Do The Blackout 1: ‘Landfill Indie’

Do The Blackout is GeenCommentaars onregelmatig verschijnende zondagse muziekcolumn. De naam komt van een nummer van de band Speedball Baby.

Lowlands komt eraan. Het programma kan echter weinig enthousiasme opwekken. Net als de programmering van 3FM lijdt Lowlands anno 2008 onder een overdosis aan brave indierock. The Kooks, The Pigeon Detectives, The Wombats, The Fratellis én Editors: de bond van slapeloosheidlijders heeft alvast en masse kaartjes aangeschaft. The Independent schreef er onlangs nog dit over:

Festival season is in full swing now. Across the land, stages are being raised in city parks, in country farms and on ancient estates for what promises to be Britain’s biggest ever summer of music. But if they want to book enough acts to justify the inflated ticket prices in these harsh economic times, once-eager festival organisers have a struggle on their hands. How will they fill that gaping hole on Sunday afternoon? Who’s going to warm up the crowd for The Ting Tings? Luckily the current UK music scene has just the thing. Someone has even compounded a helpful term to use when you call the record companies in a line-up emergency; this uninspiring, guitar-gelled Polyfilla – of which The Fratellis are a fine example – is now known by some as ‘landfill indie’.


Neurosis – ‘A Sun that Never Sets’

Daar komt nog bij dat de danceprogrammeur in 1995 in zijn XTC-high is blijven hangen en daarom Sven Väth, Underworld, Tricky en Roni Size maar weer van stal heeft gehaald. Daar kan dan nog van gezegd worden dat het ooit belangrijke acts waren. Het karige metalgedeelte van het programma bestaat vrijwel louter uit wansmaak als Nightwish, H.I.M. en Korpiklaani. Wie van distortion op zijn gitaren houdt is dan ook hoogstwaarschijnlijk te vinden op het gelijktijdig in België plaatsvindende Pukkelpop. Daar is niet alleen Metallica de headliner, maar staan ook artistiek verantwoorde acts als Neurosis, Cult Of Luna, Meshuggah en Witchcraft.

Er wordt in Engeland natuurlijk nog wel interessante muziek gemaakt en gelukkig hebben ook een stel bands uit die categorie hun weg gevonden naar Lowlands. Zo zijn bijvoorbeeld de Scott Walker-fans The Rascals, de mathrockers Foals en de speeldoosnoise van Fuck Buttons te beluisteren in Biddinghuizen.


Foals – ‘Cassius’

Ondertussen is traditiegetrouw buiten de festivalweides weinig te beleven in augustus. Vermeldenswaardig is het optreden op 21 augustus van Made Out Of Babies en Taint in 013. Eerstgenoemde is één van de beste postcorebands van het moment met als grote blikvanger de extreem intense zangeres Julie Christmas. Het nieuwe Made Out Of Babies album The Ruiner is juichend onthaald. Taint is het retestrakke Britse antwoord op Mastodon. En dat voor slechts 8 euro!

Op 30 augustus moet je in Amsterdam zijn, want dan organiseert Bart Skils zijn Voltt Loves Summer festival, met onder andere Pole, Carl Craig, Adam Beyer en het nieuwe Nederlandse talent Polder. Heb je je muziek liever analoog, dan ga je naar de Melkweg, waar de Blues Explosion speelt. Daar zat de sleet een beetje op, maar vorig jaar speelde Jon Spencer in het Patronaat ouderwets de pannen van het dak met zijn rockabillyband Heavy Trash, dus wie weet is “Blues Explosion still number one!”


Carl Craig – ‘Televised Green Smoke’

In september gaat het dan weer goed beginnen, met onder meer de terugkeer van Nighttown als Watt. De programmering is nog aan de veilige kant, maar de programmeur heeft toegezegd dat er langzaam meer avontuur in zal komen. De grand opening en daarmee eerste test van de milieuvriendelijke dansvloer annex subsiediefuik wordt verzorgd door Iggy & The Stooges. Een mooie naam, maar voor €35,- spelen ze liever geen nummers van de volkomen mislukte comebackplaat The Weirdness, want dat is ‘No Fun’.

  1. 1

    Als er verder toch niemand reageert, wil ik ten overvloede nog wel even The Budos Band (project van de begeleidingsband van Amy Winehouse en Sharon Jones) tippen voor retrofunkliefhebbende Lowlandsgangers. Voorts heb ik vanaf donderdag idd ook een angstaanjagend gat van zo’n anderhalve maand in de concertagenda…