1. 2

  De tegenstanders van net neutrality, m.a.w. de conservatieve lobbyisten van de grote telco’s die vinden dat ze centen mislopen omdat ze traffic niet naar type in kunnen delen en voor verschillende types verschillende meters kunnen laten lopen, hebben de laatste dagen een mooi nieuw ‘meme’ gelanceerd: de FCC (de overzichts-commissie van de Amerikaanse overheid die frequenties in de ether reguleert e.d.) heeft zich namelijk uitgesproken *voor* net neutrality. Het meme is nu dat, omdat de overheid zich ermee bemoeit, net neutrality slecht is (voorheen speelde deze discussie zich voornamelijk af tussen telco’s en consumenten-pressie groepen en tech blogs); de FCC heeft zich namelijk eerder de toorn op de hals gehaald van vrije-markt-types.

  Ja, het is een erg VS-centric discussie, vol met argumenten die je alleen maar kunt begrijpen als je volbloed Yank bent.

 2. 4

  Ik begrijp al die vrij-internetfundamentalisten niet zo goed. Van dit soort discussies op internet krijg ik vaak het idee dat het internet als een soort socialistische heilstaat wordt gezien, waar iedereen gelijk is en alles gratis.

  Het internet is gewoon een stukje infrastructuur. Iedereen mag er gebruik van maken, maar gebruik is niet gratis. Als je niets betaalt, zijn de mogelijkheden vrij beperkt. Als je veel betaalt kan er meer.

  Natuurlijk moet er worden geprobeerd om misbruik van economische machtsposities te voorkomen. En natuurlijk moeten grondrechten als vrijheid van meningsuiting worden gerespecteerd. Daarvoor is het juist nodig dat er een en ander wordt gereguleerd. Regulering betekent helaas inperking van vrijheden en bemoeienis van politici. Het internet is daardoor net een stukje van de echte wereld.

 3. 6

  Yep! Bobby ruste in vrede…

  @Spam: Die vrijheid van meningsuiting op het internept ligt overigens zwaar onder vuur. Dataretentie-wetgeving, DPI (Deep Packet Inspection), ACTA… om maar een paar kreten te slaken.