.o.a. GS- asiel? Hep geen zin om eerst alle zin van onzin te moeten scheiden.

 17. 41

  Leg misschien ook een beetje aan mij want b.v. met vakantiewerk zette ik de lopende band gewoon keihard en liet de rotte aardappels gewoon voor wat ze waren. Ik ben daar gewoon niet voor gemaakt begrijppie. Weet je wat, of zet het erboven met van die dikkekoeieletters: DIT IS ERNST c.q. ONZIN of DIT IS OM TE LACHEN ik probeer maar wat weet anders ook niet anders blijf je eeuwig een doorscrollertje hoor en ik hoef ook geen antwoord als je je leven niet betert jammer hè.

 18. 43

  Tuurlijk moet de oude politiek terugkomen maar Wouter Bos is zelf een voorbeeldexemplaar van een nieuwe politici, de mesias van de pvda (zie kliklink) met zijn new-labour rechtse ideeen, zijn populistische gekontdraai en rare democratische ideeen (twee partijenstelsel).

  Ik zou nog liever op de VVD stemmen.

 19. 44

  Cico is een beetje dichtgetikt, maar dat geeft niks..

  @ Salonsocialist: mensen die zeggen op te komen voor de zwakkeren zijn misschien vaker te vinden bij de PvDA.. als jij dat gelooft en daar op wilt stemmen en je dat een goed gevoel geeft, voel je vrij…

  ik ga toch meer uit van wat mensen doen ipv wat ze zeggen

 20. 45

  Jimmy.

  Natuurlijk hoeft het niet zo te zijn dat alle massa – imigratie beperkende politici volksmenners zijn. Het staat dan ook niet een dergelijke insinuatie te doen. Zoals je stelt zijn zij politici die er een andere meningen op na houden en potentiële nadelen zwaarder doen laten gelden dan de voordelen. De voordelen die je overigens achterwege laat: ook steeds meer jongeren van allochtoonse afkomst ronden een hogere opleiding af.

  Je opsommingen van waarschuwingen is terecht. Constateren is echter niet genoeg. Het gaat om de gevolgtrekking en eventuele te nemen maatregelen. De allochtonen die zich al in Nederland bevindt worden zelf niet geholpen met een strikter immigratiebeleid. Bolkestein aanhalen is aardig maar ook de SP riep al in de jaren 80 dat immigratie tot problemen zou leiden indien er geen maatregelen genomen zou worden. Overigens waren het niet de meest linkse kabinetten die in de jaren 80 en 90.

  Wat betreft je rijtje politici die geswitcht hebben van opinie hebben niet per definitie gelijk. Ook politici en columnisten die vroeger ‘links’ waren en nu ‘rechts’ hebben per definitie de waarheid in pacht. Ook zat voorbeelden te noemen van mensen die links waren en zijn en eveneens het beste voorhebben met Nederland.

  Verder meldt je dat ‘de angsten realiteit zijn’. Angst is een begrip dat vooral zich afspeelt in het hoofd van de mens. Het is mij dan ook niet helemaal duidelijk wat voor angst je bedoelt en waarvoor ik in Nederland anno 2007 bang c.q angstig dien te zijn. Welke realiteit mis ik?

 21. 48

  “De allochtonen die zich al in Nederland bevindt worden zelf niet geholpen met een strikter immigratiebeleid.”

  Evenmin moeten allochtonen (stigmatiserend rotwoord) immigratiebeperkende maatregelen zien als een afwijzing van hun aanwezigheid. Integratie kan alleen slagen als de tijd zijn werk doet. Een open kraan heeft dan een verstorend effect. Zoals Ien Dales ooit al zei: “het is moeilijk soep koken als je er steeds koud water bij gooit”

 22. 49

  Sickbock 44.

