1. 1

  Het is allemaal gebouwd op drijfzand. Als dat opeens allemaal implodeert kan het nog gezellig worden, en is de huidige crisis nog maar een kleintje ben ik bang.

 2. 2

  De bijdrage van de financiele industrie aan het BBP is ook een leuke puzzel. Moet je een geTARP’te bank nou wel of niet meerekenen? En hoeveel van de omzet in de jaren ’00 was ‘lucht’?

 3. 3

  Nu ik morgen weer terug ga naar “Old Europe”:
  naar mijn gevoel is niet het Amerikaanse maar het Europese BBP kunstmatig geinflateert.

  Wat het artikel omschrijft is een te lage importprijsindex. Maar wat ik niet snap is het volgende: alle inkomens in en uit de V.S. worden in principe bijgehouden door de belastingdienst. Dus de kwestie die hier wordt omschreven gaat meer over de verdeling van inkomen (zijn Amerikaanse fabriekswerkers echt zo productief) dan over het niveau.

  Mijn indruk. Afgezien van voedsel, onderwijs en gezondheidszorg zijn de dollarbedragen hier vergelijkbaar met de eurobedragen thuis. Terwijl het modale Nederlandse gezinsinkomen in euro’s aanzienlijk lager is dan het Amerikaanse modale gezinsinkomen in dollars (32000 euro versus 53000 dollar).

 4. 5

  Volgens de statistieken worden Amerikanen produktiever omdat ze zaken goedkoper kunnen importeren dan ze zouden zijn indien ze zelf zouden produceren. Als je het zo kan bekijken, waarom dan überhaupt nog zelf iets zelf produceren, eigenlijk? En hoe meer de overheid leent, hoe meer BNP—dat is ook een methode.

  JSK: “32000 euro versus 53000 dollar”

  Qua euro is dat dan ongeveer 32 x 1,50 = 48000 dollar.

 5. 6

  @5: JSK claimt dat de dollar 1 op 1 met de euro vergeleken kan worden.

  Als ik zo rondkeek in het deel van de VS waar ik twee weken heb rondgetourd, heb ik het idee dat de inkomens een stuk schever verdeelt zijn, en dat het stuk waar ik rondreed veel armer was dan Nederland.

 6. 9

  Als ik zo rondkeek in het deel van de VS waar ik twee weken heb rondgetourd, heb ik het idee dat de inkomens een stuk schever verdeelt zijn, en dat het stuk waar ik rondreed veel armer was dan Nederland.

  OH hier (==rijkeluisland) ook hoor. De laagste inkomens zijn tussen de $10000 en $20000: daar kan je helemaal niks mee. Waar ben je geweest dan?