  Mijnsinziens is het schieronmogelijk om iemands poltieke overtuiging en het uitdragen van deze overtuiging tot in de punten te vervullen. Er is altijd wel iets te vinden wat tegen iemands overtuiging indruist. De glijdende schaal is altijd aanwezig. (zowel de groenlinksert die een vliegvakantie boekt als de vvd stemmert die een uitkering opstrijkt)

  …wat mij simpelweg opviel tijdens de affaire Oudkerk is blijkbaar hoe men iemand fileert dit ten aanzien van hoerenbezoek. Geeft overigens ook maar aan er een taboe heerst op prosititueebezoek en dat terwijl niet minder legaal is als het drinken van een biertje.

 23. 51

  @SS 49 je vergeet de specifiek ethische kant: je mag geen “gedwongen heroinehoeren” exploiteren als “burger met een boodschap”.

  (Maar ja ook, je mag ze wel negeren, het brood weigeren. Of ze aangeven. Lastig hoor.)

 24. 52

  Cico,

  – een open kraan heeft een verstorend effect. Zo schrijf je. Ik betwijfel het. Ik ben van mening dat mensen in grote mate zelf verantwoordelijk zijn voor hun doen en laten (en daarmee hun ontwikkeling) en niet zozeer van anderen. een vwo leerling wordt niet minder als in een andere klas aan vmbo’ers les gegeven wordt.

 25. 53

  mesc 51.

  de ethische kant komt slechts om de hoek kijken aangezien het politicus betreft. Er gelden blijkbaar andere ‘ongeschreven regels ‘ als je politicus bent. De ethische kant is altijd aanwezig evenals die glijdende schaal.

 26. 54

  Ik denk dat we het daar idd wel over eens zijn @Salon.

  Maar ik kan ook niet bijster gelukkig worden van een politicus die zich alleen fysiek wil ontspannen door een heroinehoer een slecht betaalde ‘good time’ te geven, en dat denktie misschien echt.

 27. 55

  mesc 54.

  Mee eens. Edoch, de een gaat naar svonds naar de athletiekvereniging. Een ander geeft de voorkeur aan een potje tennis. Een derde gaat naar een discotheek.
  1000 mensen 1000 andere vormen van tijdsbesteding.
  …niets is de mens vreemd.

 28. 57

  hehe Apo, ik speelde ook al met de gedachte om een piccie van Melkert erop te pleuren maar zag ervan af, dat zou namelijk pure provocatie en pesterij zijn, Sargasso onwaardig!

  [img]http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/mmbase/images/1268554[/img]
  Multiculti is wel cool

 29. 58

  hee geert mak! mijn grote idool! Ik wil ook rijk worden! Misschien moet ik ook maar boekjes voor het domme linkse volk gaan schrijven ;-)

 30. 60

  Sikbock, echt genieten, 35 educatieve afleveringen over in Europa elke zondag op tv (verplicht kijken)! Hij doet daar haarfijn uit de doeken wat de gevolgen van die populistische bewegingen en volksmenners kunnen zijn. Dus straks niet gaan zeggen dat je het niet aan zag komen en links de schuld geven ;D

  En mocht je een aflevering missen, dan is die gewoon terug te kijken bij uitzendinggemist, dat is weer zo mooi aan de publieke omroep.

 31. 62

  MP, inderdaad de gelijkenissen met de hedendaagse populisten en de periode vlak voor de Eerste Wereldoorlog is beklemmend. Mak herhaalt vaak opmerking “Men kreeg zin een een klein oorlogje, om al dat wapentuig eens te testen en die mooie uniformen te showen”. En vervolgens lees je een oproep tot gewapende strijd op het VrijeVolk…

 32. 64

  @Carlos,

  Ja dat doet wel wat met je.

  Apo, ja dat was mijn bijdrage aan de lach op Sargasso, driedubbel doorgelust zodat niemand meer de humor ervan inziet.

 33. 66

  Apo, nee natuurlijk niet. Ik wilde slechts die indruk wekken en dan meteen onze Geert tonen, het icoon van de linkse kerk. Je mag ook gewoon zeggen dat je het te flauw voor woorden vindt hoor.

 34. 69

  Proficiat Jimmy & Yevgeny, en awoert Cico, en wel hierom : zonder humor geen nuance.

  Wat u moet doen, Cico jochie, is doen wat Verhofstadt heeft gedaan om van zozo naar belangrijk politicus te evolueren : slimme boeken lezen. Niet wat cursusjes of columns of sites, maar de Canetti’s en Magrissen van deze wereld. Zodra bewezen, kan u terug aandacht schenken, maar voorlopig staat u op “af” in myn webbeleving.

 35. 71

  Haha(ha), Geert vs Geert:
  1. Het icoon van de linkse kerk (Mak) heb dezelfde voornaam als die van de rechtse (Wilders).
  2. Ze hebben beiden erg raar haar (zie MP’s comment #57)
  3. Mak is het tegenovergestelde van Wild.

  Werkt iemand dit verder even uit in een lang, grappig edoch subtiel en fijnzinnig epistel? (mag ook een fotosjop zijn (MP?)).

  /je hebt denkers en doeners

 36. 73

  Linkse Kerk vs Rechtse Kerk. Al zijn de roeperts van twee wel een stuk uit- en onzinniger, en willen ze niet antwoorden op eenvoudige vragen als: “wat wil het volk eigenlijk?”
  Wat raar is, want ze maken er staat op het exclusief te weten.
  Doet denken aan die malle Maoïsten indertijd, die ook wel meenden te weten wat De Arbeider wou. EN dat was niet titties & beer, raar genoeg.

 37. 77

  Ja, het is waarlijk onvoorstelbaar: Hoe teringveel (kenkerveel) lijken de gezichtsstructuren des Geerts op elkaar!!?!

  Crachat heeft mij toevertrouwd dat hij de rechtergeert slechts wat hoefde te verlichten (ga daar overigens maar aan staan, met Wilder’s geperverteerde opvatting van de verlichting), en dat het verder verdacht makkelijk paste.

  We zijn iets op het spoor. Wie zoekt het uit voordat deze posting van de voorkant afkukelt (afkenkert)?

 38. 78

  Ik poog het bij deze: beide Geerten zijn afsplitsingen van een curieuze liberaal die er in zijn jonge tijd zo uitzag:

  [img=http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn6/images/GEERTSEMA.jpg][/img]

  en in zijn latere tijd een verlichte regent wou weze en dat ook liet merreke…

  hij was vóór alles een bestuurder, geen raspoliticus en ook geen ideoloog, een doener met weinig culturele belangstelling – hij was bijvoorbeeld volstrekt ongevoelig voor muziek – en met een geringe neiging tot contemplatie. Hij kwam ijdel over en zocht graag de publiciteit. In ronde bewoordingen kon hij zeggen waar het op stond. Dat maakte hem bij de media populair. Met zijn corpulente verschijning en zijn zware, ietwat krakende stem domineerde hij, onberispelijk gekleed in driedelig grijs, de meest uiteenlopende gezelschappen, waarin hij zich gemakkelijk bewoog. Journalisten noemden hem ‘de verschrikkelijke schreeuwman’, en op het provinciehuis in Arnhem was zijn werkkamer vanwege zijn verdragend stemgeluid voorzien van dubbele deuren. Zijn gesoigneerde voorkomen en geaffecteerde uitspraak pasten bij een ouderwets aandoende liberaal, maar ten aanzien van de klassieke liberale gedachten over vrijheid en democratie hield hij er opmerkelijke opvattingen op na, die hem maakten tot een liberaal van de moderne tijd.

  Hij is, dames en heere………………… Molly Geertsema.

 39. 80

  Wow wat een photoshop Crachat!
  Ik kan het niet helpen maar -en iedereen hier weet wel waar mijn sympathie en aversie ligt- maar die linkerkant van Wilders lijkt wel een soort van beschimmeld…